K. Judit 2015 nov. 16. - 23:16:46
(5361/9141)
A költõ és GN (az ikrek anyja) beszélgetését végül meg lehet érteni, GN végig YG-ról és a kislányról beszélt, és a költõ annyira össze volt zavarodva, hogy nem tudta, vagy nem merte neki megmondani, hogy a másik lánya is a kórházban van (akirõl az anya azt hiszi, halott). Végül is nem az õ dolga a felvilágosítás, de ha mindenki így gondolkozik, nem csoda, hogy ennyi minden titokban tud maradni.

Igen, jönnek elõ HK emlékképei, de nagyon össze-vissza. Egy boldog jelenet után jön az elmerülõs jelenet, amikor JE ugrott be érte a folyóba, aztán megint egy viszonylag kedves kép, aztán meg amikor JE térdelt az apja elõtt, és könyörgött, hogy szabadítsa meg HK-tól, meg az is, amikor JE a busz után fut és ordít HK_nak, hogy "gyere hozzám". Szóval egymás hegyén hátán az emlékek, azt majd rendbe kell raknia. De fizikailag minden azon múlik, hogy mennyire akarja.

Aztán lesz az a pont, amikor a kislányának mondja, hogy gyere menjünk, az lehetett a mélypont, lehet, hogy ha akkor JE nem kiabál vele olyan hangosan, talán el is ment volna ...
Illiona 2015 nov. 16. - 23:11:34
(5360/9141)
nem biztos, hogy ezt részletesebben kifejtik késõbb, végül is lényegtelen.
Bár illene nyomozásnak lenni, és akkor ezek fontosak lehetnek.
K. Judit 2015 nov. 16. - 23:05:45
(5359/9141)
Itt mondja a biztonságiak vezetõje, hogy a helymeghatározó (nyomkövetõje van HK-nak?) szerint HK otthon van, talán beteg, és ezért küldenek oda még valakit. De ez már jóval a támadás után történhetett.
És HK már rég kórházban van.
Szóval gõzöm sincs, hogyan jelezheti egy nyomkövetõ, hogy HK otthon van (a lakáson), amikor a telefonja TS-nél van, õ maga pedig már egy ideje kórházban?

Kinek a testét dobták ki TS emberei, ha egyiküket elvitte a mentõ, de nem tudják azonosítani?
(Végem van.)
Illiona 2015 nov. 16. - 22:55:16
(5358/9141)
Sajnos nagyon messze van még a szombat!

Hae Kang biztos visszanyeri az emlékeit, de még pár futása lesz az életben maradásért.

Oh My Venus? nem nézzük együtt?
én túl vagyok az elsõ részen, és nagyon jónak igérkezik!
Szöveg nélkül is érthetõ volt, nincsenek ilyen csûrés-csavarások benne, de nem is unalmas azért?

a Six dragon is jó, de nem annyira, mint az elsõ részek. Túl sokat idõznek rongyosoknál, meg egy visszataszitó nõnél.
Persze azért nézhetõ, még mindig a Hwajunghoz tudnom hasonlítani, de koldúsból királyfi az egy másik mese számomra.
K. Judit 2015 nov. 16. - 22:45:46 Előzmény Illiona
(5357/9141)
:)
JJH is elaludt, amikor a laborbeli tüzes jelenetet forgatták. Van róla BTS, de az õ ékes nyelvükön soha nem találnám meg.
Talán képet tettem föl róla, mert viccesnek találtam, ott nevetnek körülötte a stáb tagjai, õ meg azt sem tudja, hol van.
K. Judit 2015 nov. 16. - 22:42:52 Előzmény Illiona
(5356/9141)
Igen, a testõr ügy nagyon zavaros.
De ha jól értettem, JE utolsó érdeklõdésére azt mondták neki telefonon a biztonsági emberei, hogy nem tudták elérni HK-t és a testõrt sem, ezért egy harmadik embert utánuk küldtek.

Ekkor rohant oda JE a házhoz.
K. Judit 2015 nov. 16. - 22:38:51 Előzmény Illiona
(5355/9141)
Ez sem biztos, mert TS-nek azt mondja a volt újságíró munkatársa, hogy megtalálták egy testõr holttestét a ház közelében (és eldobták).

Már ezt sem értem. Mi az, hogy eldobták? De nem fogok leragadni a testõrnél ....
Lényeg az, hogy nem kellett JE-nek keresnie a testõrt, reggel még azt jelentették neki, hogy minden rendben van.
Mielõtt elment volna a kórházba.
Illiona 2015 nov. 16. - 22:35:42
(5354/9141)
Hyun Binrõl irták, amikor a Secret Gardent forgatták, és a szerepe szerint kómában volt,
mindig elaludt, és horkolt, emiatt többször kellett ujraforgatni.

Ez jutott eszembe, amikor most mutatták Hae Kankot szintén magán kívül, hogy vajon õ fegyelmezettebb volt-e, vagy õ is belealudt néha?
Illiona 2015 nov. 16. - 22:30:32
(5353/9141)
azért felirattal minden sokkal súlyosabb megitélés alá esik!

Baek Seok nagyon jól látta, hogy nincs joga ahhoz, hogy eltitkolja az anya elõtt, és az iker elõtt, hogy van egy élõ rokonuk, aki ráadásul haldoklik!!
ezek olyan nagy horderejû dolgok, hogy az õ szánalmas szerelmecskéje eltörpül ezek mellett.
Õ mégis meghallgatja a még szánalmasabb Seol Ri-t, és hallgat.
Erre nincs mentség, és ha késõbb mégis õszinte lenne, erre már nem lesz bocsánat.
Mert nem rajta múlik, hogy Hae Kang él, vagy meghal.

amikor a költõ próbál beszélni az anyával, akkor az már a forgatókönyviró hibája, ez a sok elbeszélés, csûrés csavarás inkább ötlethiányból fakad, és már nem a sorozat javára irandó.
Mert hogy van egy vagy két ilyen, de itt túl sok, van egy-két véletlen találkozás, összefutás, de itt túl sok.

Amikor a sógor a hóhérnak is becézgethetõ titkárával beszél, akkor kérdezi, hogy mi van a testõrrel, és akkor a titkár mond valamit, hogy a testet kidobták, ezt nem értettem!
Ott volt Baek Seok a baleset után, csak valamikor késõbb, amikor kisirogatta magát, és titokban jól megtapogatta az eszméletlen nõt, akkor közben csak nem lopták el a testet közben?
És a testõrök csak keresték egy napon keresztül a társukat, lecserélni, enni, inni, wc-re menni? Ha pedig a házhoz mentek, õk nem látták a szalagokat?
Kérdéseim persze csak költõiek!
K. Judit 2015 nov. 16. - 22:29:51
(5352/9141)
Sajnos még szöveggel együtt is maradt egy csomó kérdés, és elég kár, hogy szombatnál elõbb semmiképpen nem tudhatjuk meg.

Itt van például ez az sms JE-tõl HK telefonján, ami persze már Min Tae Seok kezében van (a hitelkártyás kis tárcával együtt).

Ezt vajon miért írta JE? Hiszen most tudta meg a faxon érkezett DNS vizsgálat eredményét. És miután ír egy ilyen sms-t, elkezd õrülten száguldozni, hogy mielõbb odaérjen HK (ill. BS családja) házához?

(Vagy kezdek fáradni a sok rejtvény miatt, vagy lassul a felfogásom.)
Illiona 2015 nov. 16. - 21:19:24
(5351/9141)
Amikor a sógort felhivja a segítõje, hogy Hae Kang életben van a kórházban, akkor kérdi a sógor, hogy jin Eon tudja -e már. Ekkor mondja valaki a telefonban, hogy nem , mert a kórházban a testõr személyazonosságát nem tudják megállapítani.
Vagyis a testõr a kórházban van, és nem a hullaházban...
Illiona 2015 nov. 16. - 21:15:33
(5350/9141)
i Have a Lover 22

most nézem felirattal.
Jól megfigyeltem, a testõr srác nagyon nagy szúrást kapott a hasába, vagyis nehezen hiszem hogy életben van.
Fõleg igy hogy Baek Seok nem hivott mentõt sem.
Fontosabb volt neki, hogy ölelgethesse Hae Kangot, minthogy hivjon mentõt.
Ez a fajta önzõség undoritó! ha a lány tudatánál van, meg sem engedte volna, hogy ölelgesse!
a kórházban sem engedte azz orvost dolgozni, mert õ "aggódott". elmebeteg, a hugával együtt!

egy hasbaszúrást csak a fõszereplõk élnek túl!
Ja! és a Maidsban Eun Ki még egy napot, még lovagolt is!
De egy névtelen testõr?
K. Judit 2015 nov. 16. - 12:47:25
(5349/9141)
Már korábban is fölfedeztem, hogy ha az ember ki tudja szûrni a Smpin azokat a hozzászólókat, akik tényleg fanatikus módon ragaszkodnak a begyepesedett gondolataikhoz, vagy azok megjegyzéseit, akik feltûnõen és vakon elfogultak, akkor elõbb-utóbb sok fontos és értékes kommentet is találhatunk. Elképesztõ elemzéseket is, és sok finom részletet is észrevesz ennyi ember, sõt, ennyi „féle” ember, hiszen kevés egyforma nemzetiségû drámakedvelõt lehet ott találni.

Ha lenne idõ minden hsz-t elolvasni (még 100 oldal alatt hellyel-közzel próbáltam követni, de már 300 felé közelednek, örülök, ha egy-egy epizód után a legutolsó oldalakkal megbirkózom), különös emberi sorsokról is olvashatunk, amibõl megérthetjük, ki miért foglal el hasonló, vagy éppen teljesen más álláspontot, mint amilyen a miénk (persze a különbözõ kultúrákból következõ eltéréseket leszámítva).

De amiatt is érdemes nagyon sokat tekerni, mert vannak köztük pl. orvosok, jogászok, ami ebben a drámában például nagyon hasznos. Véleményt tudnak mondani az amnéziáról, részletesen leírják a válási törvény változásait, vagy ügyvédek, akik véleményt mondanak például az elsõ részben megismert perrõl, amikor a felperes öngyilkos lett. Aztán a helyi szokásokról. Leírta valaki, hogy ezzel a perbeszéddel HK már eleve meggyilkolta a fiatal nõt, az, hogy végül le is ugrott a bíróság épületérõl, csak megkönnyítette a család dolgát. Neki nem lett volna maradása abban a családban, függetlenül a per kimenetelétõl.

Volt még egy érdekes megfigyelés, azzal kapcsolatban, hogy a k-drámákban miért használják elõszeretettel a cipõt a jelképrendszerükben, errõl is egy hosszú hsz. készült, ráadásul kiegészítve klf. ázsiai írásjelekkel, tehát látszik, hogy valaki nagyon körültekintõ akart lenni. Nagyon érdekes.

Aztán vannak kommentek, amik leírják, milyen hibákat találtak a fordításban, ezekbõl eddig egyetlen hosszú listát láttam (gondolom van több is), tényleg sokszor teljesen más értelmet adtak az eredeti nyelvû mondatoknak. Sajnos nem másoltam ki, már lehetetlen lenne visszakeresni.
K. Judit 2015 nov. 16. - 12:31:11
(5348/9141)
Rá lehet kattanni erre a drámára, hiszen olyan halál pontosan van minden kiszámítva, a legapróbb mozdulatoknak, vagy mondatoknak is késõbb lehet jelentõsége, ami miatt már mi is többször kénytelenek voltunk visszanézni jeleneteket, sõt, epizódokat. Bonyolultak a karakterek, bonyolultak a kapcsolati viszonyok, hogy ki mit tud, hogy ki mit nem tud ... Gyakorlatilag van min gondolkozni azokon a napokon is, amikor nincs semmi dolgunk a történettel.

Szóval nem csodálom, hogy egyesek nagyon dühösek, vannak, akik abból a koktélból küldenének a csatornának egy jó adaggal, amit HK bosszúból JE-vel itatott meg még a sorozat elején :))

Különben mindkét megszakítás a dráma szempontjából fontos pillanatban történt, mint pl. amikor JE felnyitotta az üres urnát, vagy ez a mostani, amikor az egyik legfontosabb dolognak kellene kiderülnie, hogy visszanyeri-e HK az emlékezetét. Ezért tényleg csak gratulálni tudunk az SBS-nek ...

Olvastam már a 23-as elõzetesét, valaki lefordította, kb. annyi, hogy JE elárulja TS-nek, tudja, hogy már másodszor lesz HK majdnem az áldozata ... aztán YG elárulja SR-nak, hogy szeretne megismerkedni HK-val, aki természetesen ellenzi, veszélyesnek tartja, és õ majd vigyáz rájuk, megvédi õket (YG-t és a gyereket), ... és még olyasmire emlékszem, hogy HK elárulja BS-nek, hogy mindig is JE-t szerette (ennek speciel nem örülök, túl korainak tartom).
K. Judit 2015 nov. 16. - 12:23:28
(5347/9141)
Benéztem a Soompi fórumra, az SBS nem teszi zsebre, amiket írnak ...
Például, hogy más csatornák soha nem engedték volna meg maguknak, hogy jelentõs, népszerû sorozatot megszakítsanak. És fõleg az utolsó pillanatban. 22:55h-re volt elõirányozva, ha jól emlékszem, és 23:09h-kor írták ki a változást. (Én is azt mondanám, pofátlanság, és zsinórban már második alkalommal, bár nem akarok a fórumon ilyen csúnya szavakat használni, végül is az arcátlanság is jó lenne, de ehhez túl finomkodó.) Olyan vélemények is vannak, hogy ezzel a lépésükkel nemcsak a drámának ártanak, hanem a színészeknek is, volt, aki egyenesen azt írta, ezzel tönkretehetik egy színész jelölését pl. az év végi díjkiosztókon. Ezt nem tudom, de azt igen, hogy tiszteletlenség a drámával, az alkotókkal, a hazai nézõkkel és a külföldiekkel szemben egyaránt. Milyen dolog két mûsort egy idõpontra tervezni?

Mondjuk lehet, hogy a hazai nézõ nem maradt volna fenn olyan sokáig, ha tudja elõre, hogy esetleg elmarad. De a külföldiekkel még inkább kitolás, hiszen mi akkor tudjuk meg, hogy valami változás van, amikor már megtörtént. Szóval elõre nem nyomozgatunk, nem fordíttatjuk le az SBS weboldalát fölöslegesen, kár is lenne, hiszen most sem volt semmiféle figyelmeztetés.
Tegu 2015 nov. 15. - 19:10:04
(5346/9141)
A korhazban is van egy ilyen terem, ahol gyaszolhatnak, egy sorozatban biztos, hogy lattam, egy lany siratta az apjat ott s egy latogato vagy beteg igy latta meg eloszor a lanyt, tehat ez a korhazban tortent.
K. Judit 2015 nov. 15. - 17:01:11
(5345/9141)
Ez pedig a mai epizód (23.) törlése, elhúzódott a mai baseball mérkõzés is, látszik, hogy 23:10h-kor írták, utána még híradó volt.
No comment.

A kép még hosszabban is tart (az Instagramról való), de mindegy, úgysem értjük.
(Egyelõre az a 12-es szám idegesít, az vajon mit jelenthet?
Csak nem azt, hogy decemberben lesz a következõ epizód???? :))
K. Judit 2015 nov. 15. - 16:51:02
(5344/9141)
Van magyarázat arra is, hogy JE miért nem kereste a testõrt, a munkatársai mondták neki telefonon, hogy "valakit" HK után küldtek, aki késõbb nem jelentkezett. Ekkor szaladt JE az irodához, onnan a ház elé, onnan a kórházba.
K. Judit 2015 nov. 15. - 16:46:20
(5343/9141)
Amikor SR a kórházból jövet összetalálkozott JE-vel, nem kellett nagyon megerõltetnie magát, ki volt borulva. Fogalma sem volt, mi fog történni. Meglepte, hogy JE-t ott találja (JE kondoleáló látogatást tett, nem tudtam, hogy ezt már a kórházban szokás).
Idõben felocsúdott, nehogy JE észrevegye, hogy HK is ott fekszik kómában. Türelmet kért JE-tõl, amiért nehezen szokja meg az új felállást, JE vigasztalta, hogy nemsokára elkezdõdik a tanév, majd beletemetkezhet a munkába stb., mint ahogy õ is teszi...

Mindenesetre most határozottan kérte SR-t, hogy törõdjön bele a dolgokba, élje az életét, õ nem fogja megváltoztatni a véleményét.
K. Judit 2015 nov. 15. - 14:19:04
(5342/9141)
Közben már látok egy kb. 60-70%-os fordítást, itt hüledezem, hogy SR már megint hogyan manipulálja azokat, akiket lehet.

Amikor SR a mosógép használatát megmutatta YG-nak, megtudta, hogy õk már találkoztak is BS-sel. YG megkérte, ne szóljon BS-nek, hogy YG nála dolgozik, majd õ szeretné elmondani. SR azonnal bepánikolt, ezek szerint BS mindent tud. Rohant a kórházba, ahol BS éppen azzal próbálta keltegetni HK-t, hogy mesélt neki a testvérérõl, a kis unokahúgáról, és hogy ezentúl együtt lehetnek az anyjukkal stb.
Sírva gyõzködte ezután BS-t, hogy mindenkinek az lenne a legjobb, ha továbbra is YG-ként kezelné HK-t. Az igazi HK meghalt. Miért kellene felébreszteni egy halottat? „Vagy visszaadnád JE-nek? Akkor velem mi lenne?” És mi lenne BS-sel, ha elengedné õt? Tud-e majd élni nélküle? Ha Do Hae-Kangként tér vissza, eldobja majd BS-t, mint egy használt cipõt. És õt, SR-t is újra és újra el fogja taposni. BS-nek fogalma sincs róla, ki ez a nõ.
Nyilván úgy értette SR, hagyják õt YG-ként meghalni. Nem tudom, mit akar tenni az igazi YG-val és a gyerekével. Talán már elõre kigondolta azt is, végül is BS eléggé befolyásolható, YG-nak úgyis van egy kínai személyazonossága, könnyû lesz. Még azt is hozzátette, kizárólag ezen a módon tudja megvédeni õt, … azt, aki a kórházi ágyon fekszik.
Remélem, HK mindent hallott. Nagyon remélem.