Téma: Bors

offtopic
Vinogradov 2010 febr. 13. - 20:07:03
(237/257)
Kedves Orgyen elvtárs!

Üdv újra köreinkben!


Mivel hihetetlenül fárasztóak a megjegyzései, ezért csak röviden, pontokba szedve reagálnék:



1. "Mi lenne ha az aktuális filmrõl írnátok?
Lehet hogy ahhoz nem tudtok hozzászólni?"

Én már számtalanszor írtam róla, de a te kedvedért még egyszer összefoglalom.

Jó színészekkel, nem ritkán igen jó, kiemelkedõ rendezõkkel forgatott (Herskó, Simó Sándor stb.), ámde sok tekintetben rendkívül demagóg sorozat, amely rengeteg jelenséget hazug színben tüntet fel.

Ez önmagában még megbocsátható, de az nem, ahogy a Horthy-rendszerrel kapcsolatban állást foglal.

Igen, annak a történeti periódusnak számtalan hibája volt, semmivel sem kevesebb, mint más idõszakoknak, de akkor, abban a szituációban bizony kemény kézre volt szûksége az országnak, különben ma már lehet, hogy nem vitatkozgathatnánk itt.

Másrészt: nekem semmi bajom nem volna a vetítésével, hogyha minden rész elõtt lemenne egy objektív történészek közremûködésével készült dokumentumfilm a valós tények tárgyilagos ismertetésével.

Csakhogy nem megy le...

És ez itt a fõ baj!



"2. Érzõdik minden hozzászólásotokon hogy át vagytok itatva a népbutító amcsi propagandával. A legvacakabb amcsi filmeket ajnározzátok, amelyek valóban telítve vannak a legprimitívebb propagandával, de nem veszitek észre mert a "saját" véleményetek az amit belétek sulykolnak."

Mely filmekre gondolsz?

1. Filmtörténész vagyok, úgyhogy ne tessék engem fikázni
2. A Kádár-korszak és az amcsi propaganda, az igen!
Ez aztán a mesteri érzékkel megvont párhuzam, kedves öreg barátom!

Talán elgondolkodhatnál azon, hogy téged milyen propaganda szerint neveltek, és hogyan, milyen könnyedén lettél annak a rabszolgájává...

Egy kis segítség a mûvelõdéshez és a Kádár-korszak ideológiai alapjainak megismeréséhez:

- Az MSZMP IKB határozata az idõszerû kérdésekrõl – 1957. febr. 26.

- Az MSZMP országos értekezletének határozata – 1957. jún. 27–29.

- Az MSZMP PB határozata a vallásos világnézet elleni harcról - 1958. júl. 22.

- Az MSZMP mûvelõdéspolitikai irányelvei - 1958. aug. 25.

- A burzsoá nacionalizmusról és a szocialista hazafiságról – 1959. aug.–szept.

- Az MSZMP VII. kongresszusának határozata a szocializmusért folyó harc történelmi tapasztalatairól és a további feladatokról – 1959. nov. 30–dec. 5.

- Az MSZMP VIII. kongresszusának határozata a megtett útról és az új feladatokról. 1962. nov. 20-24.


Ezen az ideológiai alapon neveltek Téged, kedves öreg barátom!

Ajánlom, ismerkedj meg ezekkel a dokumentumokkal (sok helyen hozzáférhetõk), hogy kitörhess a saját ideológiai Mátrixodból, amibõl, sajnálatos módon még mindig nem sikerült - csak hogy egy népbutító, ocsmány amerikai film reminiszcenciáit idézzem... :)

Jó olvasgatást!



"3. A propaganda pedig nagyságrendekkel kevesebb mint a "dokumentumértékûnek" tekintett nyugati filmekben."

Muhaha, na és persze NO COMMENT...



"4. Csak észre kellene venni, hogy MI is tudtunk jó filmeket készíteni. Manapság nagy divat hogy a "magyarság" örve alatt mindent érdemtelenül leszólunk ami magyar és jó."

Nehogy már a Bors legyen példa arra, hogy "mi is tudtunk jó filmeket készíteni"...

Istenem, néha elborzadok a feladat súlyától, ami rám nehezedik értelmiségiként, mikor egy másik értelmiségi ilyen félelmetes tudatlanságról tesz tanúbizonyságot...

Nézegess Fejõs Pál, Székely István, Szõts István, Dömölky János, Bacsó Péter, Simó Sándor, Dárday István, Zsurzs Éva, Tímár Péter, Fábri Zoltán, Jeles András, Palásthy György, Bácskai Lauró István vagy éppen Gyarmathy Lívia filmeket (ezen alkotók kivétel nélkül letették már az asztalra legalább fél életmûvüket 1990 elõtt), és majd azután beszélj arról, hogy mi is tudtunk jó filmeket készíteni...

És akkor a hsz-ed felére még nem is reagáltam...

PS: Ahogy te sem az én terjedelmes privát üzentemre, amit a legutóbb (több mint egy hónapja) küldtem...
10/10
orgyen 2010 febr. 13. - 19:21:36 10/10
(236/257)
Kedves Hölgyek és Urak!

Mi lenne ha az aktuális filmrõl írnátok?
Lehet hogy ahhoz nem tudtok hozzászólni?

Érzõdik minden hozzászólásotokon hogy át vagytok itatva a népbutító amcsi propagandával. A legvacakabb amcsi filmeket ajnározzátok, amelyek valóban telítve vannak a legprimitívebb propagandával, de nem veszitek észre mert a "saját" véleményetek az amit belétek sulykolnak.

Ez a sorozat nagyon jó, mind a rendezés mind a színészi alakítás tekintetében. A propaganda pedig nagyságrendekkel kevesebb mint a "dokumentumértékûnek" tekintett nyugati filmekben. Csak észre kellene venni, hogy MI is tudtunk jó filmeket készíteni. Manapság nagy divat hogy a "magyarság" örve alatt mindent érdemtelenül leszólunk ami magyar és jó.
Persze mi más várható azoktól akik a "Született feleségek"-en és társaikon szocializálódnak (láttam a hozzászólásaitokat).

Egyébként ezek a sorozatok úgy és azért készültek hogy a futó külföldi (fõleg nyugati) sorozatok mintájára elhatározták hogy ilyeneket MI is tudunk készíteni.
És legalább olyan jó lett, ha nem jobb mint azok.

Az elsõ TV sorozatot az angolok készítették Robin Hood címmel. Ez lett a mintája minden késõbbi TV-s kalandfilm sorozatnak.
A megjelenése után rögtön elkészült a magyar szinkronja és nálunk is vetítették.
Mivel az akkori "propaganda" még tényleg támogatta a hazafias filmeket, nálunk is lekészült a MI TV-s kalandfilm sorozatunk Tenkes kapitánya címmel.
Már a vetítése során sokan fikázták a kedves nyugatimádó "hozzáértõink" hogy "Hol van ez a Robin Hoodtól vagy a Tell Vilmostól?", de természetesen nem volt igazuk mert azok szinvonalát elérte és még viccesebb is volt.

Mivel ez a divat a TV térhódításával egyre terjedt ezért a behozott sorozatok mellet sorra készültek a hazai alkotások is.
Azért írok alkotásokat mert jobbak voltak és minden ellenkezõ híresztelés ellenére pártatlanabb volt a korábrázolásuk mint a világban készült akkori filmeknek, nem is beszélve a mai szemetekrõl ami csöpög az aljas politikai érdekeket szolgáló gyûlöletkeltéstõl.

Így EZ a sorozat mai szemmel mai környezetbõl nézve még jobb, szórakoztatóbb és pártatlanabb mint a keletkezése idején volt.
offtopic
Vinogradov 2010 febr. 13. - 16:49:19
(235/257)
1. Nem pályázom Wareg polgártárs figyelmére. Az meg, hogy eljátssza a sértõdöttet mikor már minden érvébõl kifogyott, sunyi módon köt bele más emberekbe és még azt is tagadja, ami õ valójában, nem engem minõsít, már ne is haragudj.

2. Nem védtem meg Sterist, s pláne nem szálltam érte síkra: mint írtam, otromba irónia eszközeivel lépett fel. Ugyanakkor megállapítottam, hogy önmagában azt, hogy ironizált, helyesen tette egy ilyen figurával szemben.
offtopic
hecsedli 2010 febr. 13. - 15:09:54 Előzmény george54
(234/257)
nem is kicsit. :DDD
mellesleg, az sem akármi, ahogy itt vki újonfent meg próbálja püfölni Wareg polgártársat, aki vmiért már nem áll szóba az illetõvel. Vinogradov aztán meg 'steris' barátunkért száll síkra. Bravooo, ez itt a 'Bors' topikja!
offtopic
Vinogradov 2010 febr. 13. - 14:15:22 Előzmény wader25
(233/257)
Kedves srácok!

Elismerem, barátunk stílusa hagy némi kívánnivalót maga után, de ha kicsit utánaolvastatok volna az elõzményeknek, könnyedén rájönnétek, hogy mirõl is van szó.

Nem mintha védelmezni szeretném õt, de sztem megérdemelte az, akin gúnyolódott - Wareg polgártárs, az NSDAP feltétlen híve és az az ember, aki szerint a 30-as évek németországi német filmgyártása a filmtörténet csúcsa.

Ja, és szerinte a lengyel politika hibái miatt tört ki a második világháború, ami pedig már tényleg a neonáci legendák körébe sorolható...

Szóval, bár a pamflet kicsit otrombára sikeredett, maximálisan egyetértek Steris-szel az ilyen demagógiákat illetõen...


Na, egy szó, mint száz: Steris természetesen nem gondolta komolyan, amit írt, hanem, ha nem esett volna le: IRONIZÁLT...
Vinogradov 2010 febr. 13. - 14:06:10
(232/257)
Szombat délután, egymás után két ilyen sorozat, hihetetlen!

Mi sem jönne ilyenkor jobban kapóra, mint egy mintegy két órás dokufilm e két sorozat aktuális részei elé, amely objektív történészi vélemények felhasználásával minden rész demagógiáit, hazugságait és baromságait megmagyarázná.

De persze ilyen nem létezik - hm, milyen érdekes...

És ez nem koncepció?

Na ne röhögtessetek már gyerekek!
wader25 2010 febr. 13. - 13:24:53
(231/257)
Kedves steris... nem olvastam az elözményeket - nem is érdekel - de:

Olyan kevés vagy mint lakatlan szigeten a tömegverekedés.
szerintem az orvos felsírt mikor megszülettél.
george54 2010 febr. 12. - 21:09:30
(230/257)
Kisbarátom, te nem vagy kicsit idióta?
10/10
offtopic
fredi60 2010 febr. 07. - 09:22:06 10/10 Előzmény Pier9
(229/257)
Most megcsíptük, Dezsõ! :D
Pier9 2010 febr. 06. - 12:34:28 Előzmény fredi60
(228/257)
A számból vetted ki a szót. :D
10/10
fredi60 2010 jan. 31. - 16:07:27 10/10
(227/257)
Végre elõkerült Dezsõ és Oszi!! :D
offtopic
Vinogradov 2010 jan. 28. - 09:33:47 Előzmény Wareg
(226/257)
Akkor még egyszer, csak a te kedvedért, foglaljuk össze az eseményeket:

1. Szerinted a 30-as évek német filmje volt a legjelentõsebb stílusirányzat (holott ilyen stílusirányzat nem is létezett soha) - miközben eddig egyetlen rendezõ nevét tudtad kinyögni, aki valóban jelentõs az idõszakból, holott kértem, és még mindig kérem: sorolj fel tíz olyan német rendezõt az idõszakból, akinek bármi köze volt Goebbels propagandagépezetéhez és emellett még hatással is volt más, az egyetemes filmtörténet szempontjából is jelentõs alkotókra.

2. Szerinted Lengyelország kezdte a második világháborút, amely nyilvánvalóan téves és minden tudományosságot nélkülözõ megállapítás egészen döbbenetes csúsztatásokon alapul nálad - Arra hivatkozol, hogy Hitler nem akarta a világháborút, holott itt egyáltalán nem is arról van szó, csupán egy helyi incidensrõl - olyanról, mint az Anschluss vagy a cseh területek beolvasztása a birodalomba. Azokból is lehetett volna világháború, de nem lett. Ebbõl viszont igen.

3. Egyértelmûen a németországi nemzetiszocializmus történetének megszálottja vagy - vagy inkább az azt övezõ "neonáci" mitológiának? Egy biztos: nem vagy hajlandó színt valllani, csak össze-vissza locsogsz, magyarázod a bizonyítványodat és olyan igazságokra akarod felhívni a figyelmemet, amelyek nyilvánvalóan nem tekinthetõek annak.

4. Garrick-et meghazudtoló beleéléssel eljátsszod, hogy húde nagy gyõzelmet arattál felettem a vitában, majd eltûnsz valahová - miközben az érveim nyilvánvalóan szilárdabb alapokon állnak mint a tiéid, az elképesztõ demagógiáidról és csúsztatásaidról már nem is beszélve.


Dióhéjban ennyi.

Én a magam részérõl a vitát befejeztem, és örömmel konstatálom, hogy úgy tûnik, úgy sacperkábé mégiscsak nekem lett igazam. :)
offtopic
Vinogradov 2010 jan. 26. - 09:55:12 Előzmény Wareg
(225/257)
Hmmm, érdekes, ki az, aki "(szélsõ)jobbra el", pedig állítólag õ szorított sarokba engem...

Akkor most kinek is nagyobb a hendikeppje? :)
offtopic
Vinogradov 2010 jan. 23. - 17:45:39
(224/257)
"1 vastagított betûvel nem írkálunk itt"

Nem is: minthogy a hozzászólásokat itt egy rendkívül egyszerû, "szöveges dokumentum"-jellegû szövegszerkeztõvel lehet csupán megírni, érthetõ, hogy a differenciáltabbakra, pl. a word-re jellemzõ "félkövér" (értsd: "vastagított betûvel") funkció használata ad absurdum, tehát errõl értekezni sincs miért.



"2 nem csak a Horthy rendszert nem ismerjük, hanem az utána késõbbi szovjet érát, de mondhatnám a jelenidõt akár, amit a polika egy laza 100 évre történõ titkosítással bármit elhallgathat, de visszamehetünk akár az ókorig is"

Na igen, erre mindig lehet hivatkozni - részben jogosan, részben jogtalanul.

A laza 100 évre való titkosítással egyetértek, de akkor az a megoldás, hogy nem beszélünk a múltunkról és homokba dugjuk a fejünket?

Ami pedig a Horthy-rendszert illeti: nyilvánvaló, hogy amit tudni lehet róla, az alapján mindenképpen pozitívabb színben tûnik fel, mint ahogy vélt vagy valós negatívumait évtizedekig sulykolták az emberek fejébe.

Még a sokszor oly ártatlannak tûnõ Bors is...

Sõt, az a leginkább...



"3 ergo, amirõl nincs teljes ismerete az állapolgárnak, arról ne nézzen magyar filmet, netán külföldit sem."

Az állampolgárnak kizárólag azért nincs "teljes ismerete", mert a mindenkori hatalom úgy döntött, hogy ne legyen neki.

Ennyi.

Ezen könnyen lehet segíteni - pártatlansággal, felvilágosítással, együtt gondolkodással.

De nem hallgatással.



"4 mivel nagy a valószínûsége h a teljes igazságról már sosem tudjuk meg hiteltérdemlõen, hogy mi történt, mit is tegyünk? na akkor marad a közszolgálati tv, nézegesd a beszélgetéses mûsorokat, hmm vagy hogyan tovább?
ezért mondom, nem kell mindenben a politikát keresni, mert akkor belemégy a mókuskerékbe, s sosem tudsz kijönni"

Az eddig általad leírtak alapján nekem specel úgy tûnik, hogy nem látod a fától az erdõt...

Vagy inkább a mókuskeréktõl... :)
offtopic
khekkkkkk 2010 jan. 23. - 16:50:51 Előzmény Vinogradov
(223/257)
1 vastagított betûvel nem írkálunk itt
2 nem csak a Horthy rendszert nem ismerjük, hanem az utána késõbbi szovjet érát, de mondhatnám a jelenidõt akár, amit a polika egy laza 100 évre történõ titkosítással bármit elhallgathat, de visszamehetünk akár az ókorig is
3 ergo, amirõl nincs teljes ismerete az állapolgárnak, arról ne nézzen magyar filmet, netán külföldit sem.
4 mivel nagy a valószínûsége h a teljes igazságról már sosem tudjuk meg hiteltérdemlõen, hogy mi történt, mit is tegyünk? na akkor marad a közszolgálati tv, nézegesd a beszélgetéses mûsorokat, hmm vagy hogyan tovább?
ezért mondom, nem kell mindenben a politikát keresni, mert akkor belemégy a mókuskerékbe, s sosem tudsz kijönni
offtopic
Vinogradov 2010 jan. 22. - 22:17:22
(222/257)
Nem veled kevertem össze, hanem Chetelchiechu-val - vagy valami ilyen neve volt...

Te voltál az, aki árnyaltabban fogalmaztál - õ egyenesen megpendítette a lehetõ legerõsebb húrokat
offtopic
Vinogradov 2010 jan. 22. - 22:14:05
(221/257)
Uff, az nem õ volt, hanem egy másik delikvens, csak rosszul emlékeztem...

Na, akkor kénytelen vagyok megkövezni, oppardon, megkövetni Wareg polgártársat... :)
offtopic
Vinogradov 2010 jan. 22. - 22:09:28
(220/257)
Hihihi - ez hatalmas volt!

Különösen a zsúrkocsis rész tetszett... :)
offtopic
filiszteus 2010 jan. 22. - 21:42:15
(219/257)
Húha, nem véletlenül velem kevered össze szegény Wareget a fogyatékosok és Forrest Gump kapcsán?
Vinogradov 2010 jan. 22. - 20:39:23
(218/257)
Nézd, nálam toleránsabb ember nem létezik.

De ma, amikor a magyarság többsége korántsincs eléggé tisztában a Horthy-rendszer erényeivel, eredményeivel, csak a hibáival, és az államszocializmus bûneivel, a Borsot nem lehet csak úgy leadni.

Mint mondtam: ha minden rész elé készítenének mondjuk egy kétszer akkora bevezetõt történészek magyarázataival és közremûködésével, a pártatlanság tiszteletbentartásával, felõlem bármikor adhatnák a Borsot.

Sztankay vicces, demagóg figurájuk ellenére Bujtor és Koncz is az, összességében én, elsõsorban a színészek és a hangulat miatt, nem zárkóznék el attól, hogy mûsorra kerüljön a sorozat, de így!

Ebben a közhangulatban?

Ezek között a viszonyok között?

Az általam kifogásolt hiányosságok fennállásáig, ha én dönthetnék errõl, szó sem lehetne róla!