Téma: Csendes éj

8/10
Xxy92 dec. 19. 22:43:34 8/10
(1/1)
Ez NEM egy szívmelengető karácsonyi film!

Ez egy kőkemény dráma, melyben különös mixet alkot a magyar lét kilátástalansága, az öregkori delírium, a fiatalkori csellengés, az alkoholizmus és a hűtlenség, a covid, az abszurd humor, a korosztályokon átívelő magány, valamint az eleinte közvetett majd közvetlenné váló perverzió. A mosatlan, régi ruhákat hordó szereplők, a koszos, lelakott, szürke lakás, és az emberi végtermékek folyamatos emlegetése mellett szürreálisan hat a tíz percig vágatlanul szóló indiai jógazene. A filmet nem lehet kategorizálni és azt sem igazán lehet megfogalmazni, hogy miről szól vagy hogy mi volt vele a rendező célja. Az ezredforduló francia, olasz és spanyol művészfilmjeihez tudnám hasonlítani, amiket, tönkretétele előtt meglehetősen gyakran játszott az M1 és a Duna. Ebből a szempontból tehát jó volt megnézni, viszont egészen másra számítottam: valami lélekemelő karácsonyi csodatörténetre, s kaptam helyette egy kétszemélyes kamaradarabot, amit nem hogy 18 éven aluliaknak,- hanem labilisabb lelkületű felnőtteknek se tudnék jó szívvel ajánlani. A két színész játéka természetesen lebilincselő, ők sokat hozzátettek a film értékéhez. Negatívum viszont a szükségtelenül sok káromkodás.

nálam ez 10/8 - nem bánom, hogy megnéztem, de ilyen címmel és ebben az időszakban valahogy egyáltalán nem erre számít az ember, főleg így, hogy se előzetes, se tartalom, semmi. Beülni rá lutri volt, és nos, nem is kaparintottam meg a főnyereményt.