Téma: Anna Karenina

9/10
beszelo86 2012 szept. 11. - 13:16:30 9/10 Előzmény Human Being
(6/26)
Csengery Judit könyve nekem is megvan. És az is igaz, hogy korában a szakmabeliek egytõl egyig rajongtak érte. Az, hogy az Oscart nem kapta meg, talán annak (is) köszönhetõ, hogy alapjáraton kerülte a rivaldafényt, interjúkat is csak ritkán adott, és a (leszbikus) szerelmi életét (többek közt Mercedes de Acostával) is sikerült a négy fal között tartania. Magyarán, soha nem törekedett személyi kultuszának promóciójára. Ennek ellenére tartom, hogy nem volt nagy színésznõ (ahogyan Karády Katalin sem, akit idehaza mindenki csak a magyar Garbóként emlegetett), csupán valaki, akiben megvolt az észak-európaiak erõteljesen hideg és tartózkodó jellemvonása. És ez annak idején, a vizuális effektusok és hangvágások nélküli moziban, teljesen levette a lábáról a közönségét.
(Az sem véletlen, hogy a Strasberg-iskola híres növendékei - Marlon Brando [akinek példaképe pont Fredric MArch volt], Al Pacino, Dustin Hoffman - már kifejezetten tagadták mûvészetének nagyságát.)
10/10
Human Being 2012 aug. 23. - 20:33:55 10/10 Előzmény beszelo86
(5/26)
Ha az Oscar tulajdonképpeni "elõjogi biztosa" a Metro volt, még érthetetlenebb, Garbo miért nem kapott Oscar díjat. Én a New Yorki Filmkritikusok díját említettem (NYFCC Award), az nem az Oscar. Hogy megérdemelte volna azt is - nem kérdés. Olvasd el 1-2 neves színész, rendezõ véleményét játékáról! Az Anna Karenina pedig egyik fantasztikusan megformált alakja. Szerintem - is. (Egyébként érdekes sztorikat mesélnek a film forgatása kapcsán kettõjükrõl. Ha érdekel, írok róla.)
9/10
beszelo86 2012 aug. 21. - 16:58:28 9/10 Előzmény Human Being
(4/26)
Így van. Nem véletlenül kapott jelölést néhány évvel késõbb a Ninocskában, abban az egyenesen nézhetetlen vacakban nyújtott alakításáért sem. Akkor a hûvös kelet-európai nõideálokat hamar felkapta Hollywood, filmjeikért tömegek csõdültek a mozikba. A díjak pedig - mint tudjuk - elsõsorban a politikáról szólnak, és ez sokkal inkább igaz volt erre a korra, ahol a nagy stúdiók fejesei sorra aratták a babérokat sztárjaik díjazgatásáért (ld. Oscar, amelynek tulajdonképpeni "elõjogi biztosa" a Metro volt - a Garbót is futtató stúdió). Az európai filmdíjaknál gyakorlatilag ugyanez volt a helyzet, ahol tõke volt, ott díj volt.
Fredric March pedig a maga korában meglehetõsen nagy népszerûségnek örvendõ színpadi- és filmszínész volt, aki saját erejébõl jutott el a csúcsra. Õt is csábította Hollywood (2 Oscar-szobor büszke birtokosának is mondhatta magát egy jó húsz éven belül), azonban õ színpadot - tehát az akkori minõséget - elõbbre tartotta a filmnél.
10/10
Human Being 2012 aug. 15. - 16:52:43 10/10 Előzmény beszelo86
(3/26)
Annyira halovány benne Garbo, hogy e szerepével elnyerte a New Yorki Filmkritikusok Díját. Valamint a Velencei Filmfesztivál legjobb külföldi filmje kitüntetés is bizonyosan egyedül Marchnak köszönhetõ. Bár lehet, hogy õk tévedtek 77 évvel ezelõtt, s akkor neked van igazad.
9/10
beszelo86 2012 máj. 24. - 13:48:56 9/10
(2/26)
Greta Garbo halovány, aki viszi a filmet, az March meg a többiek.