Téma: Cyber Cyrano

10/10
Tháli1 2019 szept. 14. - 12:24:09 10/10 Előzmény geonemes
(3/3)
Így volt igen!!!..
geonemes 2013 márc. 07. - 19:16:45 Előzmény FElepHánt
(2/3)
Attól tartok, az elsõ hozzászólásban a két nõi szereplõ neve felcserélõdött. Nemes Anna ugyanis a képzõmûvészetire jár, ugyanakkor Varga Lilit meg fölvették a színmûvészetire. De a két kislány jellemzése stimmel.

Üdv:

Nemes Anna édesapja
9/10
FElepHánt 2011 jún. 16. - 14:42:32 9/10
(1/3)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

CYBER CYRANO Vidovszky György Kolibri Pince
A Dark play óta /meg/osztódással szaporodnak a chat-manipulációs darabok, szemléletesen mutatva az intrikusi eszközöknek az othellói kendõ óta felgyorsult technikai fejlõdését. A hacker Tasnádi István darabjában lány, az osztály Hamupipõkéje, aki jelentéktelenségét kompenzálja, midõn bosszút áll az õt semmibe vevõ kispályás celebeken. A történet nem fordul tragédiába, ám a befejezés érzékelteti a még keményebb folytatást.
A Bárkában, Kolibriben cseperedett Vidovszky-csapatban garmadával találunk tehetséges, takarosan képzett színészpalántákat, a rendezõ minden kockázat nélkül, akár meg is duplázhatta volna a szereplõket. Dér Zsolt szimpatikus kiállású, lendületes ámorózó, de a mélyebb lelki rezdülések is megjelennek energikus játékában. Az érett színészi eszközökkel bíró Nemes Anna éppen most került be a Színmûvészetire, erõs egyéniség izgalmas profillal,
legfeljebb szakmai tanulnivalója van, személyisége eredendõen töretlen hitelességû. A majdnem professzionális aktorok ellenlábasául, merész kontrasztként Vidovszky György Varga Lili személyében egy szinte civil szereplõt választott. Halkan beszél, köznapian, artikulációja teljesen mentes a színpadi emelkedettségtõl, szürke egér a sikeremberek közegében, dokumentarista vágókép a barátok közt. Elszánt tekintete, rideg akarata, kívülrõl figyelõ, érzelemmentes hozzáállása azonban megkerülhetetlenül állítja a cselekmény gyújtópontjába. Szemünk elõtt nõ fel föladatához, igazolva rendezõi pedagógiát és bátorságot.
A személyes találkozást felülíró web-képek, levelezési szövegek változatos háttérül szolgálnak, a minimális eszköztár ugyanúgy sikeres, mint a hézagos információ-tartalmú internetes ismerkedések. A tempó eleven, fokozódó izgalommal lessük, hogyan fog hõsnõnk ebbõl a csávából kimászni, de nem érezzük át a virtuálisan felsült szerelmesek csalódását, valahogy nekik se lehet szurkolni... A cselszövõnek, akinek kisszerû furcsaságával mégis sikerül belop-
ni magát szívünkbe, két izmos fiú-kart kívánunk az internet-polip sikamlós csápjai helyett.
Fontos elõadás: hiába magyarázzuk mi nagyokosok a tiniknek, ne adják ki magukat annyira a Facebook-on, ne az üzenõfalra írják ki több tucat embernek percenkénti hangulatváltásaikat és fõleg ne egy bevált jó szöveg, vagy egy fotó alapján lelkendezzenek elõre, - nekik ez a darab élményszerûen, nyilván sokkal több elgondolkodni valót nyújt.