K. Judit 2017 jan. 19. - 19:38:06
(7841/9141)
Õ volt YSG második felesége és ekkorák voltak a kisfiúk, akik szintén BW lelkén száradnak.
K. Judit 2017 jan. 19. - 19:10:19
(7840/9141)
És õt ölték meg (ill. még csak fogják megölni) ezen a bizonyos Sonjuk hídon.
(A képregény rajzoló :)))
K. Judit 2017 jan. 19. - 19:01:29
(7839/9141)
Errõl a hajóról azt hiszem a Maids-ben hallottunk.
Kim Eun-ki apja rajta volt a hajón.
Cafee. 2017 jan. 19. - 17:35:08
(7838/9141)
Meg is talaltam, itt raadasul nem is Bangwonnak tulajdonitjak, hanem az apjanak es elsullyesztettek, nem felgyujtottak a hajot.
De melyik sorozatban lattuk, nem ugrik be.

"Taejo and his court still felt concern over what to do with the descendants of the deposed Wang family. The danger of a revolt to restore the Wang line and Goryeo Dynasty remained. Taejo summoned all of the Wang family members to the coast of the Yellow Sea, instructing them to board a ship bound for Ganghwa Island where they would live quietly in exile. Actually a trap, a crew member smashed a hole in the hull in deep waters. The ship sank, drowning the last of the Goryeo Dynasty. Legend has it that relatives of the Wang family on the mainland changed their surnames from Wang (王) to Ok (玉) by adding an extra brush stroke and thus hiding their true descent."
http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Joseon_Dynasty
Rakeresek valahol.
Cafee. 2017 jan. 19. - 17:22:30
(7837/9141)
Igen, egy masik anyatol szuletett kisfiut nevezett ki Sambong duruzsolasa kovetkezteben, persze ugye egyertelmu, hogy mivel a kisfiu helyett lehetett volna kormanyozni helyette a nemesek, tudosok segitsegevel, ez volt Sambong elkepzelese / most ne menjunk bele, hany dinasztian keresztul oltek egymast es intrikaltak a frakciok, mig az orszag szinte kormanyozhatatlanna valt../
Nem, ezen a hidon a masik tudost olte meg Bangwon, Jung Mon Joot, aki most is Sambong mellett all, de o csak meg akarja reformalni Korjot, nem akar es nem fogad el masiik, uj dinasztiat.

A Wangokkal rokonsagban levoket rakta fel egy hajora Bangwon azt hazudva nekik, hogy elkuldi oket mashova, aztan rajuk gyujtottak a hajot.
Valamelyik sorozatban derult ki valamelyik szereplorol, hogy o megmenekult errol a hajorol, s igy vissza akarta szerezni a tront. De a tortenet igaz.
K. Judit 2017 jan. 19. - 16:44:18
(7836/9141)
Maradék Wangokat? Vajon kik lehettek? Gongmin testvéreinek (esetleg Wangju) leszármazottai?
Emlékszem, már akkor lasszóval kellett fogni a 3-5 éves (távoli rokon) trónörökösöket, mikor még Gongmin élt, igaz, már másik csapatban focizott.
Ban-ya (az ágyas) fiát kb. 7-8 évesen nyírták ki, pedig mindenki tudta, hogy nem lehetett Gongmin fia, aztán volt egy U nevû is, de ezeket úgy emlékszem, még YSG ölette meg.
Tény, hogy az emberélet nem volt túl drága akkoriban.
K. Judit 2017 jan. 19. - 16:30:01
(7835/9141)
Melyik fordítás? A vikis?
Mióta a vikin nézem, nekem sokkal érthetõbb (nincs tele k-szöveggel), egyetlen bajom - még mindig - hogy a felsõ sor mindig nagyon hosszú, nem érsz a végére.
Akkor már jobb a két rövidebb, talán a képet is észre tudod venni.
K. Judit 2017 jan. 19. - 16:27:43
(7834/9141)
Tisztára mint az állatvilágban. Az oroszlánok ugyanezt csinálják, ha megkaparintottak egy új falkát, megölik az elõzõ falkavezér kölykeit és azonnal másikakat csinálnak. A nõket tényleg csak azért tartották, szüljenek minél többet, hogy aztán nekik legyen választék a gyilkoláshoz .... borzalom.

Azt a kettõt ölte meg Bangwon, akik közül az egyik YSG kedvence volt, és Sambong is õt szemelte ki trónörökösnek az idõsebb Lee-fiúk helyett.
Legalábbis a TGS-ben így volt, ilyesmiben szoktak ragaszkodni a valósághoz. (Pláne mióta bárki utánanézhet a Wikipédián :))

Ha jól emlékszem ezen a hídon történt a végsõ leszámolás ... ma is megvan.
Cafee. 2017 jan. 19. - 15:56:22
(7833/9141)
Egyebkent a 15. reszt lattam, 8 perc kivetelevel, kicist sok a beszelgetos huzavona es ugy latom, hogy a forditas gyanusan osszefuggestelen, nehezen ertelmezheto pont a legfontosabb vitaknal.
Cafee. 2017 jan. 19. - 15:52:59
(7832/9141)
Hat ez a sajat testver kinyiras ügy huzosabb, bar ugye szinte megszokotta valt a hatalmi harcok soran Korea es a vilag tortenelmeben is, sot, a Szulejmanba epp beleneztem egykor, s ennek kapcsan megdobbenve olvastam, hogy a törököknek ha sok fiutestver volt az uralkodo csaladjaban, a tronorokos mindig kinyirta a tobbit, szinte bevett szabaly volt, megkerulendo a hatalmi viszalykodast furkalodast. Na ezert nyirja ki kesobb a maradek Wangokat majd Bangwon, ha errol egyaltalan szo lesz ebben a sorozatban, de valamelyikben biztos, h szo volt rola, akkor olvastam.
Kerdes az is, hogyan tortenikma gyilkossag, mert ugye Sambong is eppen le akart szamolni Bangwonnal, csak BW megelozte, irjak par helyen. A forgatokonyvirotol fugg, hogyan allitja be, meddig akarja, hogy BW-vel szimpatizaljunk.
K. Judit 2017 jan. 19. - 14:09:53
(7831/9141)
Hát attól függ, kit nyír ki Bangwon ...
Nekem nem mindegy, hogy a politikai ellenfelét öli-e meg, vagy a saját testvéreit (meg az anyjukat) - akár politikai okokból....
Sambongot nem fogom sajnálni, mert õ tervelte ki BW megölését, ugye útban volt neki, csak BW ügyesebb volt és megelõzte. Persze ez lehet, hogy egy 20-21. századi gondolkodás (nem mintha manapság nem lennének politikai gyilkosságok, igény mindenesetre lenne még többre is), de nehezen fogadom el, hogy akivel nem bírok szóban, annak elvágom a torkát.

Most hirtelen én sem emlékszem, hogy ebbe a "házasság" dologba Sambongnak volt-e beleszólása, esetleg volt-e ellenvetése, de elvileg õk most egy hajóban eveznek, + YSG. Nincs velük könnyû dolga Sambongnak, de ez a lépés amennyire hihetetlennek tûnt, annyira jól jött nekik.
Azt, hogy ideiglenesen ki kivel fog össze, vagy ki kivel fordul szembe, nem biztos, hogy fogom tudni követni, pedig tartok tõle, hogy a dráma többnyire errõl fog szólni.

(Ezért kéne minél gyorsabban lezavarni a 15-öst, és a héten még mondjuk kettõt.)
Cafee. 2017 jan. 19. - 13:27:00
(7830/9141)
Most annyit taktikaztak, hogy elvesztettem a fonalat, nem ajanlott szovetseget Hong in Bangnak Sambong meg par epizoddal elobb?
Cafee. 2017 jan. 19. - 13:25:23
(7829/9141)
Egyelore egyaltalan nem itelem el Bangwont, bar igy is indultam neki a sorozatnak, mert mint irtam egy uj dinasztia csak nayon kemeny kezzel tud megkapaszkodni a tronon, erre pedig nem a totojazos picit besarozodott tisztesseges YSG, hanem Bangwon alkalmas, de figyelem, hogy mikor jon el az a pillanat, amikor tulzasba viszi az eroszakot.
K. Judit 2017 jan. 19. - 12:05:03
(7828/9141)
Szóval így tudja "elérni", hogy Hong in Bangék hoppon maradjanak...
Nagyon kellett volna az a család szövetségesnek, Hong in BAng nem vette észre, hogy nem csak Sambong a veszélyes ...
Hiába a kémhálózat, ezt egyszerûen nem tudták megakadályozni.
K. Judit 2017 jan. 19. - 11:58:12
(7827/9141)
Persze, Bangwon is türelmetlen, csak most a másikról volt szó.
Ezért használta az apja pecsétjét, ezért nõsül most ilyen hirtelen. Így tudja megakadályozni, hogy Hong in Bangék hoppon maradjanak.
Egyértelmû, hogy BW senkire nincs tekintettel, se az apjára, se BY-ra, sem az új arára, sem a bátyjaira stb. Õ tudja mit akar, de megy arccal elõre, mint a tank.

Tudjuk is már a történelembõl, hogy õt senki nem fogja tudni megállítani.
Cafee. 2017 jan. 19. - 11:55:10
(7826/9141)
Ez a lany nagyon okos, sztem tarsra lel benne Bangwon es mivel tudom, hogy Sambonggal szembekerulnek, sztem hiaba szereti BoonYit, kesobb szembefordulnak egymassal, BoonYi ugyan fekezni fogja, de Sambong mellett marad. Feltetelezem.
Cafee. 2017 jan. 19. - 11:51:41
(7825/9141)
Hm, hat pont ezert nem akartam meg ebbe belemenni, sztem aki turelmetlen, az Bangwon. A fiu tenyleg olyan maganyos hoskent meg tudja magat es a lanyokat vedeni, persze, hogy nem egyszerre, de most YH- t koveti arnyekkent, meg azt sem erti, hogy a lany kivel van, miert es mit akar. Ugyanakkor o volt az , aki ott a,barlangban, amikor Bangwon is ratalalt Sambongra, beolvasott Sambongnak, hogy azzal, amit akar szenvedest okoz az egyszeru embereknek es rengeteg verrel jar, a kisemberek jarnak rosszul, aztan pedig elment egyedul igazsagot szolgaltatni, YH- t is arra akarja ravenni, hogy ne csinaljon ilyen veszelyes dolgokat, ne kemkedjen, szoval en azt latom, hogy tulajdonkepp meg meg van zavarodva vagy meg nem tudunk eleget.
K. Judit 2017 jan. 19. - 11:24:18
(7824/9141)
Az esküvõ a 15-ösben lesz, kíváncsi vagyok, hogy ezt a szép és okos fiatal lányt érzelmileg ki tudja-e zárni az életébõl BW.
(Nem mintha kötelezõ lenne, de a drámák már csak ilyenek, szerintem úgy van ez is kitalálva, hogy BY legyen az igazi ...)
K. Judit 2017 jan. 19. - 11:20:30
(7823/9141)
Ez a különbség. Köztük minden mûködik ...
K. Judit 2017 jan. 19. - 11:17:21
(7822/9141)
A két lányt nem tudja megvédeni. Egyszerre nem lehet két helyen.
Sambonggal az lehet a baja, hogy türelmetlen. Hogy hiába a sok tervezgetés, konspiráció, nem történik semmi. Nem fogja fel, hogy csak lépésrõl lépésre lehet haladni, és ez idõbe telik. Gondolom nem is érti Sambong bonyolult gondolatait, õ inkább az erõszak híve. Már sokakat megvádoltak annak az embernek a meggyilkolásával, akit tulajdonképpen õ ölt meg, ezért azóta bujkálni kényszerül. Újabb feladatot pedig nem kap. Közben látja, mi folyik az országban, tenne is valamit ellene, de csak magányos gyilkos lehet belõle. Én úgy értettem, ez a baja. Megy az idõ, nem változik semmi, félti a lányokat is, õ pedig tehetetlen.
Pedig sok minden történt, Lee Ingyom félre van téve, megy a politikai csiki-csuki. Én is kíváncsi vagyok, hogy mikor lépnek már egy nagyobbat, de hátra van még 35 epizód :))

(Már-már sajnálom ezt a nõt, látszik, hogy iszonyúak akarja, szabályszerûen egyfolytában ömlik a szemébõl a könny is, mégsem meggyõzõ. És kémia sincs köztük .... )
Cafee. 2017 jan. 19. - 09:13:20 Előzmény K. Judit
(7821/9141)
Igen, furcsa ez a fiu, valojaban tudja mit akar, de hogy hogyan, azt nem. Most hirtelen azt sem tudom, mi valtotta ki Sambong iranti haragjat.
Yeon Hee annyira nem szimpatikus nekem, nem tudom objektiven megitelni, pedig itt lathatoan elvek es emberi magatartasformak allnak egymassal szemben vagy sorakoznak egymas mellett.
Dang Sae, ez a fiu, tele van lelkiismeretfurdalassal, mert gyavan viselkedett YH megeroszakolasakor, azota talan eppen ezert a harcmuveszet felsofokara kepezte magat, mikozben pillanatnyilag o a legzavarodottabb, hogy mit kezdjen ezzel a tudassal onmagaban azon kivul, hogy magat es YH- t es mostantol talan a hugat is megvedje, marpedig egyelore csak ennyit tud, nem tobbet, mint Mooh yul. Meg meg kell nezni nehany reszt, hogy ezeket ossze lehessen hasonlitani, de majd megteszem.
Cafee. 2017 jan. 19. - 08:30:19
(7820/9141)
K. Judit 2017 jan. 18. - 15:45:42
(7819/9141)
SFD:
Hát ebben tévedtem. A 14-es epizódban ismerkednek meg, a 15-ösben össze is házasodnak.
Az elõzetesbõl úgy látom, Hong in Bang tajtékzik. Haha.

OFF:
Most már sejtem, miért nem láttam az Empress Ki utolsó részeit. Valószínûleg nem bírtam idegekkel....
Rémségesek ezek az epizódok :(

(Helyes ez a fiú, bár egyelõre túlságosan keményfejû.)
K. Judit 2017 jan. 17. - 10:15:43
(7818/9141)
"Now that our faith and love have grown, [we've] decided to form a bond."

Az a szerelem, ami az idõvel nõni tud, az elején nem lehetett valami szenvedélyes.
Kényelemre gyanakszom :))
Cafee. 2017 jan. 17. - 09:32:06
(7817/9141)
Ez meglepett, még azt sem hittem el, hogy tényleg járnak, erre most kiderült, összeházasodnak
http://www.allkpop.com/article/2017/01/breaking-rain-dedicates-a-handwritten-letter-to-fans-delivering-news-of-his-upcoming-marriage
Cafee. 2017 jan. 17. - 00:09:35
(7816/9141)
K. Judit 2017 jan. 16. - 23:16:57
(7815/9141)
Ez a lány lesz Bangwon felesége - nem azonnal.
K. Judit 2017 jan. 16. - 23:16:02
(7814/9141)
Ez a férfi az erõszaktevõ - most Hong in Bang szolgálatában áll.
Majd biztos összefutnak YH-val.
K. Judit 2017 jan. 16. - 23:14:37
(7813/9141)
Most jön rá ... YSG-rõl beszél ...
K. Judit 2017 jan. 16. - 22:02:26
(7812/9141)
Nagyon szerette a bátyját és mégis képes volt azt mondani neki, hogy inkább halt volna meg, mint hagyta hogy elhurcolják Yeon-hee-t. Arra gondol, hogy nem szabad senkit szeretnie, mert nagyon gyorsan elveszítheti és az nagyon fáj. Akkor már inkább ne szeressen senkit, az kevésbé fájdalmas.

Sokszor veszem észre, hogy a szerelemmel "önmagában" nem tudnak mit kezdeni. Ugyanolyan szeretetnek gondolják az anya iránti, ill. mondjuk a báty iránti szeretetet, mint a szóba jöhetõ férfiét. (Persze gondolom, ez addig van így, míg a testi szerelem közbe nem lép. Jó esetben. Mert ha eljön a testi szerelem és nem tetszik, akkor boldogtalanság van ... láttunk erre is példákat k-drámákban. )
Emlékszel, Nyang is azt mondta, úgy érez Wangju iránt, mint a kiskacsák a kacsamama iránt, örökké csak õt követik. Szóval neki Wangju a kacsamama, aztán Togon még rátett egy lapáttal, õ meg Nyangot tekinti kacsamamának, ezért ez a csillapíthatatlan szeretet iránta, és ugye az õrült féltékenység is.
Cafee. 2017 jan. 16. - 21:21:20
(7811/9141)
Buntudata van, de hogy ez miert abban csucsosodik ki, hogy nem szerethet senkit, azt meg nem tudtam megfejteni. Mert az magyarazat Bangwon visszautasitasara, hogy nagy kozottuk a tarsadalmi kulonbseg, de hogy a batyja hogy jon ide? Azt hiszi, hogy mar valoszinuleg meghalt.
K. Judit 2017 jan. 16. - 21:18:21
(7810/9141)
Ok, emlékszem.
Most folytatom a 13-ast, sokszor nézem így, részekre bontva.
Holnap jöhet a 14-es?
Cafee. 2017 jan. 16. - 20:36:50
(7809/9141)
Az a jelenet ugrott be neki, amikor a batyja az ujjara tett piros festeket es a baratnoje homlokara nyomta az unnepsegen, igen a megeroszakolas elott. Aztan jol leuvoltozte a batyja fejet, hogy miert nem vedte meg a baratnojet, inkabb halt volna meg.
K. Judit 2017 jan. 16. - 19:50:33
(7808/9141)
Jó szövegek vannak, de szerintem még sokkal több ilyen lesz. Érdemes lesz nagyon figyelni a szöveget.

Nem tudom, mi ugrott be Boo Yi-nak, amikor elszaladt, hirtelen otthagyta BW-t. Felrémlett neki egy arc, vagy az övé, vagy a lányé, akit megerõszakoltak, és egy véres mutatóujj. De nagyon rövid volt ez a részlet, nem ugrott be a jelenet. Mindenesetre errõl az jutott eszébe, hogy az érzelmeit lehetõleg fojtsa el. Talán pont a megerõszakolós jelenet kezdete volt.
K. Judit 2017 jan. 16. - 19:45:26
(7807/9141)
A mait láttam, de egy ideje gyanakszom, mert feltûnõen nem emlékszem az utolsó részekre. Erre sem emlékeztem, persze kitaláltam, hogy most már csak Wangju eunuchjától tudhatja meg Nyang a kerek történetet a gyerekrõl. Még a kopasz is tudhatja, hogy a gyerek nem halt meg, de a történetet összerakni csak az általunk Jukbang néven ismert eunuch tudta.
Arra se emlékeztem, hogy Togon mennyire gonosz lesz például Mahával, még ha érzi is, hogy nem az õ fia, akkor sem engedhetné meg magának.
Aztán Kolta áskálódásai, vagy a császárné meg az özvegy császárné szemét, övön aluli dolgai ...

Egyetlen percig nem tudnék egy ilyen palotában levegõt venni, sem császárnõ/néként, sem hitvesként, sem ágyasként, sem komornaként, pláne nem szolgálóként (hogy még dolgoznom is kelljen a sok szenvedésért :)) Mindenkinek egyetlen hajszálon múlik az élete, és a hatalomért majdnem mindenki elaljasul.

(Egyre emlékszem biztosan, hogy Kolta lesz a Sasok háza álarcos vezetõje. A többire nem.)
Cafee. 2017 jan. 16. - 19:34:17
(7806/9141)
Ez meg milyen igaz, csak az a kérdés, ki mit tart helyesnek
Cafee. 2017 jan. 16. - 19:31:49
(7805/9141)
Ezt már régebben fényképeztem ki, nagyon szépen beállitott kép
Cafee. 2017 jan. 16. - 19:13:24
(7804/9141)
Pedig ma tudta meg Nyang, hogy Maha az õ gyereke, Wangju embere mondta el neki sirdogálva.
K. Judit 2017 jan. 16. - 16:11:44
(7803/9141)
SFD:

Most már a vikin nézem a 13-ast, az elõzõ hely nem volt valami megbízható. Nem tudom kikapcsolni a megjegyzéseket balra felül, néha látom, hogy három-négy különbözõ nyelven diskurálnak a film követõi. Jópofa. A Kalózokat nem sokáig bírtam, még annyi idõ is kár volt érte ... Az viszont most már biztos, hogy az Empress Ki utolsó részeit nem láttam.

Létezhet, hogy a 14. század végén ilyen kényelmes szobák voltak a leggazdagabbak házaiban? A szekrénysor egy titkos bejáratot is takar.
K. Judit 2017 jan. 15. - 18:33:40
(7802/9141)
A 11-es epizód nem volt túl izgalmas, tényleg csak az volt a lényeg, hogy Sambong is rátér a nem túl egyenes útra, félrevezetõ levelet ír.
(A 12-est ha nem ma, akkor holnap reggel nézem meg, tegnap vacakolt az oldal, ahol szoktam nézni, rájöttem, hogy nem jó csúcsidõszakban nézni.)

Most elmegyek kalózokat nézni, Raint majd utána :)
K. Judit 2017 jan. 15. - 18:30:46
(7801/9141)
Nemsokára, 18:30h-kor kezdõdik egy Kalózok c. film a Filmmánia csatornán. Kil Nam-gil játszik benne, 2014-es. Most vettem észre.
(Holnap 14:40h-kor megismétlik.)

Több mint két órás film, és pont abban az korszakban játszódik, amit mostanában kerülgetünk (Koryeo, Joseon dinasztia) a Sárkányokkal, az Empress Kivel (korábban a TGS-sel, a Maids-szel stb.) ...
Mindjárt bemásolom a Portos ismertetõjét, amiben emlegetik azt a hajót, amirõl többször hallottunk már.

"A 15. század hajnalán I Szonggje tábornok megdönti a Korjo királyság hatalmát, hogy saját dinasztiát alapítson. A hazaárulással nem ért egyet egyik tisztje, Csang Szadzsong, ezért I meg akarja öletni. A férfi elmenekül és banditának áll. Néhány évvel késõbb az I által frissen megalapított Csoszon királyság Ming-dinasztiától kapott hûbéri pecsétjével elindul egy hajó Kínából Csoszon felé, ám útközben rátámadnak egy bálnára, ami széttöri a hajót és elnyeli a pecsétet. Az életüket féltõ hivatalnokok a királynak azt hazudják, kalózok rabolták el az értékes kincset, így elrendelik a kalózok levadászását. A kalózokat azonban egy gyönyörû és veszélyes nõ, Jovol vezeti, és nem adja könnyen a bõrét. Megindul a hajsza a pecsétet lenyelõ bálna után, amibe Szadzsong is beszáll a busás jutalom reményében. Csakhogy a szárazföldi bandita mit sem ért a hajózáshoz, ráadásul a rablóbandája sem egészen épelméjû."

(Biztos sokan láttátok már.)
Cafee. 2017 jan. 15. - 18:22:04
(7800/9141)
https://www.youtube.com/watch?v=_s5JQkJ6t6I
Rain uj albumáról /Xia facebookról/

Akármennyire is kedvelem, ez bizony elég gyengécske, ezzel nem fog visszakerülni az élre.
K. Judit 2017 jan. 14. - 11:34:30
(7799/9141)
A 11-12-est biztos meg tudom nézni, megpróbálom a 13-ast is.

OFF:
Tegnap nagy kedvem lett volna folytatni a Császárság kincsét, aztán lebeszéltem magam.
Ezekre az epizódokra nagyon homályosan emlékszem. Nem is biztos, hogy láttam :))
Most már végképp nem tudom, mikor ismeri fel Nyang Mahában a saját fiát, sokkal korábbra tettem magamban.
(Nem zárom ki azt sem, hogy Wangju eunuchja árulja el neki .... ennyire nem rémlik.)
Viszont azt valahogy érzem, hogy Bayan meghalt. (???)
Cafee. 2017 jan. 14. - 10:06:56
(7798/9141)
Csak a 12. résznél tartok, de belealudtam, ma befejezem, s talán a 13. részt is megnézem, nem jó ennyire széthuzni, mert megint elfelejtem a neveket.
K. Judit 2017 jan. 12. - 13:03:20 Előzmény Cafee.
(7797/9141)
Folytasd csak, ahogy tudod, én hamar utolérlek :))
Cafee. 2017 jan. 11. - 14:32:30
(7796/9141)
Lattam a 11-est, azert Sambongra is hatottak a fiatalok. Nem uaz, de most Sambong is trukkot alkalmazott a level kicserelesevel
K. Judit 2017 jan. 08. - 23:29:17
(7795/9141)
Megnéztem a 10-est is.
Biztos, hogy fognak találkozni és gondolom ugyanazon az oldalon, csak sajnos BW eljátszotta mindkettõjük, fõleg Sambong bizalmát. Hogy aztán idõközben enyhül-e a bizalmatlanság, nem tudjuk, sok dolguk lesz, talán néha biztos elfeledkeznek róla - hacsak nem áll elõ BW újabb elõre nem látható ötletekkel - de hát tudjuk, hogy végül egyikük véget vet a félreértéseknek és le fog számolni a másikkal.

(Különben ez a pecsét dolog egy kicsit furcsa, mert ha valaki otthagyja az asztalán, ill. nem zárja el, bárki rá tudja nyomni bármilyen hivatalos iratra. YSG-nek valószínûleg eszébe se jutott, hogy a saját katonái, vagy a saját gyerekei képesek lennének erre. Ma is használnak - jóval kisebb - családi pecséteket, de gondosan elzárják, széfben tartják, gondolom nincs köztük két egyforma, és biztos az aláírásuk is kell hozzá.)
Cafee. 2017 jan. 08. - 16:58:39
(7794/9141)
Nem kell sokáig várni, már a 10. részben eldõl. Én itt örömködtem, hogy Bangwon beinditotta az apját, na megnézheted, mit kap ezért Sambongtól, mert hogy igy YSG nem magától döntott, nem magától csatlakozott Sambonghoz. Érdekes és igaz dolgokat vágott Sambong Bangwon fejéhez, s megtudjuk azt is, hogy nála hol történt a törés, ami miatt õ semmiféle sunyi, hátulról jövõ trükköt, csalást nem akar elfogadni. Lehet, hogy Sambong innentõl nem bizik már BAngwonban, hát annyiban változtatok a véleményemen, hogy igaza van Sambongnak, de ez egy idealista elképzelés, forradalmak nem igazán sikerülnek vér és áldozat nélkül, ezt pedig Ddang Sae vágja Sambong fejéhez. Szóval a barlangbéli happy togetherbõl lett egy nagy szétválás, mindegyik a maga módján akarja megvalósitani az elképzelését ezentul. Vajon találkoznak-e még egy oldalon, legalább egy ideig?
K. Judit 2017 jan. 08. - 15:26:21
(7793/9141)
Túl vagyok a 9-esen, a 10-est majd késõbb nézem meg.
Hát nincs új a nap alatt, a hírverés ma is jól bevált módszer, csak akkoriban sokkal nehezebb volt és több idõt vett igénybe. De eredményes még ma is.

Igaz, hogy Sambong nélkül nem mozdult volna YSG, de az is igaz, hogy YSG nélkül Sambongnak is jóval nehezebb dolga lett volna, ha egyáltalán ... Abban az országban, a romlott uralkodóházzal és nemességgel az élen (polgárság nuku, néhány felvilágosult egyetemistával és tanárral) az egyetlen semleges, és megbízható figura a sikeres katona volt, aki már bizonyított, nem vette el senki pénzét, nem dúskált a javakban, ellenben elzavarta a japánokat és a különbözõ mongol törzseket. Rá merték bízni az ország védelmét még Mingekkel szemben is. Emlékszem, hogy jóban voltak Choi Younggal, õket tényleg a politika választotta el egymástól. Choi nem ismerte fel, hogy óriási változásra van szükség.
Kíváncsi leszek, mikor gurul el Sambong gyógyszere, a nagy emberismeretével hogy nem vette észre Bangwonban a mindenre elszánt, legyõzhetetlen ellenfelet.

(Nagyon színes figura a szerzetes, de megmondom õszintén, álmomban sem gondolnék így egy szent emberre, aki szinte már teljesen olyan, mint a transznemû Gil Tae Mi (hatalom nélkül), ellenben fecsegni, jártatni a száját jól tudja. Még a nyilvánosházbeli örömlányok sem olyan cifrák és locsifecsik, mint õ. Nyilván szándékosan ilyenre van megírva, kíváncsi vagyok, lesz-e még ebbõl egyéb poén is...)
Cafee. 2017 jan. 08. - 14:14:44
(7792/9141)
Nem sürgetlek, egyébként az okokat majd pont a 9. részben tudod meg, az elõbb leirtam.
Cafee. 2017 jan. 08. - 14:13:35
(7791/9141)
Sambong tett arról, hogy Hong ellen forditsa Choi-t és Imin-t, uis õ irt egy levelet Choi-nak arról, hogy a BonYiéktól elvett földet nem szolgáltatta vissza a kormánynak, hanem egy szolgájának a nevére iratta és megtartotta.
Sambong ezen kivül megbizza ezt a Yeon Hee-nevü /YH/ /megerõszakolt/ lányt, hogy keresse meg az idõközben hires regõssé vált Ddang Sae-t, késõbb Bang Ji-nek nevezett volt szerelmét, és nagy összeget ajánl fel Ddang Saenek, ha minél hamarabb elhireszteli, hogy Hong és Gil Tae Mi ölték meg Baek Yoont.
Ez a két dolog elég ahhoz, hogy Imin és Choi meg akar szabadulni Hongtól.
Ezzel rákényszeriti Hongot , hogy YSG mellé álljon. Kérdés, mit tesz késõbb Gil Tae Mi.

Na ezért is irtam azt, hogy YSG-nek Sambong nyitott utat és szerzett támogatókat, önmagától soha nem lépett volna.

Érdekes, hogy eredetileg Choi és YSG nem voltak ellenségek, Choi alárendeltje volt YSG.
K. Judit 2017 jan. 08. - 12:57:43
(7790/9141)
Azt az angol fordítást, amit én nézek azért olyan rettentõ fárasztó olvasni, mert egy csomó rangot, hivatalt (tájat, várost, híres embert stb.) egyszerûen fonetikusan koreaiul ad meg.
Pl. szerintem a Dae Sa Seong, ami Hang in Bong neve elõtt áll, biztos, hogy valami rang (de lehet, hogy csak tiszteletre méltót jelent). Annak a bizonyos Book-nak is lehetne valami nevet adni, nem beszélve a Do Dang-ról, aminek szintén lehet valami korabeli neve, de jobb híján a kormányülés kifejezés is elfogadható lenne.
Szóval ezt olyasvalaki fordította, aki vagy eredetileg koreai, vagy lusta kicsit mélyebbre ásni a rangok és hivatalok stb. korábbi elnevezéseiben. Ezért fordulnak elõ néha egész sorok, amiket teljesen fölöslegesen olvas végig az ember, anélkül, hogy eljutna az értelme az agyáig.
A kép mérete viszont pont megfelelõ, ezért nem keresek másik helyet. Plusz egy oldalon megtalálható az összes epizód, nem kell külön keresgélni ...
K. Judit 2017 jan. 08. - 11:53:21
(7789/9141)
Igen, jöhet, bár még a 9-est sem fejeztem be, ráadásul a konyhában lenne a helyem :)
Most hirtelen fogalmam sincs, miért esett ki HOng in Bang a pixisbõl, biztos valami rosszat szólt a kormányülésen, amire nem figyeltem föl. Majd visszakeresem.
Cafee. 2017 jan. 08. - 11:40:54
(7788/9141)
Köszi.:)
Akkor jöhet a 10. rész ma?
K. Judit 2017 jan. 08. - 11:14:40
(7787/9141)
"What Yi Bang-Won found out in the cave is that the mysterious mastermind wanted to utilize Yi Seong-Gye’s Northeastern territory as a base camp for his revolution."

http://bodashiri.tumblr.com/post/132002686271/six-flying-dragons-ep-07

Nem egy részletes elemzés ... van is egy megjegyzés, hogy a forgatókönyvírók a "forradalmi tábor" elképzelésnek akartak hangsúlyt adni.
Cafee. 2017 jan. 08. - 11:06:01
(7786/9141)
Ez hol található, adjál lécci linket errõl a 'Book'-ról, mert én akkor tévesztem azzal az elképzeléssel, hogy országrészeket akarnak visszaszerezni északon.
Cafee. 2017 jan. 08. - 11:02:37
(7785/9141)
Igen, én is ugy gondolom, hogy ott követte el a hibát, hogy belehajszolta YSG-t is abba a döntésbe, hogy YSG nem BAngwont jelölte ki utódként. Ez Sambong ideológiája szempontjából érthetõ volt, legyen egy bábkirály a trónon és kormányozzák az országot a tudósok és nemesség. Ez szép ideológia, de elõreszaladt az elmélet, akkor és ott egy véreskezü uralkodóra volt szükség, hogy bebiztositsa az uj dinasztia elfogadottságát, aztán Bangwon tulzásokba esett.
K. Judit 2017 jan. 08. - 10:51:57 Előzmény Cafee.
(7784/9141)
Lehet, hogy eleinte a modern ideológiáival meg a behízelgõ modorával sokat elért, meg tudott dumálni forrófejû és higgadt politikusokat ugyanúgy, mint szegény nincsteleneket, szót tudott érteni mindenkivel, de azért mi már tudjuk, hogy óriási szerepe volt a duruzsolásával abban, hogy YSG-t és a feleségét is külön-külön meghülyítse, aki aztán a két kisfiával együtt át is költözött a túlvilágra, és hogy Bangwont úgy felbõszítse, hogy aztán még õ maga is az áldozatul esett neki. (Azt én már el is felejtettem, hogy tulajdonképpen õ készült kinyírni BW-t, aki viszont megtudta, és nem habozott, hogy õt is eltegye láb alól.)
K. Judit 2017 jan. 08. - 10:41:22 Előzmény Cafee.
(7783/9141)
Épp most olvasom, hogy az a bizonyos "Book", amire Bangwon rányomta az apja pecsétjét, tulajdonképpen önállóságot, egy önálló régiónak számító országrészt jelentett volna északon. Épp ott, ahol YSG állomásozik, Hamjoo-nál. Tehát õ már ott volt, mert közben támadtak a Jürdzsik is, amikor ez a terv beszivárgott YSG sátrába. Nem hagyta jóvá rögtön, mert elképzelhetõ volt, hogy valami provokátor készítette a tervet, különben is tudjuk, hogy elég óvatos volt. (Gondolom nem akart még egy akkora baklövést, mint amit a barátja elárulásával tett anno.) Még nem ismerte Sambongot, aki onnan akarta indítani a forradalmat. Mindenképpen fel akarta használni YSG-t, mert õ volt a gyõztes hadvezér, neki pedig akkor még nem volt elég híve a diákjain és néhány bebörtönzött, vagy számûzött emberen kívül. Ezért osztogatta azokat a bizonyos babákat, hogy lehetõleg mindenki, aki az ellenállást fontolgatta magában, egy helyen gyûljön össze. Bangwon nem kapott meghívó babát, õ lopott magának egyet. Õ már ismerte azt a tervet, mert Sambong titkos barlangjában kutakodott állandóan, míg S. számûzetésben volt.

Szóval ezt Bookot nyújtották be az akkori kormánynak, azzal, hogy plusz önellátó lenne ez a régió (a lakosságot is kiképeznék és bevonnák a harcokba), ennek következtében nem kellett volna adót sem fizetnie. Nem fogadták el, azt hiszem elnapolták az ülést. (Most tartok ott.)

A szalmakalapos nõ annak a gibangnak a vezetõje, a Madame, ahol a titkos információk cserélõdnek. Tulajdonképpen kémközpontnak is lehet nevezni, ennek a neve is H-val kezdõdik, bajban vagyok ezekkel ... Gondolom a tulajdonos, a kalapos nõ felhasználja a lányt, akit megerõszakoltak, fizet neki az információkért. (Neki mindenki fizet a legmagasabb kormányköröktõl Hong in Bangon át a szerzetesekig - mindenki.) Persze a lány óvatos, megválogatja, hogy mit árul el a Madame-nak.
Cafee. 2017 jan. 08. - 10:41:08
(7782/9141)
Ja és a jelentõs intézkedések mind Sambongnak köszönhetõek
Azért megértem, ha tele volt aggodalommal és szorongással, nem semmi egy dinasztiát leváltani hadvezérként és a trónra ülni. Igy is folyamatos lelkiismeretfurdalása volt, mert szembefordult barátjával és igy lojalitása már régen megkérdõjelezõdött és zsarolhatóvá is vált.
Bangwon csalódása benne és ellenszenve a korjói arisztokráciával szemben ide vezethetõ vissza. Ebben a sorozatban legalább is.
Ugy egyébként is már régóta ugy gondolom, hogy egy ilyen puccsal megvalósuló dinasztiaváltást nem lehet egy egymással rivalizáló, hatalmat kisajátitani akaró nemesség vezetésével levezényelni, ide bizony kemény kéz kellett, erre Bangwon volt alkalmas, de most elõreszaladtam a történetben. Mindenesetre, Sambong ideológiája csak elméletileg szép, bár a társadalmat magát nem akarta átszabni, csak a hatalommegosztáson akart változtatni. De gondolom, ez majd kiderül késõbb, aztán lehet errõl vitázni.
Cafee. 2017 jan. 08. - 10:10:56
(7781/9141)
Nekem pedig éppen a 9. epizód láttán erõsödött meg az a benyomásom, hogy itt ebben a sorozatban YSG egyszerüen belekényszerül a puccsba, hiszen Bangwon és Sambong mozgatja a szálakat a háttérben, Sambong az arisztokráciának egy csoportját állitja YSG mellé, Bangwon pedig a pecséttel szembeállitja YSG-t Choi-val és Inimmel.
Az persze más kérdés, hogy YSG sem elégedett Korjóval, ill. vezetõivel, Inimmel és holdudvarával, sokáig nem mer ellenszegülni, ehhez kellett Sambong és a fia, Bangwon, akik ideológiát és erõt adnak neki. Sambong adja az ideológiát, Bangwon pedig elvégzi a piszkos munkát. YSG a katonaság erejével járul hozzá a változáshoz.

A lány, akinek a képét te is beraktad és már láttuk sok sorozatban az, akit megerõszakoltak, hogy kik azok a nõk, akiknek jelent, nem egészen világos.
Cafee. 2017 jan. 08. - 09:24:51
(7780/9141)
Megneztem a 9. Epizodot is tegnap, ma jon a 10.
K. Judit 2017 jan. 07. - 20:59:50
(7779/9141)
Nekem az az érzésem, hogy fordítva volt, hogy YSG tisztította le az utat, elõször is a Wangokat YSGnek sikerül elzavarnia, csak ezek után lesz lehetõsége Sambongnak is, hogy nyilvánosságra hozza és megértesse az elképzeléseit a lakossággal, sõt Bangwon is csak ezek után tud majd trónra kerülni és esetleg felhasználni Sambong elképzeléseit, ha akarja.

Több évtized alatt vált YSG tábornokból király. Tudjuk, hogy csak egy egyszerû katonaember volt, aki a katonái közül ugyan kitûnt, de õ maga nem volt tanult, sõt nem ismert egyetlen tanult embert sem, állandóan harcolt valahol, nem járt a palotába, nem voltak udvaronc haverjai stb. Józan paraszti esze volt, így nyerhetett csatákat, és eleinte nem is merészelte volna kritizálni a fennálló rendet, és ahhoz nagyon sok idõnek el kellett telnie, hogy észrevegye: itt senki nem fogja kezdeményezni a bajok orvoslását. Tudjuk, milyen szomorú helyzet, ha bebetonozódik a rendszer, semmilyen oldalról nem találni egyetlen embert sem, aki cselekedne.
Erre jött rá valószínûleg, és bármennyire is nem szeretett volna uralkodó lenni, bármennyire nem érezte magát alkalmasnak a feladatra, egyszerûen nem volt más rajta kívül, aki a tettek mezejére lépett volna. Ugyanis neki a jó híre mellett legalább felelõsségérzete volt, ami a többieknek nem. Nyilván voltak nála csavarosabb eszû udvaroncok, népbutítók (pl. a sámánasszony, vagy Inim, aki még mélyebbre taszította az utolsó királyt az egész udvarral együtt), sõt lehettek, akik jobban vágytak a hatalomra, mint õ, de a piszkos munkát neki kellett elvégeznie. Nem mellesleg az uralkodása sem volt hiábavaló, ha jól emlékszem olvastam a Wikipédián néhány egész jelentõs intézkedést, ami a nevéhez fûzõdik ...
K. Judit 2017 jan. 07. - 20:05:21
(7778/9141)
A 2. epizódban találtam rá Sambong beszédére, a vége felé hangzik el, amikor a transzvesztita elõadása után - amirõl pontosan tudta, hogy az öreg fõminiszter csapdája - tényleg elkezd lelkesítõen beszélni. Épp Po Eunnak mondta egyszer, hogy neki csak egy színpad kell, akkor ki tud majd bontakozni. Az elsõ két kérdést megbeszélte ugyan a híveivel (érdekes pont Hong in Bang volt az egyik), de a válaszok olyan jól sikerültek, hogy a tömegbõl is, fõleg a S. egyetem tanítványai közül egyre többen csatlakoztak a szónokhoz.
Pedig csak annyit mondott, hogy ha most a legmagasabb szinten fogadják a yüani követet, akkor biztos, hogy nem kerülhetik el késõbb a háborút a Mingekkel.

És bólogatott nemcsak Hong in Bang és Po Eun, hanem a két kékruhás minisztériumi pasi, aztán sorra egyre többen a lelátóról is ....
Szóval sokan voltak, akiknek nem tetszett, ami az országban folyik, nem csak Po Eun szeretett volna változtatni. Ám késõbb kezdték vitatni Sambong módszerét, aztán az alkalmat stb., szóval ahogy közeledett az idõpont, inkább meghátráltak, beijedtek. Tovább nem néztem, de ezek közül sokat bebörtönöztek, Hongot biztos, de úgy emlékszem Po Eunt is ... Hongról tudjuk, hogy átpártolt az uralmon lévõkhöz (bár néha reménykedtem, hogy csak játszik, már úgy látom, nagyon elkötelezte magát, számára nincs visszaút).

Bangwont én sem értem, talán arra számított, hogy az apja az õ kérésére mégis elvállalja a vezetõ szerepet. Vagy már most arra számít, hogy helyette õ fog uralkodni? Nem tudom, itt még elég fiatal, tanulásra lenne szüksége. Ráadásul a gyilkosságok után, mikor az apja számûzte magát egy kolostorba, a legidõsebb bátyja került a trónra, õ csak késõbb következett.
Cafee. 2017 jan. 07. - 17:59:57
(7777/9141)
Ra azert nem gondoltam, mert ot ismerjuk a tortenelembol, o meg el, o fog verselgetni Bangwonnal. O csak javitani akar Korjon, de nem akar gyokeres valtoztatast, lojalisma Wangokkal
Cafee. 2017 jan. 07. - 17:57:38
(7776/9141)
Koszi, akkor o volt az. Lattam a 8. epizodot is, nekem meg mindig nem egeszen vilagos minden. Bangwon kiseloadast tart arrol, hogy Apja miert nem alkalmas, majd az apjat konnyek kozt gyozkodi, hogy o lenne az alkalmas uralkodo. Valojaban, ismerve a valosagot ugy tunik, hogy apjanak vegig masok /Bangwon es Sambong/ tisztitottak el az utat a tronig Na de ugy emlekszem, hogy meg megprobalkozik o is Wang leszarmazottakat ultetni a tronra.
Tötyörög, tépelôdik, donteskeptelen.
Bangwon pedig tulsagosan is jol tudja, mit nem akar, egyertelmuen felhaboritja a nemesek hatalma, kuldetestudatos.
K. Judit 2017 jan. 07. - 15:03:37
(7775/9141)
Eredetileg erre a fazonra gondoltam, õk ketten Hong in Bang és Po Eun támogatták Sambongot, de az utolsó pillanatban berezeltek, amikor megtudták, hogy Sambong meg akarja ölni a yüani követet. Mindenesetre végül elkapták õket is, és úgy emlékszem, Hong in Bang õt árulta el, ezért engedhették ki a börtönbõl.
K. Judit 2017 jan. 07. - 14:57:44
(7774/9141)
De másnap õt meg Sambongot két miniszteri hivatalnok kapta el, mert megneszelték, hogy õ fogja üdvözölni a yüani követet és tudták, hogy botrány lesz belõle.
Õket pont ugyanabban a kis házban rejtették el, ahol az elõzõ nap megkötözött kissrác is volt.
K. Judit 2017 jan. 07. - 14:53:32
(7773/9141)
Épp elkapta Ddang-sae-t, aki a kislánnyal együtt elbújt az egyik szekerükön. Megkötözte, egy kis házban hagyta (másnap akarta elengedni) ...
K. Judit 2017 jan. 07. - 14:48:25
(7772/9141)
Valahol olvastam egy véleményt, hogy ezek a kosztümös drámák már nem is annyira a hazai közönségnek, hanem inkább a külföldnek szólnak. Nem vagyok benne biztos, ugyanis ha így lenne, talán megpróbálhatnák nem nehezíteni, hanem könnyíteni a külföldieknek a megértést. Azzal nem fog menni, ha egy szereplõnek továbbra is két-három nevet is adnak (egyenként persze három tagból álló neveket), és azzal sem, ha öt-tíz epizódonként említenek meg egy nevet, amire emlékezni kellene. Az ember, akit kerestem (már megvan, mindjárt fölteszem a képét), se nem található a fõszereplõk, se a mellékszereplõk között, még csak meg sem említik a nevét a szereposztásban. Az arca elsõre nem különösebben megjegyezhetõ, pláne, hogy testõrként tûnik fel elõször. (Ki a fene néz meg annyira egy testõrt, hogy nyolc epizód múlva is emlékezzen rá, talán csak akkor nézi meg jobban az ember, amikor odaírják mellé a nevét, és hogy õ tanítványa és a személyi õrzõje is Sambongnak ... Aztán másik ruhában, pl. amikor pár jelenettel késõbb a szokásos piros ruhában, propelleres kalapban fogták el, nekem ugyanúgy nem volt ismerõs ...)

Pedig én figyelem az arcokat, és soha nem mondanám, hogy minden ázsiai egyforma.
Ezt a szereplõt valahogy nem jól választották meg, mindegy, lehet, hogy egyáltalán nincs jelentõsége, talán soha többé nem említik, én most már elmondhatom, hogy megdolgoztam azért, hogy azonosítsam :))
K. Judit 2017 jan. 07. - 11:48:54
(7771/9141)
A 8-as epizód megvilágít pár dolgot, lényeg, hogy összegyûlnek végre azok, akik véget akarnak vetni a három fõ bûnös, a fõminiszter, a transzvesztita és Hong in Bang rémuralmának. Amint összegyûlnek végre a H. betûs helyen, ahol a tábornok állomásozik, még óvatoskodnak, gyanakszanak egymásra is ... de végül, mire elõkerül Sambong a szalmakalapja alól, talán már mind ugyanazt akarják ... Pont egy igazi lelkesítõ, jól kommunikáló vezetõre van szükségük. (A tábornok se lett volna rossz, de neki sajnos nincs elég önbizalma és a bûntudat is folyamatosan gyötri még az elején megölt(?) barátja miatt. Ráadásul Bangwonnal sincs valami jó viszonyban. Ez a Bangwon úgy látom, elég merev, csak fehéren-feketén lát, nem érdeklik az apja érvei, motivációi, csakis saját csalódottsága érdekli, amit akkor érzett, mikor az apját a fõminiszter megalázta. Egyelõre helyettesítette magában az apját Sambonggal, most õt isteníti, ez pedig egyenes út az újabb csalódáshoz ...)

Megvárom, míg túl leszel a nyolcason, direkt nem szaladtam elõre (bár túl sokat nem lenne jó várni, nehogy úgy járjunk, mit a W-vel...).
Ja és azért is megvárlak, hátha te emlékszel arra a Lee Eun Changra, akirõl pár hsz-szel korábban írtam. Egyre inkább úgy rémlik, hogy arról az emberrõl van szó, aki Hong in Banggal együtt segítette eleinte Sambongot, ezért bebörtönözték õket. Aztán miután Hong elárulta a társát, õt kiengedték és csatlakozott a másik két hatalmas jómadárhoz. Sõt a transzvesztita sógora(?), vagy veje(?) lett. Az õ ötlete volt a 90%-os adó is ...
Cafee. 2017 jan. 06. - 00:38:50
(7770/9141)
Na végre meg tudtam nézni a 7. részt, kicsit konfuz ez még mindig, de már kezd összeállni a kép.
Annak a szerzetesnek /hullámosszájunak/ több neve is van, asszem.
Jó ebben a szerepben a szinész, mindig csak kalapos szerepei voltak, kis változatosság nem ártott meg neki.
K. Judit 2017 jan. 04. - 23:35:53
(7769/9141)
Azt tudják már, hogy Maha nem Tanasiri gyereke, mert az égett arcú szerzetesnõ elárulta Nyangnak. (Utána felkötötték egy fára gondolom Tanasiri parancsára.)
Elmondta, hogy találta a gyereket, de azt nem, hogy milyen körülmények között. (Azt csak a kopasz eunuch tudja, aki elmondta Jukbangnak.) És Nyang még azt sem tudja, milyen ismertetõjel van a gyerek lábán. Ebben az epizódban még nem derül ki, hogy Nyang gyanítja-e, hogy az õ fia Maha, mindenesetre az eunuchok már pontosan tudják, hogy Wangju és Nyang gyerekérõl van szó.

El Temürnek elmondja Nyang a börtönben, hogy nem az õ vérvonalát viszi tovább a kis Maha, elmondja azt is, hogy Tanasiri meddõ.

A háború egy kicsit hátráltatja a kommunikációt Nyang és az emberei között, de én emlékszem egy késõbbi jelenetre, amikor Nyang észreveszi a kis Maha lábfején a három csillagot.

A Yi San-ba már nem hiszem, hogy be tudok kapcsolódni, láttam, hogy a 43. résznél tartanak. Lehet, hogy Hongot összekeverem a másik pasival, aki távoli rokon volt, és akit tényleg megitattak méreggel a király parancsára. Igazad van, Hong életben lesz a számûzetése alatt, még mintha valaki meg is látogatta volna egy kis tengerparti házban szerény körülmények között, de megvolt, voltak olvasmányai is. (Nem ugrik be, ki látogatta meg ...)
Cafee. 2017 jan. 04. - 22:30:33
(7768/9141)
Ja, ossze vagyok kavarodva, a YiSan megy most ott, az Empress Ki a Dunan megy.
Na pont most mondja el Songjonnak Yisan, hogy csak latszolag bocsatott meg a bunosoknek. De ezt pont Hongnak nem lehetett volna elmondani?
Cafee. 2017 jan. 04. - 22:27:33 Előzmény K. Judit
(7767/9141)
O az. Szerzeteskent ismerjuk itt.
Cafee. 2017 jan. 04. - 22:25:48 Előzmény K. Judit
(7766/9141)
Az a hullamos szaju.
Cafee. 2017 jan. 04. - 22:20:29 Előzmény K. Judit
(7765/9141)
Sztem csak szamuzik, mert nem bir magaval, s ott meghal.
Akkor az Isauran tudod nezni az Empress Ki- t, most eppen El Temur kivegzesen vagyunk tul, de a Beka meg mindig el es azt sem tudjak, hogy Maha nem az o gyereke. Most eppen kezdik megsajnaltatni.
K. Judit 2017 jan. 04. - 18:03:37
(7764/9141)
Ha valami rémlik ezzel kapcsolatban - és Hong a Hullámos szájú -, akkor az, hogy szívélyesen diskurál a királlyal, de közben beugrott az is, hogy nem olyan sokára mérget fog inni (azt hiszem távoli rokona talán az öreg Yeongjo lányának).

OFF:
Hétfõ óta váratlanul nekem is lett Izaura tévém (meg Chili tévém - új gasztro csatorna, egy Humor+, egy Fit, és egy Sorozat+), ha jól figyeltem meg.
Cafee. 2017 jan. 04. - 15:20:20
(7763/9141)
YiSan:
Nem buntette meg az ellene lazadokat, nem magyarazta meg senkienk, h miert nem, aztan ki volt borulva, amikor Hong elkezdte levadaszni a bunosoket, majd hisztizett egyet, hogy a torvenyt be kell tartani, holott o tett ugy, mintha megbocsatott volna a bunosoknek, majd kesobb szepen megmagyarazta Hongnak, hogy nem vegleg bocsatott meg apja gyilkosainak. Ezt nem lehetett volna azonnal megbeszelni?
K. Judit 2017 jan. 04. - 13:12:13
(7762/9141)
Még ennek a fiúnak az apja jutott eszembe kínomban, de õ öngyilkos lett. (Míg Sambong számûzetésben volt?)
Szóval passz, nem jöttem rá kirõl van szó :((
K. Judit 2017 jan. 04. - 13:09:18
(7761/9141)
Itt pedig HOng in Bang emlegeti, mikor Sambonggal beszélget.
K. Judit 2017 jan. 04. - 13:07:19
(7760/9141)
SFD:
A 8-as epizódban többször is emlegetnek egy Lee Eun Chang nevû embert, sõt a legvégén Sambong hozzá imádkozik, hogy segítse, óvja õt a továbbiakban.
Már egy csomó idõt eltöltöttem azzal, hogy különbözõ castingokban keressem, nem találtam, és már szándékozom újranézni az elsõ részeket, de azért zavar, hogy nem tudom kirõl van szó. Gondolom egy fiatalkori tudóstársa, akit megöltek, bár a holtteste nem került elõ. Mindegy, talán felbukkan még õ maga, vagy csak a neve.
K. Judit 2017 jan. 03. - 23:13:44
(7759/9141)
Én is így gondoltam, de szomorú lenne, ha eleve elutasítanám szegényt.... rossz lehet neki magának is, biztos érzi, ha meg nem, annál rosszabb :(

Tudod majd nézni?

Az elsõ fiú Byun Yo-Han (még semmiben sem láttam), ezért a szerepéért három díjat is bezsebelt. Kíváncsi vagyok rá ....
Cafee. 2017 jan. 03. - 09:58:06
(7758/9141)
Az elozo szinesznonek mar sok eselyt adtak, de a lebiggyedt szajon kivul nem sokat produkalt szegeny.
Ez a lany viszont gyonyoru, minel szegenyebb, annal szebb. A TDR ben szuper volt, pedig hat ott sok eszkoz nem allt rendelkezesere, mint nemanak
K. Judit 2017 jan. 03. - 09:15:41
(7757/9141)
Bár az elõzõ érdekesebb szerep, nem várok túl sokat attól a színésznõtõl (még akkor sem, ha megérdemelne még egy esélyt).
Ezt a másikat viszont bírom, eszembe sem jut, hogy játszik, annyira hiteles.
(Ennyi elég is a lányokról, innentõl szép lassan rátérhetünk a fiúkra :))
K. Judit 2017 jan. 03. - 09:08:53
(7756/9141)
A lány, akit korábban megerõszakoltak ... vajon tényleg jósnõ lett belõle, vagy csak szerepet játszik?
(Nem tudom, miért gondolom, hogy õ lesz késõbb a gibang vezetõje .... biztos láttam egy fotót ...)
K. Judit 2017 jan. 03. - 09:02:25
(7755/9141)
SFD:
Túl vagyok a hetedik epizódon, most már jöhet a lényeg, a Wangok leváltása, az új dinasztia hatalomra kerülése, persze nyilván nem azonnal. Lényeg, hogy összegyûlt mindenki a H. betûs helyen, mindenki, akit meghívtak és azok is, akik úgy érzik, szerepet kell vállalniuk ebben a feladatban.
A végén megmutatta az arcát Sambong is, szerintem innentõl õ diktál (még a tábornoknak is) - míg Bangwon meg nem unja - de az még soká lesz.
(Valamikor a nap folyamán megnézem a 8-ast, napi egyet vállalok, legalábbis míg megy az Empress Ki is.)
K. Judit 2017 jan. 01. - 12:51:17
(7754/9141)
2017 a Kakas éve lesz a kínai horoszkóp szerint. BUÉK !!!!

http://officina.hu/erdekessegek/95-eves-horoszkop-2017
Cafee. 2016 dec. 31. - 19:12:12
(7753/9141)
YiSan milyen kis pufók:)) De fiatalos, jó a haja:)
Cafee. 2016 dec. 31. - 19:07:34
(7752/9141)
Boldog uj évet mindenkinek!
K. Judit 2016 dec. 28. - 00:00:39
(7751/9141)
Küldtem privit (nem a YS-ról) ...
Cafee. 2016 dec. 27. - 23:03:28
(7750/9141)
Pufogok egyet mar megint a YiSan miatt, illetve az idiota ven onzo kiraly miatt:
A kiralyne tobbszor majdnem megolte az unokajat, a koronaherceget, reg ki kellett volna vegeztetnie. Kozben kiderul, hogy emlekezetkiesese van, s ezt nem a koronaherceggel,beszeli meg, nem, hanem az altala kitiltott alattomos kiralynevel, szemet onzo modon ahelyett, hogy atadna a tront YiSannak, titokban gyogyitgatja magat, YiSanek meg csak talalgatnak. Ekkora ven hulye lett a kisGum. Nagyon nagyon idegesito.
Cafee. 2016 dec. 22. - 01:06:27
(7749/9141)
Ez a szinésznõ alakitja a Tanasirit segitõ gonosz udvarhölgyet, itt sem szimpi, Moohyul nagymamája.
K. Judit 2016 dec. 21. - 09:14:44
(7748/9141)
Na jó, kettõt láttam már :)
K. Judit 2016 dec. 21. - 09:12:45 Előzmény Cafee.
(7747/9141)
Elsõ pillantásra a Hegylakó története ugrott be róla, belenézhetünk ...

(Úgy látszik olyan kevés drámát nézek az utóbbi idõben, hogy a szereplõk teljesen ismeretlenek.)
K. Judit 2016 dec. 21. - 09:05:44 Előzmény Cafee.
(7746/9141)
Mindjárt megkeresem, mi ez ...
Cafee. 2016 dec. 20. - 11:54:15
(7745/9141)
Hatalmas siker ez a Goblin, belenézzünk?
Egy videoklipet láttam, ahol felöltöznek, mert egy srác azt mondta nekik, hogy menjenek az apple-store-ba:))
K. Judit 2016 dec. 17. - 13:45:49
(7744/9141)
K. Judit 2016 dec. 17. - 12:54:58
(7743/9141)
Igen, ráadásul valami nemzetközi díjat nyert el, ami ugye nem csak egy hazai zsûri választása.
De a Sadot alakító pasi is jóarcúnak tûnik, eggyel több ok, hogy ne lássam a rizsládában :))
K. Judit 2016 dec. 17. - 12:51:23
(7742/9141)
A csomagodnak utána tudsz nézni a szolgáltató honlapján, én is sokszor végigzongoráztam eleinte az egész palettát, hogy kb. ki tudjam találni, mit érdemes keresni. Most már 299 "állomásom" van, ha ráklikkelek a távirányítóval, de ebben egy csomó olyan is van, aminek inkább a HD változatát érdemes keresni (persze nehogy azt higgye valaki, hogy egymás után következnek), van egy csomó, amit nem tudsz kikerülni, mert kötelezõ, és egy pár, ami nem jön be.
TV-újságom nincs, mert a sok változás zavar, ezért minden este végigmegyek a majd 300 csatornán, hogy legalább a kínálatot megismerjem. Kb. két órát lehet egyszerre áttekinteni a képernyõn, szóval a távirányítót soha nem tudod letenni a kezedbõl egyrészt a mûsorkeresés, másodszor a hangerõ gyakori változása, harmadszor, hogy utánanézz, mit is választottál, aztán még párszor, hogy milyen film, mirõl szól, ki rendezte, kik a fõszereplõk, mikor kezdõdött, meddig tart stb. Negyedszer, ha véletlenül reklámba botlok, akkor is gyorsan elkalandozok, hátha nem vettem észre valamit.