10/10
Johann 2013 szept. 09. - 13:27:43 10/10
(1/1)
Csodálatos mû! Nehéz lenne nagy szavak használata nélkül írni róla. Az mindenesetre biztos, hogy az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik - ha nem a - legkiemelkedõbb elõadása volt. Ahogyan a tavalyi Tavaszi Fesztivál számomra legemlékezetesebb elõadása egyértelmûen Szarka Gyula Toldija volt, az idei rendezvénysorozatból a legnagyobb élményt nekem kétségkívül ez a Csongor és Tünde jelentette. (De persze a mûfaji különbözõségek miatt kár volna összehasonlítgatni a kettõt.) Viszont amíg elõbbi esetében ennek legalábbis részben személyes okai vannak (némi "elfogultság" is közrejátszik), itt - úgy érzem - objektív(ebb)en tudok nyilatkozni. Maradandó érték született!
Méltatlan dolog, hogy a port.hu ennyire nem tünteti fel az elõadás szereplõit, még Herczku Ágit sem (õ énekli, táncolja és játssza Tünde szerepét).
Itt olvasható egy korrekt színikritika a mûrõl (és az elõadásról), ebben megtalálhatók a közremûködõ elõadómûvészek nevei is: http://petovariagnesszinikritika.wordpress.com/2013/04/18/csongor-es-tunde/
Igaza van a szerzõnek, amikor azzal zárja kritikáját, hogy "semmivel össze nem hasonlítható benyomást gyakorol a közönségre, ugyanis olyan rejtélyes világba röpíti el õket, ahol a mese túlmutat a valóságon, és egybeolvad a kettõ."
Nagy kár, hogy az ilyen nagyszabású mûvek csak egyszer-egyszer adhatók elõ!
Azt viszont jó volt látni, milyen illusztris közönség elõtt mutathatták be ezt az Árgyélus királyfi és Tündér Ilona meséjéig visszanyúló, az emberi lét alapkérdéseit boncolgató, csillagmítoszi keretek közé foglalt szép történetet. Többek között a helyszínen tekintette meg Áder János köztársasági elnök úr is. Jól tette!