Téma: Brad's Status

6/10
offtopic
sexykex 2020 nov. 27. - 15:55:12 6/10 Előzmény InteriorLulu
(14/14)
Igazad van: én inkább általánosságban beszéltem, hiszen nem emlékszem részleteiben a filmre. Viszont hiszek magamnak. Ha akkor úgy gondoltam, nyilván jól gondoltam, mivel sohasem tévedek. (A hibahatáron belüli, vagy akár túli százalékokat nagyvonalúan figyelmen kívül szoktam hagyni.)
Te is elismered, hogy hősünk akut módon ugyan, de az általam vázoltakkal megegyezően viselkedik. (Nagy hiba. Soha semmit sem szabad elismerni. Le kell tagadni, hogy mi bármit is letagadtunk az üggyel kapcsolatban – hiszen máris előnybe kerültem.)
Viszont protestálnom kell. Az első alkalommal én nem állítottam, hogy Brad egyértelműen buta vagy ostoba. Mindössze azt mondtam, hogy „nincs túl sok esze”. Egy kutyának sincs túl sok esze az emberhez képest, kutyának mégis tökéletes lehet. Ha olyan nagy gondolkodókhoz hasonlítjuk, mint én vagy pl. Wittgenstein, akkor az a csöpp kis ész Bradnek bőven elegendő.
Konklúzió: szent igaz, hogy a valódi butaság sok minden másban is megnyilvánul, de mi Brad életének csupán gyíkfarknyi periódusát vizsgáltuk, ezért nem lehetünk biztosak abban, hogy nem ő az abszolút sötétség megtestesítője. (Sejtjük, látjuk, érezzük, hogy nem, de ez vajon elegendő a bizonyossághoz? És különben is kedves Lulu. Miért kellene nekünk egyet érteni? Tudhatnád! A Marillion téged már nem fog megmenteni. Úgyis és végérvényesen Lulu maradsz.)
8/10
InteriorLulu 2020 nov. 26. - 22:15:39 8/10 Előzmény sexykex
(13/14)
Ahogy írtam, hősünk rossz hozzáállása, válsága csupán akut, elmúló. Valóban mondhatjuk, hogy életének ebben a szakaszában a sikert és boldogságot részben (!) a felhalmozott anyagiakban méri, és ezzel párhuzamosan értelmetlen módon versenyez; ám a film egyrészt ténylegesen úgy fejeződik be, hogy sikerül leszámolnia ezekkel a hibás megközelítésekkel, azaz határozottan fejlődik, ami pedig egy ilyen, a személyiséget is érintő attitűd esetében egyáltalán nem jellemző az alapból buta emberekre.
Másrészt pedig ha valaki buta, ostoba, az nagyon sokminden másban is megnyilvánul, nem pusztán egy ilyen attitűdben; márpedig ahogy lejjebb írtam, Brad esetében semmi ilyen más vonást, tulajdonságot nem érzékelünk.
És már csak azért is érdemes lehet elhinned nekem mindezt, mert míg én a filmet egy hete láttam, te minden bizonnyal legalább másfél éve; ennyi idő alatt egy 6/10-es filmből kevés az, ami az emberben megmarad... ;)
6/10
offtopic
sexykex 2020 nov. 22. - 15:31:07 6/10 Előzmény InteriorLulu
(12/14)
Aki pénzben méri a boldogságot és a sikert, az buta ember. Aki egész életében a családjával, a barátaival, az ismerőseivel, a világgal versenyez, az egy barom és mindenképpen vesztes. :-)
8/10
InteriorLulu 2020 nov. 20. - 00:32:53 8/10 Előzmény sexykex
(11/14)
Már bocs, de semmi nem utal arra, hogy Bradnek kevés esze lenne. Egy normális átlagember, akinek megvan a magához való esze. A filmben ugyan hülyeségeket csinál, de messze nem azért, mert buta lenne. Pont erről szól a film. Életközepi válságban van, ami nála abban fejeződik ki, hogy számot vet az életével, mit ért el, mit nem, mit érhetett volna el, mit kellett volna az életében másképp csinálnia stb.
Súlyosnak tűnő, de igazából csupán akut önértékelési zavara van, pedig nem kéne, hogy legyen, hiszen eleve ugyanúgy rosszul közelíti meg a dolgot, mint talán igen sokunk: a gimis/főiskolai/egyetemi csoporttársaival való folyamatos versenyként, ahol a suli az origó, a rajtvonal, az a hely és idő, ahonnan mindannyian ugyanakkora esélyekkel egyszerre indulunk, és az életben elért sikerek, eredmények mennyisége és nagysága határozza meg, ki győztes és ki vesztes... Ez a felfogás pedig több szempontból is fals, sőt destruktív - lásd Bradet -, hiszen eleve nagyon nem ugyanolyanok az "induló" esélyek (eltérő tehetség, rátermettség, szülői háttér stb.), de az igazából soha túl nem becsülhető szerencsefaktort is éppúgy figyelmen kívül hagyja, mint azt, hogy nem tudhatod biztosra, mi van a megismerhető felszín alatt, vagy azt, hogy az emberek fiatalabb korukban még igen gyorsan változhatnak: a suli alatt el sem tudtad volna képzelni, ami most lesz világos, hogy mondjuk mekkora egy simlis gazember lett az illetőből...
SPOILER
Szóval Brad is ebbe a csapdába esett, de a fia révén, illetve a filmbeli találkozások és beszélgetések hatására szerencsére úgy tűnik, kievickél ebből a válságából.
És ez utóbbiakat már nem rád reagálva, nem neked írom szekszikeksz; egyszerűen csak továbbszaladt a tollam, bocs érte. :)
2/10
Owl 2019 dec. 07. - 11:48:05 2/10
(10/14)
Hát ez eléggé gyermeteg forgatókönyv! SPOILER A történetben van ez a Brad, aki egy büfészakos átlagember. Nevezhetjük akár ingyenélőnek is, aki ha jól értettem mások alapítványát menedzseli egy nonprofit vállalkozásban. Sokat elmélkedik a régi iskolatársakról, akik le se nagyon szarják. Na erről szól a film nagy része, hogy ki milyen luxusban tengeti magát és hogy nem hívta meg a buzibarát a meleg esküvőjére, ezért Brad lemaradt az eseményekről. Ez nagyon rosszul esik neki. A fia elnézi a felvételi időpontot, és Bradnek egy másik régi havernál kell pedálozni (azt hazudja, hogy az iskola hibázott az időponttal), hogy hallgassák meg a kölyköt. Ezek után, a havert, aki szívességet tesz neki, meghívja egy haveri vacsorára. Itt a film lényegi fordulópontját, a forgatókönyv brillírozását láthatjuk, mert a haver sorra veszi az eddig agyon-elmélkedett többi havert és elmondja minden gondjukat-bajukat. Az egyik nem csak gazdag, hanem egy bűnöző, a kisgyereke is beteg, a másik nem csak gazdag hanem alkoholista drogos is. Miután a tanmesének vége, "hogy nem minden a gazdagság, siker és a hírnév", pl vannak más értékek is (átlagemberként megpunnyadni), Brad egy furcsa kitörésben felhánytorgatja, hogy ők nem is igazi haverok talán, mert ugyan a haver követi Bradet a facebookon, de mikor meghalt az anyja, mégse fejezte ki sajnálatát. Ezek után felpattan és faképnél hagyja a fiát kisegítő híres és elfoglalt havert a haveri vacsoránál, és angolosan távozik.
Brad egy f*sz. Ne legyél olyan, mint Brad
6/10
sexykex 2019 márc. 22. - 10:25:39 6/10
(9/14)
Maradjunk annyiban, hogy nem sokat nevettem ezen a nem vígjátékon. Bradnek remek a fantáziája, de nincs túl sok esze. A fia és a felesége sokkal egészségesebb szemmel nézik a világot, ezért elégedettebbek nála. Ez a fajta számvetés inkább Amerikára jellemző, ahol a pénzcsinálás többnyire már gyerekkorban megkezdődik. Mégis észrevehetné, hogy az egyik barátját a semmittevés, a másikat a borotvaélen táncolás, a harmadikat a magánélet hiánya fogja megölni. Jó dolog a pénz, de a sok pénz a legtöbb embert megöli, vagy megbolondítja.
7/10
tom_pika 2019 febr. 11. - 01:19:36 7/10
(8/14)
Brad 47 éves. Ez alatt az életkor alatt nem nagyon lehet érteni a filmet, ekörül viszont nagyon is jó.
8/10
bannor72 2019 febr. 09. - 22:28:19 8/10
(7/14)
Bizony Ben Stiller-el együtt megöregedtünk. :) és 40+x sok évesen vivjuk a kisebb, nagyobb csatáinkat saját magunkkal is. Az tegye fel a kezét, aki nem vetett számot ezekre a kérdésekre az önmagával vivott csatáiban. Ben Stiller nagyon jól alakitja a karaktert. Jó film. X generáció alatt tényleg nem ajánlott XD
6/10
matezinho 2019 jan. 14. - 07:31:15 6/10
(6/14)
Az alapötlet jó, a kivitelezés gyengébb, de a legrosszabb a magyar szöveg, illetve a szinkron. Egyszer meg lehet nézni.
8/10
dandelion83 2018 dec. 31. - 20:03:18 8/10
(5/14)
Ragyogó film, egyáltalán nem vígjáték, inkább egy keserédes dráma. Rengeteg kérdést vet fel, de a megválaszolásukat már a nézőre bízza. Jó helyen vagyunk? Mi lett volna, ha? Mit kellett volna másképpen csinálni? Érdekes párhuzamot állít, egy 18 éves kamasz, és egy majdnem 50 éves felnőtt közé. Ben nagyon tetszett ebben a komoly szerepben, jól állt neki. A barátságot, a szülő- gyerek kapcsolatot is górcső alá veszi. Lassú film, de aki szeret elgondolkodni egy film megnézése után, annak mindenképpen ajánlom!
10/10
halati 2018 dec. 31. - 00:12:14 10/10
(4/14)
Meglepett, hogy mennyire le van pontozva, de nem csak emiatt adtam rá tízből tízet. Szerintem zseniális film, számos olyan gondolattal és érzéssel, amikkel azonosulni lehet, de ahhoz minimum 30 életév és legalább egy gyerek ajánlott.
"Az emberélet útjának felén | egy nagy sötétlő erdőbe jutottam, | mivel az igaz útat nem lelém." /Dante: Isteni színjáték/
10/10
bundi8 2018 dec. 07. - 22:01:54 10/10
(3/14)
Telitalálat! Persze tapasztalt érett személyiség kell hozzá...
2/10
kissattila4 2018 nov. 26. - 22:03:10 2/10
(2/14)
Gyenge eresztés. Akkor nézd meg, ha már minden filmet láttál.
6/10
pihes 2018 nov. 19. - 14:47:31 6/10
(1/14)
Sok-sok dologra rávilágít ez a film, ami fontos lehet az életben.
Nem tartom egy rossz alkotásnak.

6/10