Téma: Anasztázia

1asokközül 2010 febr. 23. - 19:30:38
(37/57)
Igaz, ez egy 2004-es cikk, de ez is érdekes: http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=1864
1asokközül 2010 febr. 23. - 18:03:32 Előzmény awxdful1
(36/57)
Nem haragszom :), én sem azt állítottam, hogy õ volt, de azért tényleg furcsa, hogy így megtanult három nyelven és ilyen titkokat tudott a családról. Nem tudom ki(k)nek állhatott érdekében ezt a nõt Anasztáziának beállítani, és miért. Elég szomorú, hiszen csak valaki olyan lehetett aki nagyon jól ismerte a családot, de ha jól tudom a legkedvesebb szolgálóik is velük haltak.
Azért engem az a DNS vizsgálat sem gyõz meg maximálisan, mert sajnos mindenki azt mond amit akar, mi pedig kénytelenek vagyunk elhinni, akár igaz, akár sem (én pl. simán el tudom képzelni akár azt is, hogy nem találták meg a csontokat csak politikai okokból jobb ha ezt hiszi a nép, de lehet hogy hülyeség). Minden esetre tény, hogy Anna a képek alapján tényleg nem hasonlít egyik lányra sem.
9/10
awxdful1 2010 febr. 23. - 17:33:56 9/10 Előzmény mona94
(35/57)
http://www.port.hu/romanovok:_az_eltunt_holttestek_romanovs:_the_missing_bodies/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=101276

Szerintem ez az a dokumentum film, amit legelõszõr belinkeltem, itt már megvan az összes holttest.
9/10
awxdful1 2010 febr. 23. - 17:25:23 9/10 Előzmény 1asokközül
(34/57)
Ne haragudj, de szerintem akkor is butaság azt gondolni, hogy bárki is túlélhette azt az éjszakát, megtalálták az összes holttestet, DNS vizsgálatokkal be is bizonyították, hogy a cári család összes tagja meghalt. Anna Anderson egy csaló volt, ennyi, akárhonnan is tudott nyelveket meg a levelezés tartalmát, sem Anasztázia sem Maira nem lehetett.
A film tetszett amúgy, csak az nem, hogy úgy állították be ezt a nõt mintha biztosan õ lenne Anasztázia, és a Romanovok a rosszak mert nem hiszik el..., a másik amit már írtam is, hogy a 17 éves Anasztáziát, egy 12 évesnek kinézõ cseppet sem szép kislány alakítja...
A dokumentum film amit nemrég belinkeltem viszont nagyon is jó volt, remélem minél többen megtudtátok nézni!
3/10
mona94 2010 febr. 21. - 17:20:31 3/10 Előzmény awxdful1
(33/57)
Szia!

Azóta megtalálták az utolsó 2 holttestet (még 2007-ben). Errõl is készített a NatGeo egy dok.filmet. Kiderült,hogy az utolsó 2 holttest Alekszej cárevicsé, a nõi holttest pedig Marija nagyhercegnõé. Állításuk szerint õket is leöntötték savval és feldarabolták õket,ám a többi holttesttel ellentétben õket megpróbálták elégetni. Ám mivel gyorsan pirkadt,félbe kellett hagyniuk a 'munkát' . Kb. ennyirõl szólt ez a másik film.

Borzalmas :(
3/10
mona94 2010 febr. 21. - 17:11:08 3/10
(32/57)
Ez a film egyszerûen borzalmas volt (legalábbis ez az elsõ része)...
Az eredeti tényeket kihagyták/elferdítették ...

1. Mutattak volna valamit a februári forradalomról,a cár lemondásáról valami kis apróságot...nem csak azt bemondani,hogy 'zavargások' vannak Szentpétervárott, és a Palota elõtt gyülekeznek az emberek ...Akkor amikor a nép fellázadt,az 5 gyermek közül négyen megbetegedtek (kanyarósak voltak),és Alix Marijával intézkedett

2. A Carszkoje Szeló-i házi õrizetbõl észre sem veszünk semmit...

3. Ami azt hiszem a legnagyobb csúsztatás,amikor Tobolszkból Jekatyerinburgba szállítják õket...Miklós,Alix és Mashka elõrementek ,a többiek Alekszej betegsége miatt csak jóval késõbb tudtak utánuk menni.

4. Omar Sharif,mint II.Miklós? ez csak valami viccnek lenne jó...Kék szemû,szõkés hajú,kisebb termetû ember volt Miklós...
és Anasztázia? Istenem! Ne egy 12-13 évesnek kinézõ lányt választottak volna ki...Akkor 16-17 éves volt...'Jimmy' kutya igazi neve Joey volt,aki nem rézvörös,hanem fekete színû volt...
És 'Volkov' doktor? (Szergej Petrovics) BOTKIN, kérem... Na meg Jakov Jurovszkij a hírhedt 'fekete ember',nekik szõke és kék szemû?

5. Amikor beront hozzájuk éjszaka Jurovszkij a tolóajtón(!) át...ISTENEM...Csak sima ajtó,és beKOPOGTATOTT, BOTKIN nyitott ajtót és J. szólt,hogy zavargások miatt biztonságosabb a pince (emellett azt is mondták nekik,hogy fényképet készítenek Róluk). A legdrámaibb pillanat az lenne,amikor elmondja nekik,hogy miért is vitték le Õket a pincébe,Miklós utolsó szavai,a lányok fûzéjébe rejtett ékszerek,ami miatt a 4 lányból 3 sikítva ült fel. Botkin mellett még a nevelõnõ,a szakács és az inas is meghalt akkor ott velük...Ezt a jelenetet szépen ki lehetett volna dolgozni

Persze tudom,hogy ez csak egy film,stb. De úgy gondolom,figyelhettek volna jobban a részletekre...

Szerintem még mindig A cár gyilkosa c. film viszi a prímet.
Akit érdekel Miklós és családja sajnos szomorú története,ajánlalám
Edvard Radzinkij : Az utolsó orosz cár c. könyvét (600 oldal,de iszonyat jó)

Akit érdekel a téma,azzal szívesen beszélgetnék errõl.

és persze forever NAAOTMA :)
1asokközül 2010 febr. 21. - 14:27:44
(31/57)
Viszont az is elég érdekes amit ezen az oldalon találtam Anasztázia szája tényleg nem olyan mint Anna Andersoné, viszont Franziskára a képek szerint tényleg hasonlít: http://www.freewebs.com/anastasiafranziska/photographiccomparisons.htm
1asokközül 2010 febr. 21. - 14:00:37
(30/57)
Egy másik fórumon olvastam ma ezt a hozzászólást:

"Nonszensz azt gondolni, hogy egy tanyán nevelkedett, lengyel gyári munkáslány három világnyelven tökéletesen tudott volna beszélni az 1910-20-as években. Ezt csak az tudja ilyen határozottsággal mondani ma, az információs forradalom idején, amikor szinte minden lehetõség megvan a nyelvek tanulására, aki megpróbált már letenni egy középfokú nyelvvizsgát, amivel még tárgyalóképesek egyáltalán nem vagyunk.
Erre a nyelvtudásra akkor, abban a korban csak az tehetett szert, akit kisgyermek kora óta erre neveltek nyelvtanárok, nevelõnõk és a szülõk. Az a miliõ tette lehetõvé az intelligencia ilyen mérvû kibontakozását. Szüksége is volt erre a tudásra felnõtt korára egy vezetõ arisztokratának népe irányításában. Megértetni magát a világgal, és õ is mindent megértsen. Ez volt akkor a kor elvárása.
Sajnos az emberek akkor is olyanok voltak mint most. Érdekbõl megtagadták még saját vérüket is. Jól elõkészített bizonyítékokra hivatkozva a nyilvánvalót is megkérdõjelezték a pénzért, a hatalomért, a társadalmi pozícióéért.
Gondoljunk csak bele, a polgárháború idején az akkori Oroszországban milyen viszonyok lehettek? A nagy káoszban minden igaz volt, és annak az ellenkezõje is. Sajnos semmilyen feljegyzést nem lehet tényként kezelni. a korrektség látszata mögött rendszerint ott a valóság meghamisítása. Ez egyébként még a mai napig is a nagy orosz "lélekre" rányomja a bélyegét. Nem akarok ezzel senkit se megbántani, de aki járt már kint annak ez a véleménye. Az állapotok azóta se változtak meg jelentõsen.
Nagyon sajnálom ezt a szerencsétlenül járt nõt, Anasztáziát, mert megtörtént vele ez a lehetetlenség. El is képzelem, hogy arrogánssá vált a sok rokoni és ismerõsi pofontól, amit még félig betegen kellett elviselnie.
Nekem a film megnézése, a történet elolvasása és a fényképek tanulmányozása során ez a véleményem alakult ki."

Szerintem ez is elgondolkodtató... de azt hiszem már sosem derül ki a teljes igazság.
9/10
awxdful1 2010 febr. 10. - 22:02:36 9/10
(29/57)
Hát ebben dokumentum filmben, Franciska egyik rokonával hasonlították össze Anna Anderson DNS-ét..., na mindegy az biztos, hogy azt az éjszakát senki nem élet túl, az pedig könnyen lehet, hogy egy a cári családhoz közel álló szolgálótól hallott a dolgokról az a nõ.
9/10
awxdful1 2010 febr. 10. - 21:43:30 9/10
(28/57)
Ma este 7-kor láttam, a Nat Geo-n egy dokumentum filmet, bár még az utolsó két holttestet nem találták meg amikor a film készült, de érdemes megnézni, vagy felvenni:
http://port.hu/tortenelmi_osszeeskuvesek_history_s_conspiracies/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=12170866&i_where=1&i_where_tv=1
Történelmi összeesküvések (History's Conspiracies)
A Romanov dinasztia ( The Romanovs)
ismeretterjesztõ filmsorozat, 6/2. rész
National Geographic február 11. 5:00
Nat Geo HD február 12. 1:00
SPOILER:
Többek között azt is bebizonyítják, hogy Anna Anderson egy Franciska nevû lengyel parasztlány volt...
offtopic
fredi60 2010 febr. 07. - 09:40:20
(27/57)
Ahogy awxdful1 is említette. :)
Viktóriához hasonlóan Mária Teréziát is joggal nevezhetnénk Európa nagyanyjának. Nézd meg, hány gyereke lett uralkodó vagy uralkodó felesége.
Mélie 2010 febr. 06. - 20:24:54
(26/57)
OFF
Jó,hogy beszúrtátok azt a szöveget,miszerint a film valóságos történet alapján készült.A végén utaltak is rá,de arra nem emlékeztem.
Az anyacárné biztos "felismerte" volna,ha nincs olyan pechje,h elõbb meghal,ha annyira bízott benne,h nem végezték ki a fiát,és családját.Az oroszok olyan babonásak,még ha õ nem is volt született orosz...

Az,amit Cyrill az elsõ részben elmond (ti. h miért nem hisz neki - csupa észérvek!),teljesen reális.A forgatókönyv alapján tényleg nem nagyon tudott olyat mondani,amit csak õ tudhatott volna,v ami leellenõrizhetõ lett volna... Sõt elég teátrális volt a viselkedése,és olykor hisztis.Cyrill-nek az volt a dolga,h bizonyságot szerezzen,még akkor is,ha esetleg õ maga személyesen hitt volna neki.
Másrészt majdnem mindenkinek volt indítéka,h felismerje,v ne,akinek azonosítania kellett volna.Azt láthatóan figyelembe sem vették,h ez a nõ miken mehetett keresztül,amik hatással lehettek a külsejére (jóval öregebbnek nézhetett ki,mint a valódi kora, borzalmasan sovány volt,pedig A. gyerekkorában inkább molett testalkatú volt,és ennek a nõnek az orra is úgy nézett ki,mint amit eltörtek...),és a mentális egészségére.

Ha bármelyikük is életben maradt,akkor én az õ helyükben elrejtõztem volna,egyrészt az üldözési mánia miatt,ami biztosan kialakult egy ilyen élmény után,másrészt sztem igenis lehetett reális veszélye,h megkeresi/megtalálja egy orosz titkosügynök,akinek az a megbízása,h kiiktassa a potenciális trónkövetelõt...(Ld. Trockijt asszem Argentínában...).Szóval sztem annak a johannesburgi nõnek a viselkedése a hiteles,aki elrejtõzött egész életére,és még a családja elõtt is titkolta a személyazonosságát.
Én is így tettem volna.
Mélie 2010 febr. 06. - 20:00:51
(25/57)
Azt hol olvastad,h gyereke született volna 15 éves korában?
Mi támasztja alá?
(Azért ezek elég jól el voltak zárva,az udvartól is külön éltek, max táncpartnerekkel találkoztak néha-néha...
Persze az is igaz,h a Romanovok vérében eléggé ott van a kicsapongásra való hajlam,fõleg mióta emigrálni kényszerültek Oroszországból.Egymást érték a botrányok,amikben elsõsorban a család nõ tagjai voltak a fõszereplõk...De mégis,ez a királyi család!Sztem a lányok állandó felügyelet alatt voltak,és a képeken is olyan ártatlanoknak látszanak.)
9/10
awxdful1 2010 febr. 06. - 13:09:48 9/10
(24/57)
Hát Mária Terézia is kiérdemelhetné ezt a nevet, gondolom így kapcsolódik!:)
A ruháknak semmi közük Viktóriához, egyszerûen csak miatta kapta az a korszak a nevét, és valóban akkor voltak a legszebb ruhák, kb. 1840-tõl egészen 1914-ig, amíg el nem kezdtek rövidülni szoknyák sajnos...
Albert a férje 1861-ben meghalt, Hasfelmetszõ Jack 1888-ban tevékenykedett, és Viktória Albert Viktor nevû labilis idegállapotú unokáját gyanúsították egy darabig!
offtopic
fredi60 2010 febr. 05. - 23:50:59
(23/57)
Azért Mária Teréziának sem kellett szégyenkeznie Viktóriával szemben. :)
Csak akkor nagyobb volt a halálozási arány, mint jó 100 évvel késõbb.


Ferenc házasságának feltétele Elzász átadása volt, amit Mária Teréziáért meg is tett. Házasságukból 16 gyermek született, velük létrejött a Habsburg–Lotaringiai-ház:

-Mária Erzsébet Amália fõhercegnõ (1737–1740), kisgyermekkorban meghalt.
-Mária Anna Jozefa fõhercegnõ (1738–1789), betegsége miatt egy klagenfurti kolostorba vonult vissza.
-Mária Karolina Ernestina fõhercegnõ (1740–1741), kisgyermekkorban meghalt.
-József Benedek Ágost fõherceg (1741–1790), késõbb II. József néven német-római császár, magyar és cseh király (1764–1790).
-Mária Krisztina fõhercegnõ (1742–1798), aki 1766-ban Albert Kázmér szász–tescheni herceghez (1738–1822) ment feleségül.
-Mária Erzsébet fõhercegnõ (1743–1808), akit XV. Lajos francia király feleségéül szántak, de betegsége miatt egy innsbrucki kolostorba kényszerült vonulni.
-Károly József Emánuel fõherceg (1745–1761), fiatalon meghalt.
-Mária Amália fõhercegnõ (1746–1804), aki 1769-ben I. Ferdinánd pármai herceghez (1751–1802) ment feleségül.
-Péter Lipót József fõherceg (1747–1792), I. Lipót néven toszkánai nagyherceg, 1790–92 között II. Lipót néven német-római császár, magyar és cseh király.
-Mária Karolina fõhercegnõ (*/† 1748), születésekor meghalt.
-Mária Johanna Gabriella (1750–1762), akit IV. Ferdinánd nápolyi királlyal jegyeztek el, de meghalt az esküvõ elõtt.
-Mária Jozefa fõhercegnõ (1751–1767), akit elhalt nõvére, Johanna Gabriella után szintén IV. Ferdinánd nápolyi királlyal jegyeztek el, de õ is meghalt az esküvõ elõtt.
-Mária Karolina Lujza fõhercegnõ (1752–1814), aki elhalt nõverei helyett 1768-ban feleségül ment IV. Ferdinánd nápolyi királyhoz (1751–1825), a késõbbi I. Ferdinánd nápoly–szicíliai királyhoz, így Nápoly és Szicília királynéja lett.
-Ferdinánd Károly Antal fõherceg (1754–1806), Lombardia fõkormányzója, aki 1771-ben elvette Estei Mária Beatrix Rikarda modenai hercegnõt (1750–1829), és megalapította a Habsburg-ház Este-Modenai ágát.
-Mária Antónia fõhercegnõ (1755–1793), aki 1770-ben feleségül ment XVI. Lajos francia királyhoz. A francia forradalom során férjével együtt kivégezték. Fia, Lajos Károly francia trónökös herceg 1795-ben fogságban halt meg.
-Miksa Ferenc fõherceg (1756–1801) püspök, kölni választófejedelem, a Német Lovagrend nagymestere, érsek.
9/10
awxdful1 2010 febr. 05. - 22:17:38 9/10
(22/57)
Hát a neten leírtak alapján Tatyjana áll hozzám a legközelebb személyiségben :), de kimondottan kedvencem nekem sincs. Érdekelnek az ilyen "mitoszok". A történelemben is inkább a 19. század ill. 20. század ami érdekel, nagyjából az elsõ világháborúig bezáróan, nem a nagyhatalmi politika, hanem az emberek hétköznapi élete, öltözködés, uralkodó családok, stb...
offtopic
fredi60 2010 febr. 05. - 21:56:23
(21/57)
Külön kedvenc? Nincs. Úgy anblok mindegyikük.
Pár éve volt az orosz adón egy jó kis film a család utolsó évérõl (kb. a februári forradalomtól a következõ nyáron bekövetkezett kivégzésükig).
Onnan tudtam meg, hogy pl. Alekszej hajóépítõ mérnök szeretett volna lenni. A fogsága alatt is készített egy nagyobb hajómodellt, amit késõbb (amikor az õröket lecserélték) az egyik volt õrnek ajándékozott.

Éppen most töltöm le a filmet magamnak, hogy meglegyen. :)
offtopic
fredi60 2010 febr. 05. - 21:51:15
(20/57)
Alix. Tudom. :D
offtopic
fredi60 2010 febr. 05. - 21:26:18
(19/57)
Alekszej és Olga a "Rosszija" hajó fedélzetén, melyen Jekatyerinburgba szállították õket 1918 májusában.
Az utolsó ismert fénykép róluk.
9/10
awxdful1 2010 febr. 05. - 21:22:50 9/10
(18/57)
A film alapját szolgáló történet:

"Az Anasztázia-rejtély
A kórház orvosai úgy döntöttek, hogy elmegyógyintézetbe utalják, ahol valaki felismerte: az illetõ határozottan állította, hogy a fiatal nõ nem más, mint az orosz cár lánya, Tatjána fõhercegnõ. A nõ tagadta, hogy Tatjána lenne, de valamivel késõbb közölte, hogy õ a cár másik lánya, Anasztázia hercegnõ. Elmondta, hogy a kommunista kivégzõosztag katonáinak bajonettje tompa volt, ennek köszönhetõen élte túl a gyilkossági kísérletet. Az egyik katona, akit azért küldtek vissza, hogy eltávolítsa a holttesteket, észrevette, hogy életben van, és Romániába menekítette.
A fiatal nõ azt állította, azért jött Berlinbe, hogy megtalálja a nagynénjét, Irén hercegnõt, ám attól való félelmében, hogy rokona nem fogja felismerni, kétségbeesett lépésre szánta el magát, s megpróbált véget vetni az életének. A fiatal nõ felvette az Anna Anderson nevet, és élete nagy részét azzal töltötte, hogy megpróbálta bebizonyítani: õ Anasztázia.
Egyesek felismerték, mások megtagadták
Amikor híre kélt az állítólagos hercegnõ felbukkanásának, ellátogatott a kórházba Alexandra, a cárné egyik udvarhölgye, de Anderson nem volt hajlandó elõbújni a takaró alól, ezért az asszony kijelentette: Anderson valótlant állít. Írén hercegnõ is elment Andersonhoz, és megerõsítette az egykori udvarhölgy véleményét, bár szûk körben megvallotta, van benne némi bizonytalanság. A fia, Sigismund pedig határozottan azt mondta, hogy Anderson azonos Anasztáziával. Az európai uralkodók nem nyilvánítottak egyértelmûen véleményt. A néhai cár szeretõje, Matild Cseszinka úgy vélekedett, hogy Anderson és a fiatal hercegnõ egy és ugyanaz a személy, és Pierre Guillard, Anasztázia egykori tanítója, kezdetben támogatásáról biztosította a fiatal nõt, aztán meggondolta magát. Az udvar alkalmazásában állt Eugene Botkin, a cár orvosa volt, és családjának tagjai egészen biztosak voltak abban, hogy Anderson ereiben királyi vér folyik; elsõsorban az gyõzte meg õket, hogy a fiatal nõ részletesen beszámolt a hercegnõ és a Botkin gyerekek közötti levelezés tartalmáról."