7/10
surviver 2012 ápr. 23. - 11:56:01 7/10 Előzmény sarkady
(6/6)
Tetszett az elõadás.
A történet ugyanaz, mint az eredeti drámában, csak modernizálva. Az eredetit a mai fiatalok úgysem olvassák el, amit meg is értek, ez a friss elõadás viszont közel viszi õket ahhoz, hogy átéljék,amirõl a darab szól.
Fehér Tibi játékát emelném ki, de majdnem mindenki jó volt.
6/10
FElepHánt 2010 jan. 07. - 17:03:35 6/10
(5/6)
FeHér Elephánt Kulturális Ajánló Portál--------------------------------- BÁNK BÁN junior -------------- Alföldi Róbert ----------- Szentendre után a Nemzetiben újranézve------------------ Éppen csakhogy megüti az ajánlhatóság szintjét, két okból mégis beszélnünk kell róla. Egyrészt, nekimegy a begyepesedett "nemzeti dráma"-tabunak, hõsködés, magyarkodás, nemzetsiratás helyett egyszerûen eljátszatja a puszta darabot, másrészt és ez a fontosabb, bemutatja a színház legifjabb tagjait, akik eleven lendületet, legalább egy kicsit korszerûbb stílusban képesek színpadra állni. A rendezõ jó ötletekkel indít: csupasz színpad néhány székkel, egy szál mikrofon, de egy méretes úszómedence, kukkolós plexi-fallal, mely csukafejesek, delfin-bravúrok látványával csábít, - félidõig ki is tart mindez, aztán az üresjáratok letompítják az érdeklõdést. Ám a legnagyobb hiányosság, hogy nem egyértelmû a fogalmazás, a groteszk paródia csak érintõlegesen valósul meg, a tragikus pátoszt elveti, de hiába várjuk a röhejes iróniát. Dicséretes az élõzenés hangkulissza, amelyet a szereplõk maguk létesítenek síppal-dobbal, énekkel-gitárral, ám itt is csak elindul egy régi slágerekre épülõ élcelõdés, aztán elfelejtõdik, ahogy annyi ígéretes kezdeti mozzanat is. Az együttes derekasan helytáll, fittyet hány a megunt tradiciónak, szomorú azonban az, hogy a deklamáció, az oratorikus készség, a kimûvelt hangképzés mennyire hiányos. Figurálisan imponáló Makranczi Zalán, de a szorított ordibálás csökkenti erejét, ugyanez vonatkozik a Bánkot alakító Fehér Tibor-ra, aki ráadásul súlyos szereposztási tévedés vétlen áldozata. László Attila egészen kis szerepében is megkerülhetetlen szuggesztivitással bizonyít, Bánfalvi Eszter, helyenként az idézõjeles karikírozás lehetõségeit is megcsillantva, erõteljes karaktert formál. Radnay Csilla dicséretesen birkózik alkatidegen szerepével, Szatory Dávid egyetlen tirádában is meg tudja mutatni képességeit. Heves dikció, attraktív mozgás, pregnáns átélés teszi hitelessé Mátyássy Bence Ottóját, míg az intrikus Biberachot Földi Ádám elementáris játéka az elõadás fõszereplõjévé teszi. Nem az a hagyományos gonosz bajkeverõ, inkább megélhetési intrikus, nagyon okos, nagyon eleven, ...nagyon színész! Atlétikus alkatát, átütõ deklamációját, szuggesztív jelenlétét csak felsõ fokú jelzõkkel illethetjük, alakja Vörös Felkiáltójel a borongós színházi égbolton. A záróképben Szabó Kimmel Tamás, néhány mondatos, hálátlan szerepét nagystílû, erõteljes játékkal hitelesíti: az úszómedence fölött sercegõ lángok vibráló fényében békíti össze a tüzet a vízzel. Majd harminc évvel ezelõtt, Mohácsi János elsõ rendezése, az a kaposvári Bánk bán, - hát azért az ez egy egészen más minõség vala... Mindazonáltal Alföldi Róbert elsõ dicséretes rendezése reményteli fejlõdést bizonyít, egy szempontból pedig kiemelkedõ STRATÉGIAI TETT: becsábítja a színházkerülõ ifjúságot és vízi-revû álcájában a korszerû színház elemeit mutatja meg a jövõ közönségének.
sarkady 2009 nov. 15. - 12:16:13
(4/6)
Bán bán junior:
Szomorú!
Csak egy kérdés: van-e valaki, aki elvinné gimnazista gyerekét vagy unokáját az elõadásra, hogy megismerkedjen a magyar drámairodalom legnagyobb mûvével?
sarkady
offtopic
Gabriella54 2009 okt. 26. - 18:01:18 Előzmény FElepHánt
(3/6)
Mindenképpen offtopic hozzászólás lesz, de csak itt tudom elmondani :)
Hajlamosak vagyunk elfelejteni Franz Grillparzer "Urának hû szolgája" c. mûvét, amely szintén Bánk bán történetét dolgozza fel, és amelyben Ottó szerepe és alakjának jelentõsége kulcsfontosságú. Bánk ebben a verzióban akár apja is lehetne Melindának, aki valóban gyermeki érzelmeket is táplál férje iránt.
A sors különös fintora, hogy Grillparzer is és Katona József is 1791-ben született, de míg Katonát 1830-ban szívroham vitte el, addig Grillparzer 1872-ben hunyt el (azért 81 évet megérni abban az idõben szép teljesítmény volt!)
lumlum 2009 okt. 23. - 13:10:43
(2/6)
Még nem láttam, sajnos ma sem tudom megnézni, de szerintem biztos nagyon jó! Imádom Alföldit!!!
Itt is egy cikk:
http://www.kulturpart.hu/szinhaz/16042/bank_junior_felno
6/10
FElepHánt 2009 júl. 13. - 12:15:11 6/10
(1/6)
Éppen csakhogy megüti az ajánlhatóság szintjét, két okból mégis beszélnünk kell róla. Egyrészt, mert nekimegy a begyepesedett "nemzeti dráma"-tabunak, hõsködés, magyarkodás, nemzetsiratás helyett egyszerûen eljátszatja a puszta darabot, másrészt és ez a fontosabb, bemutatja a színház legifjabb tagjait, akik eleven lendületet, legalább egy kicsit korszerûbb stílusban képesek színpadra állni. A rendezõ jó ötletekkel indít: csupasz színpad néhány székkel, egy szál mikrofon, de egy méretes úszómedence, kukkolós plexi-fallal, mely csukafejesek, delfin-bravúrok látványával csábít, - félidõig ki is tart mindez, aztán az üresjáratok letompítják az érdeklõdést. De a legnagyobb hiányosság, hogy nem egyértelmû a fogalmazás, a groteszk paródia csak érintõlegesen valósul meg, a tragikus pátoszt elveti, de hiába várjuk a röhejes iróniát. Dicséretes az élõzenés hangkulissza, amelyet a szereplõk maguk létesítenek síppal-dobbal, énekkel-gitárral, de itt is csak elindul egy régi slágerekre épülõ élcelõdés, aztán elfelejtõdik, ahogy annyi ígéretes kezdeti mozzanat is.
Az együttes derekasan helytáll, fittyet hány a megunt tradiciónak, szomorú azonban az, hogy a deklamáció, az oratórikus készségek, a kimûvelt hangképzés mennyire hiányos.
Figurálisan imponáló Makranczi Zalán, de a szorított ordibálás csökkenti erejét, ugyanez vonatkozik a Bánkot alakító Fehér Tibor-ra, aki ráadásul súlyos szereposztási tévedés vétlen áldozata. László Attila egészen kis szerepében is megkerülhetetlen szuggesztivitással bizonyít, Bánfalvi Eszter, helyenként az idézõjeles karikírozás lehetõségeit is megcsillantva,
erõteljes karaktert formál. Radnay Csilla dicséretesen birkózik alkatidegen szerepével, Szatyori Dávid egyetlen tirádában is
meg tudja mutatni képességeit. Heves dikció, attraktív mozgás, pregnáns átélés teszi hitelessé Mátyássy Bence Ottóját, míg az intrikus Biberachot Földi Ádám elementáris játéka az elõadás fõszereplõjévé teszi. Nem az a hagyományos gonosz bajkeverõ, inkább megélhetési intrikus, nagyon okos, nagyon eleven,
...nagyon színész! Atlétikus alkatát, átütõ deklamációját, dinamilus jelenlétét csak felsõfokú jelzõkkel illethetjük, alakja Vörös Felkiáltójel a borongós színházi égbolton.
Majd harminc évvel ezelõtt, Mohácsi János elsõ rendezése, az a kaposvári Bánk bán, - hát azért az ez egy egészen más minõség vala...