4/10
Tesó 2025 dec. 27. - 18:41:22 4/10
(5/5)
Bach a legnagyobb,sajnos ez a film nagyon gyengére sikerült!
10/10
Jeanne d'Arc 2025 dec. 27. - 07:51:30 10/10
(4/5)
Nagyon tetszett! Egy időben hegedűművész szerettem volna lenni, és most is nagy kedvencem a "komoly zene", amit "szomorú zenészek" játszanak Presser Gábor viccelődése szerint. (A viccelődés pont arra akar utalni, hogy milyen hülye elnevezés is ez, de hát a "klasszikus zene" meg félreérthető, mert igazából akkor csak Haydn, Mozart és Beethoven lehetne klasszikus.) Azt már régebben is tudtam, hogy a maga korában Bachot nem ismerték el. Sőt, olyat is hallottam, hogy pont azért tudott olyan előremutató, formabontó zenét írni, mert az emberek csak a prédikációra mentek el a Tamás templomba, és addigra már mondjuk a kantáta fele lement, és nem figyeltek annyira a zenére. Ebben az összefüggésben azt hallottam, hogy Handelnek ezzel ellentétben oda kellett figyelnie a közönség véleményére, ezért nem is volt olyan újító. Ez a film teljesen ellentmond az előzetes ismereteimnek! Elképesztő volt látni a kisstílű világot a világ legnagyobb zeneszerzője körül! Nem is hallottam soha ezekről az emberekről, míg Johann Sebastian Bach neve örökké élni fog, míg emberiség lesz! És az egész Biblia egy fabatkát sem ér Bach zenéjéhez képest! Többször részt vettem Bach passióinak előadásában, mint amatőr zenekari hegedűs, és hihetetlen élmény volt! Én megveszekedett ateista vagyok, de amíg részt vettem a passió előadásokban, arra az időre teljes mértékben hívő voltam! Erre képes Bach zenéje. Az is nagyon tetszett a filmben, hogy úgy érzem, realisztikusan ábrázolta a konfliktusokat, veszekedéseket a családban. Egy ilyen helyzetben, amiben Bach volt, az értetlenség közepette, valahol a feszültségnek le kellett csapódnia.
10/10
Lulemi 2025 dec. 26. - 22:53:10 10/10
(3/5)
Nekem nagyon tetszett, a szereplők játéka, a jelmezek, a fényképezés, hitelesen adta vissza a kor hangulatát, hétköznapi és ünnepi pillanatait.
Lyra01 2025 dec. 25. - 19:45:09 Előzmény olahmiki1959
(2/5)
2024-es német-osztrák tv-film. Holnap lesz nálunk az első vetítés, tehát nem nagyon lehet még vélemény.
olahmiki1959 2025 dec. 25. - 13:25:13
(1/5)
Elolvastam a film ismertetőjét... Hááát...
Még abban sem vagyok biztos, hogy ebből a történetből egyáltalán filmet kellett-e csinálni. Szavazat nincs, hozzászólás sincs... Talán nem véletlenül...:)