Téma: Az unoka

3/10
Shakespeare_07 2022 jan. 04. - 23:28:31 3/10
(4/104)
És most látom, hogy Deák Kristóf rendezte a Foglyokat is. Az szerintem az utóbbi évek egyik legjobb magyar filmje, nálam minimum 8-as.
3/10
Shakespeare_07 2022 jan. 04. - 23:09:15 3/10
(3/104)
Kezdeném a summázattal: Ez a film valami bődületesen rossz. Annyira szerettem volna szeretni, úgy álltam neki, hogy végre látok egy jó magyar filmet (nem egy, nem kettő kiváló készült mostanában, pl. a modern téma miatt a Viszkis jutott egyből eszembe, hogy mennyire erősre sikerült, vagy épp a sorozatok közül az Aranyélet első két évada. A húsbavágó társadalmi probléma felvetése játékfilmként kiváló ötlet, és a trailer is sokat ígért. Csak hát aztán ami lett belőle...

A forgatókönyvírónak, rendezőnek először azt kellett volna eldönteni, hogy egy szatírát akar rendezni, vagy tartja magát a valósághoz. Aki három napot eltöltött életében Magyarországon, az tudja, hogy ez, a film által megmutatott Magyarország, Budapest nem létezik. Na nem az "unokázás", mert az sajnos nagyon is, hanem ezek az emberek. Éjszaka a közparkban kézifegyverekkel, puskákkal viháncolva lövöldőző félrészeg nyugdíjasok, füvező nagymama, akihez a Károlyi-kertbe megy a dílere, az idősek klubjában - az amúgy még hihető és kedves táncolgatás után - önfeledten bugizó nyugdíjasok... Annyi idétlenség volt benne, ami számomra teljesen megölte az egész filmet. Merthogy ezzel együtt meg rohadt komolyan is vette magát ám a film. Na, ez a kettő így egyben nem megy. Vagy ez, vagy az, de ez így arcpirító lett. (Akkor már lett volna teljes egészében szatíra, mint a Lajkó - bár amúgy azt szintén nem találom egy jó filmnek). Szóval nem a szatirikus elemekkel van a gond, csak el kéne dönteni, hogy akkor most mi a koncepció.

A főszereplő Rudi játéka elképesztően gyenge, a karizmátlan embert is nehezen hozza, ehhez képest a végén

a hirtelen macsó, tökös fellépése teljesen következetlen.

És sajnos tele van a film ehhez hasonló, a karakterekből nem következő érthetetlen dolgokkal. A film végén

a szirupos lezárás pedig már csak a hab a tortán, annyira fájóan klisés volt

, az ember már a fejét fogta a moziban, ha nem épp a szék karfájába verte.

Az öreg színészek legalább kiválóak lennének, ahogy azt megszoktuk tőlük, jól is játszanak, de láthatóan ebben a filmben nem volt színészvezetés. Erőtlenek, gyengék, még ők is. Pedig Jordánnál és Pogány Juditnál aligha vannak sokkal jobb színészek, úgyhogy gratuláció a rendezőnek, ismét, hogy ezt sikerült ebből összehozni. Döbrösi Laura meg... hát, inkább hagyjuk, nem minősíteném.

A vágások, díszletek, az operatőri munka jó, látszik, hogy volt rá pénz, és technikailag jól is lett elköltve. De minden más... Az a baj, hogy mint annyi magyar filmnél, végig az az ember érzése, hogy szinte látszik a világosító meg a kamera, végig érzi az ember, hogy egy filmet néz, nem hitelesek a színészek mondatai, hiába kiválóak, mint pl. Jordán. Valahogy esetlen az egész. Pedig az első jelenet a lakásban ebből a szempontból is olyan jól indult még...

Hát, szóval, kár érte. Nagyszerű és hiánypótló témafelvetés, jó technikai megvalósítás, adva voltak jó színészek is, mégis gyatra megvalósítás.
10/3, sajnos.
Pünkösdi Kató 2022 jan. 02. - 17:44:00
(2/104)
Megrendítő volt a történet, furcsa volt látni a valóságot, mert van/volt ilyen többször is. Izgalmas volt a történet, bár többször mást vártam, mint pl.

Rudi elmegy a rendőrségre azzal, amit megtudott. Zsuzsával együtt nyomoznak, vhogy kiderül, hogy Rudi adatokat lopott.

Ettől függetlenül nem bánom, hogy úgy lett a történet vége, ahogy, hogy

nem lett mindenben happy end, a nagyapa meghalt, Zsuzsa és Rudi nem tűnik úgy, hogy összejöttek

Nem a megszokott vonalvezetésű a film, szerintem érdemes megnézni.