K. Judit 2017 febr. 13. - 15:21:54
(8001/9141)
Mindenesetre a rendezõ is nagyon jó. Még azt sem tudjuk biztosra, hogy a kapucnis nõ a gyerekek anyja, és hogy valóban õ a Névtelenek vezetõje, de máris felmerül egy újabb kérdés: vajon ki lehet az apjuk? Erre eddig még senki nem gondolt, eszünkbe se jutott ... :)
Cafee. 2017 febr. 13. - 15:21:40
(8000/9141)
Hát, már leirtam párszor, tényleg nem akarom magam ismételni annyiszor, de az, hogy valójában a király csak egy ikon /bábu és a nemesek, ill. a miniszterelnök és frakciók kormányoznak szinte minden sorozatban tapasztalható, többek között pl. a Wang dinasztia végén. Igaz, hogy ez csak a gyakorlat volt és nem a törvény engedte meg.
Persze értem az elképzelést, elvileg szép is, mint irják, az alkotmányos monarchiára hajaz, de ez inkább a tudósok/nemesek diktaturája, az elit uralma, a népet majd Bangwon fia emeli fel, megszüntetve bizonyos privilégiumokat.

Na olvasom tovább Sambong földrendeletét.
Cafee. 2017 febr. 13. - 14:05:55
(7999/9141)
Ja és megnéztem a 32.részt.
Poeun egyértelmüen aljas.
Cafee. 2017 febr. 13. - 14:05:06
(7998/9141)
Köszi, mindjárt megnézem.
Cafee. 2017 febr. 13. - 14:03:55
(7997/9141)
Emlékszünk, mit mondott Bangwonra Ha Ryun, türelmetlen és gyülöli a tehetetlenséget.
Ezért csalt a pecséttel és akarta apját belekényszeriteni abba, hogy Sambong mellé álljon, akkor rágott be rá Sambong, s akkor mondta, hogy nincs itt és az elképzelt uj országban sem helye Bangwonnak. Azóta már megdicsérte, de látszik, hogy nem számit vele, csak használja.

Sambong kiköltözött a barlangból és leszedte a falról Joseon térképét is, majd Bangwon visszarakja szerintem.
Szóval Bangwon sztem ott folytatja majd a szervezkedést a barlangban Sambong elképzelései szerint, de a királyt korlátozó törvények nélkül.
K. Judit 2017 febr. 13. - 13:32:51
(7996/9141)
Ezt is érdemes átfutni:

http://bodashiri.tumblr.com/post/137702068326/six-flying-dragons-ep-31-32

- Szó van benne (nem tételesen) az öt szabályról, igaz, hogy a forgatókönyvírók kitalációja, de a tartalma történelmileg igazolt,
- leírják, hogy miért van mindenkinek beceneve (amitõl én személy szerint agyvérzést kapok :)),
- a földreformról is,
- és a Névtelenekrõl is (az nagyjából ugyanaz, mint ami a közös Shilla-Tree with deep roots- SFD oldalon található),
- és itt egy kép a Gyeongdeokgung Palace fõbejáratáról, ennyi maradt meg belõle, miután a japánok felgyújtották (kétszáz évvel késõbb), itt lakott Bangwon.
K. Judit 2017 febr. 13. - 13:15:18
(7995/9141)
Én úgy éreztem (és Bangwon is), hogy Sambong nem tekinti partnernek. Kiabált vele, nem is nagyon akarta meghallgatni.

Olyan mérhetetlenül bízott Po Eunban, annyira mindent egy lapra tett fel, hogy vak és süket lett a vele kapcsolatos észrevételekre, pláne a kritikákra. Törvényszerû, hogy Po Eunról kiderüljön, egyszerûen átverte. Most vagy azért, mert ragaszkodik a Konfucionista tanításokhoz, vagy tényleg azért, mert a titkos szervezet tagja. Még nem derült ki.

De Sambongról számomra kiderült, hogy okos, jó ötletei vannak - bár tudjuk, hogy kicsit megelõzte a korát a reformjaival - de rossz vezetõ. Nem volt lehetõsége úgy megválogatni az embereit, ahogy kellett volna, talán ezért nem bízik másban, csakis saját magában, így egyedül dolgozik, és egyedül is dönt mindenben. YSG-vel kénytelen tárgyalni, az éppen aktuális kérdéseket megvitatják (ugye ott van a földfelmérõ tudós is köztük), de mást nem.

(Mindenesetre én emlékszem, hogy amikor Sambong megismerkedett Bangwonnal, nagyon nem tetszett neki. Amikor Sambong összegyûlt a híveivel, Bangwon egyszerûen odapofátlankodott annak ellenére, hogy õt senki nem hívta, mert annyira odavolt Samgong tanításaiért, annyira szeretett volna közéjük tartozni. Sambong a barlangban is azt mondta neki, hogy ne jöjjön többet, nem tartozik közéjük ... Csak oda akarok kilyukadni, hogy Sambong valószínûleg megérzett valamit a kettõjük között meglévõ feszültségbõl és talán Bangwon is, de õ volt az erõsebb akaratú, erõszakkal fogadtatta el magát....)
K. Judit 2017 febr. 13. - 12:43:52
(7994/9141)
Volt arról egy párbeszéd, hogy miért kell a földosztás (talán az új királynak így magyarázta el Po Eun?). Mert üres a kincstár. Az a 10% is sokat jelentett. Ha mondjuk betör az ellenség, a magánhadseregeket sem a nemeseknek kell fizetni, hanem az államnak ... (gondolom).
Nem beszélve arról, hogy az új király (és Sambong, az értelmi szerzõ) milyen népszerû lesz, egy darabig biztos nem akarják elzavarni õket.
A nemesség pedig moroghat ugyan, de Po Eunnak nem megy neki. Elvégre csak azt veszik el tõlük, amit elloptak, az összes többi kiváltságuk, a kapcsolataik, a nagy klánok összefonódása marad, továbbra is csak õk tanulhatnak, a tudósok is az õ családjaikból kerülnek ki - egyszóval tiltakozhatnak, de még mindig jól jártak.
Akkor lesz majd nagy zrí, amikor Po Eun a halálát leli azon a bizonyos kis hídon....
Cafee. 2017 febr. 13. - 12:25:14 Előzmény K. Judit
(7993/9141)
Ja és Sambong nem állitotta félre BAngwont, csupán beskatulyázta a fejlõdõképes szolgálatkész hülyegyerek szerepébe, akit lehet használni.
Ezzel a király jogainak megnyirbálásával ugysem állna mellé Bangwon, akkor sem, ha õt találná a legértékesebb szövetségesének.
Poeun a kormány ill. arisztokrácia és tudósok többségét tudná Sambong mellé állitani, ezért csak rá koncentrál Sambong. Poeun most éppen még kétkulacsos politikát játszik, amivel szerintem eléri, hogy Sambong mellé áll a tudósok nagy része és az arisztokrácia is, s egyedül marad majd néhány követõjével.
Cafee. 2017 febr. 13. - 12:20:27 Előzmény K. Judit
(7992/9141)
Bangwont lenézik, apja is, Sambong is és Poeun is, jobban mondva, kis szolgának tartják, aki nem számit.
Egyedül Ha Ryun ismerte fel, hogy fontosabb szereplõ, mint amilyennek látszott eddig.

Sambong ill. YSG és Bangwon reformait ismerjük a neten található információkból, de hogy itt mennyit árult el a többieknek, nem tudom.
Arra emlékszem, hogy Sambong odaadta YSG-nek a terveit, gondolom, a király szerepérõl szólókat nem, s Bangwon is bejárt a barlangba és elolvasott mindent, ezek szerint az Öt törvényt csak fejben tartotta Sambong, pedig hát ez a lényeg, a többi csak szemfényvesztés, valójában nem is értem teljesen, miért jó a földosztás, azon kivül, hogy az emberek örülnek neki és ez megélhetést biztosit nekik, az adókat is lecsökkentené 10%-ra. De közben az arisztokráciát magára haragitja, akiket csak vaskézzel lehet féken tartani..
Valójában a földregisztráció -tulajdonrendezés nagy bevételt biztositott késõbb a kincstárnak, gondolom, elvették az illegálisan szerzett földeket a nemesektõl.