K. Judit 2015 aug. 30. - 21:10:12
(4041/9141)
Õ a férj, az õ családja a gazdag, de õ tudós, nem nagyon törõdik a pénzzel.
K. Judit 2015 aug. 30. - 21:09:16
(4040/9141)
Vannak különben karakter-ismertetõim is a négy fõszereplõrõl, sokat lehet belõle érteni és fõleg következtetni.

Az elsõ HK, az ügyvédnõ, JE (JJH) felesége
(Legalább én is elolvasom :))

Megnéztem az elsõ négyet, kettõt felirattal, úgy hogy valamivel okosabb vagyok már, kezd érdekes is lenni.
K. Judit 2015 aug. 30. - 21:05:27
(4039/9141)
Ehhez le kéne tölteni, nem?
Szerintem Tegu is on-line néz mindent, legalábbis régebben úgy volt.
K. Judit 2015 aug. 30. - 21:03:48
(4038/9141)
Már van vikis felirat az 1. és 2. epizódhoz, föltettem, de majd mindjárt meg is keresem.

http://www.dramabay.com/i-have-a-lover/
(Érdekes, nem szeretem a vikis feliratot ...

nekem sokkal érthetõbb a dramafire szövege:
Ha most kezdted, akkor elé egy, nem?

http://dramayou.com/i-have-a-lover/
Illiona 2015 aug. 30. - 20:11:30
(4037/9141)
én találtam hozzá angolt, már át is fordítottam. tervezem megnézni én is.

http://subscene.com/subtitles/i-have-a-lover
Tegu 2015 aug. 30. - 19:12:23 Előzmény K. Judit
(4036/9141)
Elkezdtem, kapasbol nem ertem, felirat nelkul nehez
K. Judit 2015 aug. 29. - 12:48:31
(4035/9141)
K. Judit 2015 aug. 28. - 19:46:12
(4034/9141)
Igen, legtöbbször.
A macskás nõt meg utálja :)
Tegu 2015 aug. 28. - 18:28:40
(4033/9141)
Ugy vettem eszre, hogy az eunuch HwaYi partjan all
K. Judit 2015 aug. 28. - 16:29:05
(4032/9141)
Viszont az eunuch-ja nagyon szeretetreméltó. Minden érzelem meglátszik rajta, sokszor nem is mond semmit, nem kell neki.
Néha sajnálja, félti, sokszor nem ért vele egyet, van, hogy megvetés ül ki az arcára, idáig õ a legemberibb eunuch, legalábbis most (Togonén kívül) nem jut más eszembe.
Tegu 2015 aug. 28. - 14:47:51
(4031/9141)
Az ilyen orrlukasokra mondjak, hogy beleesik az eso. A BOF voroshaju hegedusenek volt ilyen tulsagosan fitos orra, aztan megmuttette.
Tegu 2015 aug. 28. - 14:45:21
(4030/9141)
Ez a megkozelites kozel all ahhoz, amit en is gondolok Injorol. Nem annyira a hatalomvagy vezerli, hanem valami bizonyitasfele vágy, hogy ellentetben azzal, amit azert o is sejt, nevezetesen, hogy donteskeptelen, tronra alkalmatlan, hogy ez messze meghaladja a kepessegeit, megis kideruljon, hogy igenis kepes jol kormanyozni. Onmagat csapja be, mert azok, akik korulveszik tisztaban vannak tehetsegtelensegevel, na de nekik pont erre van szukseguk, hogy iranyithato legyen a kiraly.
Ha valaki megmondja neki az igazat vagy az orszag erdeket szolgalo tanacsot ad, azt tamadaskent ertekeli, mert szembesiti sajat gyengesegevel, amivel azert o is tisztaban van, ez az o dramaja, ami sajnos, mivel kialy egyuttal az orszag dramaja is. Ha nem lenne ilyen, szepen eluralkodhatna halalaig meg jo kiralykent is, csak biznia kene HwaYiban es a koronahercegben es nem ennek a niemand macskas kavarasainak bedolni
K. Judit 2015 aug. 28. - 14:24:47
(4029/9141)
Mindenki tudott Injo szellemi korlátairól. Már Gwanghae sem akarta elhinni, hogy ezzel a bohóccal fogják õt eltávolíttatni. Maga Injo is tudott róla, hogy valószínûleg meghaladja a képességeit (az emberit és az észbelit is) az uralkodással járó folytonos készenlét, "résen lét", a tapasztalat és a tudás hiánya, valamint az állandó döntéshozatali, megfelelési kényszer...
De zavarta õt, ha más is észrevette, szégyellte. Gwanghae azt mondta neki, hogy õ "nem számít". Hwa Yi is a szemébe mondta, hogy ellenzi az intézkedéseit.
Mégis, miközben tisztában volt mindennel, tagadta, azt hitte, ha nem vesz róla tudomást, el tudja játszani AZ uralkodót. Szánalmas színházat játszott, észre kellett volna vennie, legalább azt, hogy mennyire boldogtalan, egy csepp õszinteséggel a saját sorsát is jobbra fordíthatta volna...

Ha láttad a Chunot, akkor tudod, hogy mi lett a sorsa a koronaherceg egész családjának. Bongrimra nem nagyon emlékszem a Chuno-ból, most majd megismerjük, milyen szerepe volt az egész tragikus történetben.

Ha jól emlékszem az elsõ Lee király, Taejo azért mondott le, mert gyilkolták egymást a fiai a hatalomért, a felesége meghalt, õ maga el is vonult valami kolostorba egy idõre. Sukjong pedig azért mondott le, mert csak így tudta jogilag is biztosítani, hogy az ágyastól született, de tehetségesebbik fiából a beteg bátyja után koronaherceg lehessen. Ez most ennél a drámánál OFF, csak azért írtam le, hogy igenis lehetséges felismerni valamit, és lehetséges lett volna tenni valamit, azért, hogy a dolgok akár Injo nélkül valamivel jobbra forduljanak. De vagy nem akarta megakadályozni a katasztrófát, vagy hitt a sorsban, a végzetben, vagy nevezhetjük bárminek, abban, hogy "így kellett mindennek történnie". Utólag nehéz megmondani, hogy szükségszerû volt-e. Valamire biztos jó volt, de az azokat az éveket átélõknek biztos, hogy nem.

(Egy kevés orrot azért hagyhattak volna neki, néha teljesen belelátni :))
Illiona 2015 aug. 28. - 12:49:12
(4028/9141)
Injo sosem mondana le!
Annyi felelõsségérzet semmiképp nem szorult bele.
õ a hatalom mámora miatt akart uralkodni, semmi másért.
Az hogy az ország, a nép, a családja, az emberei, a gyerekei mit éreznek, nem hiszem hogy izgatná, még ha néha eszébe is jut, vagy juttatják, hogy vannak magasztosabb céljai is a létnek, elhessegeti, mint az egyik regényhõsnõm, hogy "majd holnap gondolok rá".
De ettõl még õ az éppen aktuális uralkodó, és ez a Sors vagy épp a Végzet, csak elfogadni lehet, megváltoztatni nem.
Illiona 2015 aug. 28. - 12:43:39
(4027/9141)
a Chuno-t láttam, sõt tavaly a Sillán vetítés is volt, még Wondermonarchi eszközölte, tényleg szinte kockáról kockára.
A zenéje pedig tényleg nagyon jó, fent van az állandóan hallgatott listámon.
Az egyetlen bajom azzal a sorozattal az volt, hogy túl sokat elidõztek a rabszolgák nyomórúságán, és kilátástalan helyzetük rám nagyon nyomasztóan hatott, és ezt csak részben tudta ellensúlyozni a két fõszereplõ szuper alakítása.
De ezzel együtt is a nagy sorozatok között tartom nyilván.
Oh Ji Ho és Jang Hyuk ezt a sorozatbeli karaktert és szerepet azóta sem tudta megközelítõleg sem ûberelni.
K. Judit 2015 aug. 28. - 10:02:58
(4026/9141)
De van két beelõzési lehetõség, ha mondjuk meggyilkoljuk a sorban következõt. Spoiler lenne, ezért ezzel a királlyal kapcsolatban nem írok mást, bár sokan már ismerjük a történetet. (A Chuno-t különben mindenképpen ajánlom felvenni a listára, igazi élmény volt az udvar világából kijutni a levegõre, még akkor is, ha a rabszolgavadászat nem volt különösebben szórakoztató. A zenéje is nagyon jó, az egyik legjobb, na meg a szereplõk ... )

A másik, meg ha a király lemond. Erre is tudunk legalább két példát (Taejo-t és Sukjongot), talán nem is volt több a Joseon dinasztia kb. 500 éves uralkodása alatt.
Tegu 2015 aug. 28. - 00:09:56
(4025/9141)
Tényleg, Honra is uilyen feltekeny volt az apja, a kiraly, Seonjo.
Tegu 2015 aug. 28. - 00:05:58
(4024/9141)
Na vegre megneztem en is felirattal.
Injo lassan ott tart, hogy gondolkozni is keptelen, ha Hwayi valamit jonak tart, az csak ellene szolhat, tehat automatikusan tiltakozik ellene, Mi lenne, ha egyszeruen onalloan eldontene, mi jo az orszagnak, s mi nem? Csak a hiusaga foglalkoztatja es Hwayi. Rettento megalazo, ami az orszaggal tortenik, de az is az lesz, ami ezutan kovetkezik, ennyit nem bir felfogni? Az egyik ember mondta jol a piacon, mikor Csing arukat egettek, mi a kulonbseg Ming vagy Csing, semmi. De Injo tesz rola nyakaskodasaval, hogy legyen.
Meglepett az, hogy Macskas mar nem a kedvenc agyas, o maga mondta. Mellesleg, miota szaladgalhatnak be sukwon agyasok a kiralyhoz csak ugy?
A fegyvergyari pasi felesege merhetetlenul ostoba volt, miert kellett neki egyaltalan felbukkannia ott, ahol mandzsu katonak vannak?
A verrol: allitolag a tulelotanfolyamokon ma is azt tanitjak, hogy ver fogyasztasaval lehet eletenergiat, erot gyujteni, nade egy eskuhoz miert kell egy lavórnyit inni?
Itt a ket lehetoseg az volt, hogy vagy megissza a vert vagy haboru lesz, s utana rosszabb pozicioba kerul Joseon. Ennyit kellett volna felfognia a hulye Injonak, ez nem HwaYirol es rola szolt.
Es egyebkent azzal, hogy megkoti a vereskut, mennyivel kerult volna rosszabb helyzetbe, mint hogy elvesziti a haborut, ez miert lett volna HwaYi terve, milyen gonoszsagot feltetelezett emogott? Hogy megerosodik a koronaherceg es o ido elott elvesziti a hatalmat? Mert a nyilvanvalo haborus vereseg megerositette volna azt? Tragikus ez az Injo.
Illiona 2015 aug. 27. - 22:59:52
(4023/9141)
most tulajdonképpen vannak hasonlóságok azzal, amikor Hon koronaherceg volt . (Mármint a ruhán túl is, az is szerintem ugyanaz.)
Õ is küzdött azért, hogy megmaradjon koronahercegnek, az apja nagyon féltékeny volt rá.
Sok megalázást kellett elszenvednie a trónért való úton.
Már látta hogy másképp kellene csinálni sok mindent, de nem volt lehetõsége.

Most ugyanaz a helyzet, kb 25 év eltelt. Van egy alkalmas, okos, rátermett koronaherceg, de ki kell várnia sorát.

Ebben a "király" szakmában nincs beelõzés.
K. Judit 2015 aug. 27. - 22:19:55
(4022/9141)
Amit öreg Kang a pénzével nem ér el, az eléri a rendkívül rokonszenves feleségével és a macskással. Õk most elhatározták, hogy Bongrimból csinálnak királyt (persze más körülmények is közrejátszottak), kicsinálják a koronaherceget, el is fogják érni.
De elõször még elviszik a mandzsuk a két herceget családostul túsznak Kínába, egy darabig ott fognak élni. A legvégét tudom, de hogy milyen lépések következnek pontosan, azt nem.

Különben nem Hwa Yi-t követte a macskás szolgálója, hanem a koronaherceg feleségét, õ persze még óvatlan volt. De azt hangsúlyozom, hogy semmi rosszat nem tettek. A király paranoiás volt, nála soha nem lehetett tudni, milyen esemény milyen reakciót vált ki.

(Csak zárójelben: én sem ittam még soha vért, még a sült vértõl is undorodtam, de azért egy ország be nem kebelezése érne annyit, hogy megpróbáljam. Legfeljebb visszajönne, és legfeljebb utána fertõtleníteném magam valamivel. Valami erõs pálinkával. De nem halnék bele, az biztos.)

Sajnálni néha lehet a királyt, mert nem lehet könnyû, hiszen õ is tudja, hogy elképesztõen alkalmatlan, de bizonyos tetteit megbocsátani ... soha.

Egy másik drámában, a TTM-ben nem voltak feltétlenül vad külsejûek és rosszképûek a mandzsuk :)
Illiona 2015 aug. 27. - 21:43:35
(4021/9141)
a történelem folyamán folyamatosan váltották egymást jó és rossz királyok. Egy rossz király éppugy hozzátartozott a léthez, minthogy az egyik szomszéd rendes, a másik meg maga az ördög.
Injo épp a rosszak közé tartozott. Nem õ volt az egyetlen. Még nálunk voltak olyan királyok, akik csak kárára voltak az országnak.
Ezzel nekik együtt kellett élni, ebben a helyzetben kellett jó megoldást találni.

De azért van amit nem lehet megtenni, vért inni egyszerûen nem lehet!
Tudom, hogy van aki megteszi disznóvérrel, (még gyermekként láttam ilyet a helybéli állatorvos segítõje megtette, tudom hogy elszörnyedtem akkor. Még ma is érzem a döbbenetet. Holnap meg is kérdezem anyántól így volt, vagy valami trükkel riogattak?)

Épp azért, mert ismerték már Injót, kellett volna óvatosabbnak lenni.
A foglyok megmenekítése oké, végül is nem derült volna ki hogy ki tette, ha óvatosabbak a fegyvergyáriak!

Talán jobban lehetett volna a nemesek lelkére beszélni, az Öregkangot likvidálni.

A hercegnõ nyiltan volt Injo ellen, nem tudni hogy követik, és lesik minden lépését naívság.
K. Judit 2015 aug. 27. - 21:23:21
(4020/9141)
Akkor te biztos tudod, mire olyan büszke Injo. Mit tett õ valaha az országért? Gazdag nemesek (az is lehet, hogy csak kereskedõk) juttatták a trónra, õ annyit tett, hogy az ott helyet foglaló királyt lerugdosta onnan, pedig neki semmi elképzelése nem volt az uralkodásról, egy ország irányításáról, még arra sem volt esze, hogy olyan emberekkel vegye magát körül, akik értenének valamihez. Neki csak a trónba kapaszkodás volt a lényeg, öt percnél tovább még csak jó király sem akart lenni. Múló szeszélyként talán. Amikor épp ahhoz volt kedve.
Aztán amikor HY felhomályosította, hogy folyamatosan félre van vezetve, nem veszik komolyan, gyakorlatilag ravasz bûnözõkkel van körülvéve, akkor megint öt percig megszabadult volna tõlük, de a másik pillanatban mégis kényelmesebbnek érezte, ha hagy mindent a régiben. Erre olyan nagyon büszke? Ne felejtsük el, hogy ebben a korban dúlt a rabszolga-kereskedelem, éhínség, járványok stb. Égetõ szükség lett volna valami hozzáértõre, hogy amennyire lehet, a gazdaság rendben legyen.

Egyszerûen felsõbbrendûnek érezték magukat, lenézték az ellenséget. Még akkor is, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a manchuk már meghódították szinte az egész Ming birodalmat. És ezt nemcsak az ellenség lekaszabolásával érték el, hanem ésszel, irányítással, szervezettséggel. Barbároknak nevezték õket, mert nomádok, és durvák voltak. De azt még a film sem tagadja, hogy a vad külsejük mögött gondolatok és elképzelések voltak, és õk sem voltak híján a méltóságnak.

Ha arról van szó, hogy megigyak valami löttyöt, és akkor nem rohanják le az országot, nem gyilkolják halomra a "népemet" (nagy szavakat szerettek használni), és nem rendezkednek be az országomban nomádok - én bizony kiittam volna. Jichonnal értettem egyet, majd esetleg késõbb megkeresem amit mondott. Talán Tegu megtalálja.

Ja, és a koronaherceg pedig vigyázzon magára, nem kell, hogy HY gondoljon az õ biztonságára. Persze, hogy álmukban nem gondolták, hogy valaki kémkedik utánuk (fõleg Sohyeon felesége nem). És azért hozzáteszem, hogy nem merényletre, vagy valami gonoszságra készültek õk, hanem azt szervezték meg, hogy a hazamenekített foglyokat hogyan és hová tudják elhelyezni ...
Illiona 2015 aug. 27. - 21:06:28
(4019/9141)
Hát ha ez a jövõ hétre még ennél jobban be fog lendülni, az már több lesz mint elviselhetõ.
Bár az nagyon soká lesz!
Illiona 2015 aug. 27. - 21:00:31
(4018/9141)
.
Illiona 2015 aug. 27. - 20:58:56
(4017/9141)
és még egy üres kép!
Illiona 2015 aug. 27. - 20:56:52
(4016/9141)
és a Mohwa terem, amikor a kínaiak még csak a spájzban voltak :)
Illiona 2015 aug. 27. - 20:45:34
(4015/9141)
egy másik a Mohwa terembõl
Illiona 2015 aug. 27. - 20:44:12
(4014/9141)
egy arc a Mohwa terembõl
Illiona 2015 aug. 27. - 20:39:40
(4013/9141)
Amugy az igazi vérnek ki kellett volna csusszanni a tálból.

A fitalabbik hercegnak nagyon is helyén van az esze, amikor figyelmezteti Hwa Yi-t, hogy vigyázzon jobban.
Aggódik, és teljesen jogosan
Illiona 2015 aug. 27. - 20:32:30
(4012/9141)
ez a jelenet nagyon tetszett!

szurkoltam hogy "ne idd meg, ne idd meg"
Illiona 2015 aug. 27. - 20:29:34
(4011/9141)
Hwajung 40

azért a Hwa Yi próbál mindenbe beleokoskodni, és a titkos akciókat csinálhatta volna ugy is, hogy a Koronaherceget ne veszélyeztesse, vagy ha igen, akkor tudniuk kellett elõbb utóbb minden kiderül, föleg ilyen helyen, ahol mindenki mindenkit elárul egy kis koncért.

Vagyis igenis könnyelmûnek és naívnak, hibásnak tartom a koronaherceget is.
Injo azért a király, hogy bizonyos döntéséeket õ maga meghozzon.
És ha a döntése rossz, ártalmas a népnek, akkor a néppel együtt kell megszenvedni.
Legalább a nép észhez tér, és fellázad, és elkergeti.
Illiona 2015 aug. 27. - 20:23:26
(4010/9141)
Hwajung 40

jöhet a kövezés akár...
elõször fordult elõ de tökéletesen egyetértettem Injoval.

Van az a barbárság, aminél a halál is jobb!

azután ott van a puskaporos férfi kimenekített felesége! egy idegroncs, kezelhetetlen ember lett belõle, de odadugják pont az ellenség orra elé, ahelyett hogy eldugnák vidéken, vagy valahol a városban.

Persze azt sem hiszem, hogy a százezres katonaságból és a sokezres menekültbõl csak ugy felismerjenek valakit.
De mégis, mit gondoltak ezek?
K. Judit 2015 aug. 27. - 19:13:53
(4009/9141)
Hwajung 40:
... folyt.
ez valahogy a túlzások epizódja volt, túlságosan vadállatiasnak ábrázolják az ellenséget, túlságosan ártatlannak saját magukat. Túlságosan pökhendi az arisztokrácia, pedig ha lenne eszük, nem ugrálnának, ez megint a "köhög a bolha" tipikus esete. Mintha nem is arról szólna minden, hogy az erõs (a nagyobb, a hatalmasabb) mindent visz.
Még a koronaherceg is elcsodálkozik, amikor a manchu küldött kimondja, ha akarja, itt minden az övéké, próbálják harc nélkül értésükre adni.
A király meg, aki az epizód elején elsírja magát egy kis árva láttán, dühében odadobja nekik az egész népét...
K. Judit 2015 aug. 27. - 19:00:27
(4008/9141)
A jövõ hétre fog igazán belelendülni a macskás.
Készítsük a zsebkendõinket :))

(Egy kicsit zavart engem az a sok jajveszékelés, ordibálás. Még soha nem kellett menekülnöm hála az égnek, de úgy képzelem el, hogy az ember nem fárasztja magát kiabálással. Láttam már dokumentumfilmen halálosan kimerült embereket menetelni, vagy önszántukból, vagy terelték õket, de egyik sem kiabált. És a szöveg dedóssága is zavart sokszor, lehet, hogy csak ilyen napom van...)
K. Judit 2015 aug. 27. - 18:51:07
(4007/9141)
És az I have a lover 1-2. részéhez ezen a helyen van felirat (kb. egy órája):

http://www.dramabay.com/i-have-a-lover-episode-1/
http://www.dramabay.com/i-have-a-lover-episode-2/

Még nem tudom milyen, majd meglátjuk.
Illiona 2015 aug. 27. - 18:48:32
(4006/9141)
Hwajung

épp most fejeztem be a 39.-et felirattal, és most kezdem a 40-et elõször nézni.
Ez a lány ugy látom csak férjhez ment a puskagyáros fiúhoz, mert Jabozza, de mintha a 10 évvel ezelõtti kínzás miatt nem lenne tökéletes.
K. Judit 2015 aug. 27. - 18:46:51
(4005/9141)
Októberben megint kijön egy új film, már volt róla szó, az elõzetes címe Summer Snow volt.
Ez most megváltozott "Szeretlek, sajnálom, köszönöm"-re.
Három különálló történet egy filmben, az egyikben JJH egy ügyészt játszik, aki próbálja visszaszerezni az elrabolt kislányát.
K. Judit 2015 aug. 27. - 18:42:04
(4004/9141)
Hwajung 40:
Annyira bizonytalan és ingatag ez a szerencsétlen Injo, hogy mindig az utolsó pillanatra hagyja a komoly döntéseket, attól tesz mindent függõvé, milyen benyomás éri utoljára. Öt perccel az ünnepség elõtt még megígérte a koronahercegnek, hogy sok honfitársa életét megmenti azzal, ha kiissza azt az egyébként tényleg elég gusztustalan vért. Viszont ezután még gyorsan beállított hozzá a macskás, megint elbizonytalanította - nem volt nehéz - így a tett helyszínén megint improvizált. Fogadok, nem is nagyon tudta, mit tett ...
K. Judit 2015 aug. 27. - 00:12:59
(4003/9141)
Már megint ugrottunk egy jó nagyot az idõben :)

Különben azért dühös a király, mert a koronaherceg elment helyette "üdvözölni", mondjuk inkább fogadni a mandzsukat.
Megint a parája, hogy a fia máris királynak képzeli magát, mert biztos azt gondolja, hogy õ alkalmatlan...
K. Judit 2015 aug. 27. - 00:00:34
(4002/9141)
Na tessék, õt kerestem ma hosszú ideig :)
Megvan a Hwajung 40-es ep. felirata (most már csak holnapra).
K. Judit 2015 aug. 26. - 18:55:50
(4001/9141)
Ezt akartam :)
K. Judit 2015 aug. 26. - 18:53:55
(4000/9141)
A múlt hétvégén indult I have a lover c. dráma felirata még sehol.
(Úgy látom, csak az MBC sorozatait fordítják le azonnal, szinte egy nap különbséggel.)
Tudjuk, önkéntesek készítik a feliratokat, meg is értjük õket, de egy kicsit elveszíti az ember a lelkesedését.

A Smpi-n persze mennek a találgatások, ami nem túl bölcs dolog egy ötven részes történetnél. Még a következõ részeket sem lehet sejteni, nemhogy a többit. Egymásnak ellentmondó feltételezések vannak, persze nem véletlenül, ugyanis a vikin megjelent a négy fõszereplõ jellemrajza, ezt valaki lefordította, ebbõl próbálnak következtetni.

Pedig érdemes megvárni a feliratot, mert én máris elvesztettem a fonalat. Az a nõ, akinek meg kellett volna halnia a balesetben, él, de valaki összetéveszti az ikertestvérével és miután õ elfelejtett mindent, gyakorlatilag annak az életét fogja tovább élni. De közben valószínûleg holtnak hiszik, mert állítólag a férj (JJH) újranõsül, azt a lányt veszi el, akibe szerelmes volt. Évek múlva ez az ártatlan kis (árvaházban nevelkedett) virágszál ugyanolyan kegyetlenné, és pénzsóvárrá válik majd, mint az elõzõ asszony, akibõl annyira kiábrándult a férj. Szegény JJH jól megjárta ezek szerint mindkettõvel.

Jó, de mi lett a terhes ikertestvérrel? Õ lelépett? Persze tudjuk, menekült a férje elõl, ezért nem siet elõkerülni, de például az ellopott kocsit sem keresi senki? És az sem tûnik fel senkinek, hogy a szakadékba zuhant autóroncsra nyomkövetõ volt szerelve?

Itt is éveket fognak ugrani, ha jól sejtem.
Egy BTS a tengerparti részbõl.
K. Judit 2015 aug. 26. - 18:40:50
(3999/9141)
Én meg most fejeztem be a 39-est, csak egy rövid kiegészítés:
a végére megérkezett a hadüzenet a mandzsuktól, mindenki nagyon be van gyulladva.

Hwa Yi és a koronaherceg együtt hazamentették a foglyokat (legalábbis egy részüket), a lõszergyár adta a fegyvereket, HY eladta a földjeit és Sohyeon is benne volt. Kis Kang is segített szerintem. Róla például kiderült, hogy volt felesége, de mert egy rájuk erõltetett házasság volt, a nõ nem is volt boldog, aztán meg még ráadásul meg is halt a háborúban.... egy szereplõt megspóroltak :)).

Öreg Kang csodálkozik, hogy minden egyes terve (üzleti, piszkos) kiderül valahogy, és nem sikerül neki semmi a mandzsukkal. Benne volt abban is, hogy a katonák szökjenek haza (persze a foglyok nem). Ezért gondolom, hogy Kis Kang a tégla.

Bongrim herceg tényleg figyelmeztette HY-t, hogy hagyja békén a bátyját.

A macskás és öreg Kang felesége már kezdik az áskálódást a koronaherceg ellen...
Illiona 2015 aug. 26. - 18:18:11
(3998/9141)
sajnos tegnap netmentes helyen voltam, igy csak most töltöttem a 40-et. (mármint le, mert be már nagyon nagyon régen!) :))))

Mostmár bevérom a feliratot, gondolom éjjel meglesz, annyit már megtudtam tõletek ami a várakozáshoz kell.
K. Judit 2015 aug. 26. - 17:13:47
(3997/9141)
Végre a kínai neve alapján megtaláltam: Yong Gol-Dae (英俄爾岱, Ying Guldayi)
Inggūldai, Taiqing (átírva): Inggvldai; 1596 év - 1648 - szóval megvan, létezett, de nincs külön oldala.

Még egy siteon említik a nevét "Second Manchu invasion of Korea", eddig ez a legjobb és legrövidebb oldal, mégis mindent elmond. Például a 9 feltételt, amit a mandzsuk szabtak, megvan mitõl voltak nagyon dühösek, és egy mondatban megemlítik, hogy Huang Tajii hogyan alázta meg Injot a meghajlások többszöri megismételtetésével ...

https://en.wikipedia.org/wiki/Second_Manchu_invasion_of_Korea
K. Judit 2015 aug. 26. - 16:05:51
(3996/9141)
Nem baj, végül is idáig még összecseng minden drámában, hogy mi történt. A történelmileg ismerhetõ adatokat nem szokták (nagyon) megváltoztatni, legfeljebb a karaktereket formálják másképpen. Vagy másképp látnak dolgokat fontosnak egyes filmekben.
Ez jó is így, gondolom azért nem térdepeltették le Injot ebben a sorozatban, mert azt már egy másikban felhasználták, és a macskást is a nem túl régi Cruel Palace miatt ábrázolják kicsit másképpen.
K. Judit 2015 aug. 26. - 15:58:15
(3995/9141)
Helyes név alapján megtalálná a Google, bárhol is szerepel, valamit rosszul írok, vagy olvasok.
A Smpin 144 oldalas a Muskétások fórum része :)).

Hiába, sokaknak tetszett nagyon, ezt elbaltázták a csatornán. Bedõltek a nézettségi adatoknak, pedig külföldön is rengetegen nézték. Azért csodálkozom, mert erre õk maguk hívták fel a figyelmet, hogy egy kis kábelcsatornáról van szó, nem kell a számokat nagyon komolyan venni, erre már a folytatásra sem futotta a bátorságukból...

Eldönthetem, hogy filmet nézek, vagy Inguldai-t keresek ...
Tegu 2015 aug. 26. - 15:50:55
(3994/9141)
Bocs, hogy mindig a Cruel Palece-re hivatkozom, de ott eloszor nem bantottak a macskast, Injo halala utan, kifejezetten Injo keresere ( nem is ertheto egeszen). De macskas nem birt magaval , igy kivegeztetette Injo fia ill. Injo felesege.
Tegu 2015 aug. 26. - 15:45:16
(3993/9141)
Valahol lattam a nevet a wikin is, vmelyik csatanal emlitettek
K. Judit 2015 aug. 26. - 15:40:31
(3992/9141)
Eszembe jutott, hogy adtál egy ötletet, a Soompin fogom megkeresni Yon Gol-dae nyomait.
Nem tudom, miért kezdtük Inguldai-nak nevezni, biztos nem véletlenül, így is kerestem, de csak egy román oldalon láttam még így leírva.
Azt teljességgel kizárom, hogy történelemórán ragadt volna meg bennem ez a név :))
K. Judit 2015 aug. 26. - 15:35:13
(3991/9141)
Igen, azt mindjárt hozzátehettem volna, hogy Sohyeontól és a családja nagy részétõl rövid úton megszabadult (az az egy Chuno-s kisfiú maradt meg, gondolom jó messzire vitték a palotától).
Bongrimnak egy fia volt (a késõbbi király) és sok lánya. Talán ezért is szabadult meg a macskástól, hogy az az egy fia életben tudjon maradni.
Tegu 2015 aug. 26. - 14:34:20
(3990/9141)
Majd Macskas tesz vagy tenni akar rola, hogy ne legyen a gyerekei elott senki, sot, a Cruel Palaceben mar o akar lenni a kiralynoo, nem né, hanem nöö.
K. Judit 2015 aug. 26. - 13:32:57
(3989/9141)
Tulajdonképpen már elkezdõdött a háború, a határ menti területekrõl foglyokat ejtenek rabul a mandzsuk. A csoszon tábornok meg valami miatt nem segít nekik, még lövet is rájuk ... (Félnek a mandzsuktól. Meg aztán ott van a régi megállapodás.)
A gazdagokért sok pénzt követel az ellenség, ez nem nagyon tetszik Injo minisztereinek, de persze a saját rokonaikért fizetnek. Még csak az elején járok, mert folyton elkalandozom ...

A macskás azért vág olyan gonosz képet, mert Injonak megszületik az elsõ fiú unokája. (Nem tudom, mit akar, ha van is vagy lesz is neki fia, akkor is az öröklési sorrend: Sohyeon, Bongrin, az õ gyerekeik, ill. ha vannak törvénytelen testvéreik ... és a macskás csak nagy sokára kerülhetne képbe.)
K. Judit 2015 aug. 26. - 13:23:25
(3988/9141)
Ez a Hong Taiji nagyon nagy ember volt, Nurhaci (kán) fia, a második Qing császár.
A névváltozásokért is fõ felelõs, a Jurchen-rõl Manchu-ra, Late Jinrõl Qing-re (1636-tól, hivatalosan 1644-tõl 1912-ig az õ dinasztiájuk volt hatalmon).

Rengeteg olvasnivaló van róla, a klf. csatákat átugrottam, de az egész nagyon érdekes. Pl. hogy szándékosan keverték a különbözõ etnikumokat, az uralkodó osztályban a hanokat a manchukkal stb., majd nézz bele, ha lesz idõd.

OFF:
Valójában azt a pasit kerestem, akit a Chuno-ban Yong Kol-dae-nak, és a Muskétásokban Yong Gol-dae-nak hívtak. Valóságos személyiség kellett hogy legyen, magas rangú katonatiszt, õ volt az, akivel Sohyeon a Muskétásokban mongolul diskurált. De sajnos nem találtam hasonló neveket, pedig rengeteg oldal van ebben a témában. Nurhacinál is, Hong Taiji-nél is, a "Qing conquest of the Ming" oldalon is számtalan hadvezér és uralkodó fel van sorolva, ezekbe lapoztam bele.

Egyetlen találatra tippelnék hangzásra, egy Kong Youde nevû "kalandor"-ra (aki Konfucius leszármazottjának tekintette magát). Korban is beleillene a történetbe, Nurhaci után 9. leader a sorban. Szomorú vége lett, egy csatában kikapott a Mingektõl, a végén öngyilkos lett. Isteni lenne, ha valaki meg tudná erõsíteni :))
Tegu 2015 aug. 26. - 12:04:44
(3987/9141)
Tehát akkor most '36-ban vagyunk, a 2. mandzsu invázió elõtt.
Azt tudom, hogy a dzsangun tábornokot jelent, csak azonositani akartam, ki lehet ez, aztán a soompin meg is irták.
Jó, hogy megvan a 39es felirata , azt mégjobban izgat, miért a nagy orditozás Sohyeonnal a 40. epizódban.
K. Judit 2015 aug. 26. - 10:11:08
(3986/9141)
Na megvan a felirat.
K. Judit 2015 aug. 26. - 10:08:11
(3985/9141)
"fugume - igy értem azt a szót, amit a mandzsukra használnak."

Ez hasonlít arra, amit találtam (kivéve, hogy az "f"-et nem tudják kiejteni, talán megfigyelted, hogy a kávét is kopi-nak ejtik - coffe helyett :))

Most megnézem, hátha lefordították már a 39-est.
K. Judit 2015 aug. 26. - 10:02:58
(3984/9141)
A Dzsangun tábornokot jelent. (Lee Songgye-t is így nevezték.)

Biztos, hogy ez már a második mandzsu invázó, van valami kiírva a 39. epizód elejére, persze pontosan nem értem, de kizárásos alapon azt jelenti, hogy 10 évvel késõbb folytatódik a történet. (És akkor stimmel is mondjuk a három nagy gyerek, meg hogy Bongrin is felnõtt stb.)

Az elõzõben volt ugye a Lee Gwal-féle felkelés (1624), 1627-ben jöttek elõször a mandzsuk, de nem nagyon akartak harcolni, megegyezést akartak kötni Injo-val, ezért ez csak rövid ideig tartott. Sikerült is Injo beleegyezését megkapniuk, hogy semlegesek maradnak a Ming-mandzsu háborúban.
És miután ezt a megegyezést Csoszon nem tartotta be, azután jöttek vissza 1636-ban.
K. Judit 2015 aug. 26. - 09:44:34
(3983/9141)
Igen emlékszem, pont azért kezdtem keresgélni, mert akkor szinte tisztán lehetett hallani.
Amiket találtam, szerintem kb. megfelelnek a valóságnak (persze nem betû szerint).
K. Judit 2015 aug. 26. - 09:43:06
(3982/9141)
A mongolokat simán "mong-gol"-nak.
Tegu 2015 aug. 26. - 09:40:21
(3981/9141)
Volt egy beszelgetes KJJ- vel vagy Kanggal, amikor azt mondta , hogy ha a mingek erosek, akkor a minggel, ha a mandzsuk, akkor a mandzsukkal fognak ossze. Itt ketszer is ismetelte a ket elmevezest, majd megkeresem a masik gepemmel
K. Judit 2015 aug. 26. - 09:38:32
(3980/9141)
A barbár szót "yaman-in"-nek.
K. Judit 2015 aug. 26. - 09:35:18
(3979/9141)
A manchu-kat "cheong-eo"-nak mondják.
K. Judit 2015 aug. 26. - 09:33:50
(3978/9141)
A Ming dinasztiát "myongnala"-nak
K. Judit 2015 aug. 26. - 09:32:40
(3977/9141)
Még csak a 39-est láttam, de én is folyton fülelek, pont pár napja néztem meg, mert folyton fülelek, kit hogyan neveznek.

A Late Qing-re a találat "huban cheongnala".
Tegu 2015 aug. 25. - 18:59:04
(3976/9141)
Õ pedig egy hires mandzsu/Csing/, koreai származásu tolmács, Joseon-Csing kapcsolatok kulcsfigurája, nem sok jót irnak róla, korruptnak, erõszakosnak, hatalmával visszaélõként irják le
Tegu 2015 aug. 25. - 18:54:26
(3975/9141)
A Scoompiból megtudtam, hogy õ a mandzsu, késõbb Csing vezér,
Hong Taiji (1592-1643)
Tegu 2015 aug. 25. - 18:12:03
(3974/9141)
Végigbeszélgetik az egész epizódot, nem értek semmit, csak azt, hogy Injo nem akarja azt, amit a herceg és HwaYi.
MOndjuk, abból a tálból én sem ittam volna ki a vért, pfuj.
Tegu 2015 aug. 25. - 17:48:23
(3973/9141)
fugume - igy értem azt a szót, amit a mandzsukra használnak.
Tegu 2015 aug. 25. - 17:46:22
(3972/9141)
Hwajung 40
Elkezdtem nézni szöveg nélkül, nem tudom, mi az oka a haragnak és ijedtségnek, a mandzsukat nem mandzsunak mondják, hanem vlami f-betüvel kezdõdõ szavuk van rájuk. Megérkeztek ezek a félkopasz copfos harcosok, nagyon ugy néznek ki, mintha a mandzsuk lennéek, dzsangunnak hivják a rekedthangut, kik ezek vajon?
Injo orditozik Sohyeonnal, aki önállóan tárgyalt a félkopaszokkal, nem tetszett Injonak, de aztán mintha meggyõzte volna Injot a saját igazáról.
Nem tudom, ez milyen esemény lehet, beleragadtam abba a rögeszmébe, hogy még a 2. mandzsu támadás elõtt vagyunk.
SPOILER:

A 2. mandzsu támadást az váltotta ki, hogy menedéket adtak egy Ming tábornoknak és kiséretének.

Na nézem tovább, vacak minõség a youtube-on.
Tegu 2015 aug. 25. - 09:23:18
(3971/9141)
Mintha sowont vagy sukwont mondak volna macskasra
Tegu 2015 aug. 25. - 09:21:48
(3970/9141)
HwaYi anyja '32-ben halt meg, de ugy latom, hogy erre mar csak visszaemlekeznek. Mindenesetre meg lennek dobbenve, ha Injo 9x meghajlasat atugrottak volna. Bar, ha a tronoroklessel kapcsolatos viszallyal akarnak foglalkozni, akkor belefer.
SPOILER
Macskas is szulni fog gyerekeket, fiut is.
Tegu 2015 aug. 24. - 23:36:33
(3969/9141)
1a. Bin 빈 (嬪): Royal Noble Consort rank 1
1b. Gwiin 귀인 (貴人)
2a. Soeui 소의 (昭儀): Royal Noble Consort rank 2
2b. Sukeui 숙의 (淑儀)
3a. Soyong 소용 (昭容): Royal Noble Consort rank 3
3b. Sukyong 숙용 (淑容)
4a. Sowon 소원 (昭媛): Royal Noble Consort rank 4
4b. Sukwon 숙원 (淑媛)
Ugy ertem, hogy kozvetlenul a bin utan kovetkezik, Gwiinkent jelolik a wikipedian, de lehet, hogy fokozatosan erte el azt a rangot.
K. Judit 2015 aug. 24. - 22:28:41
(3968/9141)
Után? Szóval kettõvel alacsonyabb rang? Akkor van még miért harcolnia.
Lehet, hogy most kezdi majd kikezdeni a koronahercegi házaspárt. És ha a trónörökös külön szervezkedik Hwa Yi-ékkal, akkor sajnos okot is szolgáltatnak a családi "háborúra".
K. Judit 2015 aug. 24. - 22:24:36
(3967/9141)
Ha jól emlékszem az elsõ 1627-ban, a második 1636-ban (?) volt. Szóval átugrották, mert a múlt héten 1624-et írtunk.
Az öregek is sorban meghaltak, és HY-nak már két nagy 6-8 év körüli fia van.
Azzal kezdõdik ez az epizód, hogy a harmadikat szüli.
A koronahercegnek is éppen születik egy gyereke, õk is nagyok már.
Tegu 2015 aug. 24. - 21:49:44
(3966/9141)
A fogsághoz még kell a 2. mandzsu invazio, s Injo megalazkodasa vagy lehet, hogy átugrották idöben?
Tegu 2015 aug. 24. - 21:44:23
(3965/9141)
Jáj, azt tudni, hogy Gwiinkent tartjak nyilvan, az meg sajnos a masodik rang a bin után.
K. Judit 2015 aug. 24. - 20:02:00
(3964/9141)
Kis Kang titokban segít Hongéknak, a végén megijedtem, azt hittem, lebukik az apja elõtt. Nem tudom öreg Kang miért ordibált, valami üzlete talán nem jött össze. Beszélt az egyik ellenséges fõvezérrel, hallottam, hogy a "kán" szó sûrûn elhangzik.

Aki viszont lebukott, az a koronaherceg, úgy láttam jól megértik egymást Hwa Yi-val. A kisebbik herceg is úgy érezte, joga van figyelmeztetni Hwa Yi-t, mikor összefutottak, hogy ne nagyon látogassa a bátyját. Az udvarban ismerik HY-t, tudják, hogy nem feltétlen híve a királynak, és hogy követõi is vannak.

Injo és a koronaherceg között mindig is dúlt a harc, nem tudom, most milyen állomások következnek.
Elõbb-utóbb a mandzsuk által már elfoglalt Kínában tartják majd fogva a családjával együtt.

(Arra a gyáva idiótára gondoltam, aki a harcok idején sínbe tetette a lábát és folyton jajgatott.)
Illiona 2015 aug. 24. - 19:18:59
(3963/9141)
sejtem kire gondolsz! az a bugyutácska, aki pedig gondolta volna elvenni még a hercegnõt, és sértve érezte megát, amikor megtudta hogy az Honggal kavar! Gõg a csúcson, az okosság a mélyponton.

Ez egy olyan alapozó rész volt, békés családi élet, mindenki éli az életét, És Lám Kiskangot sem fordították Hongék ellen, megbírkozott a viszonzatlan érzelmeivel maga, bölcsen és okosan.

De már kibontakozóban a viharfelhõk: összeesküvés a király ellen + külsõ támadás az ország ellen.

Talán hatalmi harc is lesz a két kisherceg között?
K. Judit 2015 aug. 24. - 19:18:42
(3962/9141)
Most is eszi a sárga irigység.
Majd szétpukkad.
(Gondolom a legalacsonyabb "bi" rangot kapta csak meg.)
K. Judit 2015 aug. 24. - 19:16:13
(3961/9141)
Pedig akkoriban ez nem volt szokás. Olvastam valahol, hogy aki nem volt házas, nem is kezelték nagykorúként.
Na persze egyesek minden luxust megengedhettek maguknak :)
K. Judit 2015 aug. 24. - 19:12:26
(3960/9141)
Még csak a közepénél járok (kis Kang ringatja éppen Hong új babáját :)), már õ is férfikorban van, szakállas.

A kisebbik Injo-fiú Bongrin herceg, õ lesz a következõ király.
A koronaherceg felesége és Hwa Yi szinte egyszerre szültek.
(Úgy látom a gazdagok visszavásárolhatják fogságba esett gyerekeiket.)
Van egy miniszter-fia páros, akiknek szívesen bemostam volna már egyet-kettõt, gondolom ez végig így lesz ..., ébren tartják a felháborodásomat ...
Illiona 2015 aug. 24. - 19:07:39
(3959/9141)
Õ is szörnyen megöregedett.

megráncosodott, a fogai kihullottak, haja megõszült és megritkult...

szörnyû!!

:)))
Illiona 2015 aug. 24. - 19:05:22
(3958/9141)
Neki ez is jól áll!
Ugy tünik, õ nem találta meg a párját más nõben.
Illiona 2015 aug. 24. - 19:03:05
(3957/9141)
A macskás meg végre letette az udvarhölgyruhát. Felvett fekete felsõt.

Biztosan gyászol. a becsületességet, jóságot, tisztességet. (legalábbis gyászolná, ha ismerné )
Illiona 2015 aug. 24. - 19:00:04
(3956/9141)
Hwajung 39

akkor én is csak annyit árulok el, hogy nagy a boldogság, már szinte szirupos, olyan nagy vihar elõtti csend.
Vannak uj szereplõk is, Injo fiai felnõttek!

Azért a kisebbnek elég kétértelmû pillantásai vannak, nagy lázadó lehet, aki azt sem tudja még mi ellen, de lázad
K. Judit 2015 aug. 24. - 18:39:41
(3955/9141)
Hwajung 39:

Csak annyit árulok el, hogy azt hiszem 10 évet ugrottunk az idõben. Hwa Yi már a harmadik fiút szüli.
Hongnak bajsza van és szakálla ....
Persze a mandzsuk is az országban vannak, néha látni felgyújtott településeket, menekülõ embereket....
K. Judit 2015 aug. 24. - 15:47:28
(3954/9141)
Mondjuk érthetõ, a vasárnapot valószínûleg eleve kihagyják, aztán lehet, hogy egyszerre készítik el mindkét epizód szövegét.
Nekem mindegy különben (még így is szép tõlük), majd kialakul, hogy lesz jobb nekik, mi meg majd alkalmazkodunk.
Azt nem gondolnám, hogy soha nem lesz szöveg, nagy öngól lenne az SBS részérõl. Így is telepakolták a YT-ot elõzetesekkel meg két-három perces jelenetekkel, nyilván nem azért, hogy ne legyen nézõközönség.

Úgy emlékszem, más csatornák már alkalmaznak saját fordítókat, szerintem ez lenne a követendõ példa.
Így ugyanis csak a koreaiak nézhetnék, de ott van még az egész térség, akik szeretnék érteni. Különben értelmetlen lenne a sztárjaikat folyton külföldre utaztatni promós célokkal, és hogy ápolják a kapcsolatot a rajongóikkal. A kínaiaktól, a japánoktól kezdve a filippínókon keresztül a malájokig, az indonézekig ... mindenki csak az angolt érti. De nézik Ausztráliában és az amerikaiak, sõt az arabok is, szóval nem kicsi a piac.
Illiona 2015 aug. 24. - 14:23:26
(3953/9141)
sajnos ezeknek a hétvégi 50 részes sorozatoknak csak sokára teszik fel az angolját, és olyan is van, aminek soha nem lesz!
A Blue Bird's housenak is több mint 1 héttel késõbb tették csak fel, és a filmet letudtam szedni az Avitaról, de a feliratot csak a pinterestrõl.
K. Judit 2015 aug. 24. - 13:34:48
(3952/9141)
Úgy látom a feliratot nem kapkodják el.
Így legalább majd egyszerre lesz kész a Hwajungéval :)
K. Judit 2015 aug. 24. - 13:29:20
(3951/9141)
https://www.facebook.com/LofficielHommes/videos

Így zajlik egy egyperces videó forgatása.
A legelsõ videót kell megindítani, remélem sikerül. Jópofa, és a panoráma sem kutya.
Ugyanezek a Samsonite-os képek, csak mozgás közben.
K. Judit 2015 aug. 23. - 20:21:21
(3950/9141)
A liftes jelenet linkjét még fölteszem (2,50 perc):

https://www.youtube.com/watch?v=I2ccgyZlLc8

(Szép óra, biztos Cartier :)
K. Judit 2015 aug. 23. - 20:14:10
(3949/9141)
Hát ez a kiscsaj, akirõl azt írták, hogy maga a naivitás, a tisztaság és az ártatlanság, erre az elsõ két részben erõsen rácáfol.
Nem azért írom ezt, mert eleve elõítéleteim vannak vele kapcsolatban - ha megnyeri a pasit, hadd vigye - hanem mert annyit megértettem, hogy miután észrevette JJH fiókjában a válási papírokat, mindjárt szerelmet vallott neki, és a liftben is õ kezdeményezett. Mondom, ez mind nem baj, csak akkor ne írják, hogy õ a tisztaság maga, mert ez igenis számítás, még ha szerelmes az ürgébe, és ha az asszony egy igazi gonosz hárpia, akkor is.

Azt persze szintén nem tudom, hogy a feleség mit mondott neki, amikor visszakérte tõle a férje cipõjét, de a lány akkor sem volt túlságosan megijedve. Szerintem ez nem teljesen normális viselkedés, mert ha mondjuk elcsábítok egy nõs pasit és a felesége jön reklamálni, azért bizony legalábbis meglepõdöm, aztán meg elsüllyedek egy egész picikét - hogy rajtakaptak ...

Na mindegy, jobb lesz, ha a véleményemmel megvárom a feliratot, nehogy aztán elhamarkodjak valamit ..... :)))
K. Judit 2015 aug. 23. - 20:12:49
(3948/9141)
Tényleg :)
Tegu 2015 aug. 23. - 20:03:47
(3947/9141)
:)
Tegu 2015 aug. 23. - 19:18:40
(3946/9141)
Hehe, tegnap láttam a Zara kirakatában hasonló ruhákat, le is fényképeztem.
Illiona 2015 aug. 23. - 15:35:37
(3945/9141)
a film már megvan, feliratra én is várok! remélem este meglessz!

Jó lenne egy jó sorozat, ez még beleférne a Yong Pal és a Hwahung mellé.
K. Judit 2015 aug. 23. - 14:42:01
(3944/9141)
Meg egy harmadik oldalról.
Talán tényleg csak szembõl nézett ki ... hülyén :)
K. Judit 2015 aug. 23. - 14:40:55
(3943/9141)
Ez a ruha a sajtótájékoztatóról, egy másik szögbõl
K. Judit 2015 aug. 23. - 14:39:28
(3942/9141)
Az ikrek, a baloldali az ügyvéd, akinek JJH a férje.
A másikról még semmit nem tudok, majd a felirat után.