Személy

Viczián Ottó

színész, szinkronhang, narrátor
Született: 1974. június 5. (49 éves) (Magyarország, Kazincbarcika)

1996-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, osztályvezető tanára Kerényi Imre volt. Tíz évig játszott a Madách Színházban, később tagja volt a Turay Ida Színháznak és a soproni Petőfi Színháznak is, 2017-től az Újszínház művésze. Sokat foglalkoztatott szinkronhang, többek között Adrien Brodyt, Brandon Frasert és Vincent Casselt is gyakran szólaltatta meg magyarul. 2011-ben Jászai Mari-díjban részesült.

Hozzászólások

almaszem 2023 júl. 16. - 18:43:48
Az m5 csatornán mondott egy Petöfi verset, véletlenül futottam bele. Nézem-nézem,ki ez??? gondoltam a vers végén kiirják, és meglepödtem. A neve ismerös, de a versre figyelve nem volt ismerös a hangja. Amugy elsö figyelmem az öltözéke volt,azért is voltam kiváncsi,mivel a zakója valahogy nem illett oda, Ingben,csak jobb lett volna.
nikato 2021 szept. 22. - 21:26:32
Hova tűnt a szinkron világából? :(
Johann 2013 máj. 07. - 12:20:13
Elõzõ hozzászólásom óta újabb darabban láttam Viczián Ottót: Pozsgai Zsolt Halálcselében, Újpesten. Elég nyomasztó mû, de érdemes megnézni, mert egyrészt roppant hiteles korrajz az '50-es évekrõl, másrészt érzékletesen ábrázol emberi gyarlóságokat és vívódásokat; nem farag emberfeletti hõst a tehetséges focistából, hanem a csak saját érdekeit követõ, kíméletlen államgépezet alá szoruló, esendõ embert állítja színpadra.
Ez volt az elsõ alkalom, hogy az Újpest Színház valamelyik saját elõadásában láthattam Viczián Ottót - remélem, nem az utolsó. Szerintem mindenképp a javára válik, hogy röviddel az Elveszett paradicsom után újabb drámai szerepben mutathatta meg magát. Érdekességként megemlítem, hogy itt is Magyar Tímea volt a partnere (no meg Gregor Bernadett).
A darabban nyújtott játékáról elismerõen szól ez a színikritika is: http://petovariagnesszinikritika.wordpress.com/2012/10/25/pozsgai-zsolt-halalcsel/
S ami még fejlemény tavaly májushoz képest: az Egy szerelem három éjszakája felkerült Sopronból a fõvárosba és immár a József Attila Színház repertoárján szerepel. Holnapután is látható lesz, Viczián Ottóval és Magyar Tímeával. :)
Csak oldalágon tartozik ide, de mindez talán megerõsíti azt, amire Molnár Anikó fórumában utaltam - nevezetesen, hogy a soproni színház karaktere a legutóbbi igazgatóváltás elõtt leginkább a József Attila Színház által fémjelzett vonalba tartozott, szemben a jelenlegivel, ami pedig a Forrás Színház karakterét viszi tovább. Nem kis váltás lehet mindez a soproni közönségnek...
Viczián Ottó vonatkozásában ez annyit jelent, hogy várhatóan többet láthatjuk majd a fõvárosban játszani. :)
user11 2012 szept. 07. - 21:26:50 Előzmény danab1
Igazad van, jó, hogy kijavítottad, valamivel csúnyán megkevertem.
danab1 2012 aug. 17. - 19:43:28 Előzmény user11
Ne haragudj, hogy kijavítalak. de Ottó a '96-os prózai osztály csapatát erõsítette olyan osztálytársak mellett, mint Hevér Gábor, Major Melinda vagy Tinkó Eszter. De valóban volt néhány zenés szerepe - így az általad is említett Sztárcsinálók.:-)
user11 2012 júl. 20. - 22:29:24
Legnagyobb szinkronhangja a Ponyvaregény drogárusa, az óriási.
Sok darabban láttam a pályája kezdetén, mert õ volt a kishugicám plátói szerelme, úgyhogy Sztárcsinálók meg Sasfiók, meg ilyesmire el kellett vinnem, különleges figura, mással alig pótolható alkat. Ja, és zenés színész osztályban végzett a Szinetár osztályban pl. Homonnay Zsolt, Pintér Tibor, Koós Réka vagy Haffner Anikó osztálytársaként.
Johann 2012 máj. 17. - 13:19:22
Én is úgy gondolom, hogy érdemes megnézni színpadon is - fõleg, ha valaki ennyire kedveli. :)
(Bár mondjuk szerintem ez jóformán valamennyi színészünkre igaz, akit - sajnos - inkább csak szinkronszínészként ismert a nagyközönség.)
A doktor úrban én is láttam. Nekem felemás érzéseim vannak azzal a darabbal kapcsolatban, de a legkevésbé sem a színészek miatt, õk szerintem (is) kihozták belõle a maximumot.
Érdekességként megemlítem, hogy nem csak A doktor úrban, hanem sok más darabban is Magyar Tímea a partnere Viczián Ottónak. A Mici néni két életében és az Elveszett paradicsomban is láttam õket, de az Egy szerelem három éjszakája is említhetõ, ami most megy Sopronban. Feltételezem, hogy ezek közül valamelyikben láthattad legutóbb Viczián Ottót. Nekem a Mici néni és az Elveszett paradicsom is nagyon tetszett, csak ajánlani tudnám õket (nem tudom, mûsoron tartják-e valamelyiket õsszel is). A jókora mûfaji különbözõség ellenére mindkét darabban jól játszottak szerintem (Viczián Ottó is és Magyar Tímea is).
Az Elveszett paradicsom, amiben legutóbb láttam, valószínûleg valóban a József Attila Színház legjobb elõadása (volt) a most véget érõ évadban, ahogyan azt valaki megfogalmazta a produkció fórumában.
danab1 2010 júl. 06. - 19:46:40 Előzmény Margaréta888
:-)
mulao 2010 jún. 22. - 12:45:52
Tényleg nagyon jó hangja van.
10/10
Margaréta888 2010 jún. 22. - 12:37:11 10/10
Megõrülök a hangjáért! Imádom!
Ha meghalnék, a hangját hallva életre kelnék!
danab1 2008 okt. 13. - 21:42:57
Kakukkfészek
(dráma 3 részben)

Ken Kesey Száll a kakukk a fészkére címû regénye alapján

Író: Dale Wassermann
Rendezõ: Bujtor István

Szereplõk:
Randl P.McMurphy - Nemcsák Károly
Bromden, a fõnök - Bujtor István
Ratched nõvér - Bencze Ilona
Dr.Spivey - Nagy Gábor
Williams ápoló - Benkõ Péter
Warren ápoló - Bregyán Péter
Dale Harding - Bozsó József
Cheswick - Gyõri Péter
Billy Bibbit - Kiss Zoltán
Scanlon - Boros Zoltán
Martini - Viczián Ottó
Flinn nõvér - Tébi Márta
Nakamura nõvér - Darvasi Cecília
Ruckly - Lombosi András
Ellis - Beszterczey Attila
Candy - Vásári Mónika
Sandra - Szabó Anikó
Technikus - Németh László

A börtönbüntetésre ítélt, piti bûnözõ Patrick MacMurphy, mint antiszociális elem elmegyógyintézetbe kerül kezelésre. A férfi azt hisz, hogy így megúszhatja a börtönt és pár hónap után szabadulhat. Addig pedig megpróbálja jól érezni magát. Eközben szembesül az elmegyógyintézetbeli embertelen körülményekkel. Miközben egyre több ápolt kezdi mind jobban érezni magát, és MacMurphy egyre több szabályt sért meg, magára haragítja a fõnõvért, akinek irányítása alatt a csoportterápiája megszégyenítõ, bûntudatot ébresztõ.
Ám egyedül nehezen érzi jól magát az ember, MacMurphy megpróbálja felrázni apátiájából a többi bentlakót, élettel megtölteni a falakat, borsot törni a fõnõvér orra alá.
danab1 2008 ápr. 18. - 00:54:16
Dühöngõ Ifjúság
dráma 3 részben

A SOPRONI PETÕFI SZÍNHÁZ elõadása

Rendezõ: Koncz Gábor

Színész:
Viczián Ottó
Csonka Hajnalka
Bregyán Péter
Sövegjártó Áron
Haffner Anikó/
Tébi Márta

Szerzõ: John Osborne
Díszlet: Krsztovics Sándor
Jelmez: Darvasi Ilona
Játékmester: Tatár Eszter

Mi lett Jimmy Porterbõl, az angol munkásosztály hõsébõl, aki egy megmerevedett, végzetesen és végletesen elöregedett társadalom szabályrendszerében vívta ki a maga harsány, ugyanakkor esendõ szélmalomharcát? Egy tehetséges és javíthatatlanul idealista fiatalember, aki képtelen elfogadni az õt körülvevõ környezet sivárságát, tunyaságát, megalkuvását.
Bemutató idõpontja: 2008. április 12., Soproni Petõfi Színház
danab1 2008 febr. 23. - 16:05:22
És meg is van a jegy!:-)
danab1 2008 febr. 18. - 00:28:10
Nekem sajna pont a pénteki.
Örülök, hogy a fõvárosban is látható lesz.
Zitike 2008 febr. 17. - 20:58:35
Valóban:
http://www.klauzalhaz.hu/szinhaz.htm

Nekem a szombati idõpont szimpatikus.
danab1 2008 febr. 17. - 18:23:30 Előzmény Zitike
Jó hír:
A pillangók szabadok
KLAUZÁL GÁBOR BUDAFOK TÉTÉNYI MÛVELÕDÉSI KÖZPONT - Budapest
március 28. (péntek) 19:00
március 29. (szombat) 19:00
danab1 2008 febr. 15. - 22:36:11
Sziasztok!
Igen, Sopron tényleg messze van úgy nagyjából mindentõl. De a város is megér egy sétát.:-)
Amennyire én tudom A pillangók szabadoknak lesz (kéz) salgótarjáni elõadása - legalább is ezt olvastam az Interneten. Sajnos már nem sokat fogják játszani.
Viszont áprilisban is sor kerül egy bemutatóra; a Dühöngõ ifjúságéra.
Tényleg nagyon különleges, szép hangi adottságokkal rendelkezik, és iszonyat profizmussal tud bánni vele. Ez a belülrõl fakadó profizmus hatványozva mutatkozik meg a színpadon - szerintem.
Sajnos kevés alkalma nyílik ezt megmuatni. Azért bízom benne, hogy a következõ évadba a soproni színház mellett - aminek én nagyon örültem - valamelyik pestiben is kap egy-két szerepet.
rockqueen 2008 febr. 14. - 19:41:41
Sajnos még színészkedni nem nagyon láttam,de nagyon szép a hangja és ez miatt õ az egyik kedvenc magyarhangom.
Zitike 2008 febr. 12. - 22:08:28 Előzmény danab1
Ez valóban érdekesnek hangzik. -- De tényleg nagyon messze van!
danab1 2008 febr. 09. - 22:10:59
Üdv! A pillangók szabadok címû darab a Soproni Petõfi Színház kisszínházi elõadása.
Remek a szereposztás: Viczián Ottó, Vásári Mónika, Bencze Ilona, Laklóth Aladár.
Rengeteget lehet rajta nevetni, ugyanakkor néhol rendkívül szívszorító. Mindenki remekül játszott! De én leginkább a fõszereplõt, Viczián Ottót emelném ki:
Egy vak fiút kell alakítania, és õ ezt igazán hitelesen is teszi. A karaktere a színészi eszközök palettájából majd mindent megkövetel: kedves, naiv, ugyanakkor határozott. Az elõadás folyamán többször is énekel és gitározik. Nagy tehetség; a Hozzá hasonló lelkiismeretes színészekért érdemes színházba járni!
Kedves, szórakoztató és roppant tanulságos darab! Mindenkinek csak ajánlani tudom!
(még, ha Sopron nincs is épp az ország közepén)
Összes hozzászólás