5/10
napraforgó 2020 ápr. 21. - 08:57:09 5/10 Előzmény Kotarbinski
(1867/2087)
Tudomásul vettem a véleményedet - ezt már korábban is megirtam. Kár újra, meg újra elővenned a témát és jogelméleti, meg etikai bölcsességekkel megtámogatni. Nem érdekel. Te nem változtatsz a véleményeden, én sem az enyémen. Maradjunk ennyiben.
Senki nem várja tőled, hogy vedd feleségül Annát, hát lépj már túl rajta.
Vagy nyisd ki a szemed és lásd meg, hogy a többiek sem hibátlanok.
Itt semmilyen variáció nem jó a végső megoldásra, bár biztos, hogy az alkotók ránkeröltetik majd a happy endet.
5/10
napraforgó 2020 ápr. 21. - 08:52:57 5/10 Előzmény Kotarbinski
(1866/2087)
Szakadjunk már el a hidrobbantástól, mert van itt még egy csomó más bűn is.
A báró úr felbújtott egy rakás banditát, akik megsemmisitették a Torzsa borszállitmányt és tönkreverték a kisérőket.
Báróné őméltósága tiltott magzatelhajtást hajtott végre saját magán, majd ugyancsak agybafőbe verette Babát.
Móricka felgyújtotta a szőlőt.
Ilonka ellopta papája okmányait.
Florián gróf erőszakos közösülés kisérletét hajtotta végre Annán.
Aztán van valahol egy nő, aki nyilván titokban gyereket szült, majd elhagyta.
Elek bűncselekményeit, meg a darabos úr kiraablását és Stein Dániel zsidő kereskedő megölését már éppen csak megemlitem.

Ehhez képest Anna bűnpártolásán lovagolni igazán túlzás. Mert nem egy akármilyen bűnözőt rejtegetett, hanem az élete megmentőjét.
5/10
napraforgó 2020 ápr. 21. - 08:52:14 5/10
(1865/2087)
Igen, én is épp ezt akartam irni.
Az Imre által mostanában annyira favorizált Katica volt az első bűnpártoló, az első, aki rejtegette Sándort. Vagyis ő is bűnöző.
Aztán ott van Baba, akit a sebe kezelésére odahivtak. Ő is bűnöző.
Beesett Zalán, meglátta Sándort, habár Katica hantált neki valamit arról, hogy szerelmesek és csak találkájuk volt, de azért Zalán nem egészen hülye, tudta ő, hogy mi újság, ez egy későbbi megnyilvánulásából kiderült.
Nahát, itt egy rakás bűnöző.
Kotarbinski 2020 ápr. 21. - 08:08:37 Előzmény napraforgó
(1864/2087)
Most vettem csak észre, hogy még kell mondanom valamit. Annácskának a bűne "bűnpártolás", ami abban jelölhető meg, hogy ő is REJTEGETTE Söndört. --- Persze azt még nem tudjuk, hogy ezt a következő 3 részben Imre tudomására hozza-e, vagy sem. De szerintem ezt akkor kellett volna megtennie, amikor Söndör még az istállóban lábadozott. Így utólag, háááát....
Kotarbinski 2020 ápr. 21. - 08:00:17
(1863/2087)
Így van, ez a sorozat egyértelműen a műsoridő kitöltésére jött létre. Szakmai, művészi, erkölcsi és egyáltalán bármilyen értéke nincs.
Kotarbinski 2020 ápr. 21. - 07:57:55 Előzmény napraforgó
(1862/2087)
Ha jól emlékszem, Te voltál az, aki a jogi ismereteidet itt nyilvánvalóvá tetted. Akkor azt is tudnod, kell, hogy bűn akkor keletkezik, ha azt az elkövető elköveti. Bűn pedig az, amit az aktuális hatalom annak tekint. Anna pedig elkövette a bűnpártolás bűnét, és innentől kezdve abszolút mindegy az, hogy azt a bíróság elítéli, vagy sem. Anna bűnöző, mert bűnt követett el. Kész, vége. --- Ettől abszolút független az, hogy ki miként értékeli ezt. Ha Imre netán megtudja azt, hogy mit csinált Anna, és hogy bűnöző, akkor meggondolhatja azt, hogy elveszi-e feleségül vagy sem. Ez az ő magánügye.

Imre szerintem alapvetően jó ember, tényleg voltak vitatható cselekedetei, de erkölcsileg is magasan kiemelkedik a sorozat szereplői közül. Az egy rossz logika, hogy ha valaki rosszat tett, akkor ne beszéljen többet az erkölcsről. Miért is ne beszéljen, hiszen mindenkinek van önálló erkölcse, ha úgy tetszik, akkor van önálló ETIKÁJA. Ha ennek megfelelően Annácska tette Imre számára elítélendő, és e miatt alkalmatlannak tekinti őt feleségnek, akkor azt is tudomásul kell venni. Én biztosan nem venném feleségül, mert Annácska bizony megbízhatatlan. S itt most ne hivatkozz arra, hogy még kiforratlan, kellően nem tapasztalt nő, mert ezt nem hiszem el. Egy 21 éves nőnek tudnia kell azt, hogy menyasszonyként mit lehet és mit nem lehet tennie. Arra sem hivatkozhatsz, hogy mindkét férfiba egyformán volt szerelmes, mert ilyen nincs. Továbbá azt sem hozhatod fel Annácska mentségére, hogy nem volt lehetősége időben választani kettőjük között. Az igazi erkölcsi bűn pedig éppen az eljegyzés után keletkezett be és nincs a földön olyan ember, aki megmondaná, hogy ez Annácska tekintetében nem fog többé előfordulni a házasságuk után is. S hogy ez is rossz logika, mert Annácska megváltozhat? Meglehet, de jobb kizárni az eshetőséget, mint később szembesülni azzal. S hogy egy másik feleség ugyancsak megcsalhatja Imrét? Igen, ez is megtörténhet, de előre senki sem tudja ezt megmondani.

Ami a Nyomorultak c. könyvben le van írva, az éppolyan spekuláció, mint itt a BF-ben Annácska bemutatása. Mindkettőt a képzelet szülte, és csak az Isten a megmondhatója annak, hogy ez a leírtak szerint a valóságban előfordulhat-e vagy sem. Én minden eddigi bejegyzésemben a realitással vetettem össze a sorozatban történteket, és ez alapján vontam le következtetéseket.
5/10
napraforgó 2020 ápr. 21. - 05:40:56 5/10
(1861/2087)
Imre eldönti, hogyan tovább, de aztán mégis valami teljesen mást tesz. ------> Elvileg megbocsát Annának immár sokadszorra, de végül mégsem.

Egy új szerelem látszik kibontakozni Rokocán -----> Imre és Katica egymásra talál.

Sándor feltesz egy fontos kérdést egy számára fontos embernek. -----> Sándor megkéri Anna kezét.

Milyen választ kap Sándor? ----> Igen (vagy nem)

Sikerül-e Imrének túllépni a történteken? -------> Azért nem egy dicsőség, ha a bárókisasszony lecserélte egy bugris parasztra.

Nos, ezek az én tippjeim. De nem értek vele egyet. Kicsit sem.
5/10
napraforgó 2020 ápr. 21. - 04:10:54 5/10
(1860/2087)
Katica milyen fénylő arccal, mosolyogva néz fel a hadnagyra és félnaponta odaszaladgál hozzá, hogy megtudja, hogy érzi magát. Annyira látszott, hogy valami szerelmi vallomást vár, amikor Imre azt mondta, hogy nem hisz Annának, nem békül ki vele. És olyan sokáig habozik a válasszal, amikor Imre rákérdez, hogy Anna valóban szereti őt?
Ez a lány arra utazik, hogy ha Anna elszerette az ő pasiját, hát ő meg bosszúból megszerzi az övét.

Elég nagy szégyen lenne a Rokoczay családra, ha a hadnagy és a baronessz nagy csinnadrattával megtartott eljegyzése után a hadnagy feleségül veszi a volt menyasszonya cselédjét.
5/10
napraforgó 2020 ápr. 21. - 04:03:00 5/10
(1859/2087)
Az a jelenet nagyon szép, ahol anya és fia gyilkosságra készül a báró ellen.
A méreg nem gond, Josefin kapott egy üvegcsével a vetéléshez, akkar Baba direkt figyelmeztette, hogy csak 10 cseppet tegyen a pohár vizbe, mert a több őt is megölheti.
Szerintem maradt még a kotyvalékból és ha a báró teájába 10 cseppnél többet tesznek....
5/10
napraforgó 2020 ápr. 20. - 21:42:20 5/10
(1858/2087)
Az, hogy kicserélődnek a párok, Imre Katica mellett köt ki. Sándor megkéri Annát, hogy menjen vele Svájcba, és Anna valószinűleg igent mond. (Ha esze van, inkább Bécsbe megy tanulni.)
Sándor megpróbálja valamilyen módon megtorolni Móricon a károkozást.
Jozefin megbolondul, mert elveszti a kedvenc játékszerét és valami disznóságot fog elkövetni Zalán, vagy az anyja iránt. Esetleg Katicán torolja meg, mert ő tudja a titkát.
5/10
napraforgó 2020 ápr. 20. - 18:51:03 5/10
(1857/2087)
Elolvastam a következő részek tartalomismertetőjét. Ezekből elég nyilvánvaló, hogy milyen végkifejletet találtak ki az alkotók.

77. rész 2020. április 20.
Meg tud-e bocsájtani Imre annak, aki rútul elárulta? A Torzsa család igyekszik feldolgozni az őket ért veszteséget, ám erre nem mindenki képes. Péter atya olyasmit talál, amiben égi jelet vél felfedezni. Elkeseredésében Jozefin sokkoló döntést hoz.
78. rész 2020. április 21.
Sándor bosszúra esküszik az ellen, aki miatt a családja most ekkora bajba került. Baba megtapasztalja, hogy a jó néha tényleg elnyerheti méltó jutalmát. Kiderül, sikerül-e Jozefin ördögi terve. Imre eldönti, hogyan tovább, de aztán mégis valami teljesen mást tesz.
79. rész 2020. április 22.
Károly megpróbál végleg leszámolni az ellenségeivel. Egy új szerelem látszik kibontakozni Rokocán, de vajon lehet-e jövője? Baba úgy érzi, eljött az ő ideje. Hogyan mászik ki a gödörből a megtört Torzsa család? Sándor feltesz egy fontos kérdést egy számára fontos embernek.
80. rész 2020. április 23.
Milyen választ kap Sándor? Sikerül-e Imrének túllépni a történteken? Felvállalja-e végre Jakab az érzéseit? Lehet-e boldog Zalán? Megtalálja-e Péter atya is a lelki békét? Hogy boldogulnak a Torzsák a történtek után? Mi lesz Babával? És megfizet-e Móric valaha a bűneiért?


5/10
offtopic
napraforgó 2020 ápr. 20. - 13:22:52 5/10
(1856/2087)
Maga a történet lebilincselő.
5/10
offtopic
napraforgó 2020 ápr. 20. - 13:12:43 5/10
(1855/2087)
Oké, amint emlitettem, régen olvastam, jó 50 éve, igy erre a sárga útlevélre már nem emlékszem.
A régi filmet, Jean Gabinnel a főszarepben szintén vagy 25 éve láttam, de az érthető okokból jócskán leegyszerűsitve adta vissza a történetet.
Amit ki akartam hozni belőle az, hogy a püspök irgalmas szivű volt, és bár bűnpártolóvá vált azáltal, hogy eltitkolt egy bűncselekményt, de azért túlzás lenne ezért őt is bűnözőnek minősiteni.

Nem tudom, hogy kérlelhetetlenül szigorú erkölcsű fórumtársunk vajon hogyan minősitené ezen esetet.
5/10
napraforgó 2020 ápr. 20. - 12:54:07 5/10
(1854/2087)
Nem ismerte, honnan is imerte volna Anna a Torzsákat, úri népek nem vegyültek a parasztokkal.
A hidrobbantásnál kiderült, hogy a bárói család még a zsandárhadnagyot sem ismerte, pedig ő a hatalom képviselője , a rend fenntartásáért felelős tiszt volt a városban. Még az sem biztos, hogy a szolgabirót ismerték, pedig ő a hivatali felettese volt a hadnagynak.
A báró a főispánnal tartott ismeretséget, talán még az alispáni poszt is túl alacsony volt neki.
A nagygazda Torzsával is csak akkor és csak azért állt szóba, mert meg akarta venni a földje egy részét.

A bárókisasszonyok még gyerekkorukban sem keveredhettek a parasztokkal, talán csak a cselédekkel, a kastély személyzetével válthattak szót.
5/10
offtopic
napraforgó 2020 ápr. 20. - 12:10:13 5/10 Előzmény Kotarbinski
(1853/2087)
Nagyon régen, szinte még gyerekként olvastam Victor Hugo regényét, A nyomorultakat. Az egyik főhőst, Jean Valjeaant azért itélték el, mert ellopott egy vekni kenyeret, hogy az éhező kistestvéreit jóllakassa. Aztán a renitens magatartásáért egyre többbüntetést sóztak rá. Végül már vagy 20 éve ült, egy vekni kenyér miatt. Aztán sikerült megszöknie és valahol egy irgalmas szivű vidéki papnál kapott szállást és vacsorát. Hálából hajnalban ellopta az abbé ezüst evőeszközeit. A zsandárság elkapta, és mivel azt hazudta, hogy az ezüstneműt ajándékba kapta az abbétól, hát odavitték, hogy szembesitsék vele. És mit tett az abbé? Azt mondta, hogy valóban ő ajándékozta oda a csavargónak az ezüstneműt, sőt, még rá is tett egy lapáttal. Azt állitotta, hogy a két ezüst gyertyatartót is neki ajándékozta, és azt a fickó ott felejtette. És tudjuk, hová vezetett a jótékonysága, a bűnöző új életet kezdett és a bűnbánó Magdolna után Madeleine úr néven új életet kezdett, jótékonykodott, stb.

Bűnöző volt a jótékony pap? Hisz nem jelentette föl a tolvaj fegyencet. Bűnpártoló lett. Ha feljelenti, Jean Valjeant életfogytiglani gályarabságra itélik. Igy meg megtért egy ember, tisztes polgár lett és a későbbi életében igyekezett a szegényeknek, rászorulóknak segiteni.

Ez most csak azért jutott eszembe, mert én nem vagyok annak a hive, hogy minden apróságért bűnözőnek minősitsünk embereket, anélkül, hogy a körülményeket gondosan mérlegelnénk.

De lehet, hogy te szivesebben látnád Annácskát annak a koszos börtönnek a mélyén, falhoz láncolva a többi bűnöző mellett. És még örülhet, ha nem verik meg.
5/10
napraforgó 2020 ápr. 20. - 11:35:32 5/10 Előzmény Kotarbinski
(1852/2087)
Oké, ez a te véleményed, és tiszteletben is tartjuk.
de azért megkérdezném, te hogyan oldanád meg azt a dilemmát, hogy feljelented életed megmentőjét, mert ha nem, bűnpártoló leszel.

Azért akárhogy is a jog is különbséget tesz aközött, hogy valaki aktivan bűncselekményt követ el és aközött, hogy valakinek véletlenül a tudomására jut egy elkövetett bűntény, de különféle okokból nem jelenti fel azt.

Maga a jog is tesz kivételt, a bűcselekmény elkövetőjének közeli hozzátartozója nem köteles sem feljelentést tenni, sem tanúskodni hozzátartozója ellen. Igaz, hogy Anna nem tartozik ebbe a körbe, de az, hogy hálás az élete megmentéséért eléggé méltányolható körülmény, adott esetben a biróság is vagy felmentené, vagy megúszná egy szigorú ejnye-bejnyével.

Amit nem tudok elfogadni, az az, hogy te egykalap alá veszed Sándort, a terroristát, és Annát a hálás áldozatot. Akárhogy is, nagyon nagy a különbség kettejük vétsége között, és én pont ezért nem tudom Annát elitélni.

És mivel az ő vétsége elhanyagolható, nem is láttam volna akadályát annak, hogy Imrével, a tiszta, jellemes, gerinces törvény emberével összekösse az életét.
Csak sajnos időközben kiderült, hogy Imre nem annyira tiszta, nem annyira jellemes és meglehetősen gerinctelen ember, aki nagyon is önkényesen értelmezi a jogszerűséget.

Úgyhogy nekem ne papoljon senki a tiszta erkölcsről, ha ő maga negligálja azt.
Kotarbinski 2020 ápr. 20. - 11:13:59 Előzmény napraforgó
(1851/2087)
Utólag elárulom, hogy én Imre - Anna szerelmi kapcsolatát kívántam volna kibontakozni, ami aztán egy házasságig vezethet el. Ha mindenképpen választani kéne az Imre - Anna és a Söndör - Anna kapcsolat közül, akkor még mindig az előbbit választanám. Csakhogy a bibi ott van, hogy Annácska még mindig bűnöző, és ÍGY miként nézne ki egy a törvényesség iránt elkötelezett Imre mellett. S ahogy láttam azt, hogy Annácska az erkölcsi mocsárban hogyan csúszik egyre lejjebb, ezt az Imre - Anna kapcsolatot is rossznak gondoltam és gondolom most is. Tehát nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy az általatok és általam megfogalmazott problémákat hogyan oldják fel.
sunflower325 2020 ápr. 20. - 09:58:40 Előzmény napraforgó
(1850/2087)
Nagyon jól összefoglaltad a lényeget!

Csak egy megjegyzés: Sándor egyszer pedzegette az apjának, hogy mi van, ha nem elég egy lánynak mindaz, amit ő nyújtani tud. Szóval agyalt ő azon, hogy Anna nem egy parasztlány és nem a mindennapi munkákhoz szokott.
Hogy mi lesz a vége az hamarosan kiderül.
De a realitás az, hogy Annának és Sándornak csak akkor van esélye egy közös boldog életre, ha egyikük helyzetében radikális változás következik be. Vagy Sándor kupálódik ki és gazdagodik meg, vagy a báró és családja veszíti el a vagyonát és a rangját.
5/10
napraforgó 2020 ápr. 20. - 09:11:11 5/10 Előzmény Kotarbinski
(1849/2087)
Bizony, erről van szó!.
Adva van egy leány, akit egy szigorú svájci leányneveldében neveltek Talán nem volt zárda, de ettől függetlenül férfit csak akkor látott, ha a gyóntatópapjához ment. Hetente egyszer volt a lányoknak kimenőjük, amikor egy cukrászdát látogattak meg és ott kis vihorászások mellett befaltak pár cukrászsüteményt. És ez a kis nő Charles Darwin mellett nyilván Victor Hugo és más romantikus regényirók műveit is olvasta, kb. ezekből szerezte az "élettapasztalatait".

Aztán hazakerül, és már épp elkezd unatkozni, mert semmi sem történik vele, amikor megtörténik a csoda. Ott a nagy pukkk, felrobban a hid, a lova megbokrosodik és ő ájultan zuhan a folyóba. És amikor magához tér, egy csinos egyenruhás férfi hajol fölébe és kérdi, jól van, kisasszony? Hát hogyne "szeretne belé" egyből? Ez a szitu pont olyan, mint a regényekben. És mivel a hadnagy csak átadja a kedves papának és nem is akar tőle semmit, hát Anna kezd el szaladgálni imádata tárgya után.

Aztán fölfedezi a bújkáló parasztot az istllóban, látja a sebét, tudja, hogy a hadnagy pont ott lőtte meg a robbantót, és már menne is a papához jelenteni, amikor Katica megállitja és elárulja, hogy bizony nem a hadnagy volt a méltóságos kisasszony életének megmentője, hanem ez a sebesült paraszt, aki a saját élete elé helyezte az övét, és a menekülés helyett bizony az ő életét mentette meg azzal, hogy kihúzta a folyóból, nem hagyta, hogy ájultan vizbefúljon.
Ezt respektálta Anna, és itt megint közbelépett az ő romantikus képzelete a zsiványról, aki valahol mélyen mégiscsak jó ember, hisz megmentette őt, az ártatlant.

Ez az "élete megmentője" motivum szerintem mindkét férfinál közrejátszott abban,hogy midkettőjükbe belészeressen, mert úgy igazából egyikőjüknél sem mélyedt el abban, hogy mit is akarnak szerelmei az élettől, mit is várnak a házasságtól, a szeretett nőtől. Imre ugyan jelezte, hogy ő támogatná Annát az orvosi taulmányaiban, nem úgy, mint a szülei, de ahogy én itt megismertem Imrét, az bizony csak egy mondás lehetett tőle, nem a valóság.

Sándornál meg fel sem merült, hogy ő mit is várna, mert őt azért Anna tudatosan távolabb tartotta magától, már ami a komoly kapcsolatot, a jövőt illette. Az a csók azért Annában föl sem vetette a házasság gondolatát Sándorral, nem úgy mint a fiúnál, aki bizony nagyon is szerette volna. Csak hát ő sem gondolkodott el azon, hogyan is élnének együtt egy bárókisasszonnyal, aki nem fogja neki levágni a csirkét, megkoppasztani és levest, pörköltet főzni belőle. És kapálni sem menne a szőlőbe, mert annak csak az illatát szereti élvezni.

Egyszóval annyira irreális mind a két szerelmi kapcsolat, jövőkép nélkül, én bizony egyiket sem tudom komolyan venni. Akármelyik variációt hozzák ki a végére, csak egyetlen kapcsolatnak van jövője, az Imre-Katica relációnak, mert ott a lány tudná, mi egy feleség dolga a háztartásban, ellátná a férjét, a férje kisfiát, szülné rakásra a további kis porontyokat és az anyósa segitségével nyugodt, biztos hátteret biztositana a hivatali ranglétrán előrehaladó urának.

Annának nincs esélye egy jó házasságra ezzel a két krapekkel, az biztos. Épp ezért volt nagy marhaság, hogy elutasitotta a tanulás lehetőségét.

sunflower325 2020 ápr. 20. - 08:38:45 Előzmény Kotarbinski
(1848/2087)
A sorozattal kapcsolatban nekem is többször volt már olyan érzésem, hogy menet közben alakult a történet, nem volt előre kitalálva, minden lépés. Lehet, hogy az megvolt fogalmazva, hogy hová kell eljutni a végére, de nem egy szépen részletesen kidolgozott, felépített történet. SAJNOS! Nagyon bosszantó, ha valamit jól is meg lehetne csinálni, de mégsem úgy sikerül.