Illiona 2015 okt. 01. - 11:23:22
(4441/9141)
a macskás:

ebben is egyetértünk, nekem is tetszett a szinésznõ.
Õ játszott az arcával, a hangjával, a mozdulataival, a járásával, ismét az van, hogy egy negativ szerepben jobban tud egy szinész brillirozni.
Egyikõtök (lehet hogy Tequ) említette Hwa Yi-t alakító szinésznõ belefagy a szerepbe sokszor, de a méltóságteljes megjelenés, és hûvös viselkedés kevesebb teret enged.

Nem tudom felfigyeltetek-e, hogy ebben a sorozatban milyen kevés olyan szituáció volt, ami vitát váltott ki?
(talán egyszer, amikor Injo trónra került)
K. Judit 2015 okt. 01. - 11:19:05
(4440/9141)
Nem lehet mondani, hogy a macskás méltósággal távozott volna az örök vadászmezõkre.
Pedig még örülhet a méregnek, csakis a pozíciója miatt jutott neki ez a "könnyû" halál.
Cirkuszolt, hisztizett, mintha igazságtalan lett volna a büntetés. Nulla lelkiismeret.

(Én azonnal ki is törlöm a képeket, talán ha hármat megtartok.)
Illiona 2015 okt. 01. - 11:08:57
(4439/9141)
Az öreg Kang felesége utolsó pillanatokig marad ilyen gyûlölködõ, negatív személy.
Neki az életben csak a pénz és hatalom jelentett örömöt, saját gyermeke nem lévén.
Azért a gonoszságban jól összetartott a párjával, tökéletesen egészítették ki egymást.
Sokszor szavak nélkül tudták, hogy mi a teendõ, és mikor mit és ki segitségével kell tenni, hogy elérjék a céljaikat.
Tökéletesen megbíztak egymásban, és nem is okoztak csalódást. Sajnos.
Talán mivel ketten tették amit tettek, igy a lelkiismeret hangját is könnyebb volt elhallgattatni. Márha volt egyáltalán valamiféle hangocska.

Ez a szinésznõ is jól hozta a figurát, nem egy szép nõ, de teljesen eggyéolvadt a szereppel.
Róla egyetlen képet nem vágtam ki, egyébként az 50 részbõl összesen vagy 280-at.
K. Judit 2015 okt. 01. - 10:24:36
(4438/9141)
A macskás mellett még ezt a nõt utálom a legjobban.
Még most is csak a pénzre tud gondolni.
Illiona 2015 okt. 01. - 10:15:21
(4437/9141)
A japán fiú karakterét nem bontották ki különösebben, de õ a hercegnõ elkötelezett híve volt, és korábban voltak jelei, hogy vonzódik Hwa Yihez, de nem szenvedett a viszonzatlan szerelemtõl, és ez jó volt.

Egy megbízható, bátor ember a háttérben akkoriban nagy kincs lehetett.
Azon csodálkoztam, hogy miért is Kiskanggal volt mindig együtt, és nem Hongéknál volt testõr, de végülis igy logikus, hiszen Kiskang és õ mindig egyedül és magányosan élt, emiatt jobban összetartottak, és a végére õk ketten össze is barátkoztak. Kiskangnak a titkára is egy megbízhatõ, hûséges barát volt, olyan mint az árnyéka, és mindig olyan együttérzõen mondta ki Kiskang nevét, amikor a hercegnõ szóba került! ez a titkárféle tökéletesen megértette azt a meghasonlást, amit hõsünk átélt.

Az egyetlen, hogy a japán fiú nem öregedett az évek alatt. De Hong és Kiskang és a Hercegnõ sem, igaz valamit változtattak, de inkább csak némi szõrfélséget ragasztottak, az arc simabõrûségét meghagyták.
K. Judit 2015 okt. 01. - 09:58:29
(4436/9141)
Hát persze, hogy logikus volt, ideális áldozat kis Kang, persze, hogy én is féltem tõle. (Még korábban a japán fiúra is gondoltam, de az nem lett volna olyan ütõs és õ egyszer már majdnem meghalt.)

Szóval ÁTVERTÉL, nincs mit szépíteni ... és nem is a szavaiddal, hanem a hsz-ed hangulatával.

Megnézem, van-e már felirat :((
K. Judit 2015 okt. 01. - 09:51:14
(4435/9141)
Én azt hittem, Kim Ja-jeong volt a veszélyesebb, ill. okosabb, jobb emberismerõ. Ezek nem szerelembõl szövetkeztek, kõkemény érdekbõl. És KJJ többször ismételt mondatai is erre utaltak, mikor Hwa Yi-val beszélgetett, elismeri, vagy talán még kedveli is az olyanokat, mint HY és Gwanghae, de nem áll melléjük, mert õk a vesztesek. Legalábbis többnyire. Ebbõl úgy éreztem, õ nem hitbõl és meggyõzõdésbõl ármánykodik, hanem az erõsebb pozíciójából, mert megteheti. És ugye az a természetes, hogy az erõsebb, a hatalmasabb nyer. Nem is akart mást, csak kontroll alatt tartani a királyt, plusz az ellenzéki oldalt, de neki tulajdonképpen tök mindegy volt, ki a király. Bevallotta a végén, az se nagyon érdekelte, hogy a föld, ahol él, éppen milyen kézen van. Arra a mondatára kellett volna jobban felfigyelni, mikor azt mondta, hogy tud olyat, akit érdekel az ország és a nép sorsa. Persze nem mondta meg, kire gondol, másik jelenetre ugrottunk, ahogy az szokás, de így utólag azt gondolom, öreg Kangra gondolt.
(Még talán azért rokonszenveztem inkább vele, mert õszinte volt, ill. ahogy, amilyen megvetéssel a macskással viselkedett.)
Illiona 2015 okt. 01. - 08:01:28
(4434/9141)
Nem!!! semmiképp nem voltam Yusiniszta!
ugyan ezt a jelzõt még nem hallottam, de tetszik!
Yusin karakterét szerettem, nem véletlenül mentem el a sírjához, de UTW nem volt kedvenc, és azóta egy filmjében sem vált azzá.
Bidám halála pedig nem rázott meg! amikor ment itthon a királyi tv-n, akkor én már a YT-on elõrenéztem csak ugy fordítás nélkül. Ugyhogy tudtam elõre, hogy mi hogy fog történni. A 62. részt soha nem néztem meg, akkor 2010-ben , és azóta sem. És ha ujranézem, akkor kezdem a 21. résznél, és a 60.-nál abbahagyom.
Amikor látom, hogy a csapda hogyan készül, és milyen óvatlanul sétál bele, hogy szinte kiabálnék, hogy ne hidd el, ne csináld, ne ugy dönts, akkor abbahagyom.
Tegu 2015 okt. 01. - 07:49:39
(4433/9141)
Ejj, Illiona, szabad egy Sillan edzodott koreai sorozatnezonek kiborulni valaki halalan? :)) Aki Bidam halalan tultette magat, az mar nem keszulhet ki semmin. Vagy te is Yusinista voltal?
Illiona 2015 okt. 01. - 02:27:15
(4432/9141)
DE DE DE!!!

Illiona ki van borulva!

Az az igazság, valóban igaza van Tegunak abban hogy lehetett tudni elõre, hogy Kiskangnak mi lesz a sorsa.
Mert minden valamire való sorozatban valaki meghal, ezt ki nem tudják hagyni!
A végén attól féltem, hogy majd Hongot menesztik ily modon, de persze ez sem volt könnyebb.
Nagyon megsirattam Kiskangot, és fájt a szivem érte.
Azért nem irtam róla, hogy Ti is át tudjátok élni a szembesülést, azt a katarzist, amit az õ haldoklása kivált.
Az igaz, hogy most nem leszek olyan kéthétenkeresztülhûdedepresszióshûdesokkos állapotban, mint Eun Ki halála után, de ez akkor is megviselõs befejezés volt.

Nem irtam itt soha róla, de a Maids kapcsán edimir egyszer éjjel felhivott pont éjfélkor, és 2 órán keresztül vigasztalt, és magyarázta, hogy az igy volt jó. Amit ésszel fel is fog az ember, csak épp a szíve-lelke utasítja el ezt a fajta megoldást.
Tegu 2015 okt. 01. - 01:09:43
(4431/9141)
Itt is ugyanazzal a mar megszokott ervelessel allunk szemben, hogy "ha mi nem nyirjuk ki oket, ok nyirnak ki minket" mikozben szimplan arrol van szo, hogy nem tudjak / tudtak elviselni, ha nem ok iranyitanak es valami nem az o kedvuk szerint tortent, ha valaki ellent mert mondani. Persze el is jutnak addig a pontig az intrikaikkal es gonoszkodasaikkal, amikor mar tenyleg megbocsathatatlanokka bunozik magukat, de meg akkor is atkozodnak, fenyegetoznek, meg nekik all feljebb. Egy ilyen rohama lehetett Kangnak is, plusz szerintem marta ot az a keseruseg is, hogy a fia ellene fordult es raadasul igaza is lett abban, hogy a jo oldalra allt. Szornyu lehet egy olyan embernek szembesulni azzal hogy tehetetlen, aki eddig mindig mindenbol jol jott ki a penze segitsegevel, igy serthetetlennek tartotta magat, egy egesz eletfilozofia bukott meg szamara. Pillanatig sem vedem, orulok, hogy elbukott.
K. Judit 2015 okt. 01. - 00:33:26
(4430/9141)
Igen, ez történt, megzakkant. Én nem emlékeztem arra, hogy õ a trónra vágyott volna, mindig azt gondoltam, a rengeteg pénzével el tud intézni mindent, amire szüksége van. Egy kicsit a hajánál fogva elõráncigált megoldást láttam mögötte, talán azért, mert mégis csak egy kereskedõ volt, milyen alapon vette volna át a hatalmat. Ráadásul semmiféle országirányító ötlete nem volt, csakis mindig a minél több pénz járt a fejében... Erre a végén fogja az összes pénzt, lefizeti és behívja a mandzsukat, hogy ijesszenek rá az új királyra ...

Most megnéztem, nincs még felirat az utolsóhoz (nem nézem meg szöveg nélkül, mert így is kissé vontatottra sikerültek ezek a részek). Azért gondolom, hogy kis Kang felépül, mert Illiona nincs kiborulva :))
Tegu 2015 szept. 30. - 22:31:20
(4429/9141)
Kangrol minden tovabbi nelkul el tudom kepzelni, hogy megzakkan, amikor szembesul azzal, hogy nincs kiut. Nem szokott o ehhez, annyi esze viszont meg van, hogy felfogja, vege.
Osszeomlott az eddig felepitett vilaga,
Meg nem lattam, de mar az elozo epizod vegen mar voltak jelei ennek. Pedig milyen szep lett volna egy olyan veg, hogy a sajat emberei elol aldozza fel magat kisKangert es haldoklas kozben igazat ad a fianak...
Tegu 2015 szept. 30. - 22:24:59 Előzmény K. Judit
(4428/9141)
Ugy tudtam, hogy kisKang fel fogja magat aldozni...Remelem megmaradt
K. Judit 2015 szept. 30. - 14:15:53 Előzmény Illiona
(4427/9141)
Persze nem várok igazán intim együttléteket egy sageuk-tõl, de hogy még akkor is felségezze, amikor kettesben vannak, az sok, az ember arra gondol, vajon hogy hozták össze a gyerekeket ebben az udvarias stílusban.

Sajnos az idõt legtöbbször nem tudják úgy kiméricskélni (szinte dekára), hogy ne legyen ennyi üresjárat az utolsó részekre. Megérkezett a mandzsu sereg? Más filmben mindenki fölpattanna és rohanna haza, vagy csak a fegyveréért, ezek csak állnak még vagy 20 másodpercig és keserves képet vágnak.
A sebesült felett is csak állnak jó hosszan, mire valakinek eszébe jut orvosért kiabálni.
És persze vannak hibák is, például a féljapán fiútól egyáltalán nem vártuk volna, hogy pont a sebesült kis Kangot veszíti el. Õ, aki mindenre figyelt, aki a legjobban tudta, hogy mikor ki van veszélyben ... most egyszerûen csak kicselezte õt kis Kang? Aztán ahelyett, hogy õt keresnék, egymásnak mutogatják a véres ruháját. Persze ami éppen rajta volt, nem volt véres :) Egy ilyen sebbel nem tudott volna lovagolni ... még lehetne sorolni, de mind annak tudom be, hogy eljött az idõhúzás ideje, rengeteg fölösleges jelenet, a sok megismételt párbeszéd, visszaemlékezés, vagy pl. amikor megérkezett a király ... ezzel is elment egy kis idõ, pedig tudjuk, hogy meg kellett érkeznie, ha egyszer tárgyalni fog az ellenséggel ...

Nem ártott volna, ha kis Kang gyerekkorából mutatnak valami olyan jelenetet, amikor az apja mondjuk erõszakos, vagy ellentmondást nem tûrõ volt. Vagy bedühödött volna valamiért. Kis Kang szerintem nem most tett elõször keresztbe az apjának, az öreg mégis legtöbbször megbocsátott neki, elhitte, hogy melléáll. Szóval ez a karakter sehogy sem stimmel ezzel a bedühödött, mindenkit lekaszaboló, még Hongot is lelõni képes emberével. Nehezen hiszem el, hogy egy - igaz, ravasz, hatalom- és pénzéhes, de inkább a mesterkedésben kiváló - alapvetõen üzletember ennyire fel tudná húzni magát, hogy mint aki se lát, se hall, válogatás nélkül sorra gyilkolja, akit meglát. Értjük, nem jött be neki az ügyeskedése, nagyon dühös. De a katonákon túljutva mégsem a királyhoz igyekszik bejutni, hogy a fejét vegye (amiért jött), hanem inkább visszafordul, nézelõdik kicsit, majd kéri a puskáját és jó hosszan megcélozza Hongot, pedig látja, hogy már a fia is ott van, elvileg számítania kellett volna arra, hogy mi fog történni...

Mindegy, az utolsót még nem láttam, talán holnap estére lefordítják. Még látnom kell a macskás arcát, amikor már tudja, hogy vége, nincs tovább.
Illiona 2015 szept. 30. - 13:17:12
(4426/9141)
Hát hogy Hong és a Hercegnõnek hogy hogyan lett 3 gyereke, azt nem tudom...
Majd az 50.-ben is lesz egy kis visszaemlékezés, Sajnos Hongnak nagyon konzervativ szerepet irtak ezzel, hogy még egy bensõséges érintés sem!
Nagyon jó volt, hogy õk ketten szerették egymást, és együtt is élhettek hosszabb idõt!
nem kellett mással egyiküknek házasságot kötni, nem kellett évekig egymástól távol lenni.

Mindkét szinészben benne van az a tehetség, hogy a szerelmüket éreztetni tudják, ha a rendezõ és a forgatókönyviró is így akarná.
Tény, hogy Hwa Yi egy igazi király leánya volt, és hercegnõként megvolt az egyik legmagasabb rangja, emiatt a házasságon belül is megillették bizonyos udvariassági elõjogok, de elnéztem volna a férjével néhány bensõséges pillanatot a csukott ajtók mögött.

Maga a szinésznõ fõszerepet játszott az East of Eden c 54 részesben is, Song Seung Hun oldalán, és nagyon megvolt a kémia! Ott igazi tragigus szerelem volt az övék, soha nem lehettek egymásé, csak távolról nézhették egymást, az õ kapcsolatukba tényleg belefájdult a nézõ szive! (legalábbis a magamfajtáé)
Hong pedig már játszott filmben, errõl már irtam, és képes megmutatni az izzó szenvedélyt (is.)
K. Judit 2015 szept. 30. - 13:00:28
(4425/9141)
Az I have a lover-esek még csak nem is exkuzálják magukat, mintha tök természetes lenne, hogy két hétig nem hallottunk felõlük. Egy fotót nagy nehezen közzétettek az elõzetesbõl. Igaz, hogy még csak szerda van.
(Remélem nem arra kellett a két hét, hogy jól megváltoztassák az eredeti elképzelést ...)
K. Judit 2015 szept. 30. - 12:56:19
(4424/9141)
Egy kép a kémia miatt (én nem túl sok kémiás jelenetre emlékszem, sõt ...), de tényleg aranyosak együtt.
Néha jólesne egy olyan mondat, hogy "asszony, siess már, leöntöttem az abroszt" ..., hiszen már van három gyerekük.
Nem, mindig csak "Mama" és pont :))
K. Judit 2015 szept. 30. - 12:50:59
(4423/9141)
Még egy az MBC honlapjáról ..
K. Judit 2015 szept. 30. - 12:49:44
(4422/9141)
Hwajung 49:
elképesztõ idõhúzás, mamázás, csonázás, vagy másodpercekig "csak nézés" ...., aztán a végén "robban a bomba"....
Öreg Kang mint egy felbõszült bika. Errõl az oldaláról még nem ismertük.
Sosem értettem, hogy ha a királyt amúgy is kíséri legalább 20-30 ember a titkos kiruccanásaira, miért nincs köztük egy orvos. Egy csomó drámának az a vége, hogy az udvari orvost sehol nem lehet megtalálni...

(Nem mintha olyan sok szövegük lenne egyszerre :))
Illiona 2015 szept. 29. - 21:26:42
(4421/9141)
Jó ez a tempó, mert mire meglesz a felirat, és ujranézem én is, akkor pont egyzserre fejezzük be.
K. Judit 2015 szept. 29. - 20:26:39
(4420/9141)
Ezek szerint él még kis Kang is :)
Õmiatta izgultam egy kicsit, mert még csak a 48-asig jutottam el.
Most már megvárom a feliratot.
Illiona 2015 szept. 29. - 19:16:54
(4419/9141)
Hwajung 50
Illiona 2015 szept. 29. - 19:15:49
(4418/9141)
Hwajung 50

Hát csak befejezõdött!!
Volt amit az utolsó részben hatásvadász jelenetnek tartottam, de összességében egy tartalmas, szép sorozat volt.
azért majd visszatérnék a szereplõk éltének a lezárására, most nagyon sok gondolat tódul fel bennem, de megvárom, amig megnézitek, és ha vége az ünnepnek, akkor talán jobban dolgoznak a fordítók is.
K. Judit 2015 szept. 29. - 09:29:48
(4417/9141)
Az "I have a lover"-rel kapcsolatban semmi új, 3-án lesz a következõ, 11. epizód.

Egy másik elõzetes, egyik felét láttuk már: https://www.youtube.com/watch?v=5QtBMmP7kNY

A nyarat, ill. a jobb idõt pedig a Traveller magazin októberi száma idézi Hong Kongból.
K. Judit 2015 szept. 29. - 09:24:07
(4416/9141)
Most vettem észre, mi olyan ismerõs a Hwajung-ban, persze ezt nem valami konkrét dologra értem, hanem, hogy az egész emlékeztet másik drámák(k)ra. De nem a rendezõ ugyanaz (pedig ez lett volna logikusabb), hanem a forgatókönyvíró.
Csatolom a linket, amibõl kiderül, hogy Kim Yi-Young tollához fûzõdik többek között a Yi San és a Dong Yi is (a Horse Doctort nem láttam).

http://asianwiki.com/Kim_Yi-Young

(Sajnos rájöttem, hogy még a 46-os részt sem láttam, elkezdem pótolni a lemaradásomat.)
Illiona 2015 szept. 27. - 21:21:06
(4415/9141)
még egy kép, holnap ugyis õ következik az üres hétvége után, hétfõn-kedden befejezõdik a Hwajung!

talán nézhetnénk együtt a The Merchant c Jang Hyuk sorozatot, a mult héten kezdõdött.
És még most be szeretném sorakoztatni a Jingbirok c 50 részest is. De azzal kapcsolatban vannak fenntartásaim, elég sok a kegyetlenkedés az elején, és nem biztos hogy fogom tudni nézni.

bár lehet hogy a Japán agresszorok kegyetlenkedése sem lesz annyira szörnyû, mint a Merchant fõhõsnõjének bájos pillantása. Ha az egyiket bevállalom, akkor a másikat is.
Illiona 2015 szept. 27. - 21:15:18
(4414/9141)
a film egyébként KBS Drama special E79 Yeon Woo's Summer címmel van fenn, én az Avistán találtam, van hozzá magyar felirat.
Illiona 2015 szept. 27. - 21:13:05
(4413/9141)
Megnéztem az ma délután Yeon Woo' Summer c 1 részes mozifilmet.
Nem világrengetõ, de olyan aranyos és szórakoztató.

de! amiért irok ide róla, az nem más, mint a férfi fõszereplõ: személyesen Kiskang!

Ez a film mai idõben játszódik, nagyon helyes, mosolygós, és remek szinész. Amit ez az egyszerû film és szerep lehetõséget nyujt, azzal él, nem túl sok, és nem is kevés.
K. Judit 2015 szept. 26. - 17:22:28
(4412/9141)
lemaradt
K. Judit 2015 szept. 26. - 17:20:50
(4411/9141)
Az azonnal kiderült, hogy ünnep van, utánanéztem.
A kérdés inkább az, hogy a sorozatot miért nem adják le, egy ünnep miatt nem szokták kihagyni. Ha jól emlékszem, egyetlenegyszer fordult elõ, hogy elmaradt egy soros epizód, amikor a mostani köztársasági elnök választásakor elhúzódott a szavazatszámlálás.

Szóval ebben nem voltam biztos, de más fórumon olvastam, hogy: "SBS is going to air Thanksgiving special. So no new ep this weekend" ... ez már úgy tûnik, biztosra vehetõ. A dramabeans-re is hivatkoznak, de én ott nem találtam meg a hírt (de a hétvégi mûsorból tényleg ki van húzva). Mindegy, valami váratlan dolog miatt dönthettek így, általában már elõre be vannak osztva a drámák, láttam már ilyen táblázatot.

Nem szívesen ismételgetem magam, de összesen a tíz elsõ részt láttuk a drámából. Még negyven hátravan. Korai még ítélkezni. A karaktereket a forgatókönyvíró álmodja meg, ha õ olyat rajzolt, amilyet még addig nem láttunk, annál jobb, azt jelenti, hogy nem intéz el bennünket egy újabb sablonos figurával, hanem jól telepakolja ellentmondással a szereplõit - számomra ettõl még hitelesebbek. Én nem gondolom, hogy ha én valamilyen emberrel még nem találkoztam az életben, akkor olyan nem is létezhet.

Pár napja újra feltettem HK szerep-ismertetõjét - valaki nem értette az idõugrásokat - most felteszem újra a JE-rõl szólót, ami így kezdõdik: "Nem az fáj neki, hogy vége a szerelmének, hanem az, hogy még mindig tart"...
Illiona 2015 szept. 26. - 13:11:28
(4410/9141)
Igen, most beszéltem a koreai ismerõssel, és ünnep van, kiürült Szöul, mindenki vidékre ment rokonokhoz, meg kirándul, lehet hogy tényleg nem lesz ma film, pedig most ráérnék nézni!
És izgat is hogy mi fog történni.

Gondolkodtam ezen az HK és ügyvégfiú pároson. Azt hiszem hogy ha HK bele tudna szeretni, akkor 4 év alatt megtette volna.
De az hogy ennyi törõdés, gondoskodás, és meghitt pillanat alatt nem szeretett bele, ez azt jelenti, hogy lelkében csak egy kapcsolat kódolva egyetlen élet alatt, és az már foglalt.

én abban bízom, a szegény iker mégsem halt meg, és az ügyvédfiú esetleg azzal jön össze.
De nem szeretném HK-t a volt férjével sem együtt. Õ (Jin Eon) már annyira messzire ment a kegyetlenséggel, hogy innen nincs visszaút.
Õ ugye azzal magyarázza az elhidegülést, hogy HK rideg, és hideg nõvé vált! De soha nem lépett félre!
Attól a pillanattól kezdve, hogy Jin Eon összefeküdt a tanitvánnyal, attól kezdve sokkal mélyebbre süllyedt, és az õ szaga is elviselhetetlen lett!!!
Még mindig nem tudom értelmezni azt a fájdalmas kifejezést, amit mutat, amikor bántja HK-t.

Ez a szeretve gyülölni, avagy gyülölve szeretni nálam nem létezõ érzés!
Gyáva és jellem nélküli emberek indokolnak ezzel.
Emiatt vártam volna a mai-holnapi 2 részt, de hát ez van.
K. Judit 2015 szept. 26. - 10:43:28
(4409/9141)
I have a lover:

Azt írja valaki, hogy egy bizonyos hálaadási mûsor miatt az SBS kihagy egy hetet? Hogy csak 3-án adják a soros folytatást?
Kénytelen vagyok hinni nekik, nem tudok helyi újságokat elolvasni. A csatornának sincs olvasható változata, és egyetlen olyan cikket nem találok, amibõl következtetni lehetett volna.

Egy biztos, tényleg ezen a hétvégén van az aratási, ill./és hálaadási ünnep, szóval ne csodálkozzunk, ha igaz lesz a hír. Ráadásul akárhogy is számolom, négynapos az idei ünnep.
Ha igaz, nagy kár, két hét kihagyás rengeteg idõ egy sorozat életében, nem ártott volna elõre felhívni a figyelmünket.

(Tegu, te jártál jól, és most már biztos, hogy bárki utol tud érni minket :)) Tényleg, ha tudtam volna, nem gyilkolom magam mindenféle összetákolt szövegekkel, megvárom az ünnepet, bevárom a jó feliratokat ... Ráadásul most kezdett igazán izgalmas lenni a dráma ...)
bori3 2015 szept. 26. - 08:22:01
(4408/9141)
Hoztam nektek Rhubarb blogját - kicsit aktualizáltuk Jackimi sorozatlistáját .... :)))

http://hotspicyramen.blogspot.hu/2015/09/tortenelmi-dramak-idorendi-tablazata.html
K. Judit 2015 szept. 25. - 21:23:12
(4407/9141)
Erre még nem válaszoltam:
igen ez a gusztustalan kisfõnök, erõszakoskodik YG (terhes iker) kolléganõjével. YG rá is beszéli a lányt, hogy ne hagyja magát, föl is jelentik, de onnantól kezdve pokollá válik az életük. A kolléganõt végül ráveszik, hogy vonja vissza, aztán már csak YG-val szemétkednek, de õ meg azért hagyja magát, mert egy újságíróval elkezdtek nyomozni YG (elvileg balesetben meghalt) férje ügyével kapcsolatban, találtak is nyomokat, bizakodnak, és sajnos nem tudják, hogy minden lépésüket figyelik.

(A férj rájött, hogy az új sláger termékük, a Pudoxin káros összetevõket tartalmaz, és bár gyomorbetegségre jó, a csontokat törékennyé teszi ... Szólt a fõnökeinek, hogy nem kéne gyártani, aztán véletlenül lezuhant egy szikláról.)

---

Még az is kimaradt, hogy igen, a férj már a felesége szagát sem bírja, ami azért is rosszul érinti a feleséget, mert a család várja tõlük a második gyermeket, nagy a nyomás. De a férj már válásról álmodik, nem csoda, hogy a gátlástalan fiatal lány vallomásai és ragaszkodása nem hagyják hidegen.
K. Judit 2015 szept. 25. - 20:56:42
(4406/9141)
I have a lover:

Valaki azt írta, hogy valami ünnep miatt kihagyják ezt a hétvégét .... ??? Rémhír? Mindegy, mert közben megtaláltam a 11. epizód elõzetesét:

https://www.youtube.com/watch?v=x45wNpmKGso
K. Judit 2015 szept. 25. - 20:49:47
(4405/9141)
Én is úgy látom, hogy kicsit infantilis az ügyvédfiú, de olvasva klf. hsz-eket, nagyon népszerû, már most, a 10. résznél azt javasolják a forgatókönyvírónak, hogy úgy legyen happy-end, hogy vele jöjjön össze HK.

Még majd fognak énekelgetni is .... :))
K. Judit 2015 szept. 25. - 20:47:01
(4404/9141)
Jól érted, erre mondtam, hogy gyakorlatilag egyik nõi szereplõ sem százas.
Sem a szépségkirálynõ, sem HK anyja (õ labilis, több trauma is érhette, ami miatt sokszor abnormálisan viselkedik).
Még nem derült ki a 10. részig, hogy miért kellett elválasztani az ikreket. Azt már tudjuk, hogy a férjét vagy szándékosan megölték, vagy baleset áldozata lett - ezzel kapcsolatban az öreg tudna mesélni.
HK anyjáról még annyit tudunk, hogy egy ideig az öreg szeretõje volt, lehet, hogy csak rövid ideig, de tény.

HK pedig egyszerûen szégyelli az anyját, kényelmetlen neki a chaebol-házban, ezt használja ki Miss Korea. Egyrészt bosszúból az anyja miatt, és mert tudja, hogy a férje szeretõje volt, másrészt riválisa volt a show-biz. világában, többet nem tudunk.
HK-t meg azért utálja, mert elvitte a fiát, és a férje még a saját lányánál is jobban szereti.
K. Judit 2015 szept. 25. - 20:39:21
(4403/9141)
A dramafire fordítását nézd (a viki-ét én sem szeretem, neked már nem számít, nekünk viszont nagyon is, hogy szinte fél nap alatt elkészül).

http://dramayou.com/i-have-a-lover-episode-1-eng-sub/
Tegu 2015 szept. 25. - 18:03:54
(4402/9141)
Mellesleg szörnyü dalokat énekelnek, nekem a régebbi táncdalok fogalmába tartozó számok ezek, giccses, csöpögõs dalok, gondolom, a szövegek miatt imádják ezeket, minden karaoke partyn elõkerül egy ilyen iszonyatos szám.
Tegu 2015 szept. 25. - 18:01:51
(4401/9141)
Milyen megalázó már ez a karaoke buli az alkalmazottak számára: a fõnök erõszakoskodik a beosztottal, ugattatja õket , a férfiak egymással táncolnak /persze, lehet, hogy utóbbit már azért, mert tök részegek?/
Tegu 2015 szept. 25. - 17:59:42
(4400/9141)
Jól értem, HK anyját ugy hivja házhoz maszirozásra az anyós, hogy közben HK-t is elhivja ebédre, valójában meg akarja alázni, amiben tulajdonképp HK anyja is segédkezik azzal, hogy ugrik az anyós füttyszavára /Persze, gondolom, a lánya érdekében/
Tegu 2015 szept. 25. - 17:28:25
(4399/9141)
Még a felesége szagát sem birja elviselni?
Tegu 2015 szept. 25. - 17:18:33
(4398/9141)
Ez egy aranyos jelenet, de szerintem egy férfitõl olyan ciki az ilyen cicáskodás:)
Tegu 2015 szept. 25. - 17:08:21
(4397/9141)
Végre elkezdtem az I have a lover-t
Elõször is, melyiken van normális forditás, mert a volt epdraman csapnivaló a felirat. /Elsõ részt nézem/
Illiona 2015 szept. 25. - 14:17:14
(4396/9141)
Az tény, hogy mozdulatlanok.
DE!
legalább lehet fotózni, nem mozdul be!
és egyszerûen jó ránézni!
Jobb mint egy kopott tûzfal!
egy órája keresem ez a Zo In Sung (örökre Hong Kapitány!!) plakátot, de magvan!
K. Judit 2015 szept. 25. - 14:08:29
(4395/9141)
Jaj ezt félreértettem.
Hátizsáknak persze sok, de Samsonite a márkája ...
K. Judit 2015 szept. 25. - 13:50:33
(4394/9141)
Még nem is olyan vészes. (Az ember nem használ el olyan sok órát életében.)
Kedvenceink életnagyságban, de mozdulatlanok ... :)
Illiona 2015 szept. 25. - 12:05:20
(4393/9141)
100 ezer forint!

egyébként ezekben a márkaboltokban tartanak magazinfélét, egy Zo In Sung által képviselt üzletben kaptam is ilyet, és van benne vagy 100 gyönyörû, igényes fotó.
Haza is hoztam (ez volt vagy fél kg). :)))
Szinte jó ránézni az ilyen üzletekre, kedvenceink életnagyságban a kirakatban.
K. Judit 2015 szept. 25. - 11:58:19
(4392/9141)
Látod, nem is tagadják. Minden eladó :)
Én meg az órát vettem észre azonnal a liftes jelenetnél. Ugyanis JJH-vel egy csomó óramárkát reklámoznak a Cartier-tõl kezdve az Omegán keresztül a Mont Blanc-ig, szóval mindjárt gondoltam, hogy a filmes óra is luxus kategória ... Tetszik is.
A hátizsák ára 428 ezer Won (mennyi lehet?).
Illiona 2015 szept. 25. - 11:40:41
(4391/9141)
a hátizsákra én is felfigyeltem, amikor a bíróságra mentek válni, akkor is rajta volt, az abban szituációban tényleg reklám .
K. Judit 2015 szept. 25. - 10:32:56
(4390/9141)
még a konyhai székek is.
(A történelmi filmekbõl kicsit ismerõsek ezek a formák.)
K. Judit 2015 szept. 25. - 10:31:35
(4389/9141)
a hátizsák
K. Judit 2015 szept. 25. - 10:31:06
(4388/9141)
a cipõ
K. Judit 2015 szept. 25. - 10:30:40
(4387/9141)
a papucs,
K. Judit 2015 szept. 25. - 10:30:18
(4386/9141)
a feleség gyûrûje
K. Judit 2015 szept. 25. - 10:29:55
(4385/9141)
minden eladó,
K. Judit 2015 szept. 25. - 10:29:25
(4384/9141)
És közben beindultak a reklámok
K. Judit 2015 szept. 25. - 10:26:15
(4383/9141)
És megint egy szomorú kép a "Sajnálom, köszönöm, szeretlek" c. októberben bemutatásra kerülõ filmbõl.
K. Judit 2015 szept. 25. - 10:25:03
(4382/9141)
Ez egy újabb magazin fotója, a hongkongi forgatás idején készült.
K. Judit 2015 szept. 25. - 10:22:51
(4381/9141)
de úgy látszik egy másik tengerparti jelenet is készült (igaz, ez BTS, meglátjuk).
K. Judit 2015 szept. 25. - 10:20:27
(4380/9141)
szépek a képek
K. Judit 2015 szept. 25. - 10:19:48
(4379/9141)
itt szintre táncra perdülnek a nagy boldogságtól
K. Judit 2015 szept. 25. - 10:19:10
(4378/9141)
De régebbre is visszatekinthetünk
K. Judit 2015 szept. 25. - 10:18:15
(4377/9141)
ez is,
úgy láttam az elõzetesbõl, lesz egy beszélgetés az öreg és a fia között.
K. Judit 2015 szept. 25. - 10:17:10
(4376/9141)
I have a lover

találtam pár fotót... ez jelenet lehet a következõ részbõl
K. Judit 2015 szept. 23. - 21:30:04
(4375/9141)
Ide mindenképpen elmegyek az okt. 5-ével kezdõdõ héten. Ezt is följegyeztem :)
Köszi.
K. Judit 2015 szept. 23. - 21:28:22
(4374/9141)
Persze, nem kimonóra gondolok, van egy neve is: yukata.
Tudod, volt egy telefonszámom, föl kellett volna hívnom egy pasit, amikor arra járok, õ pedig eljött volna a munkahelyérõl és megvárta volna, míg válogatok. Valami miatt nem jött össze. Az õ weblapjuk fuccsolt be, semmi reményt nem látott, hogy folytatni tudják e-eladásokat. Talán még most is a tavalyi cuccaik vannak meg.
Tegu 2015 szept. 23. - 18:44:37
(4373/9141)
Tegu 2015 szept. 23. - 18:43:12
(4372/9141)
Ezzel kapcsolatban annyit, ne kimonot keress, mert az megfizethetetlen és szükségtelen is, neked nem kell ilyen táskaszerü pakk a hátadra. Majd megirom, mit kell keresni, tudok nevet és cimet is. Ettõl függetlenül, érdemes lesz kinézni majd a csarnokba is.
Kár, hogy koreai napok nincsenek, most el is felejtettem, mikor lesz az a vásár a Gesztenyés kertben? Pedig ideraktam a linkjét, mindjárt utánanézek, remélem, nem szalasztottam el.
K. Judit 2015 szept. 23. - 18:20:05
(4371/9141)
Szójababolaj, teamagolaj, állati zsiradék, fenyõfa ... Marhajó és milyen keményre össze van préselve.
Hát igen, egy vékony kis porcelán tálkában nem lehetne ezt a mûveletet elvégezni, kell a nagy kõbõl, vagy márványból készült edény. Nem csoda, hogy betört tõle Sohyeon feje. Rendes, szeretõ apa volt ez az Injo.

(Bár láttam valamelyik nap egy filmet Rettegett Ivánról, õ saját kezûleg verte agyon a fiát egy apróság miatt .... a hatalom tényleg teljesen átformálja, tönkreteszi az embereket ...)
K. Judit 2015 szept. 23. - 18:01:33
(4370/9141)
Igen, köszi számon tartom, most nem menekülnek, elkapom õket :)

(Mindenesetre furának tartom, hogy nincs egy nyomorult japán holmikat áruló üzlet, és akkor még az egyetlen internetes oldal is megszûnt....) Így legalább vártunk rájuk majdnem egy évet.
Tegu 2015 szept. 23. - 18:00:02
(4369/9141)
Jaj ne is mondd, már nagyon szeretném megnézni, a Nine times-t is, de ezt is, csak most még a Hwajunggal futok versenyt, most kezdtem a 46. részt felirattal:
Ilyen az, amikor a bábu fellázad
Tegu 2015 szept. 23. - 17:57:47
(4368/9141)
Én meg azon mulatok, amikor valaki bujkál és lámpaernyõ van a fején, ha én lennék a rendõrség, ezeket a lámpaernyõsöket igazoltatnám, ezek kémek és bujkálók egytõl egyig.
:))
K. Judit 2015 szept. 23. - 17:57:16
(4367/9141)
A szobanövényrõl jut eszembe, hogy tetszenek nekem azok a vázaszerû cserepek, amiben a legegyszerûbb növény is elég jól mutat.

Majd egyszer megnézem (te pedig megígérted, hogy a NIne-t megnézed), most becsúszott a Lover, tetszik, mert állandóan gondolkozni kell, folyton eltûnik valahol egy-egy fél mondat, amit nem veszel észre. És olyan sok a variációk száma a folytatást illetõen, hogy tényleg fel kell kötni, hogy kitaláljuk, mit akar a forgatókönyvíró. Az ikrek miatt egy kicsit szkeptikus voltam (ugye túl egyszerû), de most más vonalon is annyira meg van kavarva, hogy igazából egyfolytában lehetne nézni. De már késõ, nem bírom megállni, hogy csak februárban folytassam.

De még hétvége elõtt megnézem a Hwajungot is.
Tegu 2015 szept. 23. - 17:55:54
(4366/9141)
Jut eszembe, japán napok lesznek a Nagycsarnokban novemberben.
Tegu 2015 szept. 23. - 17:55:16
(4365/9141)
Ennek az összetétele itt található, indigo és még enyv, korom, esetleg illatanyag.
https://en.wikipedia.org/wiki/Inkstick
K. Judit 2015 szept. 23. - 17:47:56
(4364/9141)
Valahol fel vannak akasztva egy rúdra (mint ahogy a kimonókat szoktuk látni), azt nem tudom, a ház melyik részében tarják. Abban szinte biztos vagyok, hogy fõleg az alsójukat cserélték ...
Akinek minden fajtából volt legalább kettõ (mondjuk egy mosásban), az már gazdag embernek számíthatott.
K. Judit 2015 szept. 23. - 17:42:14
(4363/9141)
Szóval akkor maga a rudacska a színezõ és addig kell körözni vele az edényben, míg a benne lévõ víz sötét nem lesz. Ez OK.
Na de a rúd mitõl kék? Elõtte a tintahal hasában lévõ tintába mártják, vagy áztatják? Lehet, hogy valami laza kõbõl van, ami felszívja a sûrû tintát, aztán kiszárítják, és a tintatartó tál feneke biztos érdes, így lesz belõle finom por .... Jópofa :)
Tegu 2015 szept. 23. - 17:35:59
(4362/9141)
Akkor persze nem kell csodálkoznunk, hogy csak a ruhák segitségével át lehet verni mindenkit, pl. a lányok fiuruhában, ezeknek a külsõségeknek nagy szerepük lehetett, hosszu leirásokat találunk arra, hogy a palotában is, ki milyen ruhákat és milyen anyagból hordhatott. Akkor az sem meglepõ, hogy miért örülnek annyira néhány vég különleges anyagnak, természetesen Kinából /az volt számukra, ami nekünk a "Nyugat"/
:)
Az megint egy másik kérdés, hogy hányszor láttuk már õket egy kis hengeralaku hátizsákkal örök bucsut venni és ellovagolni, miközben utána hatszor átöltöznek alkalomtól függõen. Már azt is néztem, hol a fenében tartják ezeket a cuccaikat, azokban a pici szekrényekben mindig csak iratok vannak. Mindenkinek van egy fehér szinü, temetésre szánt összeállitása, kalaptól cipõig, van otthoni elegáns ruhájuk, amiben mereven ülnek az asztal mögött a párnán, az asztalon szinte semmi, legfeljebb egy korabeli könyv és ja a tintatartó ecsettel.
Néha csipkednek és tisztitgatnak órákon keresztül egy szobanövényt a férfiak.
Tegu 2015 szept. 23. - 17:29:37
(4361/9141)
Sajnos nem, de ezt a sorozatot még meg kéne nézned, tényleg nagyon jó, azóta imádom ezt a szinészt /neki van a hármasikre/
Tegu 2015 szept. 23. - 17:28:49
(4360/9141)
Találtam egy jó szemléltetõ rajzot és leirást erre a tintatartószerüségre.

Elgondolkodtató, hogy régen mennyit kellett azért dolgozni és mennyi idõbe került, mig létrehozták azt, ami most készen kapható, s könnyen, hamar legyártható, elõvesszük a tollat és irunk vele vagy a festéket és festünk, nem kell kivonni semmilyen növénybõl és mindenfélékkel összekeverni, hogy megkapjuk a kivánt anyagot.
K. Judit 2015 szept. 23. - 17:19:54
(4359/9141)
Ez tényleg elég sötét jelmez. Ezek szerint nem javult meg :(
K. Judit 2015 szept. 23. - 17:19:11
(4358/9141)
Jó lenne legalább a jelképrendszerük felét tudni, persze ennyi dráma után már észreveszünk dolgokat.
Én fõleg csodálkozni szoktam, hogy miért ülnek otthon is kalapban, vagy házikalapban, de rájöttem, hogy annak is biztos van jelentõsége, talán nem fogadhatnak látogatót hajadonfõtt.
És ugye minden tevékenységhez más ruha jár, van a piros egyenruha, abban az udvarban járkálnak, ha utaznak, vagy a városban mászkálnak, mindig a kéket veszik fel.

A fegyvergyárban is mindig más ruhát viselt Hong, mint mikor öt perccel késõbb találkozott valakivel. Már gondoltam is magamban, hogy ezek állandóan öltözködtek, átöltöztek, mindig az alkalomhoz illõ cuccba...

Különben csak magunk közt: az átlátszó lószõr kalappal még mindig vannak fenntartásaim - hogy minek?, de végül nem olyan nagy hülyeség, mert a levegõt átereszti, a kontyuk belefér, nem izzadnak bele pl. 30 fok melegben...
Más értelmét nem nagyon látom, ja, státusz szimbólumnak is elmegy ...
Tegu 2015 szept. 23. - 17:09:39
(4357/9141)
és itt már "gonoszként"
K. Judit 2015 szept. 23. - 17:08:42
(4356/9141)
Közben valami beugrott, hogy Injo hozzávágta azt a tintatartó szerûséget a fiához, ami mindegyikük asztalán ott van, jó nehéz. Idõnként húzogatnak rajta valamit, mintha minél apróbbra akarnák õrölni, vagy porítani, ami benne van. Nem tudom, mivel hígítják, de abból lesz a tinta.... :))
Tegu 2015 szept. 23. - 17:05:38
(4355/9141)
Itt az a fõszereplõ, akinek ekkor volt lehetõsége, hogy "megjavuljon".
K. Judit 2015 szept. 23. - 17:05:28
(4354/9141)
Én csak úgy hívom, Miss Kim... De tényleg Kim Hyun-joo.
Közben én is kedvet kaptam a Cruel Palace-hoz, majd meglátjuk, lesz-e rá idõ.
Mintha közben Bangwon-ról is indulna vagy készülne egy szintén hosszabb lélegzetû dráma. Az is érdekel.
Tegu 2015 szept. 23. - 17:02:39
(4353/9141)
Még valami, amirõl már irtam, de most szórom ki a régi képeket és felrakom, már többször észrevettem, hogy a jók általában kék vagy tisztaságot jelképezõ szép szinekben járkálnak, mig a rosszak sötétben, barnában, sötétlilában stb.
Nem törvényszerü, de néha rásegit a szinválasztás.
Az Emperor of the Sea-ben az egyik szereplõnek volt egy utolsó lehetõsége, hogy megjavuljon, a jó oldalt válassza, akkor mindig világoskékben járkált, aztán viszont besötétedett a ruhája, amikor végleg a sötét oldalt választotta.

De most elõször a gonoszak:
Tegu 2015 szept. 23. - 16:57:45
(4352/9141)
A Cruel Palace-ben nem tudom, hogy ölték meg Sohyeont, csak onnan láttam, hogy Injo emésztette magát azon, hogy megölte a fiát és unokáját, aztán közben õt is mérgezte szépen a macskás.
Sõt, ott a másik csoporthoz huzó királynét is halálra itélték, s macskás elintézte, hogy kevesebb mérget tegyenek az italába, hogy szenvedjen tovább.

Ott viszont nem igazán találkoztam HwaYi-vel, de ez nem jelent semmit, az elejét és a végét, kb. két utsó epizódot láttam, lehet, hogy elég is ennyi belõle:)
Bár a szinésznõ nagyon jó, uaz, aki most szerepel a másik sorozatban, amit néztek, s én is nézni fogok, ha már ráérek végre egy kicsit.
Tegu 2015 szept. 23. - 16:52:23
(4351/9141)
Hát igen, akinek erõsebb a lapja - nagyobb a támogatottsága, az gyõz.

De ugyanarra a következtetésre jutottunk, Sohyeon fiának kellett volna következnie a sorban, de ha tegyük fel, nincs gyereke, akkor sem az ágyastól született harmadik gyerek következik, hanem a második.
Lehet hogy zavaró is volt a két esemény, hogy KJJ-ék a macskás gyerekét akarták trónra ültetni, miközben valójában a Great Heir nem ez a gyerek volt, hanem Sohyeon fia, hm.

EGyébként volt már ilyen Joseon történetében, a kedvenc ágyas gyereke került a trónra a jogos trónörökös helyett, de az is elõfordult, hogy nem az elsõszülött gyereke, hanem a testvére ült trónra.

Ugy tünik, ebben a sorozatban nem variáltak a gyilkosságok kiötölésével, simán megmérgeztek mindenkit és kész.
Itt ugyan feltünik legendás motivumként az is, hogy Injo fejbevágja Sohyeont valamivel, de S. nem ebbe hal bele, hanem a mérgezésbe.
K. Judit 2015 szept. 23. - 16:35:06
(4350/9141)
Még az jutott eszembe, hogy akár van törvény, akár nincs, az erõsebb gyõz. Gyilkossággal bármilyen törvényt ki lehet játszani. Talán ez annyira megszokott is volt, hogy minden apró-cseprõ problémára nem erõltették az agyukat törvényt hozni :)
K. Judit 2015 szept. 23. - 16:30:41
(4349/9141)
Szerintem nem, az elsõszülött ha meghal, utána az õ elsõszülöttje következik. Majd valaki megcáfol, ha tévednék, de testvér, féltestvér és ágyas gyereke mindig csak ezután következik a sorban.

Így van, ahogy emlékeztem is, Sohyeon fiának kellett volna következnie, de még kicsi és az anyja féltette is (pont mint Gwanghae esetében), szóval Bongrim mindenképpen jobb megoldás, csak nem tudom, rájuk volt-e bízva, vagy volt-e erre is törvény.

Emlékszünk Taejo-nál is azért volt vérontás, mert nem az elsõszülöttet választotta az apja (Bangwwont), hanem a második házasságából az elsõszülöttet.

És még egy dolog beugrott, hogy Sukjong is végrendeletet, vagy törvényt változtatott, hogy az elsõszülött fiát (Jang beteg gyerekét) Güm követhesse, ha az a gyerek nem hal meg, Gümbõl talán soha nem is lehetett volna király.
K. Judit 2015 szept. 23. - 16:22:15
(4348/9141)
Sorban: szerintem ebben is a macskás és KJJ (az orvos segédletével) ölte meg Sohyeont. És rá is jött Injo, de akkor azt mondták neki, hogy nehéz lenne elhitetni az udvarban (bárhol), hogy õ nem tudott róla, szóval jobb, ha hallgat. Én még kb. itt tartok.
Tegu 2015 szept. 23. - 14:50:38
(4347/9141)
Kang felesége, miközben a mandzsuk ellen lázitottak, Mingek mellett tették le a hüségesküt, vidáman üzleteltek a mandzsukkal.
Tegu 2015 szept. 23. - 14:48:54
(4346/9141)
Gyenge rongy volt ez az ember, a hiusága okozta vesztét, ha belátja, hogy hallgathat HwaYire mert õ akar jót az országnak, nem pedig az õt trónrajuttató kapzsi önzõ nemesek, talán nem igy alakul.

Honról nincs is szó többé, pedig még eléldegélt sokáig a számüzetésben. '41-ig élt.
Tegu 2015 szept. 23. - 14:46:04
(4345/9141)
Na de az elsõszülött már meghalt, akkor utána a második gyerek következik, nem a harmadik, nem?
De közben rájöttem a wikit olvasva, hogy hivatalosan Sohyeon fiának kellett volna következnie.
Tehát mindig az uralkodó/koronaherceg gyereke, nem testvére.
Tegu 2015 szept. 23. - 14:43:30
(4344/9141)
Már Injo halála után járunk, a Csingek már legyõzték a Minget, egyesitették a hadseregeket, csak az lehet, hogy ez a harc már az oroszok/ruszinok ellen folytatott háboru lehet, amelyben Hyojong muskétásokat küldött a Csing megsegitésére.
Kang pedig annak az oldalán van, aki fizet, letojja az országot és az ország érdekeit. KJJ-vel együtt.

De még nem láttam, már várom, hogy jól kivégezzék KJJ-t és fõleg a macskást. Remélem, Kang is megkapja a büntetését, azt jósolom, hogy õt még KJJ meggyilkoltatja. Kiskang pedig HwaYit vagy Hongot védve hal meg. Ez csak találgatás.

Mellesleg a Cruel Palace-ben a macskásék mérgezik meg Injot, aztán a macskás KJJ fölé kerekedik, összevesznek, s igy mindkettõ meggyengülve rohan a vesztébe.
K. Judit 2015 szept. 23. - 09:46:25
(4343/9141)
Ezt most én sem értem, milyen ellenség jön, hiszen 1644-ben (mikor a két herceg visszatérhetett Joseon-ba), már meghódították a Ming birodalmat (bevették Pekinget), Joseon már a Qingek hûbérese.

Sohyeon koronaherceg 1645-ben halt meg, Injo 1649-ben.
Nem tudom, volt-e már, hogy Sohyeon gyerekeit számûzik Jeju szigetére, a feleségét pedig árulás vádjával kivégzik.

A Mandzsuk tulajdonképpen 1639-tõl 1894-ig uralkodtak a térségben.
K. Judit 2015 szept. 23. - 09:30:17
(4342/9141)
Megint megsérült forgatáson, most a bokája ...
De már biztos jól van, a Ralph Lauren butikot tegnap nyitották.