Téma: Csendes Don

filoszemitabélus 2023 szept. 16. - 17:11:53 Előzmény Kuttyánszki
(25/25)
Nagyon fontos, hogy az ember nem csak a partnerét,de még a barátait is jó illatúnak érezze. Egy számára kellemetlen szag nagyon rossz érzéseket kelthet benne. Ebből a szempontból a dohányosok előnyben, csak nekik nincs túl jó szaguk. Nem irigylem a kutyákat. Képzeld el, hogy egy büdös embert ők milyen büdösnek éreznek. Általában allergiásak a részegekre és bizonyos kisebbségre.
3/10
etikett1 2023 szept. 04. - 17:06:13 3/10
(24/25)
Egyre laposodik, nem biztos, hogy végig szenvedem.
Kuttyánszki 2023 aug. 20. - 13:43:06 Előzmény filoszemitabéluska
(23/25)
Egyszer a vonatra felszállt 5-6 koreai?, vietnámi?..de azt hiszem,nem kínai,.. fiatal fiú. A közelemben telepedtek le,de egy idő után tapintatosan el kellett onnan hurcolkodnom a tőmény szag miatt,...Egyszer pedig egy japán kórus nő tagjai közelében éreztem furcsa, rossz szagot.
Nekünk ők a rossz szagúak, ...talán az étkezési szokásaik miatt?..nekik meg lehet, hogy mi vagyunk fura szagúak?..

A filmet nézve szinte dől a képernyőről a szűk, zsúfolt lakások, az emberek szaga...
Kuttyánszki 2020 júl. 12. - 19:02:08
(22/25)
Összesen 14 rész?
Nagyon fura vége lett...
szevia 2020 júl. 10. - 23:34:22
(21/25)
Amennyire szerettem az elsó néhány részben a zenéjét, annyira elviselhetetlennek érzem már, hogy szüntelen ugyanez a zene szóljon minden rész minden történését kísérve. Teljesen elrontják vele a filmet. Amúgyis egyre fáradtabb az egész, a fényképezése szép, de a hangot már lekapcsolom a végeérhetetlen aláfestő zene miatt.
filoszemitabéluska 2020 jún. 07. - 13:44:46 Előzmény DUNAWÖLD
(20/25)
Csalhatatlan teszt lehetett. Gondolom, akkoriban nem használtak dezodort. Így a valódi szag érvényesül. Tényleg nagyon különböző lehet az emberek testszaga. Van akié kellemes, van akié kellemetlen, a tisztaságtól függetlenül is. Emberfajtánként pláne különböző. Egyszer egy főiskolai bulin az egyik lány a feka barátjával táncolt és az egész nem túl nagy helyiséget betöltötte egy nagyon erős, furcsa szag. Pedig a feka egy jól szituált, ápolt egyetemista volt.
10/10
DUNAWÖLD 2020 jún. 06. - 20:01:35 10/10 Előzmény filoszemitabéluska
(19/25)
Francia szokás volt kiizzadni tánc közben, hónalj alá tenni a zsebkendőt, odaadni a lánynak. Ha nem bírta a szagot, nem illettek össze ... Ez volt a kémia anno...
kkanai 2020 jún. 01. - 21:13:42 Előzmény szevia
(18/25)
Szerintem csak elírás történt. 2020.06.06-án 19.44-kor a 4. részt vetítik majd.
szevia 2020 máj. 31. - 22:10:12
(17/25)
A 4.rész kimarad?
Elhaym 2019 dec. 07. - 22:41:38 Előzmény agibaba956
(16/25)
Köszi, érdekes volt olvasni, amit írtál.
filoszemitabéluska 2019 dec. 06. - 20:25:38 Előzmény agibaba956
(15/25)
Hát igen egy naptól átmelegedett női test enyhe kvarc illata izgató lehet. de sokat változott a világ, meg más nép, más szokás. Ma nem hiszem, hogy mifelénk sok ember szereti a munka következtében beállt testszagot:)))
". Pedig valahol azt olvastam, hogy nem is ő írta a könyveit." Igen, rémlik valami, hogy a regényben van egy rész, ami egy kozák megtalált naplójából származik és állítólag ebből írta Solohov az egész Csendes Don-t.
. "A Kincskereső kisködmön borzasztó nyomokat hagyott bennem, rengeteget sírtam. Nem is szerettem tanítani sem, a mai gyerekek nem értik, és főleg azt nem értették, hogy a tanító néni szeme miért könnyes." Én emlékszem, hidegrázást kaptam Móra "megható" meséitől. Aztán felnőtt fejjel elolvastam az "Aranykoporsót" és valósággal szíven ütött a könyv. Mórától szokatlan módon még igazi erotika is van benne, mikor Titanilla felfedi a keblét Quintipor előtt. Más kérdés, hogy a könyvtől könnyen depresszióssá válhat az olvasó, de akkor is zseniális regény. Nagyon köszi, hogy megismertettél Leo Kessler-rel! A Fekete kozákokat már elő is jegyeztem egy antikvárium oldalán. Szeretek németül olvasni, nyelvgyakorlás céljából, de nem találtam német nyelvű példányt. Gondolom az eredeti nyelve angol.
agibaba956 2019 dec. 06. - 19:24:37 Előzmény filoszemitabéluska
(14/25)
Nappalok és éjszakák, Nem születünk katonának, Az utolsó nyár . A hajnalok itt csendesek szintén a kedvencek közé tartozik, mikor nálunk vetítették, sikerült egy plakátot szereznem (egy férfi kéz, benne a vörös csillagok a lányok sapkájáról), sokáig az ágyam fölé volt kiragasztva (főiskola) , míg egy hajnalon le nem szakadt, az egyik szobatársam félálomban megjegyezte: na, a hajnalok itt csendesek :)). Szimonovnak van még agy trilógiája, 4 lépés, 20 nap háború nélkül, Többé nem látjuk egymást. Akszinya alakja a könyvben is nagyon erotikus, nagyon megmaradt bennem az a "szagos" jelenet, amikor a szénapadláson szeretkeztek, s Grigorij belefúrta az orrát a nő hónaljába, a nyári naptól és munkától áthevült test a szénaillattal párosult, nagyon szemléletes. Ezért írtam korábban, hogy Solohov képi világa felülmúlhatatlan. Pedig valahol azt olvastam, hogy nem is ő írta a könyveit.
Szerintem a kozákok tragikus sorsáról szól az a könyv is, amit korábban írtam, a Fekete kozákok. Leo Kessler írt egy 32 kötetből álló háborús kalandregény sorozatot. Érdekes, brutális, nyers szóhasználatú írás. Valós háborús helyszíneken, létező szereplőkkel kalandregény formában megírt regények. Már több, mint 20-at elolvastam, de megérkezett a Könyvtündértől az új skandináv krimim. Most erre vagyok rákattanva. Hiába, nagyon szeretek olvasni. Talán a szüleimtől örököltem. Kiskoromban nem szerettem olvasni, mert mindig azt láttam, hogy a szüleim olvasnak, nekünk is kellett nyári szünetben egy-egy órát naponta. Nagyon szenvedtem, a kötelezőkön túlrágtam magam. A Kincskereső kisködmön borzasztó nyomokat hagyott bennem, rengeteget sírtam. Nem is szerettem tanítani sem, a mai gyerekek nem értik, és főleg azt nem értették, hogy a tanító néni szeme miért könnyes. Aztán elolvastam a Láthatatlan embert, s azóta folyamatosan olvasok. Na, megint nagylére eresztettem, bocs.
filoszemitabéluska 2019 dec. 05. - 19:32:27 Előzmény agibaba956
(13/25)
Nem tudtam, hogy trilógia, de a "Nappalok és éjszakák" egyik kedvenc könyvem. Többször is elolvastam már. Melyik a másik kettő? Nagyon jó volt papíron és filmen is "A hajnalok itt csendesek".
Lehet, hogy eltúloztam a vörösök negatív ábrázolását, de az biztos, hogy nem fekete-fehér a két oldal beállítása Solohovnál. Mindenesetre a film híven követi a regényt történéseket és az atmoszférát illetően is. Van alább az egyik kommentben egy nagyon találó megállapítás, hogy a település legszebb nőjének is piszkos a körme. Nem is gondolná az ember, hogy ez milyen fontos momentum a hitelesség szempontjából. Akszinya alakja különben hihetetlenül erotikus.
SPOILER
Kevés erotikusabb jelenetet láttam eddig filmben, mint amikor Jevgenyíjt arra kéri, hogy utoljára szeretkezzen vele és cirka 10 centivel feljebb húzza meztelen combján a ruhát. Ez hatásosabb volt, mint egy pucér ágyjelenet (ami nem is illett volna bele egy kozákokról szóló filmbe.)
Ami a kozákok sorsát illeti, nyugodtan nevezhetjük tragikusnak. Volt egy hírhedt eset, amikor közvetlenül a háború végén 70 000 kozák a családjával együtt nem nyert bebocsátást a nyugati zónába és nagy részük áldozatul esett a szovjetek bosszújának, amiért a németek oldalán harcoltak. Ezzel nem nagyon dicsekednek a nyugati demokráciák, pedig felér a holland békefenntartók viselkedésével a szrebrenyicai mészárlás idején.
agibaba956 2019 dec. 05. - 17:25:01 Előzmény filoszemitabéluska
(12/25)
Köszönöm. Ritkán szoktam véleményt írni bármihez is, de ha már rászántam magam, akkor az legyen igényes. Úgy érzem, újra el kell olvasni a könyvet, mert egyáltalán nem emlékszem ilyen ellenszenves beállításra.Pedig abban az időben biztos "kiakadtam" volna a vörösök ábrázolásán. Tényleg nem is értem, hogy jelenhetett meg így a könyv. Persze, ha Sztálin halála után jelent meg, akkor talán érthető, mert Szimonov háborús trilógiája is megjelent, ami a nagy Vörös Hadsereg súlyos hibáit jeleníti meg. Amikor Hitler lerohanta a Szu-t, a hadsereg tiszti gárdájának nagy része börtönben volt, vagy likvidálták. A seregek élén fiatal, tapasztalatlan tisztek álltak, akiket a politikai tisztek agitációi, vagy éppen durva intézkedései sem segítették. A kezdeti vereségeket az is előidézte, hogy Szálin "baráti szívességből" bekebelezte a Baltikumot, ahol nem szívesen látták a megmentőket, kezdetleges orosz helyőrségek voltak, amin a németek simán átgázoltak. stb.(ez is három jó vastag könyv!!!)
filoszemitabéluska 2019 dec. 04. - 22:56:08 Előzmény agibaba956
(11/25)
Őszinte gratulációm! Rég olvastam ilyen intelligens és tartalmas hozzászólást. Aki ezt olvassa biztosan kedvet kap a könyvhöz. Én egyébként a Wiener Walzer nemzetközi gyorson olvastam ki Budapest-Zürich-Budapest utak alatt. A sorozat első 9 része engem tökéletesen megvett. Szerintem tökéletesen visszaadja a regényt. lehet, hogy a könyvből mindenki mást szűr le, de őszintén csodálkoztam, hogy megjelenhetett a SZU-ban. A vörösök határozottan ellenszenvesebbeknek voltak benne ábrázolva, mint a fehérek. Mindenesetre nem volt jó reklám a kommunizmus eszméje számára.
agibaba956 2019 dec. 02. - 18:48:17 Előzmény Elhaym
(10/25)
Nagyon köszönöm! Régen olvastam a könyvet, de nagyon nem emlékszem ezekre a dolgokra, amik itt vannak leírva.A könyv nagyon tetszett (nekem a 4 kötetes van meg) emlékszem lassan olvastam, hogy tovább tartson. A film talán arra jó, hogy visszaadja az orosz kozák falu képét, életét, "szagát". Solohov ábrázolása nagyszerű, a Feltört ugar (Új barázdát szánt az eke) című könyvének első bekezdését gyakran elolvasom, innen a "szag". Fiatal koromban, ha éjszaka értem haza, gyalogolnom kellett az állomásról, messziről világítottak a halvány fények, ugattak a kutyák, az út menti nádasban susogott a szél, és messziről tehéntrágya szagát hozta. Ilyenkor mindig ezek a sorok jutottak eszembe, és úgy éreztem, igen hazaértem.
A könyv elolvasása után nagyon érdekelt a kozákok élete, az a zárt faluközösség amelyben éltek. Nem volt könnyű számukra elfogadni a bolsevik eszméket, feladni, elveszíteni mindazt, amit egy élet során megteremtettek. Egy dokumentumfilmben láttam, hogy kitelepítették őket Szahalin szigetére, ahol ma is élnek leszármazottak, akik őrzik a kozák hagyományokat. (nagyon gyorsan kuláklistára kerültek)Egy másik könyvben olvastam a "fekete kozákokról", akik a háború alatt a németekhez csatlakoztak, a németek oldalán eljutottak Berlinig, aztán a vereség közeledtével hontalanná váltak. Haza nem mehettek, a németek nem kértek belőlük, sokan öngyilkosságba menekültek, ill. emigráltak. (bocsánat a bő léért, nagyon sokáig szinte csak orosz irodalmat olvastam, aztán anyukám készített egy olvasási tervet számomra: 3 orosz, 2 magyar, 1 nyugati regényt kellett olvasnom- többek között ez volt a feltétele annak, hogy a Csendes Don-t megvegye nekem)
Elhaym 2019 nov. 30. - 22:20:34 Előzmény agibaba956
(9/25)
Itt fent van a 10, 11 és 12. rész tartalma. A sorozat 14 részes, karácsony előtt vége lesz.
https://elhaym.wordpress.com/2019/11/30/sorozatok-a-tv-ben-2019-december-2-es-december-15-kozott/
agibaba956 2019 nov. 28. - 19:35:10
(8/25)
sajnos a hozzászólásom elveszett, mert nem voltam regisztrálva, nem írom le újra, csak annyit, hogy több hete már a 8. rész tartalmát olvashatjuk, szeretném tudni, hogy mi következik, és hány rész van még
hida 2019 nov. 01. - 11:48:27 Előzmény Dalmát
(7/25)
Nagy örömmel nézem a sorozatot, bár a regénynek és az 1957-ben készült Csendes Donnak csak halvány mása...
Arra kiválóan alkalmas, hogy felkeltse a kíváncsiságot a regény iránt. Mindenkinek javaslom, olvassa!
Nekem megvan az 1957-es Csendes Don, gyenge minőségben és feliratosan (két magyar szinkronja is készült, 1958-ban és 1977-ben).
9/10
törökbálint 2019 okt. 22. - 10:46:02 9/10 Előzmény Dalmát
(6/25)
Én is teljesen egyetértek az általad írtakkal. A legutóbbi résszt csak most, pár napja láttam, mert nem voltam itthon, de ez még az előzőeknél is jobban tetszett - drámaiság, költőiség, ugyanakkor a hatásvadászat,a naturalizmus teljes kerülése. Nekem is tele volt a hócipőm a szovjet háborús filmekkel anno, és persze, hogy inkább több amerikai filmet szerettem volna látni, de ez azóta teljesen a visszájára fordult. Amúgy tényleg átestünk a ló másik oldalára, mert amig pl. a 7o-es években a szovjet filmeken kivül volt számos amerikai film is a mozik kinálatában /nem beszélve a ny-európaiakról/ addig manapság mi a helyzet? És igen, kellenének ma is, tudnék javasolni például egy Eizenstein sorozatot /Duna/ amire azért rákaptam minden iránt érdeklődő diákként a 7o-es években és teljesen magával ragadott. Még annyit, hogy én nem bölcsésznek tanultam /sajnos/ de egyre inkább úgy érzem, h talán mégis a szoci idők irodalom oktatási szemlélete mondta ki az igazságot, vagyis hogy a művészi ábrázolásnál a realizmus és nem a naturalizmus az elengedhetetlen eszköz.