Tegu 2015 ápr. 01. - 23:05:07
(2501/9141)
Azèrt azt a levelet odaadhatta volna elõbb is IY-nek, igy azért annyira nem hatott meg.
K. Judit 2015 ápr. 01. - 21:47:49
(2500/9141)
Épp most jöttem rá, hogy Kim-re gondoltál.
Ha nem is azért engedte a király, hogy otthon hajtsák végre az ítéletet, hogy az õseitõl el tudjon búcsúzni, gondolom a király is azt gondolta, amit MM mondott, hogy a legnagyobb büntetést már megkapta a fia halálával. De különben szokás is volt a saját ház udvarán elintézni, a nyilvánosság kizárásával. Kim viszont megkérte MM-ot, engedjen meg neki egy kis idõt a szentélyben, a király meg fogja érteni.

Eun-ki ugye megzsarolta MM-ot, hogy náluk van Inyub, tehát akkor azért nem kapta el, de miután látta, hogy keresztüldöfték és nem sok ideje van hátra, meg a lány is kérte, így félrenézett. De mindig mögöttük volt. Ha nem sebesült volna meg, elfogta volna. Nem ölte volna meg, de elfogta volna.
Illiona 2015 ápr. 01. - 21:35:30
(2499/9141)
igen, én arra kérdeztem rá, hogy Kim Apó hogy jött ki a börtönbõl?
Vagy ezek szerint amiatt jöhetett ki, hogy a királyi család tagjaként joga volt hazamenni felöltözni, és méltósággal felkészülni a halálra?
MM valóban megengedõ volt, de vajon akkor mit tett volna, ha nem látja hogy Eun Kinek halálos sebe van?
Ha még el tudott volna menni akkor vajon mit tett volna?

(Ökör-tehén ügyben nem vagyok járatos, és az az igazság, hogy oda sem igazán mertem ott nézni!)
Bezzeg az én szemem senki nem takarta , kénytelen voltam magam félrenézni :))))))
K. Judit 2015 ápr. 01. - 21:28:51
(2498/9141)
Eun-ki nem volt börtönben, nem ment utána MM, miután Eun-ki közölte, hogy Inyub az apjánál van. De messzirõl követte. Kim akkor is nagyon szemét volt, nem mondta meg Eun-kinek, amikor hazaért az apjához, hogy Inyubot éppen most nyírja ki a bérgyilkos, de mintha megsejtette volna, a hátsó udvarra ment, és a többit tudjuk, a kard elé ugrott. Azután Inyub támogatta, kérte MM-ot, hogy engedje el õket.

A kiszengekhez mentek, ott találkozott a mamájával, Kim elõkészíttetett nekik egy hajót (vagy csónakot) a kikötõnél. De Eun-ki nem akarta, hogy õmiatta az anyját is esetleg lelõjék, elindult egyedül. Persze nem jutott messzire, a katonák már a nyomában voltak. Akkor mentette meg õt harmadszor MM, és Inyub ott maradt vele a haláláig.

Hogy ki milyen halált halhatott, arra szigorú szabályok voltak. Királyi családok tagjait méreg általi halálra ítélték, hogy a testük egyben maradjon. Szóval nem a király dönt róla.

Azok a tehenek ökrök voltak :))
Illiona 2015 ápr. 01. - 21:10:51
(2497/9141)
Aha!
ezen én is csodálkoztam, hogy miért épp ott? és hogy jött ki a börtönbõl? azért engedték ki, hogy elbúcsúzzon az õseitõl? Egy ellenséggel nem szoktak igy bánni!
még azon is törtem a fejem, hogy IY apja sem volt nagyobb áruló mégis szétszedték a tehenekkel, és Kim, aki igazi ellenség volt, az meg igyon egy kis mérget és kész?
A király ebben nem volt valami következetes.

(Már kezdek felocsúdni az Eun Ki halála miatti mély depressziómból. )
K. Judit 2015 ápr. 01. - 20:57:06
(2496/9141)
Ja ez még lemaradt, hogy "miért megoldás a méreg".

Azt hiszem akkor már tudta Kim, hogy a fiát elfogták, MM pedig nem fogja megölni az apját, így ez maradt az utolsó lehetõség. Neki már minden mindegy volt, de ha már bukott, legalább a király is haljon meg. Szóval nem megoldás (hiszen utána mindenképpen egy másik Lee/Yi került volna a trónra), de elvakultságában Kim nem volt képes a megfelelõ következtetések levonására. Biztos fájt neki a fia halála, de kétlem, hogy saját magát tette volna felelõssé érte. Ennyi különbség volt apa és fia között, hogy Eun-ki legalább belátta a hibáit, tulajdonképpen már csak azzal a Taejo-levéllel tudott valamit helyrehozni.
Kim pedig felkötötte magát a korjói Wangok szentélyében, mintegy demonstrálva, hogy neki semmi köze a Joseon királyokhoz...
K. Judit 2015 ápr. 01. - 20:43:41
(2495/9141)
Ez valamelyik epizód kimerevített vége lehet.
K. Judit 2015 ápr. 01. - 20:43:16
(2494/9141)
vagy ez ..
K. Judit 2015 ápr. 01. - 20:42:31
(2493/9141)
Készültek más plakátok is, pl. ez
K. Judit 2015 ápr. 01. - 20:41:53
(2492/9141)
Hát sajnos elrepült egy válaszom, most kezdhetem elölrõl.

Szóval a kiszengnek azért adott Kim mérget, mert már látta, hogy nincs más lehetõség. Persze a kiszeng nem tette meg.

A sógornõvel kapcsolatban: azért válhat el, mert amikor beházasodott a Heo családba, még nem tudta, hogy árulók. Így választhatott, hogy vállalja-e a büntetést (gyalog elmenni Phenjanba, ahol eladhatják szolgának ill. akár örömlánynak is), vagy elválik. Naná, hogy a válást választotta az amúgy is hûtlen férje helyett. Plusz érte ment a családja (Kang), ezért elmehetett.

Amikor Inyub bejutott Taejo-hoz, Eun-ki jelen volt, akkor már nála volt egy levél Taejo-tól, mely szerint az öreg király bízta meg Inyub apját a titkos szervezetbe való beépüléssel, ezért ártatlanul ítélték el. Ezzel szerintem magának intézte el, hogy a lány bûntelen legyen, a múltjában ne legyen semmi kivetni való.
Ezt a levelet már csak a legvégén adta oda a lánynak, amikor már látta, hogy nem tud megmenekülni, és talán azt is sejtette, hogy meg fog halni. Akkor már mindegy volt. De az is lehet, hogy rádöbbent, ezt a dokumentumot MM és IY is felhasználhatja, talán már megbékélt a helyzettel, arról nem is beszélve, hogy láthatta, MM háromszor is feladhatta volna a katonáknak, de nem tette, sõt még segédkezett is a bujtatásánál.

MM és IY házasságának csak a palotában lett volna akadálya, Taejong nagyon ellenezte. De miután korábban megígérte a fiának, hogy választhatja a palotán kívüli életet is, ezért ezt kénytelen volt betartani. Szóval hercegként nem vehette volna el Inyubot (mindegy milyen kifogást találtak volna, úgy emlékszem, az volt a baj, hogy már egyszer volt férjnél, de fõleg az, hogy nincs családja, gondolom a nemeseknél ilyen nem volt megengedett, ill. elõ sem fordulhatott, hiszen családok házasodtak családokkal). A palotán kívül szerintem összeházasodhattak.
Ha megbeszélték volna, ki mit akar, már korábban is :)
Ez annak a hanyattesõs jelenetnek az elõzménye.