Kotarbinski 2020 ápr. 20. - 08:13:12 Előzmény napraforgó
(1847/2087)
Tehát nem is törekedtek egy konzisztens forgatókönyvre? Szép, nagyon szép. A bejegyzéseddel pedig egyetértek.
Kotarbinski 2020 ápr. 20. - 08:11:31
(1846/2087)
El fogom olvasni!
5/10
napraforgó 2020 ápr. 20. - 08:08:02 5/10 Előzmény Kotarbinski
(1845/2087)
Szerintem a szerzők csak azért csináltak "bűnpártolót" Annából, hogy legyen alkalma megismerkedni a bújkáló paraszt Sándorral. Mert különben hol és hogyan kerültek volna közel egymáshoz? Egy baronessz rormál esetben rá néz egy parasztra, semmi dolga vele.

De ha igy bezárják a lova mellé és tudtára adják, hogy igen, ez a fickó mentette meg az életét, ő húzta ki az áprilisban még igencsak hideg folyóból, hogy sebesülten nem a saját életét mentette elsősorban, haem biztonságban a szilád partra helyezte a kisaasszonykát, akkor ezt a parasztot mindjárt körüllengi egy kis romantika.
És hát ezek az úri kisasszonyok a regényes olvasmányaikból pont az ilyen romantikát kapták, ahol a betyár, vagy a bandita elrabolta, vagy épp megmentette a szép kisasszonyt, aztán jött a nagy lamúr.
Kotarbinski 2020 ápr. 20. - 07:39:11
(1844/2087)
Elolvastam azokat a bejegyzéseket, amit a tegnapi ittlétem után írtatok. Néhány dolgot szeretnék leszögezni.

1. Imre és Katica között szerintem NINCS szerelmi kapcsolat. Az, hogy pl. ugyanolyan bonbont vett neki is, mint Annácskának is, semmit sem jelent, legfeljebb azt, hogy Katicát egyenjogúként kezeli Annácskával. Sajnos, ez nincs így a Rokoczay család esetében, ami azt jelzi, hogy bennük még a hűbéri társadalom erkölcsi normatívái élnek és dolgoznak, amelyben szigorúan megkülönböztették az urakat a szolgáktól. Imre szerintem éppen ezért az új típusú embereszményt testesíti meg, akinél a jogegyenlőség elismerése nyomán az erkölcsi normatívák is egyenlő súllyal esnek latba minden egyes ember esetén. Nem hiszem, hogy a szerzőknek volt annyi esze, hogy ezt ebben a bonbon vásárlásban észre vegyék, de szerintem ez a jelenet nagyon is jól mutatja a Rokoczay család és Imre mentalitása közötti gyökeres különbséget. Imre gondolkodása már a liberális demokráciák mentalitását tükrözi, míg a Rokoczay család megmaradt a régi hűbéri társadalom mentalitásánál.

2. Megítélésem szerint a szerzők butácskának mutatták be Annácskát is, meg Ilonát is: mindketten az ellenséges Torzsa család fiaiba szerettek belé, ami inkább a szentimentális Romeo és Júlia történetét idézi. A valóság azért ennél egészen másabb. Annácskának tudnia kellene azt 21 éves létére, hogy egy nemesi család sarja és annak megfelelően kell viselkednie. S bár a liberális demokráciák nem ismerik el a nemesi előjogokat, mégis 1848 után 17 évvel éppen a erkölcsi normatívák remanenciája miatt annak megfelelően kellett volna viselkednie. Az egész eddigi tettei nem ezt tükrözték, ami egyértelműen a szerzők bűne. --- Az előzőekből folyik az, hogy Annácskának nem lett volna szabad Söndörrel flörtölni, csókolózni, mert ezt a hűbéri társadalom mentalitása nem engedte meg. Már az nagy engedmény a liberális demokrácia mentalitásának a javára, hogy Imrével, mint egy nem nemesi családból származó férfival szerelmi viszonyba került és eljegyezték egymást.

3. A szerzők igazi bűnei azonban nem a fentiek, hanem az, hogy Annácskából bűnözőt csináltak. Sok disznóságot elkövettek a magyar nemesek, de ha egy paraszt robbantott, akkor azt azonnal jelentik a hatóságoknak. Annácska pedig nem ezt tette, és nincs rá alapos ok, miért nem tette. Ez az alapállás azonban további problémákhoz vezethet. Hogyan válhat BÁRKI jó feleségévé egy bűnöző? Sehogy! Hogyan válhat Annácskából jó doktor? Sehogy! Márpedig e két fő cél motiválta Annácskát, legalábbis eddig, aminek nem tudott megfelelni. Magyarán: itt egy erkölcsi zűrzavart hoztak létre a szerzők és én magam sem látom ebből a mocsárból az erkölcsös kivezető utat. Márpedig erre volna szükség, mert, ahogyan korábban is jeleztem, minden filmsorozatnak VAN erkölcsi kisugárzása a nézők felé, ami pedig jelen esetben a lehető legrosszabbnak tekinthető. S ha ez igaz, akkor miért csinálták meg ezt a sorozatot? Érdemes volt akármennyi pénzt rááldozni? Ezért sem csodálkozom azon, hogy nem lesz II. évad sem. Minek? Azért, hogy ezt a sok sületlenséget megfejeljék újabbakkal? Nincs értelme.
5/10
napraforgó 2020 ápr. 20. - 05:18:46 5/10
(1843/2087)
ha ezt irtam volna, hát én sem voltam preciz.
De nincs is kedvem visszakeresgetni, ahhoz ez a sorozat túl gyenge, túl értéktelen.
Az biztos, hogy kezdetben Anna forszirozta a kapcsolatot. Találkákra hivogatta a hadnagyot, a kishidnál találkoztak, a kastélykertben kapta el Imrét, stb, stb. Imrének eszébe sem jutott volna udvarolni a baronessznek, ha ő határozottan nem biztatja, támogatja.

Aztán közbejött Sándor, a hamiskás mosolyával, meg a szabadság levegőjét hozva a szőlőben való sétálgatással, a föld szagolgatásával, a pazar kilátással a szőlőhegy tetejéről, meg a gyógyynövények szagolgatásával, a kakas etegetésével.
Meglátta, hogy a Torzsa fiú nincs bezárva a jó modor és főleg az etikett börtönébe, mint ő, ahol még azt is titkolni kell, ha kilovagol és nem női nyeregben, nagy lovaglóruhában, kisérővel, ahogy úrihölgynek illik.

És meglehet, hogy ezt a "tetszést", meg azt a kis fizikai vonzalmat összetévesztette a szerelemmel.
Mert én el nem tudom képzelni, hogy egy bárókisasszony, 3, vagy 4 nyelvtudással, rengeteg ismerettel, műveltséggel valóban és ténylegesen beleszeressen egy 4 elemit végzett parasztba, aki jószerivel a világon semmi más nem tud, csak azt, hogy hogyan kell művelni a szőlőt és hogyan kell a leszüretelt termésből mustot, majd bort késziteni.

Nem mondom, hogy ez nem értékes tudomány, de ez a fiú a világon semmi máshoz nem ért.
És valóban felmerül a kétely, hogy Anna és Sándor miről is beszélgetnének, ha kimerül a föld illata, meg a szél, eső hatalma, a napsütés ereje, a jó bor ize, stb. téma a kettejük besszélgetésében.
Mert a kapálás gyönyörei nem kötnék le a baronesszt, az tuti.
guess.who 2020 ápr. 19. - 22:11:00
(1842/2087)
Vicc volt.

A kutya igaz története a következő: Nocito nagyon sokat sírdogált itt a fórumon, hogy nincs egy nyavalyás kutyája a báróéknak, a készítők lelkesen olvassák az írásait, megsajnálták, ezért csináltak egy utóforgatási napot, aminek során egy jelenetet elkészítettek és bevágták ide, a sorozat végére. Sajnos mivel nagyon alacsony számú stábbal készült a jelenet (a kellékes például éppen nyaralt a Langerhans-szigeteken), így kénytelenek voltak a producer kutyájából világsztárt csinálni...
guess.who 2020 ápr. 19. - 22:07:33 Előzmény napraforgó
(1841/2087)
Legyünk precízek: nem is állítottam, hogy mondta - Te írtad, arra reagáltam. :)
Visszatérve: nem mondta Anna egyiküknek sem. Az egyikkel mégis eljegyezte magát, a másikkal meg csókdosott (ja nem: azt mindkettővel :D ) - azért itt a határozatlansági együttható igen magas. Viszont kérdés, hogy a csókdosás vagy az eljegyzés számít közelebbi kapcsolatnak? Mert ha az előbbi, akkor baj van. :)

Az ilyen "mi lett volna, ha" fikciók nem vezetnek sehová, kár azon rágódni, hogy "ha Sándor megy, akkor". Nem ment, Imre meg igen. Pont.
5/10
napraforgó 2020 ápr. 19. - 20:30:45 5/10 Előzmény guess.who
(1840/2087)
Legyünk precizek: Anna soha senkinek nem mondta, hogy szereti. Sem Imrének, sem Sándornak.
Sem a Sándornak hitt álarcos Imrének. Úgy fogalmazott, hogy érzett iránta valamit, sőt, TALÁN még most is érez. De mivel menyasszony, ezért köztük semmi nem lehet. És onnantól már csak küldte el, menjen, menjen már.

Anna csak Hildának mondta azt, hogy egszerre két férfiba szerelmes.
Ami pont anyit jelent, hogy igazából egyikbe sem.
És csak azért mondott Imrének igent, mert ő ment utána Bécsbe.
Vajon mit tett volna, ha Sándor jelenik meg a bécsi palota kapujában?
guess.who 2020 ápr. 19. - 19:59:45 Előzmény napraforgó
(1839/2087)
Ha viszont szereti, akkor mit akar Imrétől? És az, hogy "nem engedte magát megcsókolni", csak önfelmentés: eleve el sem kellett volna olyan helyzetbe jutnia Sándorral, hogy egyáltalán felmerül a csók lehetősége.

Meg sem hallgatta Annát Imre: igen, nem túl udvarias vagy szép húzás, de vedd hozzá, hogy elvileg mindössze vagy két napja mondta az álarcos szemébe Imrének Anna, hogy Sándort szereti, majd utána egy nappal össze-vissza magyarázkodva bocsánatért könyörgött - és újabb egy nap múlva megint kettesben volt Sándorral, amivel megint lebukott. Oké, hogy a sorozat végére összesűrítik (és állatira túltolják) az írók az eseményeket, de azért gondolj bele, hogy ha Veled ezt csinálná valaki (nem feltétlenül a jegyesed vagy a férjed), akkor lenne-e kedved újra és újra meghallgatni az esküdözéseit és a magyarázkodását?
Olyan ez az Anna már, mint egy alkoholbeteg, aki minden berúgása utáni reggel, másnaposan megígéri otthon az asszonynak, hogy soha többé nem fog inni - aztán délután már megint támasztja a kocsmapultot szomjasan.
5/10
napraforgó 2020 ápr. 19. - 19:48:16 5/10 Előzmény guess.who
(1838/2087)
Ez igy igaz. Persze, hogy Anna érez valamit Sádor iránt, talán magának sem vallja be, hogy szereti, azt meg pláne nem, hogy jobban szereti, mint Imrét. De azzal, hogy nem engedte magát megcsókoli, úgy gondolta, hogy akkor már rendben is van, hisz nem vétett a hűség ellen.
A történtek után megértem, hogy Imre felbontotta az eljegyzést, de azért az nem volt szép tőle, hogy még csak meg sem hallgatta Annát. Mindegy, hogy a lány mivel védekezett volna, miket mondott volna, elég lett volna egy biccentés, és akkor legalább az udvariassági formuláknak eleget tett volnaa.
guess.who 2020 ápr. 19. - 19:35:24 Előzmény sunflower325
(1837/2087)
Azért vedd hozzá azt is, hogy Anna az eljegyzés előtt is pont ugyanezt a játékot játszotta Sándorral, és ezen fikarcnyit sem változtatott sem az eljegyzés szentsége, sem a bál utáni lebukás, majd az eljegyzés felbontása és az azt követő kibékülés sem, amit ugye éppen ő kezdeményezett. Érthetetlen, hogy éppen ezen könyörgős vallomásos békülés után talán egy nap telik csak el, és már megint Sándorral duettezik a szőlőben. Azért ha egy valós személy ilyet csinálna, arra már igencsak hajlamosak lennénk rámondani, hogy nagy baj van a toronyban. Sándor meg még adja is alá az ABátort - pedig éppen pár napja fogott kezet Imrével és mondta ki hivatalosan, hogy lemond Annáról. Akkor viszont mit közeledik csókdosni a szőlőben és milyen jogon tartja fel órákig a jegyben járó baroneszt?

(Természetesen egyértelmű, hogy Anna "személyisége" az írók bűne, ők tették ennyire hajlékonnyá a gerincét.)

No igen, Imre. Az az egy a baja, hogy hiába ismeri zsandárként a bűnös embereket, magánemberként, pontosabban szerelmes magánemberként hihetetlenül naiv tud lenni, ráadásul a kemény zsandárhadnagy Annával szemben nem csak naiv, de papucs is: a végtelen tisztelete miatt eszébe sem jut, hogy határozottan megmondja Annának, hogy az eljegyzéssel valamiféle hűséget is esküsznek egymásnak, amibe nem fér bele, hogy más pasival andalog a jegyese egy szőlőben. És mivel nincsenek világosan lefektetett határok, Anna azt csinál, amit akar, anélkül, hogy érezné a tettei súlyát.
És ebben abszolút igazatok van, ti. hogy egyáltalán nem beszéltek meg ilyen dolgokat ketten, ami jórészt Imre hibája. Bár szerintem az jórészt felmenti, hogy azért Anna mégis egy főúri rangú nő, míg Imre "csak" egy zsandárhadnagy, és amíg nem lesz hivatalosan a család tagja, addig Anna jóval fölötte áll, a rangot és kasztokat erősen tisztelő hadnagyban nyilván fel sem merül, hogy presszionálhatná Annát némileg erkölcsösebb viselkedés irányában...
guess.who 2020 ápr. 19. - 19:21:55 Előzmény napraforgó
(1836/2087)
Tudja fene. Ha Anna annyira nem akar Sándortól semmit, akkor nem megy el titokban a szőlőjükbe megkeresni. Egyáltalán: falun még pár évtizede is szégyen lett volna, hogy egy lány járjon egy legény után... Másrészt legyünk megengedőek: egy ilyen nagy Sándor-döntésnél mégis csak el akart búcsúzni Anna, oké. Odamehetett volna Imrével is (és így Imre előtt is világos lett volna, hogy Anna leszámolt Sándorral), de ha nem, hát odamegy, két mondattal elbúcsúzik és kész. Nem üldögélünk órákat, meg számoljuk a hasban szálldosó pillangókat, mert az úgy egészen más jelentésű "búcsúzás" lesz. És ezt tökéletesen meg is mutatta Imre szótlan nézése a szőlőben, amikor az ájult Sándor mellett térdeplő Annával egymásra néztek. (És vegyük hozzá, hogy Imre után is ugyanígy járogatott Anna kezdetben, szóval ő nagyon is jól tudja, hogy hová vezethet a dolog...)

Ami -szerintem- leginkább sérült (vagy inkább: teljesen elveszett) az Imre Anna iránt érzett feltétel nélküli bizalma. És ha ezt Anna helyre akarná állítani, akkor nem keveredne bele ilyen félreérthető helyzetekbe immár sokadszor.
sunflower325 2020 ápr. 19. - 16:16:19 Előzmény guess.who
(1835/2087)
Szerintem az eljegyzés és a házasság között az egymás felé való hűségben már nincs különbség. Mindkettő kizárólagos elkötelezettséget jelent, amibe SZERINTEM nem fér bele sem az Anna féle búcsúzkodás és romantikázás, sem az Imre féle kísérgetés, kettesben uzsonnázgatás, ajándékozgatás.
Abban pedig egyetértünk, hogy Anna és Imre is kifelé kacsingat ebből az eljegyzésből és már semmi értelme nem volt annak, hogy a bál után még kibékültek. Írtam is utána, hogy Imre azzal, hogy hagyta magát megdumálni, gyakorlatilag önként jelentkezett egy újabb pofonért, ami nem is váratott soká magára.
5/10
napraforgó 2020 ápr. 19. - 16:11:03 5/10 Előzmény guess.who
(1834/2087)
Azért azt ne felejtsük el, hogy ennél a hosszas búcsúzkodásnál Anna nem engedte meg, hogy Sándor megcsókolja.L átszott, hogy a férfi lép felé és lehetett látni a szándékát, de Anna hátralépett és kitartotta a kezét elháritandó a csókdosási szándékot. Ezután mondta az Sándor, hogy van-e kedve sétálni a szőlőben. És csak sétáltak,beszélgettek, meg üldögéltek az almafa alatt és a kilátásban gyönyörködtek. Itt már köztük sem volt semmi, nemcsak Katica és Imre között.
Sőt én azt mondanám, hogy Sándor tudomásul vette, hogy Anna nem lesz az övé, ezért MÁR nem is próbálkozott, már nem volt köztük semmi olyan, amit valami viszonyfélének lehetne nevezni.
Ezzel szemben Katica és Imre között MÉG nem volt semmi, na de ez változhat! Nagyon biztató az a sok meghitt beszélgetés, nevetgélés, Imre gáláns ajándéka, a bonbon.
guess.who 2020 ápr. 19. - 15:39:23 Előzmény sunflower325
(1833/2087)
Tényleg nem piszkálásból, de annyiban hibádzik az összevetés, hogy Anna egyelőre nem Imre felesége, és az egész sztori egyáltalán nem úgy kezdődött, hogy Imre lovagolt meg csókdosott Sándorral... Mégis mit kellene Imrének, a többször átvert szerelmesnek tennie? Továbbra is Anna minden húzását szó nélkül eltűrni? A Katicás mosolygós beszélgetésekben szerintem valamiféle kiutat próbál ösztönösen keresni, mert már nemigen hisz Anna rendszeres fogadkozásainak.
guess.who 2020 ápr. 19. - 15:35:12 Előzmény sunflower325
(1832/2087)
"Annának is lenne mit számon kérnie a vőlegényén."
És éppen erre írtam, hogy technikailag nem történt Katica és Imre között az égvilágon semmi. Sőt: amikor Imre bele akart karolni Katicába a piactéren, akkor az nem értette, hogy mit bizalmaskodik vele... Szerintem túl sokat látsz bele a kettejük közötti baráti viszonyba - ami persze akár meg is változhat a maradék négy részre, de jelenleg még nincs köztük semmi a beszélgetésen túl, hiába néz Katica többször is kétértelműen Imrére, és hiába mosolyog Imre Katica közelében. Oké, vonzódnak egymáshoz, de hát Ilona is vonzódik Gyulagyerekhez, mégsem gondolod azt, hogy "viszony" lenne köztük. :)
Katica ostorozása közben azért ne feledjük, hogy Anna kifejezetten csókdosott Sándorral, sőt: ő maga ment többször is Sándor után, az istállóba és a szőlőbe is.



De mondjuk nekem mindegy, én simán kiegyezem azzal, ha összeboronáljátok Annát Sándorral ÉS Imrével, nekem meg marad Katica. :)


guess.who 2020 ápr. 19. - 15:28:45
(1831/2087)
Vagy Imre hazavitte Palikának, hogy legyen miben tartani az ólomkatonáit. ;)
5/10
napraforgó 2020 ápr. 19. - 14:48:06 5/10
(1830/2087)
Ha ezt meglépik, soha többet nem nézek ezen alkotóktól származó sorozatot.
Kotarbinski 2020 ápr. 19. - 12:42:57
(1829/2087)
Most néztem újra egy részletet a pénteki részből. Emlékszünk reá: Annácska követeli Mórickától azt, hogy adja fel magát, merthogy ő gerjesztette a tüzet. Hű, de nagyon erkölcsös lett! Bezzeg akkor, amikor Söndör bűnpártolójává vált, akkor nem rohant a zsandárságra feladni magát, pedig tudta azt, hogy ez mivel járhat. Szóval, Annácska tényleg egy velejéig romlott nő, legalábbis eddig így mutatták be. De hogy lesz ebből karakter fejlődés, és mikor válik felnőtt nővé.
Kotarbinski 2020 ápr. 19. - 12:13:12 Előzmény sunflower325
(1828/2087)
Hát ez az! Minden házasság alapja a BIZALOM. Ha ez nincs meg, akkor megette a fene az egészet. ÉN bízok a feleségemben, ezért egy ilyen esetben nem gondolnék arra, hogy megcsal engemet. --- Az én nejem egy tervezőben dolgozott, ahol szokás volt az, hogy ebéd után beültek egy debreceni cukrászdába, ahol ettek egy-egy tortaszeletet. Sokszor volt az, hogy ezt a kollégái fizették neki, de nyilván később ezt a nejem viszonozta nekik. SOHA nem gondoltam arra, hogy ebből lehetne még szerelmi kapcsolat.--- Egyébként a nejem, Annácskával ellentétben, nagyon távolságtartó volt a férfiakkal szemben, tudta azt, hogy mit lehet és mit nem, és eszébe sem jutott volna az, hogy engemet megcsaljon. De ugyanezt TUDTA rólam is, ezért ez a magatartásforma nálunk közös és természetes volt. Egy ILYEN férfi - nő viszonyban lehetett közösen nevelni gyermekeket, neveltünk is. De egy Annácska típusú nővel én legalábbis nem tudnék együtt gyermekeket nevelni, mert nincs meg és a jelek szerint nem is alakulhat ki hozzá a megfelelő bizalom. Én szerencsés voltam a nejemmel, ugyanezt nem mondhatja el magáról Imre. Sajnálom őt, mert komoly embernek tartom.