Téma: Bányavirág

8/10
doktormacko1 2015 nov. 21. - 12:08:30 8/10
(4/4)
8 / 10 Vigjáték a drámában , dráma a vígjátékban. Az elõadást számomra a két fõszereplõ játéka teszi emlékezetssé. Nagyot alakitottak. Lehet nem szeretni Stohl andrást , de el kell ismerni , hogy nagy színész.
Edmond Dantes 2014 okt. 16. - 17:44:11
(3/4)
NSz j e l e n l e g i produkciói között n e m szerepel: http://www.nemzetiszinhaz.hu/eloadasok
Játékszín honlapján ott áll: Eredeti bemutató: 2013. március 23. Nemzeti Színház
http://www.jatekszin.hu/eloadasok/szekely-csaba-banyavirag
port pedig "úgy hagyta"=A Nemzeti Színház és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház közös elõadása.
NSz talán átadta a játszási jogokat Játékszínnek, de attól ez még "a" Nemzeti Színház produkciója (tulajdona?) volt esetleg maradt.
Mi a baj? Nem idegen tollak, legfeljebb port nem javította ki, de lehet h így helytálló, ahogy most is van.
FElepHánt 2014 okt. 16. - 15:07:31
(2/4)
De hiszen ez a RÉGI NEMZETI, az Alföldi-s elõadása!!! Milyen alapon szerepel a mostaninál?!? Idegen tollakkal,ékeskedünk, jobb híján...
Edmond Dantes 2014 ápr. 22. - 10:44:30
(1/4)
Én lennék az elsõ hsz? Tán az utolsó is? Pedig ütõs cucc ám ez, néha a kelleténél ütõsebb is. Kalandos úton jutott ide Marosvásárhelyrõl, POSZT-nagydíjon és Alföldi, már "átszabásra váró" Nemzeti Színházán keresztül a Teréz-körútra, ahol a Játékszín fogadta be-vette át. Az Alföldi-Nemzeti régi törzsközönsége azért itt is megtalálja és honorálja a produkciót. Mintha a néhai Teréz-körúti Színpad majd Kamara Varieté szelleme jelenne meg-kisértene a játékidõ utolsó negyedében, amikor a darab jórészt harsány farce-ba, részeges-(tragi)komikus bohózatba megy át (fullad?) A "túlspilázott" jelenet számomra szinte agyonnyomja az elõzõ másfél órát, ami szintén nem nélkülözte az pálinka "mámorát" (és hatásait...): akaratlanul vagy szándékoltan, kabarétréfák térdcsapkodós hangulatát önti a nézõk és az elõzõ másfél óra súlyos, tabudöntögetõ témákat feszegetõ cselekménye, dialógusai nyakába, túlrendezetten, túl groteszken, túl abszurdan. Kár, mert a mû nagy része éles, hangsúlyos, ezáltal jelentõs és valósnak tetszõ kontrasztot mutat föl az itthoni mainstream Erdély-Székelyföld ábrázolással szemben, ami a finálébeli tévébejátszásban is hangsúlyosan fölvillan. A Nemzetis években összeszokott öt szereplõbõl természetesen kiemelkedik a két fõalak: Stohl András doktora, aki ismét teljesen a helyén van és László Zsolt állását és reményeit vesztett bányásza, aki a talán nem egészen neki való szerepben is remekelni tud, szólóiban és a duókban egyaránt.