Tegu 2015 ápr. 16. - 20:02:49
(2661/9141)
Viszont, talán le is irtam már, Taejong nem változtatott a tudós államigazgatási reformjain.
K. Judit 2015 ápr. 16. - 19:44:44
(2660/9141)
Talán túlságosan is megelõzte a korát JDJ a gondolkodásmódjával. Azt különben elég jól tükrözte a Maids, hogy a király tényleg mindenben egyedül döntött, volt ugyan két tanácsadója, Heo és Kim miniszter :) És milyen igaza volt, már ami a bizalmatlanságát illeti.

Csak úgy mellékesen, még a mai napig is téma akár egyszerû családoknál is az örökösödés, nem fogod elhinni, de a Blood cselekményének a hátterében is az áll, hogy két fiúgyerek közül nem annak hagyta örükül az apa a kórházat, aki szerette volna .... és az õ gyógyíthatatlan betegsége lett az okozója a kórházbeli kísérleteknek .... (tisztára, mint a középkorban).
Tegu 2015 ápr. 16. - 19:33:39
(2659/9141)
Mondjuk, a tudóst is meg lehet érteni, szöges ellentétben álltak az általa kitalalt eszmék Taejong abszolutizmusra torekvésével.
K. Judit 2015 ápr. 16. - 19:29:31
(2658/9141)
a neve Choi Tae-joon (1991 :)
K. Judit 2015 ápr. 16. - 19:28:50
(2657/9141)
Viszont Bangwon .... legalább helyes volt (nem úgy, mint a Maids-beli Taejong király).
K. Judit 2015 ápr. 16. - 19:27:27
(2656/9141)
Ilyen sokszor van, hogy aki éppen ír, nem látja a közben érkezõ kommenteket. Erre nincs jó megoldás, esetleg, ha két ablakot nyitsz, és az egyiket folyton frissíted, de nincs értelme egyszerre két dologgal foglalkozni :)

Errõl az új Jong Do-jeon-ról jut eszembe, hogy egy kicsit nyálas, éneklõs pali játszotta a TGS-ben ezt a szerepet, talán ez is befolyásolja a róla kialakult véleményemet. Pedig olvastam róla, és pont nem úgy képzeltem el, de mindegy, ez már így marad.

(Baek Seung-Hyeon)
K. Judit 2015 ápr. 16. - 19:11:03
(2655/9141)
Hát véletlenül pont eltaláltam, hogy a késõi korjói kora/Csoszon idõszakról Jong Do-jeon címmel tavaly ment egy ötven részes dráma a KGS-TV-n, a fõszereplõ kapott érte best actor díjat. Ez aztán elég részletesnek tûnik, kérdés, kinek van türelme belekezdeni egy ötven részes drámának ...

http://asianwiki.com/Jeong_DoJeon_%28Korean_Drama%29

(a fõszereplõ, nem ismerem)
K. Judit 2015 ápr. 16. - 18:50:49
(2654/9141)
Lemaradt, találtam egy képet egy Jong Do-jeon szoborról.
K. Judit 2015 ápr. 16. - 18:33:43
(2653/9141)
Igen, arra emlékeztem, hogy meghalt, úgy látszik, ebben õ volt a gyorsabb (szó szerint: hirtelen halála volt). Annyira utálták egymást Bangwonnal, hogy nincs kétségem afelõl, hogy mi lett volna a sorsa. Még szerencséje is volt a királynénak, hogy nem érte meg a fiai halálát.
(Olvastam, hogy Taejo második feleségének nem is adtak posztumusz nevet, csak 300 évvel késõbb.)

Az egész tragédia-sorozat egyébként Jong Do-jeon-tól indult ki, õ kavart a legjobban, õ sugdosott Taejo és a felesége fülébe is dolgokat. "When it became clear that Yi Bang-won was the most worthy successor to the throne, Jeong Do-jeon used his influence on the king to convince him that the wisest choice would be in the son that Taejo loved most, not the son that Taejo felt was best for the kingdom."
Ebbõl is látszik, hogy Taejo saját meggyõzõdése ellenére követte JDJ tanácsait (itt azért még lehetett szerepe Taejo feleségének is). Mindenesetre ebbe nem kellett volna beleártania magát, akármennyire is nagy gondolkodó, tudós hírében állt. A hatalomról is teljesen másképp gondolkodott, mint Bangwon, és ugye tudjuk, hogy õ ki volt az erõsebb.

Érdekes, egyáltalán nem emlékszem a TGS-bõl a történetnek erre a részére, az utolsó képem Taejo családjáról, amint a tapsifüles nõ és a két 10 év körüli gyerek menekül a palotából.
Tegu 2015 ápr. 16. - 17:32:00
(2652/9141)
Mindenesetre, az orvosnõ a kardtõrözõ sérült olimpikonnal közölte, hogy ez veszélyes, ne vegyen a kezébe a jövõben kést:))