K. Judit 2017 márc. 04. - 08:56:31
(8141/9141)
Igen, idõs korban a gravitáció megteszi a maga hatását, de õ még nagyon fiatal ehhez.
Találtam különben néhány bizonyítékot, hogy többször is lehetett kés alatt, az orrát eléggé átszabták, hogy ilyen legyen.
Ez a kép eleve ki van nagyítva, így találtam, ilyen volt ...
Cafee. 2017 márc. 04. - 07:47:05
(8140/9141)
Ez valoszinuleg csüngô szemhej enyhe formaja, genetikai hatteru lehet, egyebkent korral jarhat, mutik is, ha ugy lelog a szemhej, hogy a latast is akadalyozza, a tb finanszirozza is nalunk.
K. Judit 2017 márc. 03. - 20:39:19
(8139/9141)
Itt jobban látszik. Lehet, hogy így született :)
K. Judit 2017 márc. 03. - 20:34:57
(8138/9141)
Sokat szórakoztam azon, hogy egyik szeme (a bal) nagyobb mint a másik. Ill. a másikon a szemhéja áll máshogy. Ha pont szemben áll a kamerával, nagyon észrevehetõ, még akkor is, ha nem sunyin néz. Volt, hogy azt gondoltam, elplasztikázták, de persze nem merem állítani, lehet, hogy nem is látta sebész. (Bár manapság már egyre kevesebb az olyan színész ...)
Ezen a képen is látszik, de sajnos nem elég nagy.
Cafee. 2017 márc. 03. - 19:17:33
(8137/9141)
Azért ezt a nézést megörökitettem, végtelenül aljas /itt könyörgött sirva a koronahercegnek hogy bocsásson meg neki, majd mikor megjött Sambong, igy nézett rá:))))
K. Judit 2017 márc. 03. - 12:20:11
(8136/9141)
Itt meg a szokásos "ajándék" egy Super Family c. dráma forgatására (egy forró teás bódé): az I have a lover rendezõjének küldi ...

(Biztos unja a pihenést. Nem bánnám, ha inkább valami történelmi dráma után nézne, szerintem eleget sírt már az utóbbi idõben.
Úgy látszik könnyebb sírni, mint hóban-fagyban páncélban lovagolni, esetleg nyilat kilõni, vagy akár egy ázsiai nagyvárosban robbantgatni....)
K. Judit 2017 márc. 03. - 12:11:48
(8135/9141)
Megnéztem, mi újság JJH háza táján. Jótékonykodás, de ez mai hír:

Új adomány gyûjtésben vesz részt (szaruhártyával kapcsolatos). De jó a címe: EYEPROMISEYOU
K. Judit 2017 márc. 03. - 11:40:02
(8134/9141)
Azért kínlódott volna Bangwonnal, mert még nem ismerte ki teljesen. És persze ezt még Po Eun életében találta ki.
Nem tudhatta, hogy BW mindenkit kinyír, aki az útjába áll a trónig. Talán sejtette, de azt hitte, õ az okosabb. És tényleg meglepte Bangwont ezzel a koronaherceg kijelölése cirkusszal. (Plusz ebbe besegítettek a Névtelenek is.) Ha tudta volna SB, hogy mire képes, biztos nem bõszíti fel annyira, hogy a fél udvart kiirtsa.
K. Judit 2017 márc. 03. - 11:33:03
(8133/9141)
Nagyon nem érdemes találgatni, mert ugye a hadsereg nagy része ott halt volna meg Liaodongban. Azokat, akik megmaradtak, nem tudták volna élelmezni. Ahogy az országot sem, a férfiak ugye elmentek a háborúba (legalábbis minden családból egy férfi), a maradékkal hogy mûvelhették volna meg a földeket, honnan lett volna bármilyen étel ...

Szóval lehet, hogy a tudósok iskoláját is (Sundocqwaqnqwqw) államosították volna, de honnan lett volna rá pénz? Mi van, ha valaki kísérletezgetni akar? A tanárokra is kell pénz, a könyvekre is ... mindenhez pénz kell.

Végeredményben: Po Eun alatt minden maradt volna a régiben (a nagyszájú reformpártiak megkapták a földjeiket és kész), Sambongnak nem tudom milyen terve volt a háború utáni idõszakra. Annyira kétesélyes volt a liaodongi harc kimenetele, hogy még örülhettek, hogy a kínaiak nem kebelezték be az egész félszigetet. Nem is értem, miért nem tették már meg korábban. Talán azért, mert amíg a japánok elidõztek a koreai félszigeten, addig õk felkészülhettek a leverésükre? (Valószínûleg néhány olyan tábornok miatt, mint YSG. Volt elõtte is egy híres hadvezér, meg késõbb is, Gwanghae idejében - nyilván többen is voltak.)
Aztán késõbb már nem is kellett kikötniük a japánoknak a szárazföldön, hajóval meg is kerülhették ...
Cafee. 2017 márc. 03. - 11:09:56
(8132/9141)
Voltak furcsa parbeszedek, meg abban sem vagyok biztos, hogy jol forditottak e ezeket, mert eleg ellentmomdasosnak tuntek. Tok logikus, h Sambong egy gyereket/ koronaherceget/ felnevelhet a sajat elvei szerint, miert kinlodott volna Bangwonnal. Poeun pedig tulajdonkepp egy rejtely, mert latszatra csak a kiralyi dinasztia miatt ellenkezett Sambonggal, mintha neki minden tetszett volna Sambong reformjaiban, ha a Wang dinasztia ul,a tronon es lassabban vezettek volna be. A duci szerelmes Wang kiraly uolyan babufigura lett volna, mint YSG kisfia gyerekkent a tronon.
K. Judit 2017 márc. 03. - 10:48:25
(8131/9141)
És még egy, Sambong azt mondta, Po Eunt szerette volna miniszterelnöknek és (késõbb) Bangwont királynak. Egy idõben. El tudod képzelni? Mert én nem :)))
K. Judit 2017 márc. 03. - 10:45:03
(8130/9141)
Ha Po Eunt nem ölik meg, a földreformon kívül minden maradt volna a régiben.
Ha Sambong életben marad, elõször is a Mingek jól kifüstölték volna õket, sõt megszûnhetett volna az a viszonylag laza odafigyelés is a félszigetre ...
Lehet, hogy a Mingek és a japánok folyton ott harcoltak volna náluk - aztán éhinség, járványok, rabszolgaság stb. Teljesen visszafejlõdött volna minden a Gongmin ideje alatti szintre.

Abban egyetértek BW-nal, hogy annak ami történt, így kellett történnie, és abban a korban nem volt más eszköz a kezükben, csak a gyilkolás. (Nem csak Ázsiában, Európában is. Ken Follettnek volt egy dok.filmje a BBC-n, azt a meglepõ dolgot állította, hogy a járványok sokat segítettek a következõ évszázadok fejlõdésében - valószínûleg igaza volt. Egyébként pont ez az idõszak volt a pestis aranykora is Európában...)
K. Judit 2017 márc. 03. - 10:36:34
(8129/9141)
Így van, én is hiányoltam, hogy nem említették, ki volt a gyerekek apja. Azt hittem, Gil Soumi.

Már nem emlékszem, miért kellett bujkálnia, valami boszorkányság miatt, nem volt szükség arra, hogy rábizonyítsák, elég volt maga a tény, hogy szobalány volt a királyné mellett. Vagy igaz volt - hogy segített az elvetélésben - vagy nem. Ha csak késõbb lett a szervezet tagja, akkor szerintem nem volt oka rá, de ha már a szervezet küldte a palotába ezzel a céllal, akkor megúszta.

Szerintem Boo Yi már azért is hálás volt, hogy nem nyírták ki az egész falut, nem tudom, hogy találták ezt a szigetet (a japán támadások miatt nem volt valami biztonságos), lehet, hogy Bang Wontól kapta. Ki mástól? Vagy - hoppá - lefizettek egy tisztviselõt a kardozó lány ékszereivel, és így szerezte meg. Csak találgatok.
Cafee. 2017 márc. 03. - 10:35:15
(8128/9141)
De eljatszhatunk a gondolattal, mi tortent volna, ha
1. Poeunt nem olik meg
2. Ha Sambongot nem olik meg.

Bar most igy utolag, nem is ertem Sambongot, az hogy elvette a nemesek maganhadsereget eppenhogy a kiraly hatalmat erositette, nem pedig a nemeseket, tudosoket, viszont Bangwon koncepciojahoz tokeletesen illett.
Cafee. 2017 márc. 03. - 10:31:55
(8127/9141)
Erre irtam, hogy atsiklottak az oldoklesein, csak jeleztek ezzel a jelenettel, mit muvelt kozben, de alapvetoen sztem pozitiv figurakent abrazoltak, akit persze gyotor a lelkiismerete, mert csak elhatarozottan kegyetlen, mert azok az idok es korulmenyek ezt koveteltek meg tole.
K. Judit 2017 márc. 03. - 10:28:02
(8126/9141)
Ja és a tippem nem jött be, hogy LBJ nem marad életben, de rájöttem, nekik mindegy volt, és így legalább a rajongói sem lázadtak fel.
Az öregrõl nem esett több szó.
Ha Ryun egy kicsit csalódás volt, bár belefér az õ karakterébe is a simliskedés. Végül megtalálta a nyerõ oldalt, és BW nem firtatta nagyon a múltját.
És valahogy nem illeszkedett a filmbe a Minek (BW felesége családjának) a kiirtása sem, ahogy BW feleségének a lázadása sem - nem volt semmi elõzménye, de még egy utalás sem. Miért pont a legvégére akartak teljesen hûek maradni a történelemhez?
Cafee. 2017 márc. 03. - 10:26:53
(8125/9141)
Ja es A Nevtelenek vezetojenek multjarol nem tudtunk meg sokkal tobbet, ezt valahogy nem varrtak el.
Meg azt sem tudjuk, hogy ki volt BangJieknek az apja, mi volt a bune Gongmin felesegenek halalanal, mi tkeresett a kiralyi udvarban, hogy kerult oda, ha a Nevtelenek neveltek fel?
Cafee. 2017 márc. 03. - 10:19:06
(8124/9141)
Azt nehezen tudom megemeszteni, hogy Bangwon nem segitett tobbet BoonYinek, ahogy elneztem, a csapataval egyutt elvegetaltak, namost nem hiszem, hogy nem lehetett volna talalni olyan munkat a kiralyi udvarban, neki es embereinek, ami magasabb eletszinvonalat biztosithatott volna nekik.
De,BoonYi elegedetten halt meg, mert Bangwon fia mar tett azert a hangullel, hogy a tarsadalom also retege is felemelkedhessen.

Muhyul megemesztette idovel Bangwon kegyetlenkedeseit, foleg talan azert, mert rajott, Bangwon megvalositotta Sambong elkepzeleseit, ill. Valojaban Poeun- et. Vagy nem jott ra semmire, csak arra, hogy csak a harchoz ert:)
Sztem BangJi szerelme nem Sambongert, hanem az ugyert aldozta fel magat, nem volt szerelmes Sambongba.
Melyik kisfiura gondolsz? Bangwon gyerekkori szereplojere? Helyes kissrac.
K. Judit 2017 márc. 03. - 10:00:59
(8123/9141)
Egyetértek.
Nagy poént nem vártam a végére, de hangulöket sem.

Épp azon gondolkoztam, hogy a sok vívást látva sikerült elfelejtenem, hogy a rekedt hangút ki ölte meg... persze nem számít, azért is meg kellett halnia, mert azt parancsolta Gil Sou-minek, hogy ne árulja el a gyerekek anyjának, hogy élnek, meg azért is, mert a kardozó lánynál õ volt éppen a soron következõ.

Amit viszont teljesen ki kellett volna irtani, az a titkos szervezet, de persze az nem sikerült, egy darabig csendben maradnak, aztán ha valami nem tetszik nekik, eleinte fû alatt folytatják.

Jó figura volt a szerzetes (bár mindenre hasonlított inkább, mint egy szerzetesre), a hozzá hasonlók mindig megússzák.

A szerelmeseknek nem nagyon kedvezett a kor (meg a film sem), voltak akik plátói módon továbbra is szerették egymást, a többiek mind "mást szerettek". Mint ahogy Gabbon is LBJ-t, a kémcsaj is Sambongot ....

(A kisfiúból nagy sztár lesz, már most látszik :)
Cafee. 2017 márc. 03. - 09:12:07
(8122/9141)
Na megnezted az utso reszt? Nekemnem tetszett, jol osszecsaptak. De csak igy tudtak viszonylag atsiklani azon, h mindenkit kinyirt maga korul.
Cafee. 2017 márc. 02. - 19:46:18
(8121/9141)
Gabbon valojaban BangJi miatt izgult es szolt, sztem vegig szerelmes volt bele.
K. Judit 2017 márc. 02. - 18:21:16
(8120/9141)
Igen, elég ügyetlenre sikerült a fegyverek kimentése, lerágtam a körmömet közben :)

Éppen ezek miatt a váratlan események miatt sikerült így megtartani a feszültséget az utolsó részekig. Annak a szerencsétlen kardozó lánynak is pont rosszkor kellett betoppannia, nem is beszélve a volt király kisfiáról. Tényleg elképesztõ szituáció: ott állsz, egyébként is szuper titkos dologra készülsz, erre ott terem egy gyerek, akit mindenképpen meg kell ölnöd, egyszerûen nincs más megoldás. Természetesen nem hiheted el neki, hogy nem szól senkinek, nem engedheted el. Szinte megváltás, hogy a kardforgató lány olyan ügyes, így legalább nem szenvedett ...

Aztán a lány (Gab-bon?), aki csak ártatlanul figyelmeztetni akarta Sambongot, nyilván bele se gondolt, hogy ezt egyszer árulásnak fogják minõsíteni, és minimum megkínozzák miatta. Valahol majdnem mindenki tudta mi készül, de nem gondolták volna, hogy egy fél mondatnak is milyen jelentõsége lesz késõbb.

Boo Yi a szíve mélyén szerette Bangwont, de arra a korábbi piros-fehér borítékos zsarolásra végül csak Sambong tett ajánlatot. BY nem tudta, hogy BW-nak nincs oka alkudozni, hiszen rájött, hogy nincs semmi a fehér borítékban, ráadásul nyilván kíváncsi volt rá, hogy mi van a pirosban... Nem tudom mit várt volna BW-tól, állítólag a földeket már nem lehetett csak úgy adni-venni. Legalábbis erre hivatkozott SB (ami kissé fura, azért ajándékozni biztos lehetett volna), de a forgatókönyv szerint a cél a S. melletti Banchon volt, ahol Boo Yi semleges lehetett. Boo Yi egyébként soha nem csak saját magára gondolt, hanem mindig a többiekre is.

Mert mi van, ha elfogadja, hogy BW ágyasa lesz? Õ ugyan egész jól eléldegélhetne BW házában, persze miközben tudná, hogy BW-nak házi kötelességei is vannak, de fogjuk rá, hogy lenne néhány boldog, vagy inkább gondtalan pillanata - mégsem ezt választotta, tudta, hogy a többiek éhen halnának nélküle. Emiatt nem állhatott egyik oldalra sem. Viszont amikor kérte BW-t, hogy engedjék el az elfogott banchoniakat, BW elõször nemet mondott. Csak miután megijedt BW, hogy a lány is elhagyja, akkor ment bele. Már MY távozása is nagyon megviselte. BY-t ráadásul férfiként is szerette.

Most már csak az utolsó epizód van hátra, izgulhatok, hogy szembe kerül-e egymással a két fiú. Valószínû, hogy a kardozó lány megöli a rekedt hangú pasit, és valamelyiküknek meg kell vívnia Gil Sou-mi-vel, mielõtt õt is le nem szúrja a lány. Ha tippelnem kellene Lee, Bangjinak nem adok túl sok esélyt a túlélésre, és hogy még fájdalmasabb legyen, gondolom úgy hal meg, miközben az anyját védi. Ugye a sors iróniája.
MY-ra nincs tippem, az õ élete nem volt olyan tragikus, mint BJ-é, talán megmarad... A szerzetes és BJ anyja sem éli túl, így a Névteleneket likvidálták.
Lehet, hogy egy pillanatra megmutatják majd Bangwon fiát, Lee Do-t ... nem hiszem, hogy kihagynák :))
(Ha jól emlékszem a Maids-ben láttuk, hogy látszólag nagyjából kibékül BW az apjával, de addigra már nagyon öreg lesz YSG, ha így volt egyáltalán.)

Na nem tippelgetek tovább (az is lehet, hogy mindenki meghal - kivéve BW-t - és az is, hogy mindenki életben marad), megyek a konyhába, aztán majd este megnézem az utolsót.
Cafee. 2017 márc. 02. - 15:57:47
(8119/9141)
Bangwon felesegenek vannak jo es rossz otletei, mindenesetre Bangwon mellett all mindig.
A fegyvereket azert viszik el, mert ugye felfedeztek es emiatt, valamint a hadsereg masnapi tervezett indulasa miatt gyakorlatilag lepeskenyszerbe kerult Bangwon. Az emberei viszik/ csempeszik ki BoonYi falujabol a fegyvereket a rizses balak koze rejtve.
BoonYinak nem mondhattak el, mert o tudatosan semleges akar maradni a kulonleges jogokkal felruhazott falujaval, nem akart sem Sambong sem pedig Bangwon oldalara allni, en ugy latom, hogy erkolcsileg Sambong mellett allt, a szive pedig Bangwon fele huzta. En kicsit meg is sertodtem ra, hogy ilyen konnyen otthagyta Bangwonekat.

Szornyu ez a testvergyilkossag, de ha vegiggondoljuk, Bangwonnak nem volt mas valasztasa, apjaval es az ot ellenzokkel,szemben, az eros orszag es a reformok bevezetese, uj orszag epitese, megerositese helyett allando viszalykodas vonta volna el az energiakat es figyelmet.
K. Judit 2017 márc. 02. - 13:05:15
(8118/9141)
SFD 49:
Elsõ hallásra nekem is jó ötletnek tûnt, amikor Bangwon felesége nem szolgáltatott be egy csomó fegyvert, sõt elrejtette õket. Viszont pont Banchonban (nem is saját házukban!!), de Boo Yi-nak nem szólt, nem biztos, hogy nem volt ezzel valami hátsó gondolata... Az õrzésrõl sem gondoskodtak, pláne nem az elszállításról. Szerencsétlen egyszerû emberek pedig nem tudtak titkot tartani, rizses zsákokban vitték el onnan. Erre most õket kínozzák.
Bangwon pedig nem engedheti meg magának, hogy kivételezzen annyi emberrel. Hát kösz szépen. Most már MY is kezd okosodni, gondolkozni. Legjobb lenne, ha összetalálkozna a kardforgató lánnyal, és együtt meglépnének valahová jó messzire. Persze biztos nem így lesz, a kisfiú (a volt király fiának) halála óta õ is vérszemet kapott, lesz egy pár ember, akit el fog kapni, látom a rókaképû rekedt hangú lesz a következõ ... Persze YSG-ig nem fog eljutni, talán épp MY lesz, aki félúton valahol megállítja. (Megkérdezhetné tõle, mi volt a levelében.:)
Nagyon kezdem érezni, kik lesznek a történet igazi vesztesei...
K. Judit 2017 márc. 02. - 11:56:34
(8117/9141)
"... valószínûleg a sámánénekekbõl fejlõdött ki ..." - szóval ezért olyan hátborzongató :))

https://hu.wikipedia.org/wiki/Phanszori
K. Judit 2017 márc. 02. - 10:31:14
(8116/9141)
Igen, az egyiket megspórolták, mondjuk ez így is elég szörnyû volt. Nem merem megkérdezni, hogy szegény fiúk életben maradnak-e ...

Kerestem ezt a siratódalt (?) is a film zenéi között, arra lettem volna kíváncsi, hogy "pansori" volt-e. Van van nyolc album, de mert a címét nem tudom, nem találtam meg :(
(Beszéltünk már róla, és bele is hallgattam már, akkor is, most is úgy tûnik, hogy nem lesz a kedvencem. Viszont hatásos, azt el kell ismerni.)
Cafee. 2017 márc. 02. - 10:04:00 Előzmény K. Judit
(8115/9141)
A ket fiutesoja halt meg uazon a napon, az apja felesege elobb halt meg.
K. Judit 2017 márc. 01. - 23:30:11
(8114/9141)
Már csak két epizód van hátra az SFD-ból - túl akartam lenni az öldöklésen - remélem nem lesz több.
Most úgy érzem - bár Bangwon karakterét megpróbálták kicsit szebbíteni - oda akarnak kilyukadni, hogy SB és BW jellemüket tekintve egyformák voltak, fõleg ami az ambíciójukat illeti.
Szerintem nem voltak egyformák, de már a 49-es elõzetesében kiderül, hogy BW folytatja bizonyos reformok esetében a munkát, amit Sambong elkezdett. Viszont például a háborút Liaodong elfoglalására már lefújták.
Azt hiszem, a Névtelenek órái meg vannak számlálva, hacsak nem vonulnak teljesen illegalitásba.

Õszintén remélem BJ és MY nem nyírják ki egymást, sajnos azt még mindig nem fogják föl, hogy abba is lehetne hagyni, ez soha nem is volt az õ háborújuk, most meg aztán pláne nem az. A nõi szereplõknek kellene észhez téríteni õket.
Lehet, hogy YSG megbolondult? A valóságban csak elvonult abba a bizonyos buddhista kolostorba, de nem örökre. Elvégre õ az egész második családját elvesztette, úgy emlékszem, a felesége és mindkét kisfia is ugyanazon a napon halt meg. És egész sokáig élt, tehát nem lehetett olyan nagyon beteg. Ezt most csak emlékezetbõl írom, már nincs kedvem leellenõrizni, remélem nem tévedek sokat. (Hogy honnan kerültek YSG hátára azok az óriási nyílt sebek, rejtély, hiszen utoljára egy lóról esett le .... Vannak még ilyen fura dolgok, például, hogy augusztusban miért havas a táj stb., de nem akarok kekeckedni....)

Biztos lesznek még váratlan dolgok a hátralévõ két részben, de most már minden megtörtént, amitõl a legjobban féltem ...
K. Judit 2017 febr. 28. - 13:57:01
(8113/9141)
Na megvan a sokk, ami beindítja majd Bangwont. Kész vagyok. És ez a gyászos dal is milyen hátborzongató ...
Hiába mondom magamban, hogy ebben a korban mindenhol pont ugyanilyen keveset ért egy emberélet, mégis szörnyû látni. Legtöbbször ösztönösen cselekszenek, sokszor õk maguk sem értik, hogy jutottak odáig. Milyen jól ismerte BW-t ez a fiú is, aki most meghalt. Még mondta is, hogy BW sokáig vívódik, senkinek nem is tudja elmondani, mi zajlik benne mélyen legbelül, aztán kell neki egy nagy sokk - és minden világos lesz...

Remélem legalább a raktárat nem fedezik fel :((
K. Judit 2017 febr. 28. - 11:56:55
(8112/9141)
És még egy dolog, ami lemaradt: Sambongnak pedig arra kellett YSG, hogy tudjon rá hivatkozni. Mondjuk amikor a terveit valaki véletlenül megkérdõjelezi, vagy magyarázatot kér. Pl. a tudós (aki annak idején a földreformot elõkészítette) elmondja Sambongnak a véleményét: lehet, hogy sikerül megszerezni a félszigetet, na de mi lesz utána? Azokról a tervekrõl, amik már régóta léteznek, õ - a kormány tagja - miért csak most szerez tudomást, amikor már mozgósítják a népeket, tréningezik a katonákat?
Erre is van Sambongnak válasza, hogy a Ming császár váratlanul betegedett meg..... na persze.
(Egy politikusnak mindenre van - mindenki számára megfelelõ - válasza.)
K. Judit 2017 febr. 28. - 11:26:42
(8111/9141)
Az kétségtelen, hogy jobban megbízott YSG Sambongban. Valahogy jobban szót értettek. Azonkívül YSG felesége is - akit megtévesztett a buddhista szerzetes akit a Névtelenek jó elõre kiokosítottak - folyton duruzsolt a fülébe valamit. Abban, hogy végül a legkisebb fiát választotta koronahercegnek, nagy szerepe volt annak is, hogy valóban új fejezetet akart/ak nyitni az ország történetében, nem akarták, hogy valaki, akinek a kezéhez tapadt már vér - pl. Choi tábornoké, vagy Po Euné stb. - olyan magas rangot érjen el, mint a trónörökösi.

De ettõl függetlenül szokásos a szituáció: a király soha nem tud semmit, vagy nem elég alaposan, vagy mindig utoljára szerez dolgokról tudomást.
Bangwon már azzal a korábbi pecsét használattal kihúzta nála a gyufát, aztán jöttek sorra az ügyei, amik kiverték a biztosítékot, végül jött Poe Eun meggyilkolása.
Õk ketten - YSG és Bangwon - teljesen más fából lettek faragva, soha nem is volt felhõtlen a viszonyuk. Az pedig, hogy meg is ölhették volna BW-t a Mingek, talán el sem jutott õfelsége agyáig, szerintem már annak is örült, ha nem volt BW a közelben... legalább nem idegesítette ...

Sambong okosan kitapasztalta, hogy YSG milyen nyomot akar hagyni a történelemben, és mindig olyan intézkedéseket hozott, amiben YSG ártatlan tudott maradni. Ezért tehetett meg mindent, amit csak akart. Látszólag néha mondott véleményt dolgokról - õ nem tudta, hogy nem politizál(hat) ... Sambong meghallgatta, vagy csak meggyõzte - mindketten jól jártak. Bangwonról viszont két helyrõl is csak rosszakat hallott, az egyik fülébe Sambong nyomta, a másikba az asszony egyrészt a babonás félelmei, másrészt Banwontól való félelme miatt ...
Nem lehetett egyszerû, de általában a kényelmesebb utat választotta YSG.
K. Judit 2017 febr. 28. - 11:03:41
(8110/9141)
Hát mindenesetre sietniük kell, ha meg akarják akadályozni Sambongot, hogy rátegye a kezét a hadseregükre, nem beszélve a fegyverekrõl, amit Bangwon felesége elõrelátóan elrejtett Banchonban, elvileg senki nem tud róla (bár a volt király felesége valamit nagyon keresgél).

Lehet, hogy most a gyerekek ügyét félreteszi Bangwon és Sambong háborúzni akarására koncentrál inkább. Nem fogja BW megvárni, hogy elvigyék a fegyvereit .....
Vitatható, hogy hány százalék esélye van a harc kimenetelének, van, aki 90%-ban gyõzelemre tippel, van, aki azt mondja 50-50% az esély.
Mindenesetre a lakosságot már felkészítették, a kocsmák nem árulhatnak italt, a személyes értékeiket összegyûjtik .... a helyzet nem valami biztató.
Cafee. 2017 febr. 28. - 10:57:59
(8109/9141)
A Mingekhez is ugy kuldtek Bangwont, apja beleegyezesevel, hogy benne volt a pakliban kivegzese. Az mar csak Bangwonon mult, hogy nem igy tortent
Cafee. 2017 febr. 28. - 10:39:16
(8108/9141)
Erre az ajandekozasi rohamára ad egy pszhichologizalo valaszt, amit mar el is felejtettem:)) A szegeny koronahercegnek is vitt valamit.
Igen, ugralni fognak az idoben, nem akarjak nagyon befeketiteni Bangwont.
K. Judit 2017 febr. 28. - 10:33:50
(8107/9141)
... és ilyen képet vág Sambong az ajándék gyógyszer láttán ...

Csak a jelenet tetszett meg, itt tartok ...
Cafee. 2017 febr. 28. - 10:33:30
(8106/9141)
Igen, itt a szakall aaz idot vagy ffive/ felnotte valas szimboluma, bar Bangwonnal ez utobbit a konttyal jelezte.
K. Judit 2017 febr. 28. - 10:32:49
(8105/9141)
Ez a szóban forgó félsziget: Liaodong
K. Judit 2017 febr. 28. - 10:32:10
(8104/9141)
Ez tetszik :)
Bangwon hozott orvosságot Sambongnak - igaz, nem viccbõl.
Sambong ugyanis háborúra készül, el akarja foglalni Liaodong félszigetet, azt gondolja, a Mingek most úgyis mással lesznek elfoglalva: haldoklik a császáruk, polgárháború fenyeget, a trón várományosa nem fog ilyen csip-csup üggyel foglalkozni, mint a félsziget védelme. Persze eredetileg nem állt Sambong szándékában a háborúzás, a célja az volt, hogy rátegye a kezét a magánhadseregekre (fõleg a Lee-hercegekéire), egybe akarja olvasztani az egészet egy nagy hadsereggé ...
Cafee. 2017 febr. 28. - 10:24:06
(8103/9141)
Igen, teljesen feledesbe merult, hogy Sambongot eppen kivegeztek volna masnap, amit a jo Poeun szervezett ...
Mondjuk, felfoghato meg Bangwon megmentesenek is az a sambongi otlet, h nyilvanitsak bunosnek Poeunt, hiszen akkor Bangwont nem lehet hivatalosan elitelni. Bar a gyilkossagra nem volt senkinek bizonyiteka, anelkul eleg nehez lett volna.
Hat, nem kellett sok, h valalkit arulova nyilvanitsanak akkoriban, Sambong bune pl. a szarmazasa, ill.annak eltitkolasa volt, aztan meg gyujtottek hozza par vadat, azok, akiket viszont foldrablas miatt szamuztek, s mintha az meg sem tortent volna, szepen visszajottek es visszakaptak rangjukat, fura
K. Judit 2017 febr. 27. - 23:42:34
(8102/9141)
Elcsíptem, hogy Bang Ji véletlenül elmosolyogta magát. Az õ életében nem változott semmi, csak megérkezett a messzi Mingbõl Mouyoul, neki örül ennyire.

(Megfigyeltem, hogy amennyire az Empress Ki-ben nem ragaszkodtak mereven a hagyományos frizurákhoz, úgy ebben a drámában a szakállakat improvizálták, itt nem annyira a felnõtté válást - családalapítást - szimbolizálják, mint inkább csak az idõ múlását. BW sem a nõsülés után kötötte fel a haját, Bang Jinak talán mindig is volt egy kis szakálla (holott nem is nõs), sõt BW testõrének is, Mouyoul tényleg kicsit bölcsebbnek látszik szakállasan, felesége pedig szintén nincs ... ez csak egy kis érdekesség.)

YSG felesége betegségben hal meg (ezt se így tudtuk), a legszomorúbb rész még hátra van... most már nemsokára itt az idõ ...
Biztos vagyok benne, hogy innentõl nagyokat ugranak majd az idõben, biztos vagyok benne, hogy még BW fia (a késõbbi Nagy Sejong) is fog szerepelni gyerekként a történetben.
K. Judit 2017 febr. 27. - 23:29:20
(8101/9141)
Itt Sambonggal beszélget a király, egy kicsit félreérthetõ így kiragadva ez a mondat, hiszen a "lefejezés" már Po Eun halála után történt. (Mert meg kellett etetni a néppel, hogy jogosan halt meg.)

Mindenesetre azt egy kicsit a forgatókönyv hibájának tartom, hogy Sambong még mindig Po Eun halála miatt nyöszörög, és orrolt meg örökre Bangwonra, és most már minden cselekedetét a BW iránti bosszú (is) motiválja. Lehetséges, hogy nem akarja felfogni, hogy ha Po Eun még élne, akkor õ már alulról szagolná az ibolyát?
K. Judit 2017 febr. 24. - 23:50:56
(8100/9141)
:)
Cafee. 2017 febr. 24. - 22:03:27
(8099/9141)
Sambong nagyon aljas. Siman megolhettek volna Bangwont a kinaiak.
Nagyon elorementem:( 47.
K. Judit 2017 febr. 24. - 21:14:41
(8098/9141)
Hát írd le, hol tartasz, így nem tudom, mennyire kell felgyorsulnom ...
Nekem a 41-es következik.
K. Judit 2017 febr. 24. - 21:10:55
(8097/9141)
Igaz, de jó ötletnek tûnt. Egyáltalán, hogy eszébe jutott megzsarolni õket, ha már tényleg ennyire reménytelenné vált az ügy, amiért mind harcoltak, aztán pár évvel késõbb kiderül, hogy semmibe veszik a munkájukat.
Arra én is kíváncsi lettem volna, hogy mi van a fehér borítékban, hiszen nem is létezett levél, a lány a halála elõtt csak a porba írta le, hogy kivel találkozott Bangwon.
Szóval késõbb persze rájöttem, hogy átverés az egész.

Most ott tartok, hogy épp letartóztatják Bangwont. Ebbõl nem tudom, hogy fog kimászni. Ezek szerint Sambong már régóta készül bemártani Bangwont, és csak ezt a kicsit sem tisztességes módját eszelte ki. (Azt viszont, hogy a volt gibang tulajdonosa honnan ismerte fel Bangwon keze írását, ötletem sincs.)
Gondolom ezek után Boon Yi továbbra is segíteni fog, még akkor is, ha BW felesége kezd el irányítani.
Cafee. 2017 febr. 24. - 17:43:33
(8096/9141)
Ja és arról továbbra sincs szó, hogy miért is akadt el a földreform? Mert már az állam rendelkezik a földdel és ezzel be van fejezve? Mit igért Sambong, miért nem vonja õt felelõsségre BoonYi, nem ezt igérte, ezt ki kell mondani.
No meg a Milbon is a nép a "gyökér", a nép, amelyrõl szó sincs már.
Ja és Sambong mlyen alapon müködtet titkos szervezetet és kémhálózatot, követnek mindenkit, de ha más csinálja, az árulás?
Elmondta a királynak, hogy létrehozta a Milbont?
Elõreszaladtam, szólj, ha valami még nem került szóba az epizódban.
Mekkora mafla ez a YSG, szinte idegesitõ.
Cafee. 2017 febr. 24. - 17:39:02
(8095/9141)
Hát, én nem voltam tõle elragadtatva. Bangwon tudta, hogy a fehér boritékban nincs semmi róluk. Viszont a kissrác halálából kár volt ekkora cirkuszt csapni, a srác magától ment, senki nem mondta neki, hogy hõsködjön és lopja el a levelet, egyébként pedig a kémkedésnek megvan az a kockázata, hogy leleplezik és vagy meg is ölik õket. Persze, természetesen sajnáltam nagyon õt.
Hozzájárultak a dinasztiaváltáshoz de még a reformok bevezetésénél is szükség lett volna rájuk BAngwonnak, Yeon-Hee pedig azért gyõzködte BoonYi-t arról, hogy fejezzék be a tevékenységüket, mert BAngwon kezébõl ki akartak venni minden segitséget, erre nem jött rá BoonYi? Hát ezért nevezték ki az embereit is a kormányba, hogy magára maradjon.
Erre elvonul BoonYi a csapatával? Szigoruan politikamentessé alakul a csapata és õ is? Tehát legyenek változások, de nem tesznek már érte semmit?
Ez jó igy?
K. Judit 2017 febr. 24. - 12:21:35
(8094/9141)
SFD 40:
Nem buta lány ez a Boo Yi, pontosan sejtette, hogy hiába kér segítséget Sambongtól, vagy Bangwontól, hiába dolgoztak mindkettõjüknek, hiába volt részük a dinasztia-váltásban, hiába vállalták a veszélyeket, semmit nem fognak cserébe kapni. Még egy kis használhatatlan földet sem kapnak (hiszen szigorú szabályok vannak mostantól!!!, nem lehet csak úgy osztogatni a földet :)).... Mennyire jellemzõ.
De Boo Yi készült. Figyelt. És úgy döntött, mostantól nem kérni fog, hanem azt a két fontos borítékot árulja nekik, amit csendben megõrzött.
Ez nagyon jó pillanat volt, Bangwonnak is, Sambongnak is leesett az álla.
Cafee. 2017 febr. 24. - 09:46:59
(8092/9141)
Ez egy jo cikk Kim Jong Nammal kapcsolatban, a gyilkossag okakent pedig a jol ismert oroklesi viszaly lehet
Ennek a Namnak az anyja egy agyas volt, megis legidosebb fiukent o kovetkezett volna Il utan, de szegyent hozott E- Koreara kicsapongo eletevel, igy Un kovetkezett, o pedig ontentes szamuzetesben elt Kinaban es viszonylag szabadon utazgatott, de tisztaban volt azzal, hogy Un meg akarta oletni.
Ha az E- Koreai vezetes meg akarta buktatni Unt, valoszineuleg szoba jott Nam neve is, igy Un szamara potencialis veszelyt jelentett léte.
Csoma Mozest kerdeztek rola ma a radioban, de szokas szerint alulinormalt volt, kivancsi vagyok, mint az ELTE tanszekvezetoje mi a turohoz ert, mert o volt az akin atment a szakallas eunuch es a kiralynô feliratok tomkellege is.
K. Judit 2017 febr. 23. - 10:39:49
(8091/9141)
A 40-esnél tartok ...
OFF:
A szöveghez még annyit, hogy eddig még egyetlen olyan drámát sem láttam, amelyikbe ilyen sok fonetikusan leírt koreai szót kevertek volna. (Lehet, hogy más fordítók jobban megoldották, de a viki angol fordítása hemzseg tõlük.)
Viccnek szántam, de néha tényleg úgy éreztem, hogy a külföldiek szívatása a cél - bár hazaiként sem örülnék, ha minden szereplõ más nevet kapna bizonyos epizódszám után. Persze ehhez õk hozzá vannak szokva ...
Cafee. 2017 febr. 23. - 00:31:35
(8090/9141)
:) Igen, YSG csaladjanak megvaltozott a neve, a kemszervezeteket is maskepp hivjak, en mar az orszagreszekkel nem is szöszölök.
Mindenesetre, mintha ez a Banchon falu mar lett volna a TDR- ben, annak is egy no volt a vezetoje. Uakkor a DongYiban mintha a tarsadalom peremen elok faluja lett volna.
A foldosztas helyett annyi tortent, hogy elvettek azoktol, akik jogtalanul jutottak hozza.
K. Judit 2017 febr. 22. - 13:14:07
(8089/9141)
Próbálom befejezni a 39-est, de szinte minden kockán, minden fél mondatban van egy - háromtagú - új szó (új ember, új hely, új szervezet) - vagy a régieknek egy újabb változata. Komolyan kezdek fáradni ...
Lehet, hogy választanom kell: mindent pontosan érteni akarok-e, vagy lazábban veszem és megállás nélkül végigsöprök az egészen.
K. Judit 2017 febr. 22. - 10:46:58
(8088/9141)
Én meg azt is olvastam, hogy belenyomtak egy injekciót. Lehet, hogy a kendõvel elkábították, hogy meg tudják szúrni. Különben egyáltalán nem értem, miért olyan helyen tették, ami tele van kamerákkal.
(Szerintem soha nem fog kiderülni, ki volt a megbízó. Nyilvánvaló.)

---

A SFD-t csak 38-ig láttam, de közben elgondolkoztam azon, hogy miért nem volt földosztás. Szerintem egyszerûen nem volt, aki foglalkozzon vele. Még nem voltak ilyen sokan, mint most, nem volt óriási hivatali apparátus, aki egy megkezdett melót vitt volna tovább, történjen bármi. Inkább az lehetett, hogy amikor Po Eun meghalt, minden félbemaradt, egyik oldalon a megdöbbenés és a felháborodás, másik oldalon a gyilkosság elbagatellizálása miatt. Hiába szabadult ki Sambong, hirtelen más dolga lett, ugye elküldték a királyt, és gondolom szintén villámgyorsan ült fel a trónra YSG. Gyorsan ki kellett választani a kormánytagokat, ami megint nem volt egyszerû, ráadásul az ellentábor meg már elkezdett gyülekezni a kis faluban, ahol Bangwon tüzet rakott.....
Szóval annyi zûr volt, Sambongnak pedig nem nagyon voltak segítõi, õ továbbra is szinte mindent egyedül csinált.
Szerintem nem mertek földet osztani, így is volt elég balhé .....
De ha igaz, amit a Wiki ír, hogy a visszavett földeket fõleg a reform-pártiak kapták meg, akkor megvan a megoldás, nekik már szintén nem volt sürgõs....
Cafee. 2017 febr. 22. - 10:18:02
(8087/9141)
http://www.atv.hu/kulfold/20170222-ujabb-reszletek-igy-mergeztek-meg-az-eszak-koreai-diktator-mostohafiveret
Nem egeszen ertem, milyen mereg az, ami megoli azt, akinek arcaba kenik, de annak semmi baja nem lesz, aki lemossa a kezerol?
Mar olvastam azt is a hirekben, h valami kendot szoritottak az arcara, ez vhogy hihetobb, mert akkor belelegzett valamit.
Cafee. 2017 febr. 22. - 09:58:44
(8086/9141)
Ok, mar ott tartok, hogy mindenki szakallas lett, Muhyulnak nagyon jol all.
K. Judit 2017 febr. 21. - 08:50:34
(8085/9141)
Én megtorpantam a 38. után, folytasd nyugodtan, majd utolérlek - mondjuk holnap ...
Cafee. 2017 febr. 20. - 14:13:28
(8084/9141)
39-40
Mindenki mindenkit figyel. Bar Bangwon sajat bevallasa szerint is elgonoszult, en meg nem latom ezt nala, azt viszont igen, hogy Sambong elaljasult a hamisitott levellel. Nem tudok masra gondolni, miert üldozi szinte Bangwont, mint azt, hogy felismeri, milyen veszelyt jelent ra es a reformjara.
Pedig milyen jo lenne egyszemelyben donteni mindenrol es a koronaherceget a sajat elkepzelese szerint oktatni.
Ketteszakadt a csapat is, most Banji vegig Sambong mellett marad?
Bar Boonji latszolag bolcsen dontott es felelosseget erez a csapataert, de azt hiszem, nem erti, mirol van szo, miert fordultak Sambong es Bangwon egymas ellen. Uakkor annyit mar felfogott, hogy bar remenykedett abban, h az o eletuk is megvaltozik, a nagy reformok megint a fejuk felett zajlanak.
Most,valojaban nem ertem, miert nem lehet foldet osztani?
K. Judit 2017 febr. 18. - 20:31:26
(8083/9141)
SFD 38:
Hát kissé a hajánál fogva elõráncigált ötletnek tûnik a Névtelenek vezetõjének magyarázata, miszerint ahogy Hong in Bang is közvetve hozzájárult Goryeo bukásához és új ország, új uralkodó dinasztia alapításához, állítja, hogy hasonló módszerrel: YSG 10 év körüli, legkisebb fiának trónra juttatásával meg lehet akadályozni a Sambong-féle reformokat. És fel is ajánlja Bangwonnak a szervezet segítségét.
Tény, hogy Bangwonnak tetszik az ötlet, az õ jellemében is van egy dafke vonás, mindjárt rájött hogy fel lehet gyorsítani az eseményeket, és bár csak két lépcsõben – mert közbejön majd még Bangwa is – de két legyet lehet ütni egy csapásra. A legfontosabb: meg lehet szabadulni Sambongtól, elfoglalni a trónt, utána pedig lehet azzal a kérdéssel foglalkozni, hogy a Névtelenek (és a szerzetesek segítségét) hogyan köszöni meg....
Ugyanennek a dafke vonásnak a nyomait különben meg lehetett figyelni Hong in Bang esetében is, a börtönbõl való szabadulása utáni tetteiben mintha én is fölfedeztem volna. Írtam is, amikor pl. a 90%-os adót bevezette, tényleg látszott, hogy egyszerûen CSAK azért tesz dolgokat, mert megteheti, ill. a túlzásba esései valami hátsó szándékra utaltak.
Mindenesetre azt állítani, hogy Hong in Bang szándékosan ment el a végsõkig (az életét is beleértve), hogy ezzel segítse Sambongot (és Po Eunt), ill. YSG-t az új dinasztia megalapításában, nem tudjuk, de az biztos, hogy Bangwon rövid idõn belül a trónon fogja találni magát.
Cafee. 2017 febr. 18. - 19:00:19
(8082/9141)
Yi Bang-Gwa, Grand Prince Yeongan (18 July 1357 – 15 October 1419)
Yi Bang-Won, Grand Prince Jeongan (13 June 1367 — 30 May 1422)
Oda kell nagyon figyelni, mert elkezdték õket a hercegi néven szólitani, BAngwon Jeongan, J-vel.
K. Judit 2017 febr. 18. - 12:16:33
(8081/9141)
Most éppen csak azért, az elejét olvastam...
Cafee. 2017 febr. 18. - 12:11:06
(8080/9141)
Off
Mikolane siralmai a cime, fooldalon van, egy bevasarlokozpontban el is olvashatod ott helyben, ha csak ezert akarod megvenni.
K. Judit 2017 febr. 18. - 12:07:45
(8079/9141)
Igen, mindegy, talán még megkapom ...
Cafee. 2017 febr. 18. - 11:57:38
(8078/9141)
Nincs, Váncsa miatt?
K. Judit 2017 febr. 18. - 11:41:54
(8077/9141)
Nincs véletlenül hozzáférésed azÉShez?
K. Judit 2017 febr. 18. - 11:38:30
(8076/9141)
Nem baj, mondom már az is jó hír, hogy ha nem gyújtotta rájuk az épületet.
Az elõzetesben meg már láttam a buddhista szerzetest és a gyerekeket is.
Cafee. 2017 febr. 18. - 11:27:49
(8075/9141)
Akkor meg valami, elhangzik most az is, amit mindig mondogatok, most eros kezu uralkodora van szukseg es nem szelid gyozkodesre.
Cafee. 2017 febr. 18. - 11:25:54
(8074/9141)
Jaa, tenyleg, ezer bocs, akkor en lattam a kovetkezo epizodot is, pff, itt spoilerezek meg elemzem itt osszevissza oket.
K. Judit 2017 febr. 18. - 11:25:02
(8073/9141)
Micsoda egy ördögi terv. Ártatlanokkal gyilkoltatnak. Ha szorul a hurok, megölik majd õket is.
K. Judit 2017 febr. 18. - 11:13:20
(8072/9141)
Ja még valami. A ruháikon, vagy külsõ kabátjaikon vannak belül is zsebek, és a bõ ujjaknál is van egy varrás, ahová eltüntetnek dolgokat.
De még az is nagy segítség lehet, hogy akkoriban a papír olyan puha volt, hogy nem csúszhatott ki a ruhából, hanem inkább odatapadt. Egyszer végignéztem egy filmet arról, hogyan készültek akkoriban ezek a papírok, szinte inkább rongyok voltak ...
K. Judit 2017 febr. 18. - 11:06:04
(8071/9141)
Én még ott tartok, amikor Bangwon készül kifüstölni az ellenállókat. "Aki kijön, az meggyõzhetõ, aki bennragad, arra amúgy sincs szükség..." valami ilyesmit mondott.
Itt lett vége.
(Már az is jobb hír, ha csak éhezteti õket ...)
Cafee. 2017 febr. 18. - 11:02:42
(8070/9141)
Egetesi procedura: amikor a pap a kiralyne, majd a gyerek alsokarjat egette meg a fustolovel, de a gyereken nem latszott meg az ego fustolo helye
Cafee. 2017 febr. 18. - 10:59:49
(8069/9141)
Sambong es Banji anyja beszelgetese alatt hangzott el, miert nem tudjak tamogatni a foldosztast a Nevtelenek. Majd megnezem a masik forditasban is a beszelgetest, mert eleg zavaros a vikin. Desire, irja angolul, ami vezeti az embereket, hogy szerezzenek tobbet es megtobbet es ez felviragoztatja az orszagot, ez jelenti a haladast szerinte. Ezt en szerzesi vagynak forditottqm, mohosagnak .
Nem volt meggyozo. A haromsoros feliratokat pedig kapkodtak, nem volt egyszeru odafigyelni.
K. Judit 2017 febr. 18. - 10:53:52
(8068/9141)
Ja értem. (Ezek szerint a rizsládába zárás is jó régi szokás, nem Sado volt az elsõ ...)

Égetési procedúra? Te már valahol messze járhatsz ...

A Sambong-Bangwon párhuzam jó, ha tényleg így volt.
Sambongot inkább ilyen karakternek képzeltem, mint ahogy ez a mostani színész alakítja, de most elõször érzem azt is, hogy a nagyszájú de "puhap..." tulajdonságát az elõzõ is jól tudta érzékeltetni. Ha most behoztak a képbe egy buddhista szerzetest, legalább felmentették Sambongot az alól a vád alól, hogy õ duruzsolt a királyné fülébe, és hogy nagy szerepe volt abban, ami a késõbbi vérengzéshez vezetett.
(Valószínûleg nem ezzel a sorozattal fogják a Buddhizmust népszerûsíteni :))
Cafee. 2017 febr. 18. - 10:50:26
(8067/9141)
Igen, arra, valahol a hatar menten vezette a katonasagot, YSG kedves volt vele. Neki is kedve szottyan majd a hatalomra.

A rizsladas tortenetet most meselte Bangwon, amikor megkerdojeleztek a modszeret, hogy ehezteti, majd szabadon engedi a lojalistakat. A jelenet egy rovid emlek bevagas volt, de mar regebben, csak most beugrott, akkor sem volt teljesen ertheto.
K. Judit 2017 febr. 18. - 10:40:49
(8066/9141)
Arra gondolsz, aki megkérdezte a buzogányos pasit, hogy jó érzés volt-e szétverni Po Eun fejét? Mintha említettem volna korábban, mekkora bunkóság volt. Hát az a gyerek tényleg közvetlenül az erdõbõl jöhetett, már egy családi összejövetelen is mondott valami butaságot a palotában. Biztos, hogy lesz valami dolga a történetben mert különben egész jól elvoltunk nélküle eddig.
Eszembe jutott a TGS-bõl a farkasfejes YSG is. Amióta olvastam a Farkastotem c. könyvet (nagyon élveztem) már nem csodálkozom, hogy Dzsingisz kán is a farkasoktól leste el a harcászati stratégia tudományát. Lehet, hogy YSG is ezért lett olyan jó katona, mert õ is vadász volt, valahonnan az északi sztyeppékrõl jöhetett, ahol a gyerekkorát töltötte. De õ legalább valamennyire kikupálódott. A trónon egyelõre nem látszik nagyon bizonytalannak, éppen vizsgáztatni készülnek. Persze az ellenállók gyülekezésérõl még csak most szereznek tudomást.

Annyira átlényegült mellékszállá a titkos szervezet, hogy már szinte el is felejtettem mit akarnak. Majd talán visszatekerem, de mióta van kereskedelem, a szerzési vágy már nem csak a földre vonatkozhat. (Pl. a selyemhernyó tenyésztéshez, vagy a természeti kincsek kibányászásához sem kellhet olyan nagyon sok föld, persze lehet, hogy tévedek.)

Moohyoul annyira õrzi azt a levelet, hogy lehet, megtanul olvasni, de nem akarja senkinek megmutatni. Ez az õ titka.

Ezt a rizsláda dolgot eddig csak Sadohoz kötöttem, szerintem a 37-esben nem volt szó a Lee-fiúk gyerekkoráról. A 38-as elõtt meg egy kicsit megtorpantam ...

(Ide legalább föltehetek egy régi fotót, JJH úgyis még téli álmát alussza.)
Cafee. 2017 febr. 18. - 10:19:34
(8065/9141)
http://mno.hu/kulfold/ismet-felboncoltak-kim-dzsongun-feltestveret-1386558
Elkepeszto, mintha egy sorozatbol vettek volna az otletet, nagyon ertenek a mergezeshez.
Cafee. 2017 febr. 18. - 10:12:17
(8064/9141)
Ezt a rizsladas jelenetet nem most lattuk, csak most emlitette, hogy Hong harom napig egy rizsladaban tartotta fogva.

Olyan kedvem lenne parhuzamot vonni Sambong es Bangwon kozott, egyelore csak annyit slagvortokban, hogy Bangwonnal mindig az a ket tulajdonsag gyoz, amit Ha Ryun mondott ra, turelmetlen es nem tudja a tehetetlnseget elviselni, ez mozgatja minden tettet, nekem machiavellistanak tunik, az erkolcsot megelozi nala a celszeruseg. Sambong pedig kepmutato, sehol nem tartana, ha Bangwon nem csal a pecsettel, nem oli meg Poeunt. Mar nem is elne, s talan YSG sem. Most pedig nem mukodne a kormanya, ha nem csalja vissza a tudosokat, kormanyhivatalnokokat Bangwon.

Ja es a kiralynet jol behulyitette a Nevtelenek embere, a buddhista pap, mar YSGnek duruzsol, hogy az o fia legyen a kiraly. Vangdzsa.
A sorozatban viszont nem is Sambong kezdemenyezi ezt.

Mi volt ez az egetesi procedura?
Cafee. 2017 febr. 18. - 09:43:39
(8063/9141)
Megjelent viszont Bangwon ujabb testvere, eleg vaganynak es bunkonak tunik, vele is meggyulik Bangwon baja.

Egy villanasnyira lattunk egy jelenetet, amikor Bangwont gyerekkoraban egy rizsladaban tartotta fogva Hong In Bang, majd ra is vette valamire, talan nem emlekszem, hogy errol tudnank tobbet vagy igen?
Cafee. 2017 febr. 18. - 09:24:33
(8062/9141)
Megneztem, hm, durva volt ez a renitensek lojalistak visszacsabitasa projekt. Itt tulajdonkepp azt az elmeletet alkalmazta a gyakorlatban, amit mar Poeun eseteben is vallott: vannak, akik megingathatatlanok, felesleges idot tolteni a gyozkodesukkel. Tehat, akik inkabb megegtek, azokat ugysem lehetett volna meggyozni, csak megy vele az ido energia, esetleg egyre tobben csatlakoznanak hozzajuk. Azok, akik kimenekultek, azert az eletuket nem adtak volna oda a hitukert, viszont ugy meggyulololik Bangwont, hogy hatalmat akarnak, ami segitsegevel bosszut allhatnak, aztan, ki tudja, megvaltozhat a velemenyuk.

A Nevtelenek lehet, hogy szerzodest kotottek a Wangokkal, de ugy latom, nem a Wang kiralyok vedelmet kepviselik, hanem a buddhizmus,kereskedes erdekkepviseletet latjak el:)) A Sambonggal folytatott vitaban nem gyozott meg Bangji anyja a szerzesi vagy, mohosag progressziv hatasarol, mindenesetre, azt tudjuk, hogy megsem osztottak foldet kesobb.

Moohyul romanca a kardvivolannyal eleg furcsa, valahogy tul van pszichologizalva, ket harcmuveszetet kivaloan muvelo ember egymasnak panaszkodik, mennyire gyulolnek harcolni, haat. Ertem, mit akarnak ezzel mondani, de ez itt olyan eroltetett, alsagos. Viszont Muhyul elrakott valami irast, amit nem tud elolvasni.

Mellesleg, ngem mindig izgatott az, hogy hogyan tudjak ezeket a leveleket, penzesbatyukat a ruha ujjaban es a mellkasuknal bedugva tartani, hogy nem veszitik el, nem esik ki.
Cafee. 2017 febr. 17. - 16:17:11
(8061/9141)
Addig nincs baj, amig az " ugyert " teszi es nem a hatalomert. Uakkor az is igaz, hogy hatalom nelkul tehetetlen, tehat azert nem olyan nagy bun az, ha valaki a hatalmat is meg akarja szerezni, hogy megvalosithassa az elkepzeleseit. Azt hiszem, aztan lassan megvadul Bangwon, s mindent gyilkolaszassal akar megoldani. Na de ot is meg akarja gyilkoltatni Sambong.
Egyebkent meg nem lattam a 37. reszt.
K. Judit 2017 febr. 17. - 14:19:15
(8060/9141)
Szerintem BW most így morfondírozhat magában:
Igen? ha CSAK erre (tisztogatásra) kellek nektek, megteszem, legyetek vele boldogok.
Ennél rosszabb már úgysem lehet a helyzetem, az apám nem beszél velem, feladatot nem kapok.
De segítek, mert segíteni akarok...
K. Judit 2017 febr. 17. - 14:11:56
(8059/9141)
SFD 37:
Te jó ég, már megint mire készül Bangwon ...
Az embernek egy nyugodt pillanata sem lehet.

A következõben pedig (38. ep.) már jön a koronaherceg kijelölése :((
Cafee. 2017 febr. 17. - 14:07:39
(8058/9141)
Igen, Bangwon az, aki igazan hajthatatlanul be aksrja vezetni a reformokat, csak " kicsit" modositana rajtuk, meg midnig azt mondom, hogy akkor ott igaza volt ebben is. Az apja sodrodik, Sambong pedig tulsagosan elmeleti es idealista, egyikert sem rajong mar Bangwon.
K. Judit 2017 febr. 17. - 11:58:46
(8057/9141)
Igen, egy éjszakára bezáratta Sambongot és a barátját Po Eun, de kiszabadultak és nagy cirkuszt, kisebb forradalmat csináltak annál a hídnál, ahol a Ming követet várták volna. Sambong a lázító beszédével, meg egy dallal kicsit felrázta az álmos tömeget ... a késõbbi követõi is itt születtek.
Gondolom Po Eun azért távolította el, mert õ a Mingek ellen sem tett volna egyetlen lépést sem. (Vajon hol volt akkor a nagy hazaszeretete?)

Végül letartóztatták és számûzték Sambongot, Hong in Bangot és egy másikat bebörtönöztek. A másikat - akinek a fia most YSG seregében van - ki is végezték, valószínûleg Hong in Bang árulta el, amiért õt szabadon is engedték. Gyorsan benõsült Gil Tae Mil családjába, Inim mellett dolgozott, nemsokára nagy hatalommal bíró, nagyon gazdag ember lett belõle. Az õ ötlete volt a 90%-os adó is.
K. Judit 2017 febr. 17. - 11:16:55
(8056/9141)
Talán azért játsszák be újra és újra Hong in Bang mondatait, amiket a kivégzése elõtt mondott Bangwonnak, hogy azért ne legyen teljesen egyértelmû: az adott korban, adott körülmények között száz százalékig igaza volt-e Banwonnak, vagy miután õt is rágja belülrõl a becsvágy, az a bizonyos "ambíció-féreg", azért ragadja-e meg ezeket az alkalmakat a cselekvésre, hogy kiderüljön, majd õ megmutatja YSG-nek, miben különbözik tõle, õ tesz is valamit azért, hogy a dolgok változzanak, nem csak ül és vár, majd õ megmutatja Samgongnak, hogy a bábkirály terv nem jó , majd õ megmutatja mindenkinek, milyennek kell lenni egy jó uralkodónak.
Végeredményben, amikor Banwon elérkezettnek látja az idõt a cselekvésre - pl. a pecsét ellopásakor, aztán nem olyan rég az apja megmentésekor, vagy most Po Eun kiiktatásakor - a helyzet utána mindig gyökeresen megváltozott, javult. Ezért persze egyszer sem kapott dicséretet, de az "ügy" kapott egy óriási lökést, akár elismerték, akár nem.

Mindenesetre Bangwon szempontjából nekem még mindig YSG reakciója volt emberibb, igaz, hogy a fia kezébe adta a tõrt, hogy nyírja ki magát, de utána ki is verte onnan. Tehát a szeretet gyõzött. Sambong reakciója viszont egyértelmûen gonosz volt. A büszkeségében bántotta meg megint: "nincs már többé szükségünk rád", ezt megfogalmazni és kimondani még annál is kegyetlenebb, mintha mondjuk az apja kitagadta volna....
Szerintem Sambong (ahogy korábban csak érezte), ezúttal rá is jött, hogy Bangwon tehetségesebb politikus mint õ, nyilván tagadná, de féltékeny rá. Míg õ évekig húzta az idõt Po Eun meggyõzésével, ami soha nem sikerült, addig Bangwon egy éjszaka alatt rendet tett, közülük mindenki meg is maradt, elkezdõdhettek a várva várt változások.
Cafee. 2017 febr. 17. - 11:11:06
(8055/9141)
Hat, most nem vagyok biztos benne, de mintha Sambongot szamuztek volna, elotte o is a tudosok eletet elte, csak nem volt lehetosege arra, hogy juttassa gondolatait a tarsadalomnak es a reeformista elitnek.
Mellesleg, mintha akkoriban is Poeun zarta volna be, hogy ne tudja megzavarni a kovetseg fogadasat. Biztosan ovatosabb, higgadtabb volt nala Poeun, de egyuttal vegtere is megalkuvo is egyben.

Ugyanakkor, amig Poeun babkiralyokat manipulalt es kiszolgalta Inimet, Sambong csak egy masik babot akart maganak YSG szemelyeben, akit viszont o manipulalhat. Csak Sambong reformokat is akart. Sztem Poeun biztos, hogy feltekeny es irigy is volt Sambongra, aki folott allt o, megsem o dolgozta ki a reformokat a nagy eszevel. Szoval meg azt is el tudom kepzelni, hogy ha kinyirja Sambongot, lassan akar be is vezette volna a Sambong fele reformokat, de persze akkor azok az o nevehez kotodtek volna. Persze o a Wang kiralyokat vette volna ra, hogy Sambong reformjait bevezessek? Igy Sambong neve elfelejtodott volna, s o sutkerezhetett volna a dicsoitesben, hogy megmentette az orszagot...
K. Judit 2017 febr. 17. - 10:34:49
(8054/9141)
Én sem hiszem, hogy Po Eunból mártírt kellene csinálni. Õ nem nagyon nézett szét még a saját házatáján sem, csak ismételgette, amit a könyveibõl megtanult.
Európában (késõbb) lehetett volna belõle pap, a tanult szöveget kívülrõl fújta, az emberekkel tudott bánni, a hûségét is kamatoztathatta volna.

Azért kellett így meghalnia, mert nem bírtak vele az ellenfelei, neki jobb kapcsolatai voltak mindenhol. A nemesek körében, a királyi házban, a diákok között is és a kortársai között is. Jól tudott színészkedni, hízelegni, de tudott zsarolni és mindig el tudta érni, amit szeretett volna.
Sambongnak erre nem volt lehetõsége. Õ egy barlangban élt, csak a szegények között voltak követõi, és a kifinomult övön aluli trükkökhöz sem volt hozzászokva. YSG-vel együtt sem volt elég veszélyes ellenfele Po Eunnak, mert YSG a becsület mintaképe volt.
Amikor egy alkalommal véletlenül nyerésre álltak, Po Eun elõvette az egyik legaljasabb ütõkártyáját, Sambong származását, a múltját. Így Po Eun megint nyert.

(Mindenesetre jobban örültem volna egy gyorsabb és simább halálnemnek, aki a buzogányt feltalálta, valószínûleg még a mamutok ellen küzdött ...)
Cafee. 2017 febr. 17. - 10:17:52
(8053/9141)
Nekem is ez ugrott be, de nalunk az volt a jofej, aki meguszta, ott meg ezt eliteli a tarsadalom.
Volt egy baratom, aki addig- addig vizsgaltatta magat, mig az egyik vervetelnel jol elfertoztek hepa c- vel, aztan besargult es heteket toltott a Szt. Laszlo elkulonitojeben, de igy meguszta. Igaz, hogy evekig szenvedett utana...
K. Judit 2017 febr. 17. - 10:15:06
(8052/9141)
Persze, nem egyforma vérmérsékletûek, nem minden fiú pont ugyanolyan, mint az apja.
Látod az õ bátyja is valamilyen okból királypárti lWang-párti lett (Alchon), a másik velük van, de nem vezetõnek való, de engedelmes katona, és aki meg most került elõ, már egyenesen fél-vadállat (aki megkérdezte a buzogányos pasit, hogy jó érzés volt-e szétverni PE fejét)... Szóval nem lesznek egyformák a gyerekek, pláne egy ekkora családban, még csak nem is nevelés kérdése.

YSG azzal vívta ki a becsületét, hogy jó katona volt, így kaphatott rangot is (bár nehezebben, mint Inim). Semmilyen képzést nem kapott - azon sem csodálkoznék, ha nem tudott volna írni-olvasni, vagy csak éppen hogy. Nem voltak gazdag barátai sem. Azt sem tanították meg neki, ki a jó és ki a rossz király, de azt egybõl látta, hogy a harcmezõn kit lehet megverni és kiket jobb békén hagyni, ha az ember nem akarja föláldozni az embereit. Õ csak így tudott gondolkozni. Ha az elején ellentmond Inimnek (amit Banwon kilesett), talán az egész családja földönfutóvá vált volna. És a középkorban földönfutóvá válni nem ugyanaz, mint ha ma valakit mondjuk kirúgnak a munkahelyérõl ... és talán ez lett volna a jobbik eset, Inimnek megvolt a hatalma bármire, bérgyilkossal is eltüntethette volna, ha nagyon visszabeszél.

Bangwonnak már egyrészt van a háta mögött egy tiszteletre méltó tábornok, aki saját erõbõl lett rangos, vagyonos nemesember, aki bent ül a kormányban. Õ már tanulhatott, azt csinált, amit akart. Vannak testvérei, akik a védelmére sietnek, vannak barátai, van egy módos, arisztokrata apósa ... Más így igazságot osztani, mint valaha YSG-nek (az erdõben egy hivatalnok apával felnevelkedni) ...

Igen, szóval más-más karakterek õk hárman (Sambong, YSG és Bangwon), ráadásul közben is változnak. Már a jóságos, igazságos, elvhû, könyörületes és segítõkész Sambong sem a régi (mint ahogy a börtön után Hong in Bang is nagyon megváltozott).
Cafee. 2017 febr. 17. - 09:57:35
(8051/9141)
Csak a latszat, az fontos, s o akar reformokat? Elhiszem, maskepp gondolkoznak, biztosan hatalmas tisztelet vette korul ezeket a tanitokat, Poeun idosebb is volt nala, nagy diadal valakit ervekkel meggyozni, elhiszem, hogy el akarta kerulni a verengzest, hogy a reform hitelesse tetelehez szuksege volt Poeunra, de konyorgok, ami sok, az sok, rajohetett colna mar regen, hogy Poeun aljas modon szervezkedett a hata mogott es ha bejon a terve, akkor egy pufi bábbal a trónon minden folytatodott volna, semmilyen reformot nem akart, viszont kinyirta volna Sambongot es kovetoit, ez lenne az a tisztasag, folt nelkuli hazaszeretet?
Komolyan mondom, megall az eszem, mennyire kovetkezetlenek.
K. Judit 2017 febr. 17. - 09:48:33
(8050/9141)
Ejöhettek volna hozzánk módszereket tanulni :)
Egy idõben - legalábbis úgy emlékszem - mintha egyáltalán nem is létezett volna katonaságra alkalmas ember MO-on. Ez is valami, amiben jók voltunk.
K. Judit 2017 febr. 17. - 09:46:21
(8049/9141)
Én is láttam a 36-ost,
a legjobban én is Sambongon csodálkoztam. Most mintha kettévált volna a jelleme, az egyik fele siratja Po Eunt (nem is tudom, nem nosztalgiázás-e ez véletlenül), másik pillanatban kitûzeti a fejét. Erre talán azért volt szükség, hogy mindennek ellenére világos legyen, és minél elõbb, hogy ki a fõnök. Talán ha hagyta volna, hogy az emberek gyülekezzenek itt-ott, ahogy múlik az idõ, egyre többen, aztán elõbb-utóbb a diákok is csatlakoztak volna és még ki tudja kik, mondjuk egy-két magánhadsereg, abból lehetett volna komoly baj. Így viszont úgy nézett ki, mintha egy veszélyes bûnözõt (kissé szabálytalanul) kivégeztek volna, nem pedig orvul megölte egy ellenfele. Ez a szokásos "rátenni még egy lapáttal" elv, ami mindig bejön. Ezt úgy látszik tanítják valahol. Ismerjük.

Abban lehet valami, hogy aki azon tököl, azon rugózik, hogy mit fognak szólni az emberek, az soha nem jut semmire. Elég ellenszenves dolog, de van benne igazság.
YSG is nyöszörgött, hogy idáig csak harcmezõn kellett gyilkolnia, háborúban és veszélyes ellenfeleket, akiknek szintén volt fegyverük, tudtak volna védekezni, most úgy érzi, folt esett a becsületén. Pedig õt is ketten akarták kinyírni ugyanabban az idõben, ha nem esik le a lóról, már õ is az égi harcmezõkön poroszkálna.

És igen Sambong, ha nem is köszöni meg Bangwonnak, mert derogál neki, azért megjegyezhette volna, hogy, ha a módszerrel nem is értek egyet, el kell ismerni, hogy egyedül neked volt bátorságod ehhez, amivel megmentetted többünk életét.
Cafee. 2017 febr. 17. - 09:45:55
(8048/9141)
Lee MIn Ho az egyik, nala regi balesetek miatt vannak eugyi gondjai, a masik a Scheduler a 49 napbol, nala viszont tenyleg komoly betegseget fedeztek fel, aneurizma, az eletve szelyes.
Cafee. 2017 febr. 17. - 09:14:41
(8047/9141)
Na azert Bangwonnak megvan a velemenye az apjarol is, en arra a YSG-INim jelenetre vezetem vissza azt, hogy mar fiatal koraban felismerte a rendszer rohadasat, s ott hatalmasat csalodott az apjaban, s sztem nem azert, mert arulo volt, hanem azert, mert megalazkodott Inim elott es hagyta magat zsarolni, igy a rohado rendszer aktiv reszeseve valt az apja. De hat az apja, akinek egyebkent soha egy jo szava nem volt hozza.
Viszont a felesege egyelore Bangwon mellett all, ahogy meg a tobbiek is, halistennek.
Elfogultnak tunok Bangwon mellett, de szolni fogok, ha ugy latom, hogy hibazik vagy nem ertek vele vagy modszereivel egyet
Cafee. 2017 febr. 17. - 09:05:19
(8046/9141)
De tudod, hogy ez a katonasag ott nemzeti ugy, megbelyegzik azt,a ki kihuzza magat alola. Azert nem veletlen, hogy most hirtelen ket masik szineszrol is kiderult, hogy ilyen- olyan eugyi problemaja van, gondolom, ennyit tudnak tenni annak erdekeben, hogy irodai szolgalatba osszak be oket.
Cafee. 2017 febr. 17. - 08:59:50
(8045/9141)
Poeun talalkozott vele...
Sima gyilkossag volt, nem lehet rabizonyitani Bangwonra. Sambong otletet pedig nem is ertem, tuzzek ki Poeun fejet? Es o iteli el Bangwont?
Most viszont ismet szemebe mondta Bangwonnak, hogy semmi keresnivaloja nincs az o reformjaban, amit persze csak azert tud megvalositani, mert nem vegeztek ki. Komolyan mondom, egy koszonom sem hangzott el, normalisak ezek?
Cafee. 2017 febr. 17. - 08:54:28
(8044/9141)
Igen, kimondottan aranyos. Van koztuk egy lelki hid, ami miatt nem tudjak egymast bantani a lannyal. egyelore.
Viszont Bangji rajott, hogyan tudja legyozni a lanyt.
Cafee. 2017 febr. 17. - 08:49:07
(8043/9141)
36
Kicsit durvan sikerult meggyilkolni Poeunt. Egyszeruen nem jott at hazafisaga, csak egy eszelos orult rogeszmeje, sziruppal leontve.
A reakcioktol pedig kiakadtam. Bangwon tette tonkre az ugy tisztasagat? Hat ha kivegzik Sambongot es kovetoit, ami Poeun terve volt, mi maradt volna a reformbol? Az senkit nem zavart volna, hogy Poeun milyen gyilkolaszast rendezett volna? YSG is felboszitett, ott hevereszett, labadozott annak a napnak a reggelen, amikor Sambongot es tarsait kivegeztek volna, az nem szamit, nem szamit, hogy Poeun egy gyilkolaszos kardvivonovel maszkalt, aki majdnem kinyirta minden joemberet es ot is? Az sem szamit, hogy Poeun nem beteglatogatasra ment, hanem kifurkeszni, hogy YSG milyen allapotban van, tudna e mar vezetni a hadsereget? Nem, most Bangwon a fekete barany, aki felismerte, hogy nem kell mar Poeunt gyozkodni, a hatterben ellenuk dolgozik? Sambong hogy kepzelte, mi lesz a tiszta üggyel, ha ot kivegzik? En elhiszem azt, hogy nagy tiszteletnek orvendett Poeun, nagy volt az ot kovetok tabora, eleg lett volna, ha azok haborognak.

Legyen beke es nyugalom? Ja, az elitnek, az emberek meg csak nyomorogjanak tovabb, a nagy konfucius tanitomesterek meg csak ucsorogjenek tovabb a kormanyban es nyuljak csak le ismet a foldeket, ez a hon ohajtott nyugalom? YSG pedig ugraljon a hadseregevel futtyre, ahogy tette Inimnek, meg U nak? Fel vagyok haborodva.
K. Judit 2017 febr. 16. - 14:02:54
(8042/9141)
Mouyoul is aranyos volt ma, de nincs más fotóm.