Téma: Bûbáj

1/10
Anke 2010 márc. 23. - 22:03:55 1/10 Előzmény manócska
(204/224)
Tetszik, ahogy árnyalod a véleményed.
Földhözragadt vagyok, eszerint szemlélem a világot. Szerintem pont azért van ennyi boldogtalan ember (nõ), és pont ezért tetszik sok embernek az ilyen "romantikusnak" nevezett történet, mert egy sohasem létezett romantikára vágynak. (Itt nem rád gondolok, csak általában írom :).)
Az emberi viselkedés kiszámítható, nincs jó és rossz, minden élethelyzetre megvan az evolúciós viselkedés oka. Aki pedig nem veszi tudomásul, hogy hogy mûködik valójában az ember, az felesleges ideákba kergeti magát, soha nem létezett élethelyzetekre vágyik. Ez az ún. "romatikus én" mindössze a környezetünkbõl tanult hiedelem, mert a valóságban ilyen nem létezik. Az, hogy el tudják velünk hitetni "csalárd érvelési technikával" (ezt nem részletezem, ez lehet akár a reklámok alapja stb.), hogy mások szerint mire kellene vágynunk, na ez már a mi saját egyéni szoc.problémánk. :)
A világ mindenféle romantika nélkül is csodálatos. Aki pedig Giselle-ben látja a szeretet megtestesülését, annak ajánlom olvassa el Bereczkei könyvét, mely az önzetlen szeretet evolúciós okaira is rávilágít.
Bocs, hogy hosszú voltam.
1/10
Anke 2010 márc. 23. - 21:33:18 1/10 Előzmény mermaid girl
(203/224)
Hát, így utólag teljesen igazat adok neked abban, hogy ez egy nagy paródia, és bevállalom, hogy béna módon ugrottam rá. :)
mermaid girl 2010 febr. 18. - 19:06:50 Előzmény becmaaa
(202/224)
szerintem nagyon is paródia, ez ordít róla, hiszen tele van túlzásokkal, de ez egyáltalán nem rosszindulatú. csak kicsit hecceli a közönséget, hiszen imádjuk a meséket, a giccses dolgokat, az álmodozást, ezekbõl valahogy sosem lesz elég nekünk :) és megadja a kegyelemdöfést azoknak, akik irtóznak az ilyesmitõl :D


egyébként meg csak a legnagyobbak tehetik meg, hogy kiparodizálják saját magukat és még ebben is sikeresek. a disneyre tényleg jellemzõ ez egyébként, a többi rajzfilmjében is vannak ilyen elemek.
offtopic
mermaid girl 2010 febr. 18. - 18:38:32 Előzmény Anteris
(201/224)
ez nem igaz, az EQ fejleszthetõ.
manócska 2010 jan. 23. - 02:06:35
(200/224)
No, azóta láttam a Csillagport...szerintem a két filmnek túl sok köze nincs egymáshoz, mindkettõ mesés, van benne átváltozásra képes gonosz boszi, de kb ennyi. Más mûfaj, más hangulat. Persze mindkettõ nagyon aranyos, kedves film, csak épp más-más szempontból.
manócska 2010 jan. 12. - 01:26:15
(199/224)
Júj, ez az "Andalgócia" elnevezés annyira tetszik! Olyan találó. :-D :-D
Jól tudok angolul, de az eredeti "Andalasia" elnevezésben nem láttam meg logikát. :-)
manócska 2010 jan. 12. - 01:21:45 Előzmény morito
(198/224)
...amúgy senki sem vádolta Giselle-t a bálon történtekért...noha szerintem igenis odabújt, mikor Robert énekelt neki. :-) De tény, nem rohanta le, abszolút civilizálan, tisztessesen viselkedett. Tudta, Robert tabu, hisz van neki csaja. Hogy õk ketten mégis jóól egymásba szerettek, az más tészta.
Azért én megértem a két csalódott szerelmest (Nancyt meg Edwardot) is. Hisz mindkettõ rajongott a "paaarjáért"- "Az életem szerelme", vallja Edw. Gis.-rõl, és gondolom, Nancy is már évek óta a kapcsolat további elmélyítésérõl ábrándozott Roberttel. - Most gondold el, hogy van egy kedvesed, akit mindennél jobban szeretsz, aki a mindened, és akivel az egész további életedet le akarod élni. És akkor jön egy másik fiú/lány és azt kell látnod, az, akinek/akiért az életedet adnád, valaki másba szerelmes már. Ez az egyik legfájóbb dolog a világon. :'( (én már csak tudom). Ilyenkor segíthet a kutyaharapás szõrével, vagyis vigasz kell, miharább... Nancy és Edward tehát nem lecsapott egymásra, csak egymás mellé sodródtak ebben a hülye helyzetben...a két elhagyott szerelmes, akik vígsztalásra, megértésre vágytak.
Hú, most komolyan mélylélektani elemzést fogunk folytatni egy Disney mesérõl? :-D Hová fajult ez a világ :-D :-D Mindenesetre öröm, hogy fiú/férfi létedre, ebben az életkorban is (ha nem csal a leírás) iylen érzelmes, fogékony vagy ezekre a lelki dolgokra. De komolyan. Öröm ilyet is látni. :-)
manócska 2010 jan. 12. - 01:01:59 Előzmény morito
(197/224)
Igen, bizonyára, de ez hogy jön az Improv Everywhere dalolós dolgaihoz vagy a filmbéi musicaljelenethez?
Tény, Nancy eléggé féltékenyen figyelte Robert és Giselle kettõsét...de hát a fenébe is, Robert az õ kedvese volt, miért ne érezte volna úgy, hogy "az övé"...de a kellõ pillanatban igenis meglátta, hogy õ itt már labdába sem rúghat, önzetlenül vagy csak simán lemondóan, de "átadta" Robertet Giselle-nek. Szóval én akkor is sajnáltam Nancyt, pedig annyira nem volt szimpi a csaj.
SPOILER Szerintem, ha õ nem bólint rá, Robert nem csókolja meg Giselle-t, vagyis nem menti meg. SPIOLR VÉGE
Hogy csakis Giselle megy Robert után..hát, tény, õ eszmél fel leghamarabb, meg dramaturgiailag is õneki kellett megmentenie - persze a herceg igazán segíthetett volna neki, pasiként, de hát nem segített,ez van. Mulya egy alak, fuj-fuj! :-D
10/10
morito 2010 jan. 11. - 16:21:55 10/10 Előzmény manócska
(196/224)
Giselle azért ment el a bálba, hogy mégegyszer utoljára találkozhasson Robertel vagy legalább láthassa õt mielött hazamegy,mert az nyílvánvaló hogy fülig szerelmes belé.De Giselle teljesen ártatlan a bálon történtekben.Õ egy pillanatig sem közeledik Robert felé,talán annyira ,hogy szenvedélyesen néz rá.Amikor Robert felkéri táncolni akkor sem tesz felé egy lépést sem Giselle,nem beszél,nem bújik hozzá,nem simogatja, õ csak sodrodik a történésekben.Itt Robert az aki tánc közben szerelmes dalt énekel neki.Gisellenek ez a létezõ legnagyobb szerelmi vallomás.És csak ezután omlik Robert karjai közé. Amikor Nancy közéjük áll akkor sem hisztizik,háborog vagy káromkodik,-ez a fajta viselkedés egyébként is távol áll az õ TISZTA lelkétõl-inkább elvonul a hatalmas szívfájdalmával együtt.És ha Edward egy kicsivel elöbb jön Giselle gondolkodás nélkül elment volna vele haza Andalgóciába.Egyébként Nancy hamar lecsapott Edwardra,akkor is egymással voltak elfoglalva amikor Robertet elragadta a sárkány {kivágott jeletek} egyes egyedül csak Giselle volt az aki önfeláldozó módon a szerelme segítségére sietett.
offtopic
manócska 2010 jan. 10. - 00:29:14
(195/224)
(ez félig off-topic)
Háh, majd' elfelejtettem...a musicalbetétrõl (mikor a parkban mindenki dalra fakad és táncra prdül)--hát igen, elég hülyének néznék az embert, ha ezt megpróbálná (fõleg itt Magyarorszgon)...de mégis vannak, akik a való életben megcsinálták (meg még olyanabbakat is), igaz, nem egy parkban, hanem egy pláza evõs részében vagy egy zöldségesnél fakadtak dalra. (Aki nem hiszi, keressen rá az Improv Everywhere nevû amerikai társaságra - remélem, ezt nem "moderálják ki") Szerintem tök poén lenne itthon is megcsinálni, de félõ nem lenne annyi vállakozóü szellemû emberke, aki vállalná az efféle "polgárpukkasztást".
manócska 2010 jan. 10. - 00:14:24 Előzmény Wolfeinstein22
(194/224)
Nemtom, én eredetileg angolul néztem, kellemes volt...de nem rossz a magyar verzió sem, csak a kislány, Morgan hangját cs**ték el, volt, van a gyereknek egy sajátos hanghordozása, no, ebbõl a magyar verzióban az a tipikus nyávogós "édesbájos-amerikaifilmes" gyerekhang lett. :-)
De a zenék is jók, mind magyarul, mind angolul persze az angol azéer jobb valamivel, de nem végeztek rossz munkát a mûfordítók sem, egész jó a dalok prozódiája. Kellemes, na!
manócska 2010 jan. 10. - 00:06:48
(193/224)
Nekem egy bajom volt a filmmel: ez a nõ (Amy Adams) valahogy tök öreg volt...vagy a sminkje/maszkmester volt rossz, vagy tényleg 30-on túli volt a nõci a film forgatásakor, de nekem öreg volt a csaj...fõleg a báli jelenetnél. Lehet, én vagyok a hülye, de valahogy Giselle figurájáról max. 20-22 évet tudok feltételezni. Az ügyvédpasi az persze, hogy harmincas, meg Nancy is, de a mesefigurákat valahogy fiatalabbnak gondoltam volna. Ahogy a herceg az is volt... (mondjuk így a mesebeli végkifejlet fura párost produkált - remélem, ezzel nem lõttem le a poént). Amúgy egyéb téren tetszett Amy Adams alakítása, fantasztikusan "mesterkélt" volt, de mivel pont ez volt a cél, ez most pozitvum volt. A két pasi meg...hmm, én is elfogadtam volna valamelyiket. ;-)
manócska 2010 jan. 09. - 23:57:25 Előzmény Anke
(192/224)
No igen. Kicsit én is sajnáltam Nancy-t érte. Mert szegény szintén vágyott volna a romantikára - ugyebár mindannyian emlékezhetünk s jelenetre, mikor Robert "meglepi" õt (ezzel szerintem nem lövök le poént) - de õ mai modern koruk nõalakja, aki már nem viselkedhetik úgy, mint a "hallmark képeslapról szalasztott" Giselle, aki számára nincs tétje annak amit modern világunkban tesz, hisz hamarost úgyis visszamegy Adalgóciába (basszus, ezt a megnevezést de eltalálták a magyar fordításban! :-D). Szóval a szomorú nem is az, hogy a bárgyú lányoké a jövõ, hanem, hogy az ember lánya, ha érvényesülni akar manapság, kénytelen elrejteni a romantikus énjét, különben nem boldogul vagy csak simán otthagyják (merte volna Nancy nyíltan szóvá tenni, hogy Robert mennyire nem romantikus, vége is lett volna a kapcsolatuknak). Mondjuk Robert eleve elég furán állt Nancyhez, basszus, 5 éve jártak, és a film szerint eddig meg sem próbálta összebarátkoztatni a pici lányát a barátnõjével, meg sem próbálta magukat családdá kovácsolni. Az megint más kérdés, hogy valahogy Nancy meg a kislány nem voltak igazán egy hullámhosszon, így meg házasságon, közös életen gondolkodni - na mindegy. Na, de pont ezt látta meg egymásban Edward herceg és Nancy...a lány pont ezt a hiányolt romantikát találta meg a mesebeli hercegben, míg gondolom, Edward meg mint hõõs lovag, segített ahol tudott, ha szomorúságpt látott, igyekezett elmulasztani... plusz szerintem igazából neki tök mindegy volt, kivel jön össze, hisz Giselle-t sem ismerte igazán. :-)
Amúgy baromi jó film, nagyon tetszett, a szokásos diznibirzalomtól falra mászom, de ez tényleg egy bûbájos kivétel volt. (I was really enchanted... hogy mindenképp stílusos legyek :-D.)Én Amy Adams miatt néztem meg, félig véletlenül akadva erre a filmre, korábban láttam egy újabb filmjét, és kíváncsi voltam, ebben, a korábbi darabban milyen volt. Tényleg kellemesen csalódtam - talán mert nem vették komolyan magukat, kifigurázták a szokásos sablonokat, mertek nevetni magukon. Úgyhogy elsõre én is végigröhögtem a film jó részét...hát igen, azok "mintásan hiányos" függönyök :-D, meg Edward esete a parkbéli biciklisekkel, hát jókat nevettem.
A vége olyan, amilyen, szerintem jó volt így, kicsit persze kár, hogy a végére elfogyott a humor és "tipikus" romantikus mese lett belõle, de ez így volt jó...az ember belemerül a végére, elmerül a mesei világban.
A zene meg...hát, én rendre frászt kapok a dalra fakadó "diznihõsöktõl", de ebben a fimben pont ez volt a poén. És maga a zenei anyag is kifejezetten jó volt. Dinamikus, romantikus, vidám, szomorkás, mindig odaillõ - megvolt a hangulata, na. :-)
(Bocs, jó hosszúra nyúlt a szöveg.)
10/10
bardyka100 2010 jan. 03. - 12:45:37 10/10 Előzmény Anke
(191/224)
Giselle kedvessége nem abból adódik,hogy függönybõl ruhát varr magának,hanem az emberekhez való hozzáállásából, viselkedésébõl.Hihetetlen az a kedvesség,báj és õszinte szeretet ami árad belõle.Minden mozdulatán,rezdülésén látszik az életvidámság, sugárzik róla a boldogság a szerelem érzése.Robert a férfi fõhõs a világegyetem legdrágább,legcsodálatosabb ajándékát kapja amikor Giselle szerelmes lesz belé.
10/10
pajo68 2010 jan. 02. - 13:10:11 10/10
(190/224)
Ezúton szeretnék köszönetet mondani minden mozi és filmbarátnak,akik a BÛBÁJ c.filmel kapcsolatban szívhez szóló és kedves soraikkal megtisztelték e páratlanul csodátos és tiszta film honlapját. Kívánok nektek nagyon boldog új esztendõt.
10/10
pajo68 2010 jan. 02. - 12:15:56 10/10 Előzmény Anke
(189/224)
Lenyügözõ,tüneményes,csodálatos film.
1/10
Anke 2010 jan. 01. - 21:02:31 1/10
(188/224)
Sajnos engem erõsen befolyásolt a tartalom, így végig egy kínszenvedés volt számomra ez a film, ami ez alapján szerintem inkább rémes, mint bûbájos. Lehet szidni a véleményemért, de bárki, aki szid, tartsa szem elõtt, hogy nem a színészi munkát, hanem a habos-babos szavak mögötti ürességet kritizálom és annak ellenére, hogy nagyon szeretek minden mesét és fantasztikus történetet, úgy vélem, beteges üzenetet közvetít ez a film.

*** spoiler is meg nem is ***
Elszomorítónak tartom, hogy csak azért lesz egy fõszereplõ pozitív, mert csini ruhát varr magának és áradozik a szerelemrõl, míg a másik karakter, akinek a szerepe egyáltalán nincs kidolgozva, egy rossz szót nem szól, egy negatív cselekedete sincs, csak azért kerül háttérbe, mert okos, mert tudományos végzettsége van. Párhuzamba állítani és kislányok vágyának titulálni, mert ugye erre tesz utalást a film, a királylányos szerelmi történetet, ahol nulla aggyal és csodás hatalommal szép az élet, míg a tudományos eredményeket elért Nobel-díjas Curie-t követve, csak az unalom és a halál lehet a vég, még a gondolat is ocsmány.
Kb. ugyanolyan beteges gondolkodásra utal az író fantáziája, mint, amikor a boltokban a kislányoknak csak királylányos és rózsaszín cuccokat lehet kapni, míg a fiúknak valamilyen praktikus cuccot. Semmi ellenvetésem sincs, ha ez is az is van, dehogy a bájosság számítson mindenek felett, ezt nem tudom elfogadni.
10/10
Tita73 2009 nov. 29. - 21:06:46 10/10
(187/224)
Amy-nek ezért az alakításáért egyszerre 5 Oszkárt adtam volna! Lenyûgözõen bájos!
Harrods 2009 nov. 21. - 12:13:32
(186/224)
Ez a film egy "Bûbáj"! Amy Adams remek alakítása még mesésebbé teszi.Nagyon szórakoztató, vasárnap délutáni kellemes kikapcsolódásra!
mazsiidrazsii1 2009 nov. 21. - 09:41:34
(185/224)
Én még a moziban néztem .. nekem tettszett(;