Téma: Bugra Gülsoy

Timea Hakmen 2016 júl. 16. - 20:55:03
(600/760)
Na, olvasgattam nemzetközi kritikákat a Kösemrõl/Berenrõl, youtube-on, whatisfatmagulsfault fórumon, és ezek szerint nem magyar sajátosság az "antiberenizmus". A képességeit elismerik korábbi munkái alapján, azonban sokan egyetértenek, hogy ez a szerep nem áll jól neki. Valaki megfogalmazta, amit kerestem: túl modern. Igen. Én is ezt érzem benne. Valahogy nincs meg benne az a teatralitás, ami a történelmi/kosztümös filmek szereplõiben. Nurgül Yesilcay színészasszonynak viszont elég tekintélytparancsoló, "mindenkitlefejeztetek" végzetasszonya arca van, (ha én lennék a rendezõ tuti azt tanácsolnám neki, hogy csak minden ellenséget alakító színész helyébe Erkan Petekkayát képzelje;)) lehet hogy õ beválna, ha tényleg Berenexit lesz.:)
Azért vannak hard-core rajongók is, egy aranyos youtube párbeszéd:
"- KESEM! I HATE YOU!!!
- FUCK YOU ! Don't talk like this about Kosem Sultan."

Cagdas színész szultánommal kapcsolatban a KG "ha lenne egy varázspálcám" (abban fedeztem fel színházi vénáját) címû jelenete óta az a vágyálmom, hogy lássam valami kosztümös produkcióban. Hátha sikerül így együttes erõvel bevonzanunk õt a Kösembe, Jasszus;)) A szakálla mondjuk már meg volt hozzá a Kis Günesi fináléban, de nincs az a szõrhatalom, ami láthatatlanná tenné az õ szent gödreit!
Ha már a turbánoknál tartunk, ezzel a sorozattal szerintem a sapkakészítõk jártak a legjobban, annyi és annyiféle fejfedõ van itt, hogy csak ámulok, az elsõ részekben mindig ezen röhögtem. De a szultán kaftánjai is elég cifrák tudnak lenni olykor, szerintem Basak asszony valami õse lehet a stylistja szegénynek. (Ó, egyébként végignéztem az összes szultán portréját, hát, nem irigylem a háremasszonyokat...))

Nekem is az a véleményem, bárkit hozhatnak ide, a sorozat (török) nézettségén nem segítene. De tisztelem a TIMS-et hogy nem adják fel, pedig hatalmas költségvetésû sorozatról van szó, fényképezés terén fényévekkel a legszebb, amit törökben eddig láttam. Ha Ayyapim produkció lenne, szerintem már 10 rész után eljött volna ért a sorozat kaszás...

Kadir Dogulubõl én képek alapján nem gondoltam túl sok jót, de 3D-ben engem is megfogott, különösen az a búgó orgánuma ;) és szerintem sokkal férfiasabb, mint Õz úr... Akirõl ugyanezt gondolom, Jasszus. A Szulejmánban még elment, aranyos volt a kis bajusszal, de a Kara Sevdában már röhejesnek találtam, hogy ugyanazzal a drámaisággal alakítja a 21. századi lovag karakterét is, mint a béget:)) (Lehet, hogy neki Berennel ellentétben inkább történelmi sorozatban kellene nyomulnia.) Na meg A Haj... Nem merem megtippelni, hogy õ vagy Õziné tölt több idõt a tükör elõtt.
Jasszus 2016 júl. 16. - 15:13:38
(599/760)
Hallihóó :)

Fatmagülbe anno még én is felületesen belemazsolázgattam. Beren amit színészileg a tiltott sz.-ben nyújtott, meg amit a Fatmagülbõl láttam nekem tetszett. Szerintem jó kis színésznõ.
Csak néhány lefordított részt néztem meg még régebben amit youtube-on találtam, a sori nekem is tetszett csak Engin arcszõrzete annyira hiányzott, hogy egyenesen bántotta a szemem (pedig nem vagyok nagy szõrpárti:) és inkább Kara paráztam :D (Azt meg Tuba miatt bántam meg) Azért kíváncsi lennék "Hilal és bûntársai" :) milyen kivetni való dolgokat alkottak :)) (Nekem elsõre Fatmagül ex-võlegénye tûnt egy tipikus "Hilali karakternek".)

Kösemet én is terveztem,hogy elkezdem, de jelenleg beszippantott a Yeter :) Sajnos szerintem akárkit hozhatnak már a Kösembe veszett fejsze, de ne legyen igazam.. No,de Cagdas mûvész úr szereplésére nagyon számítok *-* õ igenis felszáll erre a süllyedõ hajóra! nem õ lenne ha nem :D és érzem,hogy a kisgünesi vagány szettjei után alig várja,hogy kaftánban is kipróbálja magát ;) Én is inkább valami jó kis szemétkedõ intrikusként nézném meg (nem holmi perverz eunuchként) akár egy sikeres puccsot is végrehajthatna (ha már a mostani nem sikerült:)

Nem tudom,hogy Õzi rajongók aktív olvasók e a fórumon, ha igen engem párszor virtuálisan biztosan megköveznek :)) de ez a szegény jóember kimondottan taszító jelenség számomra..Még a Szulejmán érában meglévõ pici báj (és Erõs Pistás bajusz) is kiveszett belõle és ijesztõen tökéletessé vált..ahogy a környékünkön mondják,hogy olyan kis "szabadnapos selyemfiú" beütését kelti...de ha színészileg olyan teljesítményt nyújtana,komolyan ez se érdekelne, de sajnos így nekem édeskevés a fiatalember.
:)
Timea Hakmen 2016 júl. 15. - 18:03:30
(598/760)
Kösem? Egy remekmû...-nek indult... Aztán jött Beren, és... Szeretném megcáfolni a károgókat, mert kedvelem a színésznõt, de sajnos nem tehetem... Nem csak az õ hibája... Mert itt kérem, olyan dolog történt, amilyen pofátlanságot még a sorozattörténelemben nem követtek el! A 6. bölümben elindul a folyosón a 18 éves, törököt görög akcentussal alig beszélõ, szõke, kékszemû színésznõ; a 7. bölümben pedig egyszer csak: BU NE YAAA? Azon kapjuk magunkat, hogy a kislány szempillantás alatt áttranszoformálódott egy 32 éves, tökéletes törökségû barna asszonnyá. Így Berennek jelenleg egy 18 éves (a történelem szerint 15 éves) görög lányt kellene alakítania, a 24 éves (színész által játszott) szultán mellett. Én meg még naivan sajnálkoztam, hogy szegény forgatókönyvíróknak milyen nehéz lehetett hirtelen így átírni a történetvezetést, ekkorát ugrani az idõben. De dehogy törõdnek õk ilyen apróságokkal. A nézõknek tök természetesnek kell vennie, hogy Beren egy tinilány. :') Én most azt látom rajta, hogy nem igazán tudja, hogyan kellene játszania, plusz nincs úgymond "kosztümös színész eszköztára". A görög színészlánynak ugyan még van hová fejlõdnie, de amíg nála természetesen jött a kislányos ártatlanság és üveges tekintettel való pislogás, addig a 32 éves Berennél nyilvánvalóan ez már kicsit mesterkélten hat. A szöszi a szultánt is jobban megtudta hódítani, Berennel már nem érzem köztük ezt a vibrálást, kicsit alázatos feleség szerepébe taszították Kösemet. A 9. bölümben azért zokogott egy jót. Szultánasszony Kösemként nem tudom milyen lesz, van aki szerint már jobb, de azért még mindig olvasni negatív kritikákat. A távozása nem hivatalos, egyelõre pletykálnak mindenfélét, de én azt gondolom, hogy minden kifogás mögött az lehet, hogy egyszerûen nem érzi magát jól ebben a szerepben. És ha így van, akkor tényleg mindenkinek jobb lenne a színészcsere.

Attól függetlenül, hogy a pofátlanságuk miatt csalódtam a készítõkben, azért nem rossz sorozat ez (egyelõre... a 10. bölümél tartok). A forgatókönyvön látszik, hogy gondolkodó emberek írják. A többi színész, az 5 éves Mustafa hercegtõl kezdve, a kétes identitású eunuch szolgák és fodrászfiún át, Ahmet szultánig szinte mind remekelnek. A karakterek szintén nagyon jól megírtak. A lelkiismerete és a hatalom között vívódó szultán... Na meg a hiéna szultánák..., van egy igazi Lady Macbethem, õ a kedvenc, de még a legártatlanabb arcúnak se okoz gondot megmérgezni az unokaöccsét, ha az érdeke úgy kívánja. Nem semmi nõszemélyek, agyonoltják a másikat, utána meg pukedliznek egymásnak. :D Kösem az egyetlen normális, bár állítólag akkora vérfürdõt rendez az évad végén, hogy azt Hannibal Lecter megirigyelné. Széplegények nagyon nincsenek. Viszont, akik azt kérdezik, Neslihan színésznõ miért nem Burak Özi-hez ment feleségül, azok kérem tessenek meglesni a férjurát ebben a sorozatban!!! Õ az egyetlen valamirevaló, "vay, vay"-kategóriájú férfi itt. Más mûfajban nem tudom milyen, de ezt a Mehmet Girayt nagyon-nagyon eltalálta ;)
Szóval, jó ez, ajánlom mindenkinek!:)

A fordítókról közben kiderült, hogy mindkettõnknek igaza volt, egy fiú és egy lány csinálták. (Az új fordító az óvónéni.) Amúgy hány évesek lehetnek hogy mindenki gyerekezi õket? Kár volt elárulni a fiatalságukat, az mindig plusz támadási felület.

A Kis Günesi finálé nemmegnézésel nem vesztettél sokat, Adri. Esetleg ha nagyon édességhiányod lenne. :))
Férjuram nem egy munkamániás fajta, nem tudok semmit, talán õsszel vagy jövõ nyáron elõbukkan valami 48. nézettségi listán lévõ szerelmespár történetében, mint bölümhúzós 5 kerék. :') A Kösembe akarom becsábítani valahogy, a 2. évadra elvileg egy rakat új színészt hoznak, és úgy hallom a fél Yazin Öyküsü színészgárdáját meghívták, egy gonosz összeesküvõ szerepben úgy megnézném, még ha nem is maradna feje a végére. :’)
maryriddle 2016 júl. 14. - 23:24:53
(597/760)
Köszi akkor majd kutatgatok amarán aztán még eldöntöm nézem-e. Berennel nincs bajom, Bihterrel volt csak, de nem az alakítással.
maryriddle 2016 júl. 14. - 20:19:05
(596/760)
Sziasztok!

Üdvözlöm a visszatérõket!:-)
Jókat röhögtem, ez a szeretet ami árad Songül felé:-) Szóval nála is beindul a viszketés. Komolyan ezért szakít a võlegényével mert nem tölt vele elég idõt? Azt hittem valami komolyabb ok lesz. Eddig nem zavarta hogy az elmúlt kb 1 év alatt voltak vagy háromszor randizni? Amúgy Osmannak tényleg honnan van több ideje a jogi és a suszterkedés mellet?
Na nem baj, legalább lesz végre egy "pozitív" szûz karakterünk akin kiélhetjük a köpködõ hajlamainkat.:-)
Sinan tényleg botoxolhat? :-)) Ezt a tervet én se értettem teljesen Timea. Sinan úgy emlékszem hogy amúgy is befektetni akart házakba és ezért ajánlotta neki MS hogy akkor már forgassa fel a Kara környéket. de hogy ez miért választaná szét a szerelmespárt, akik már így is annyi tragédiát átéltek, azt én se tudom értelmezni. Szóval inkább bölümhúzás illatot érzek itt...

Adri a Fatmagülhöz te tudsz teljes feliratot, vagy törökül nézed? Mert youtube-on csak pár részt találtam meg angolul. Lehet hogy a közeljövõben én is elkezdeném azt a sorozatot, kéne egy kis ördögi tekintetû Bugra az életembe:-) Az Ask yenidenrõl meg teljesen megfeledkeztem, terveim közt szerepel bepótolni, de tényleg nagyon gagyinak tûnik már a második évad.

A Yüksek sosyetihez találtam angol oldalt, elvileg fogják feliratozni de nem tudom lesz-e belõle valami mert még 2 hete írták ki: https://www.facebook.com/YuksekSosyeteforEnglishSpeakers/ Ha mégis, lehet hogy még adok neki egy esélyt.

A Burak Denizes sorihoz viszont nagyon nem fûlik a fogam, pedig biztos jó benne, de a leányzó engem nagyon idegesít... már-már Meryemes szinten. Sahane Damatból még csak 2 részt néztem, de félõ hogy nemsokára befejezik mert a fragmaniból ítélve nagyon gyorsan halad az összemelegedés és úgy tudom nem valami jó a nézettsége. A színész nekem se zsánerem, viszont amúgy nem rossz, mert egy igazi bájgúnár de ezzel teljesen tisztában is van, és nem fél poénra venni magát. Eleve egy plasztikai sebész fõhõs???:-) A lány meg olyan bájos, csetlõ botló. MS papa már-már elviselhetõ, tényleg inkább maradjon vígjáték mûfajban, és ne tegyen tönkre ilyen remekmûveket mint a dayi.

Oh, Matthew Goode... Ezt a színészt én éppen Colin Firthel láttam összemelegedni a Single Man címû filmben. Ezek szerint Wichkam és Darcy megunták a hisztérika Lydiát és Elizabethet, és más utakra tévedtek, vayy ;-))

Timea, a Kösem milyen? Én is közel álltam hozzá hogy elkezdjem, de most ez elvette a kedvem hogy megint színésznõváltás lesz. Tudsz vagy tudtok valami pletyit hogy akkor miért is megy el Beren? Tényleg az öregséget nem akarja bevállalni, vagy a süllyedõ hajót akarja inkább elhagyni? Bár azt olvastam többektõl nem túl jó ebben a szerepben?

Kivanc mint Tarzan, ez már gondolatra is vicces, de tuti megnéztem volna:-) Ahogy látom egy Kivanc karakterû, szõke legény fogja játszani, szóval igen szerintem errõl a filmrõl beszélgettek Kivanc kapcsán.
Timea Hakmen 2016 júl. 13. - 19:54:43
(595/760)
Én még jóval a Kuzey Güney elõtt láttam azt a sorozatot, így nekem szerencsére kimaradt a Hilal-feeling. :D Amúgy szinte semmire nem emlékszem már a cselekménybõl, csak az maradt meg, hogy mennyire elszúrták a fõhõsök jellemábrázolását és Wickham milyen jól nézett ki :3 meg, hogy a hisztérika Lydiával ellopták a Darcy házaspár elõl a showt. Jenna Colemant a Doctor Who gagyiságomból ismerem, nálunk nem annyira ismert, de most készült egy 8 részes, (majdnem azt írtam, bölümös :D) Viktória királynõs sorozata, szóval gondolom kezd befutni. Igen, kis pisze, meg nagyon széles az arca, emiatt piszkálta is a Doki a sorozatban. :D Nekem a Burak Deniz-es sorozat fõhõsnõjérõl õ ugrott be.

Songül szerelmi élete, pfff... Annál még egy kis Nazif - Nese lávsztori is izgalmasabb lett volna. Belõlem nem igazán vált ki túl sok érzelmet Songülke, de akkor én is felpofoztam volna, amikor Mahir meglátta a jeggyûrût az ujján, de a liba az istenért se nyögte volna ki, hogy Yasintól kapta, hanem hagyta megverni Osmant, fúúúú....
A Yasinnal való kapcsolata még az elején tetszett, de miután kiderült, hogy Mahir húga, még az a minimális szikra is kiveszett a kapcsolatukból, és Seref komszer szánalmas sorsára jutott szegény Yasin. Nevetséges, hogy úgy magabiztos, bûnözõi körökben forgó rendõr ennyire tesze-tosza legyen a nõvel... Amúgy igazán az idegesít, hogy alapvetõen mindkét kérõ jófej, humoros legény (volt), és egy ilyen a szépségét leszámítva, teljesen szürke, személyiségmentes lányért epekednek ennyire.
Azt is kicsit igazságtalannak érzem, hogy Mahirnak és Feridének mindent szabad esküvõ elõtt, de Songülnek még egy mozizáshoz is kérvényt kell benyújtania?


Nem tudom akkor miért hittem, hogy fiúk fordítják a Kösemet, de az egyik Kösem oldalnak hímnemû adminjai vannak, ez tuti.;)
Egy kis Kösem müzik: https://www.youtube.com/watch?v=QkK1om_a138
(Latinul van, elõször azt hittem török, pedig hajdanán még tanultam is latint, vagy 2 hétig. :D)
Jasszus 2016 júl. 13. - 19:25:44
(594/760)
OO akkor már értem! :) Nekem ez a jelenet valahogy kimaradt. Ez esetben piros pont a forgiíroknak, hogy bevállalták,hogy Safiye mamának is van úgymond "múltja". Törököknél úgy tudom elég kényes téma, az újraházasodás/válás, meg a több házasságból származó gyerek helyzet. :)
Jasszus 2016 júl. 13. - 19:23:02
(593/760)
Én a kis Osman Beatles frizurája alól kikandikáló fülecskéit imádom, olyan kis cukker (deee beteeeg :))) meg azt az "agyon cigarettázott" hangját (jóó tudom Osmannak nincs dohányra pénze ;) Tényleg most hol lakik?? Koleszos lett? Úgyis a fiatalemberen csak ámulok és bámulok, hogy amellett,hogy cipész inaskodik (bár szerintem már bõven mester, az alapján amennyit dolgozik) és amilyen körülmények között él - tulajdonképpen hajléktalan és Songülön való ábrándozás mellett még a római jogra is jut ideje ..nem rossz-nem rossz,legalább annyira ha nem keményebb,mint "Mahir kikapom a kést a hátamból" teljesítménye ;))
Songül-Osman epekedés helyett, úgy sajnálom,hogy nem több Necdet-Osman jelenet vannak..Ugyanis ezekben a jelenetekben bukik elõ(meg néhány Ayten miatt kesergés során) Necdet emberi,érzõ oldala.A testvére iránti szeretet és az hogy nem lehúzni akarja a szintjére,hanem õszintén sikeres,törvényes életet kíván neki menti meg Necdetet az utálatomtól. Persze azért szeretni sem szeretem :))
Hmm..Valóban mintha Songül hõsnõ lett volna egy másik soriban egy másik néven ;))
Jasszus 2016 júl. 13. - 15:19:26
(592/760)
Üdv mindenkinek! :)

Huuu de jó! köszönöm a Yeter linket *-* meg van a mai sorozat programom :))

Songül szerelmi háromszögénél lassan Pitogorasz bácsi háromszöge is érdekesebb (logikusnak logikusabb) számomra. Eleinte annyira de annyira nem érdekelt szegény Songül...míg szegény Nazif papát a börtönben kínozták, míg Mahir álügyvédként minden erõfeszítését latba vetve igyekezett a kis Nazifnak tett esküjét megtartani, majd persze pont Songül szerelmi élete fog érdekelni..Most jutottam el arra a szintre, hogy Songül látványától viszketni kezd a tenyerem - meg úgy ettõl az egész erõltetett szerelmi háromszögtõl.(a pasi karakterek is ebbõl a szempontból olyan elfuseráltak, Yasin néha jobb állapotában üti meg talán a 16 éves pubertás fiú udvarlási szintet, míg Osamant korához képest is túl érettnek érzem. Nekem Osman úgyis egy külön kategória,olyan kvalitásai vannak a fiatalembernek,hogy nem hiszem el,hogy nem csörgedez Kara vér az ereiben.:)
No,de ahhoz képest amilyen hosszú a sorozat elég bénán építették fel, Songül Osmanba szerelmesedését (te jó ég, létezik ilyen szó??!:)) Songül és Yasin elhidegülése abban áll, hogy Yasinnak nincs ideje a munkája miatt menyasszonyával moziba menni,Boszporusz partján sirályokat bámulni és ez a nemtörõdés olyannyira elkeseríti Songült,hogy a rá figyelmet fordító Osmannak kezd engedni,mert ha már nincs ló jó Osman is. Persze, Yasin annyira de annyira gyengusz "lover kategóriában",hogy maximum ha térd kalácson rúgna,tudna levenni a lábamról, de akkor is még mindig ott szól mellette,a beleegyezése,hogy sztornó a házassági projekt, míg Songül be nem fejezi az egyetemet..(ez min.5 év és akkor még "csak" jogász, messze nem ügyész!) Azért, nem tudom hány férfi lenne képes várni ennyi kemény évet a szeretett asszonyra. Egyszóval Songül nem ismeri a "valamit valamiért" fogalmat és ezért fáj, hogy messze nem megérdemelten jön össze a két pasi egyikével, holott a két szék között a padlót érdemelte volna..

A török Szíj Melinda :))))) származása olyan ködös nekem, most az õ vérszerinti édesanyja Safiye mama??? vagy "fogdott" gyermek?

Szerencsétlen Sinannak pedig annyira szurkoltam,hogy valaki végre szorongassa már meg legalább egy picit MS papát! erre kihoztak belõle egy "minek ez ide??" karaktert...Sõt, logikus úgy lett volna, ha Sinan, Mahirral fog össze Ms megbuktatására vagy ha szimplán felfedi MS valódi arcát Feridének, na ez bosszú,de amit mûvelt baromság...
Timea Hakmen 2016 júl. 13. - 14:25:41
(591/760)
Igen, köszi, ezt így értem, hogy most már ez a nagyon elmés terve a papának, mert megtudta, hogy Sinan ellene dolgozik, de amikor még imádott, leendõ damat-jának hitte, és közösen tervezték a környék tönkretételét, akkor mit gondoltak, azt nem tudom. Kicsit szappanoperás ez a "vég nélkül és logikátlanul gonoszkodom, csak hogy szétszakítsam a szerelmespárt" összeesküvés. Nem igaz, hogy Sinannak sincs jobb dolga, újságosként, fegyverkereskedõként nincs elég problémája, elfoglaltsága így is?
Timea Hakmen 2016 júl. 13. - 13:22:41
(590/760)
Sziasztok!

Végre felzárkóztam a Karadayival, hát Turgut cancazim elmondhatatlanul hiányzik. :'( Annyira, hogy majdnem én is nekikezdtem a Yeternek, de aztán Allah akarata valahogy a Kösemhez vezetett. És hát nem is én lennék, ha nem pont akkor, amikor leállnak a fordítással, (bár angol felirat is van hozzá, de a mijeink elõrébb tartanak, ugyanis olyan ügyesek, hogy törökbõl fordítottak. Én úgy tudom amúgy, hogy fiúk csinálták.) de állítólag egy másik oldalon folytatják, Allah áldja õket, szóval remélhetõleg nem vonul fel a rajongósereg a Topkapi palota elé a fordítók fejét követelni, mint az elégedetlen janicsárok Ahmet szultánét a nem tudom hanyadik bölümben.

A Karadayihoz visszatérve, egy kérdés. Bevallom, hogy Mehmet Saim papa belõlem is fizikai reakicókat vált ki (remegés, viszketés, hidegrázás) így néha szkippeltem a jeleneteit, fõleg amikor másik jómadárral, Sinannal van karöltve, ezért lehet, lemaradtam valamirõl, de ezt most nem értem: az nekik mi a búbánatért jó, hogy felvásárolják Mahirék utcájában a boltokat, házakat és öregembereket mészárolnak? Ez miért szakítaná szét Mahirt és Feridét? Vagy csak nagyon unatkoznak? Ti értitek?

Ó, a Death comes to Pemberleyt én is olvastam és láttam. Ezen regény alapján készült: https://moly.hu/konyvek/p-d-james-a-halal-jar-pemberley-ben a krónikásat nem olvastam, mert ezután a könyv után fogadtam meg, hogy Austen adaptációt soha többé nem veszek a kezembe. Foroghatott a sírjában szegény asszony hogy mennyire kiherélték Darcy karakterét, Elizabeth-bõl meg angol Szíj Melindát csináltak. :)) A sorozatot csak az egyik kedvenc angol színésznõm, Jenna Coleman miatt néztem meg (ugye hogy milyen jó Lydia volt?), és azért sokkal jobb volt, mint a regény, (a BBC azért tud, na) de az kikészített, hogy Darcynak betettek valami mélynövésû középkorút? Amúgy nem vagyok ilyen felszínes, de a B&B-ben még azt írták JÓKÉPÛ, hát jól megcsúfította a házasság szegényemet... vagy a castingosoknak van fura ízlése... Ellenben Matthew Goode, vay vay vay, vagyis ez esetben inkább wow, wow wow. Komolyan beleszerettem a gyûlölt Wickham-be (azóta is figyelemmel követem a színéz úr karrierjét.)

Mi a hasonlóság a konyhásnéniben és a vasárnapi meccsben? Mindkettõ ebédöntõ. Bocsánat. :D Mindenki merénylettõl félt, hát lett is, csak nem olyan amire számítottak, hanem futball ellen követtek el merényletet ezek a portugézák. Csak magamra haragszom, amiért rááldoztam 1 hónapot az életembõl erre a szégyen, alibifocira.
maryriddle 2016 júl. 12. - 19:09:17
(589/760)
Hahaha:-) Örülök hogy nem csak én érzek így szegény török Szíj Melinda iránt. Próbálok én nem fennakadni ezeken a török dolgokon, de egy férjes nõtõl, anyától ez már tényleg még török szinten is sok. Mondjuk az Nazif papától is meglepett, hogy majd még megbeszélik Mahirral hogy Ilknur visszamehet-e Bülenthez? Né? De ha már engedélyt kell kérnie, akkor mitõl is van több beleszólási joga ebbe Mahirnak mint Safiye mamának? Egyébként nagyon életszerû az Ilknur-Bülent kapcsolat, sajnos nálunk is sok ilyen nõ van, nemhogy a törököknél. Kíváncsi leszek a kis Nazif halála utána jellemváltozására.
maryriddle 2016 júl. 11. - 17:43:55 Előzmény Jasszus
(588/760)
Sziasztok!

Na hát remélem mindenki kiheverte az izgalmas ebédöntõt:-). Kár hogy a barlangválogatottunk nem indult, na majd a vb-re benevezünk, szerintem lenne esélyünk. :-)

Karadayi: Húú hát Nazif papus halála nagyon tragikus lett volna, de szerintem azért nem léphették meg mert azzal gyakorlatilag semmissé tették volna a fõhõsök egész szenvedéstörténetet. Durva hogy közvetetten hány ember halt meg a Nazif papa ügy miatt, ezért ha õt is kinyírják az már tényleg annyira igazságtalan és fájóan antiromantikus lett volna hogy ennyi embernek kellett meghalnia a nagy semmiért. Ezért én õt mindenképp meghagytam volna. Amúgy igazad van, a tragikum fokozása mellett valószínûleg bölümhúzási okok is vezérelték az alkotókat, de hogy Songül szerelmi élete ki a jóallahot érdekel, azt nem tudom. :-) Jó, biztos van, de engem már most idegesít... Még el sem kezdõdött de annyira látszik hogy ez csak úgy kipattant a fejükbõl hogy legyen mivel húzni az idõt a 3. évadban, komolyan évek óta ismeri Osmant, halálosan beleszeret Yasinba, majd hirtelen rájön hogy mégis Oszmán az igazi neki? Gondolom valami ilyesmi lesz...
Sinan vérét már én is nagyon kívánom.:-) Na õ még egy nagyon gyenge eleme a forgatókönyvben nekem. Nem is értem teljesen hogy mit akar, fõleg Feridétõl??? Kezdem már unni ezeket a õket nem akaró nõkkel erõszakosan házasodni akaró legényeket.
Szegény Erdal abi, ne is mondd:-) szerintem tuti valami isztambuli bazárban pult alól szerezte az ügyvédi diplomáját:-) Viszont az új savci tetszik, kis Turgut:-) hasonlít is rá kicsit:-)

Amúgy tudom jókor szólok, de az angol Yeter ezen az oldalon van fent, ha még nem nézted de tervezed: http://www.atvdistribution.com/series/wedlock

https://www.youtube.com/watch?v=a_Tk59onRPE
Jasszus 2016 júl. 07. - 11:16:06 Előzmény maryriddle
(587/760)
Sziasztok! :)

Bodrum helyett sajnos csak Ausztriáig jutottam és oda is csak munka miatt, szóval a nyaralás nálam még várat magára :')
Viszont ahogy idõm engedi sorozatok terén, akkor Yeter (meg persze drága Karadayim :) Hát igen pont ezért éreztem, hogy Yeter egy brutál "feliratigényes" sori, (többek között) ez nekem se volt egyértelmû (rá is keresek az angol feliratos részre :D
Még anno a 13. bölümnél hagytam abba (most fejeztem be a 14. részt) de erõs leszek és ez esetben megállom, hogy belemazsolázzak a sezon finaliba!!!:D Yeterrel még majd jövök! Csak átmeneti ideig, míg dolgozok viszonylag lassan tudok haladni vele, kb.3 nap alatt nézek meg egy részt (de nagyon kemény ha így haladnak a következõ szezon részei lassan 4 órásak lesznek, majd 5.. egészen addig míg azt nem mondjuk yeter! :)

Karadayi esetében sokat gondolkodtam, hogy a második évad befejezése során, miért pont úgymond a két "legtisztább" karaktert áldozták fel a forgatókönyv írók. Szerintem ezzel a húzással rengeteg gyengébb idegzetû nézõt vesztettek. Bár a kis Nazif és Safiye (õt is úgy szeretem) jelentõsen nem alakították a történet folyását (mint Songül "bölümhúzó" szerelemi hányódása, Ilknur jellemváltozása vagy Orhan kakikeverése) mégis a legtragikusabb verziót választották a készítõk.
A forgatókönyv írok helyében lehet megléptem volna azt a radikális lépést, hogy az áldozat nem más lett volna, mint maga Nazif papa. Az õ halála is tragikus, szörnyû sorsfordító elem, valamint paradoxon, hogy ez az ember aki megmenekült a börtönbõl, a kötéltõl, most önmagát áldozta fel a számára két legfontosabb dologért az életben a családért és az igazságért.
Persze ez csak "mi lett volna ha" gondolat, nem tudom mennyire mûködhetett volna a sorozat Nazif papa - sorozat lelke - nélkül, valószínûleg annyira ha nem sokkal jobban hiányzott volna, mint Turgut. Viszont az is igaz, mióta kiszabadult a börtönbõl, mintha az alkotók egy "fiókba" zárták volna, hogy csak néhány családi jelenetben vegyék újra elõ.
Sinan karaktere nagyon megfáradt, éppen itt az ideje,hogy sürgõsen eltüntessék ;) Ezt én se értem, hogy újságíróként,hogy a fenében van befolyása az önkormányzatra?? (normál esetben még MS papa sem folyhat bele helyi ügyekbe) meg úgy maga a szitu is elég ködös nekem.. mûködési engedély hiányzik a boltosoknak? mert akkor ez esetben teljesen jogosan jártak el,zárták be a boltokat... A másik Erdal abi (õ direktbe ilyen béna???:D) ....ha Allah egyszer megbüntet akkor, ha úgy esik Erdal bátyámat rendel mellém ügyvédként. Inkább egy jól szituált könyvelõnek tudom elképzelni, mintsem egy büntetõ! peres ügyvédnek. :)
Mahir-Feride konfliktust és Mahir indokolatlan"kabadayizását" érzem nagyon "mondvacsinált" szagúnak...de gondolom ezzel elsõsorban a 3.évad konfliktusait és Mahir úgymond "más útra" lépését akarják elõkészíteni.(?)

Ohh köszönöm ezeket a jó kis zenéket! :D "skót dudás" müzik kapcsán,(ÉK.és még valamilyen soriban,de egyszerûen nem jut eszembe melyikben hallottam) pont ezen gondolkoztam, hogy ez olyan "Kara denizes" folk zeneszerûség lehet.:)

Mindenkinek további jó nyaralást vagy munkát! :*
maryriddle 2016 júl. 05. - 21:48:14
(586/760)
El is felejtettem, nem vagyok önzõ ezért megosztom veletek ezt zenészt, akire nemrég találtam rá. Egy kis zene, aki bírja az autentikus törököt:
https://www.youtube.com/watch?v=REG07a7p7h4
https://www.youtube.com/watch?v=E88RFzXARsk (ez olyan Aziz papás azzal a "skót dudás" hangzással)
maryriddle 2016 júl. 05. - 21:17:23
(585/760)
Sziasztok!
Jöttem kicsit megtörni a csendet.
Egy kis Yeter. Az évadzáróra: uff yaaa és/vagy vayy vayy vayyyy:-) Kicsit Kara Sevdás lett, nem tudom Hilal beszállt esetleg a végén társrendezõnek? Valamint megnéztem azt az angol elsõ részt, és máris rengeteg kérdésre választ kaptam, rengetegre meg nem. Ez volt a fõdilemmám hogy miért nem hagyta már rég ott Yektát a felesége? Mondjuk lehet neked leesett Jasszus, de azért elmondom. Aylin mentségére (bár szerintem gyenge mentség) hogy nem tervezte 5 évig otthagyni a lányát, csak gyûjtögette a pénzt a nagy szökésre, amit aztán Yekta megtudott (ezért volt a tengerbe dobálós jelenet), és a teknõsöknek adományozta a lóvét (legalább állatbarát). De! Egy félmondatos utalás volt rá, hogy a szíve mélyén nem is akarja elhagyni a Yektát mert szereti. Nekem Aylin mindig kicsit gyenge pontja volt a forgatókönyvnek, mert se nem teljesen normális, se nem teljesen nemnormális, így nem mindig találok magyarázatot a viselkedésére. Ha egy beteg, õrülten szerelmes nõ lenne jobban el tudnám fogadni, de nyilván ilyen karaktert nem tehettek meg fõhõsnõnek, mert akkor megkérdõjelezõdne hogy mennyire jó anya. Viszont azt továbbra sem értem, hogy miért nem tudta erélyesebben megvédeni a fiát? Mára erõsödött, de visszanézve az elsõ részt, indokolatlannak érzem a gyávaságát, meghunyászkodását a férjével szemben.

Karadayi: Most hogy közeledünk a 2. évad vége felé, kezdem beismerni hogy talán szükséges volt az a fájdalmas döntés (bár akkor is jobban örültem volna, ha a Songül, Orhan, Ilknur trióból választanak áldozatot), mert szerintem Nazif papa szabadulása óta nagyon kezd ellaposodni a sorozat, másrészt már én is kezdek besokallni, és túl eltúlzottnak érezni a sorozatban ábrázolt török korrupciót. Ez a Sinan kontra Kara környék bevallom nekem nagyon erõltetett, unalmas és bölümhúzós szálnak tûnik, ennyi rossz után valahogy nem tud izgalomba hozni hogy bezárták Ismail pékségét, bocsesz. Hogy Mahir és Feride se legyen addig nyugton, bedobták a "kabadayi vs. bírónõ" konfliktust. Nem mindig értek egyet Mahir hõsködésével, revansaival, de szerintem Ayten megmentése pont nem egy olyan dolog amiért a Bírónõnek nyivákolnia kellene, mert szerintem ha õt akarná áldott állapotában elrabolni két férfi, õ is jobban örülne török Ironman vagy Török Kapitány ökleinek, mint hogy kivárja amíg a jól ismert török rend õrei megmozdulnak:-) De hát valamivel ki kell tölteni az ötlettelen bölümket. Egyébként egyetértek veled mankos, de most kicsit meghazudtolva magamat: Mahir mentségére hogy általában nem õ keresi a bajt, hanem a baj keresi õt. Õ alapjáraton szerintem egy békés ember és ha nem kabadyikkal lenne körbevéve nem lenne vele semmi baj. Kuzeyel azért ellenszenveztem mert róla inkább azt éreztem hogy õ egy agresszív fazon aki bárkit leütne aki csúnyán néz rá. Mahirban viszont tetszik hogy tényleg csak az igazán rosszfiúkat ütlegeli, és ha viszket is a tenyere pl. Yasinra (Songül ügy), vagy Bülentre vissza tudja fogni magát. Egyedül szegény Oszmánynak vágott be egyet igazságtalanul, de õt se verte félholtra. A másik ami tetszik hogy nem veri Orhanomat. Ez szintén nagyon zavart a KG-ban hogy az egy jó és tapsolnivaló dologként volt beállítva ha valaki üti a testvérét, még ha az egy féregpatkány is...

Jó utazást, nyaralást Adri. Remélem a többieknek is hasonlóan kellemesen telik a nyara, mindenki Bodrumban van?:-)
Jasszus 2016 jún. 30. - 18:26:50
(584/760)
Igen, egyetértek a KG kapcsán ezért is olyan bosszantó és vitákat szító ez a sorozat, mert érzõdik benne az a bizonyos plusz, de mindezt sutba dobták és alárendelték a profit szerzésnek.(Az általam eddig látott török sorozatok közül,ebben a szériában éreztem a leginkább, hogy nem csak megvezetni akarják a nézõt az (ál?)erkölccsel, hanem egyenesen fegyverként is használják - karaktereket buktatnak el vagy emelnek fel általa, illetve ami miatt nagyon haragszom a szériára, hogy erõszakosan akarták a nézõkbe belesulykolni, hogy melyik karaktert szeressék, pardon magasztalják fel és melyiknek kívánják egyenesen a vérét.
(Az is érdekes,hogy vajon miért került sor rendezõ váltásra a második évadra??Vajon az elsõ évad nem hozta a várt nyereséget és nézettségi rátát?? Ez esetben nagyon szomorú, ha ez az erkölcsi manipuláció egy sorozat,könyv vagy bármilyen alkotás sikerének a kulcsa.
TSZ. valóban egy egyedi kategória, mindaz amit a KG-ben nem mertek meglépni, itt megtettek és hoppá! mégse bukott meg a sorozat,sõt! nemzetközi szinten is szép sikereket könyvelhet el. Pedig elsõ ránézésre erõsen szappanszagúnak tûnik, de ahogy beleássuk magunkat sokkal inkább "hayat gibi" ez a sorozat,mint a felmagasztosult Kuzey és az elbukott Güney.
.
Yetert még a "Turgut-jelenség" hatására kezdtem el nézni, aztán csalódtam is egy kicsit mert Yekta közel nem olyan szórakoztató ipse, mint cancagizim ;) de a sztori nagyon bejött,kíváncsi voltam a folytatásra hát tovább néztem és végül Yektával is "megbarátkoztam" illetve sikerült Turgut általi befolyásoltságot levetkõznöm.:) Én is sokat gondolkoztam sikerének az okán. Talán az "újszerûsége", talán az hogy másképp áll, mutatja be a családon belüli erõszakot, mint amit sorozatokban eddig megszokhattunk. A fizikai erõszak helyett a lelki terrorra, elnyomásra helyezi a hangsúlyt (ez nálam hatalmas piros pont!) Sajnos ez még a hazai médiában sem kap olyan hírverést,hangsúlyt, hát akkor még Törökországban mennyire másnak, úttörõnek hathat ez a sorozat. De ezek szerint, igény van a minõségi szórakoztatásra, a talicskányi tömegtermékek mellett is. Valamint azt is megfigyeltem,hogy a törököknél nem minden a "név" pl.Kivo hiába befutott,élvonalbeli színész a szerelemben háborúban mégis kaszát kapott.
.
Ezel azon kevés sorozatok közé tartozik, amelyiknél már az elsõ bölümnél azt éreztem,hogy pontosan tudják mi lesz az utolsó.Az egész sorozat klisé romboló volt a többi erkölcscsõsz hagyományos rózsanovellára nézve (mintha direkt fricskának szánták volna). Emlékszem én kétszer néztem meg és számos összefüggés,kisebb momentum csak második nézésre tûnt fel.
Nehéz lesz felülmúlni, mert nem az emberek butaságát, befolyásolhatóságát használta ki, hanem elvárta,hogy a nézõ a sorozattal együtt gondolkodjon - ezért is szerettem úgy a fináléját, nézõre bízza a végét, embere válogatja,hogy ki milyen befejezést vár vagy hisz (no,tessék, pedig ez is tengerparton végzõdik :)) Eysan meg még mindig szimpatikusabb, mint Cemre :))
maryriddle 2016 jún. 30. - 00:05:39
(583/760)
Engem is nagyon meglepett a Yeter. Talán azzal magyaráznám hogy a nyálmentessége miatt ez jobban odavonzza a férfiakat is a képernyõk elé (bár nem tudom, hogy a klasszikus, szerelmes török sorozatokkal mennyire ellenséges a viszonyuk ezeknek a török macsóknak:-), vagy csak tényleg már a törökök (egy része) is kezdik unni a szerelmi nyûglõdést. Mert érdekes, hogy kb. egy idõben kezdõdött az Éjszaka királynõjével, akitõl mindenki nagy sikert várt, nagy nevek és kedvencek, nagy költségvetés, minden csilli-villi, mégis megbukott. A Yeterben meg biztos voltam hogy a csúnya gonosz fõhõsével, noname mellékszereplõivel (azt azért elismerem az ÉK-ban sokkal jobb mellékszínészek voltak), hatásvadásztalanságával tuti bukta lesz, erre már a második évadot is berendelték, szóval kicsit büszke vagyok a sorozatomra:-)
Próbáltuk itt többször is megfejteni a receptet a barlangban, hogy mi a titka a sikernek, de még nem jöttünk rá, és a Yeter sikere engem most még jobban összezavart.
Ha folytatod majd kíváncsi lennék a véleményedre, mert én még mindig nem tudtam hova tenni Yektát, de az asszonyt se.
Timea Hakmen 2016 jún. 29. - 20:47:45
(582/760)
Befogadáselméletekbõl tanultam ilyeneket hogy mitõl döglik a légy az olvasónál, és néztük, hogy a Bovaryné pl. a maga idejében megbukott és botrányt váltott ki, mert annyira szenvtelenül írta meg az író hogy az felháborítólag hatott a publikumra. Ugyanebben az idõben jelent meg egy másik, azóta ponyvalektûrök közt sem számon tartott regény (Fanny), az akkor bestseller lett, holott a története teljesen ugyanaz, mint a Bovarynak, csak ott az olvasó szájába rágja a narrátor, hogy a hûtlen asszony az bizony egy rossz, erkölcstelen nõszemély és utálni kell. Szerintem, ha a Kuzey Güney nem akarta volna erõszakos módon megszabni, hogy kirõl mi legyen a véleményünk, esküszöm, egy remekmû lehetett volna a maga szintjén. De mint többek közt basáskodó, falkavezérhímekrõl, és mások érzésein átgázoló nõszemélyekrõl szóló emberkritikának, már lehet hogy nem lett volna akkora sikere, mint a fehér ruhában, platánfasorok közt, Hayat gibi-re szõke hercegét ölelgetõ, nagyszerû szûzjány sikertörténetének.:')
A Tiltott szerelem szerintem többek között azért is kiemelkedõ, mert nem kényszeríti a nézõt, hogy szeressék, de azt se hogy gyûlöljék a fõhõsöket.
Jasszus 2016 jún. 29. - 17:46:51
(581/760)
Ezekkel a szemérmes "turkish dizikkel" nem is az a legnagyobb problémám, hogy idiótán naivak,álszenteskedõk vagy csak annyit mutatnak amennyit 40-es évekbeli filmeken szocializálódott nézõk gyomra elbír - ezeken a dolgokon csak mosolyogni szoktam - de amikor egy adott szériával akarnak példát statuálni, erkölcsi útmutatást adni attól rosszul tudok lenni :)) mikor érzem egy dizin a "népnevelõ szándékot" vagy azt a tipikus radikális török mentalitást amit örömmel hangsúlyoznak ki, pedig inkább levetkõzni illene õket a fejlõdés érdekében...Erkölcs meg egy érdekes, változó dolog, anno Karády legendás vetkõzése is botrányosnak számított, igaz csak az árnyéka látszódott és bár nem történt semmi de a tudat akkor is ott volt, hogy itt kérem szépen valamilyen alávaló,erkölcstelen dolog történt...
.
Mivel ezek a "yeni" limonádés,rózsás meg egyéb vattacukros sorozatocskák eddig nagy többségben csalódást okoztak,egyre inkább hajlok rá,hogy újból elõvegyem a Yetert. Úgyis nemsokára jön az évadzáró,legalább egyben letudnám futni,hogy aztán majd belevághassak a második évadba.:) Engem az is meglepett,hogy a törököknek így befog jönni ez a sori,de úgy látszik még van remény :D
.
Ugyaaaan Bergüzar igazi török,tisztességes asszonyként kamerán kívül valószínûleg egy pillantást sem vetetett Kenanra és minden percben Halit halszemeit látta maga elõtt ;) sõt egyenesen zavarhatta,hogy végre magassarkút hordhat és kihúzhatja magát egy férfi mellett :))