olahmiki1959 2015 jan. 15. - 19:03:16
(46/66)
A zárójelben lévõ rövid szöveget én is eltévesztettem a nagy igyekezetben, tehát az így hangzik helyesen:
(egy t-vel, "kellet"-nek).
Bocs.
olahmiki1959 2015 jan. 15. - 13:30:09
(45/66)
"Nem tudom mi az,amit meg kellet volna látni benne"
"Nem tudom mit kellet volna meglátnom ebben a filmben"

Kedves "bicibucimaci"!

Elnézést kérek, de miután kétszer is hibásan írtad le a KELLETT szót, (egy l-lel, "kellet"-nek), úgy éreztem, meg kell szólalnom.
Sõt, hogy stílusos legyek, meg KELLETT szólalnom.:DDD

A nickneved egyébként aranyos, tetszik...:)
bicibucimaci 2015 jan. 14. - 19:45:59
(44/66)
Nem tudom mit kellet volna meglátnom ebben a filmben, mitõl olyan eget rengetõ, mitõl olyan híres?
Nekem ez nem sikerült.
Ha valaki meg kell, hogy magyarázza nekem, akkor az már régen rossz.
Pedig tényleg figyeltem, de lepattant rólam.
vino-et-veritas 2015 jan. 14. - 12:52:17
(43/66)
Félreértés.
Ez válasz egy elõzõ hozzászólásra (#37) és az akkori kor nézõire vonatkozik (lásd jegyüzér, stb).
bicibucimaci 2015 jan. 14. - 12:36:39 Előzmény vino-et-veritas
(42/66)
Nem tudom mi az,amit meg kellet volna látni benne, de mindenesetre nekem nem sikerüt.
Pedig nagyon figyeltem.
Texas Bill 2015 jan. 14. - 05:15:13
(41/66)
Ez a film valami mérhetetlen csalódás volt a számomra! Annyit hallottam róla, annyit emlegették, annyira magasztalták. Borzalmasan tartalmatlannak és unalmasnak éreztem.
pneklara 2015 jan. 13. - 15:34:54
(40/66)
Hát, akkor ez valóban véletlen ráérzés.
olahmiki1959 2015 jan. 13. - 12:37:11
(39/66)
Nekünk van rádióújságunk, - az, amelyik két hétre elõre közli a mûsort, - és már akkor kijelöltem a filmet.
Tehát teljesen véletlenül hozta ezt így az élet, azért is említettem meg.
pneklara 2015 jan. 13. - 10:59:04
(38/66)
Talán épp azért tûzték mûsorra? Mert a "mûsorváltozás jogát fenntartják". Talán akinek van rádióújságja, az láthatja, hogy eredetileg is ezt szánták mára?
olahmiki1959 2015 jan. 13. - 06:46:12
(37/66)
Miket produkál az élet!...
A tv pont mára tûzte mûsorára a filmet, és néhány nappal ezelõtt halt meg Anita Ekberg, aki abban a bizonyos szökõkutas jelenetben vált világhírûvé.:D
filoszemitabélus 2014 okt. 19. - 18:19:32
(36/66)
Hát ez meg mi? Hol Berki meg a Gyõzike? Ilyen marhaságot!
Fürdenek itt össze-vissza mindenféle kutakban a Berki nélkül.
9/10
Dalmát 2014 okt. 19. - 17:28:58 9/10
(35/66)
Többekhez hasonlóan én is túl hosszúnak érzem a filmet, de ugyanakkor egy felesleges jelenet sincs benne, és szerintem mai napig nem veszített az aktualitásából. Ha rövidebb lenne, valószínûleg "nézhetõbb" lenne, de akkor nem állna olyan szépen össze a kaleidoszkóp képe. Nagyon jó film, amit érdemes többször is megnézni a részletek miatt.
10/10
breeder 2014 máj. 22. - 13:41:43 10/10
(34/66)
Elõzõ hozzászólásom elejérõl véletlenül lehagytam a ***SPOILER***-t, úgyhogy megkérem a moderátorokat, hogy pótolják! Köszönöm.
10/10
breeder 2014 máj. 22. - 13:30:18 10/10
(33/66)
***SPOILER PÓTOLVA***

Szerintem sokkal többrõl szól ez a film, mint a köznapi értelembe vett édes élet utáni vágyódásról!
Marcello-nak hiába van jó állása, sok haverja, látszólag jó élete, az igazi boldogság valahogy mégis elkerüli...
Nem számoltam össze, hogy hány darab hosszabb filmrészletbõl áll össze a teljes film, de mindegyik valahol azt mutatja be nekünk, hogy a csillogó, sokak számára elérhetetlen világ mennyire üres, mennyire sivár értékekkel van teli. Sokan csak azt látjuk, hogy a sztárok, a sikeres emberek pompás, irigylésre méltó életet élnek, de ha megkapargatjuk a felszínt, akkor ennek pont az ellenkezõje az igaz. Vagyis nemhogy irigylésre méltó életet nem élnek, de még valahol sajnálni is lehet õket. Itt persze nem az anyagi javakra gondolok, mert az egy jó dolog, hogy valaki szép házban él, meg az is szuper érzés, hogyha jó állása van és megvan mindene, de ha szeretet nincsen, akkor bizony nem boldog az ember. Egyszer Celine Dion mondta, hogy nagyon nagy szegénységben nõttek fel, de szeretetben gazdag gyerekkora volt. Nos, itt van nekünk Marcello, akit az apja meglátogat! Neki hiába volt az apja egykoron sikeres üzletember, Marcello saját bevallása szerint alig ismeri. Amikor meg lenne rá idõ, hogy megismerje, az apa már idõs, rossz egészségi állapotban van, és mindemellett makacs is, és egyáltalán nem nyitott arra, hogy a fiával egy kicsit több idõt töltsön. Látogatása puszta formalitás, nem több, nem kevesebb.
A másik nagy drámai jelenet a filmben, a Steiner-Marcello féle párbeszéd, ami megint csak az érzelmek ürességérõl szól. Ez talán még egy fokkal drámaibb, mint az apa-fiú találkozás. Aztán mint tudjuk, Steiner olyan tettet hajt végre, amire nincsenek szavak. Én úgy érzem ekkor zakkan meg Marcello, aki egyszerûen nem tudja feldolgozni barátjának halálát. Attól meg egyenesen a rosszul van, ha Steinre gyerekeire gondol, hogy az apjuk mit tett velük. Szóval Marcellot, sok-sok negatív hatás éri, amit egy igazi társ vagy egy szeretõ szülõ nélkül nem is lehet elviselni. Se egy igaz szerelem, se egy szeretõ szülõ nincsen mellette. Ez az igazi nagy dráma! Szerintem az édes élet itt válik igazán keserûvé. A film végi jelenet - amikor Marcello és a vendéglõs kislány újra találkozik - az nagyon megható! Van pár rövid képbevágás, ami azt mutatja, hogy kettejüket egy kis tengerparti vízfolyás választja el, és a kislány kiabálja, hogy gyere át! De akkor már a fõszereplõt nem érdekli semmi! Valahol ez szimbolizálja azt, hogy végleg búcsút vesz a boldogságtól! Szóval számomra ezt jelentette ez a film. Persze még sorolhatnám az Édes élet emlékezetes jeleneteit, de úgy érzem felesleges lenne, mert egy film vagy tetszik valakinek vagy nem. Vagy tud rá hatással lenni, vagy nem. Nekem minden esetre elnyerte tetszésemet, és sok tanulságot vontam le belõle!

10/10
vino-et-veritas 2014 febr. 03. - 10:30:54
(32/66)
A kérdés költõi.
Minden bizonnyal nagyon kevesek látták benne azt, amit kellett.
A többség az akkoriban itt (a mai napig) el nem érhetõ "édes élet" ábrázolására szavazott a jegyûzéreknél...
vino-et-veritas 2014 febr. 02. - 11:32:59 Előzmény tesz-vesz
(31/66)
Valahol itt van talán a lényeg - "céltalanság".

Ezt vezeti fel a cím is, hiszen az "édes élet" egyfajta túlzott élvhajhászásra, céltalanságra, stb utal, talán már a római kor óta.

Ahhoz, hogy a mai nézõ is "megértse", bizonyos ismeretekkel kell rendelkeznie a korról (ami persze a kortársaknak egyszerû volt). Számtalan példa van az "örökérvényû", kultúrákon és történelmi korszakokon átívelõ mûvekre, amiket általában nem szükséges a kor "szemüvegén" át nézni, olvasni (pl. Shakespeare - Rómeó és Júlia, stb), DE ez nem ilyen film. Amúgy Shakespeare számos mûve sem mond sokat a XXI. századi nézõnek/olvasónak (pl. királydrámák).

Az új olasz filmes generáció ekkor szembesül és szembesít az ország háború utáni talpraállásának következményével, egy új, mindennél elidegenítõbb társadalom kialakulásával, ami szöges ellentétben áll a meghatározó egyházi befolyással és a feudalizmus maradványaival jellemezhetõ, korábbi hagyományos olasz társadalomtól - rohamos techniakai fejlõdés, iparosodás, várasiasodás, "ideológiai harc", stb.
Ezek az elemek a korabeli magyar filmekben is megjelennek, természetesen más politikai-társadalmi-gazdasági környezetben (pl. Sodrásban, Oldás és kötés, Hogy szaladnak a fák, Álmodozások kora, Sziget a szárazföldön, stb). A film üzenet a mának is, mert hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az elmúlt 20 év részben ugyanerrõl szólt...

Hogy "kultúrát közvetít-e"? A klasszikus értelemeben talán nem, de nem is ez a célja, egyfajta pillanatképet ad a társadalom állapotáról.

A fentiek miatt sem egyszerûen sznobizmus kérdése Fellini munkásságának megítélése.

OFF OFF OFF

Nem a személyeskedés okán, de nagyon zavaró, hogy a fórumon sokan nem "vallják be" valódi életkorukat.
Nagy jelentõsége nincs, de mégiscsak jobban látja az ember, hogy korban hová helyezhetõ a tisztelt fórumozó, milyen korszakokat tapasztalhatott meg jobban a "saját bõrén" is...
tesz-vesz 2014 febr. 02. - 00:53:22
(30/66)
de a XXI. század nézõje számára?

miért 40 éve még értéket képviselt? vagy nekem kell középkori szemlélettel néznem a filmet? semmit nem jelentenek ezek a kifejezések, amikor készült se adott több kulturális értéket mint most, az egy dogok hogy mit mondanak a sznobok akkor és most.
Hm! 2014 jan. 11. - 23:17:57 Előzmény gyereamozibabe
(29/66)
Szerinted az a fajta médiacirkusz még ma is elképzelhetetlen?
Hát, nekem egybõl eszembe jutott a filmben lévõ paparazzikról Diana hercegnõ halála...pedig az több, mint 30 évvel késõbb következett be, közelebb a 40-hez...
vino-et-veritas 2013 máj. 02. - 13:13:22
(28/66)
A film inkább az 50-60-as évek fordulójának egyfajta olasz "életérzését" közvetíti, amivel értelemszerûen nemigen azonosulhattak sokan itthon - fõleg akkoriban nem...

A Vörös Brigádok, meg egy késõbbi történet, tehát ezt közvetlenül nem érdemes idekötni. Legfeljebb valamelyest a filmben megjelenõ dekadens társadalom okán, ami "kitermelte" az ellene "harcoló" VB tagjait is...
tesz-vesz 2013 máj. 01. - 11:58:48
(27/66)
végignéztem, mind a majdnem 3 órát, sok értelme nem volt.
a fõszereplõ személye karizmatikus, nagyon jó volt hallgatni Latinovitsot is, de az egész film nem ér semmit se-
a film akkor kezd el értelmi (!) lendületet venni, mikor megérkezik az apja.
Fellini nagy név, nagy névvé tették egyesek, az ilyen filmek után lehet róla vitatkozni, megérdemli-e a nagy nevet.
nálam ezt a nagy nevet csorbította ez a tökéletesen értelmetlen, céltalan film. az elején még érdekesnek tûnt viszonylag ez a léha ritter életmód, de a végére kiderül, a "mester", a rendezõ csak blöfföl.

eléggé propagandisztikus az arisztokrácia megjelenése, zavaróak a folyamatos politikai beszólások, mely a baloldal malmára hajtja a vizet, miközben 1970 és 1987 között egy kommunista csoport 73 merényletet, ezenkívül számtalan emberrablást követett el. egy ilyen hajtotta végre az olasz társadalmat leginkább megrázó merényletet, 1978. március 16-án Rómában elrabolták majd meggyilkolták Aldo Moro volt miniszterelnököt, az Olasz Kereszténydemokrata Párt tagját.