8/10
FElepHánt 2011 nov. 03. - 18:08:42 8/10
(1/1)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu
AZ UTOLSÓ TÍZ ÉV, BAJOR GIZI/felolvasó/ Máté Gábor Katona Kamra
Sokkal többet kaptunk egy szimpla felolvasó-színháznál! Adva van a kor leghíresebb színésznõje, a rettegés két korszaka, a kettõs gyilkosság rejtélye és egy fantasztikus színésznõ, aki még felolvasva is drámai izgalmakat tud kelteni. De hát nem is olvas: játszik, mozog, vibrál és él, teljes valóságosságában testesíti meg az élet-tragédia hõsnõjét.
Darvasi László akkurátusan felépített jelenetben taglalja a színházi hétköznapok és az üldöztetés éveinek eseményeit, textusa érzékletes, otthonosan forgolódik a theátrumi közegben, frappáns epizódokban találó karaktereket jelenít meg.
A végveszély Fekete Angyala, Kun páter alakjában Rajkai Zoltán rajzolja meg a fanatikus gyûlölet elvetemült figuráját, Bodnár Erika a börtönigazgató-jelenetben kápráztat el kifinomult jellemábrázolásának gazdagságával. Mint öltöztetõnõ-szobalány, Pálos Hanna hiteles átéléssel, pompás mimikával játszik, Pelsõczy Réka
egyszerûségében is árnyalt az üldözött barátnõ szûkszavú szerepében.
Máté Gábor narrátorral, fényváltásokkal tagolja a cselekményt, ökonomikus gesztusokkal
teremti meg az egyre fojtogatóbb atmoszférát. Egy asztal, néhány szék elég a helyszínek jelzésére, a szituációk kidolgozása is hosszabb idõbeli ráfordítást sejtet, mint amennyi valóban a rendelkezésre állt.
A tragikus vég motivációját nem sikerült íróilag kialakítani. Germán Tibor /Lengyel Ferenc/ a vezetõi karrier
elõszobájában, Bajor Gizi nem félhetett ennyire az öregségtõl, hiszen matrónaként a hatvanas évek nagyasszony lett volna, - csak a halálos betegség felismerése vezethette az orvosprofesszort a kettõs eutanáziához, ez azonban az egyébként poétikus záróképbõl nem
derül ki. / Természetesen a bugyuta vetkõztetést ki kell hagyni!/.
Fullajtár Andrea a nagy elõd szintjén játssza az élet-halál kérdéseivel szembesülõ drámai
hõsnõt, mosolya, dikciója, varázsos dikciója, sugárzó lénye ebben a negyedkész állapotban is valós élménnyé emeli a produkciót, muszáj találkozni alakításával majdand egy teljes színházi elõadásban is!