Tegu 2015 ápr. 08. - 11:38:30
(2541/9141)
Szerintem elég:)
Én is ugrottam néhány epizódot, szerintem a mi forgatókönyvünk jobb lett volna__:)

Történelmi spoiler:

Wook és Wangso felesége egy-egy királyt adott Goryeo-nak késõbb.
Sajnos Wangso felesége szült néhány gyereket Wangsonak:(
K. Judit 2015 ápr. 08. - 11:30:03
(2540/9141)
Fogalmam sincs, hol hagytam abba.
Érdemes végignézni, vagy elég, ha csak az utolsókat látom? :)
K. Judit 2015 ápr. 08. - 11:28:34
(2539/9141)
Ez szerintem az aranyesõ
(Aranyesõ, jázminág, kék nefelejcs, gyöngyvirág,
Bokrétába kötlek én, édesanyák ünnepén ...:))

Sok kertben van aranyesõ-bokor. Csak nem ilyen óriási.
Illiona 2015 ápr. 08. - 11:08:45
(2538/9141)
Igen, olyan mint az aranyvesszõ, de mégis kicsit más a virága, és lehet hogy megnõ ez fa formára is, ha nem metszik meg minden tavasszal.
ezt legalább 3-4 hete le kellett forgatniuk, ott 2-3 héttel korábban vannak a növények.
Vagyis csak az aranyvesszõ virágzik, bár ott az utolsó jelenetnél a hegyoldalban más növények is nyíltak, ami nálunk még csak bimbóban van.
Szerintem ez a forgatási helyszin egyébként:

http://withmbc.imbc.com/dramia/en/
Tegu 2015 ápr. 08. - 10:41:04
(2537/9141)
Azt hiszem, ez az aranyfa.
Rhubarb 2015 ápr. 08. - 09:54:50
(2536/9141)
Én is azt néztem, hogy ez milyen növény.
Aranyvesszõ nõhet így?
Rhubarb 2015 ápr. 08. - 09:53:38
(2535/9141)
Sziasztok!
Én befejeztem felirattal.
És elégedett vagyok.
Nekem az utolsó két részben, kicsit bénára sikerült ez a felkeléses dolog.
Kicsit idegen volt az eddigi részektõl.
Illiona 2015 ápr. 07. - 20:31:20
(2534/9141)
Shine 24

hát nagyon koreai vége van. Nem is mondok semmit róla, nézzétek meg elõbb.
Ezek a virágzõ fák vajon igaziak?
Ott ugyan elõrébb van a természet talán 2-3 héttel, de akkor is!
Mindenesetre látványos!
Tegu 2015 ápr. 07. - 19:30:03
(2533/9141)
Utsó rész is fent van, még forditás nélkül
Hááát..
Rhubarb 2015 ápr. 07. - 17:55:35
(2532/9141)
Azt hiszem, majd holnap nézem az utolsó kettõt felirattal.
Rhubarb 2015 ápr. 07. - 17:53:37
(2531/9141)
bori3 2015 ápr. 07. - 17:21:07 Előzmény Illiona
(2530/9141)
És hol található a magyar felirat?
Rhubarb 2015 ápr. 07. - 16:45:55 Előzmény Illiona
(2529/9141)
Sziasztok!

Köszi az infót, nálam érdeklõdtek már többen, tudok-e valamit, hogy fordítanák.
Illiona 2015 ápr. 07. - 15:53:00
(2528/9141)
Kim Dong Wook:
a szinész nyilatkozik Eun Ki szerepérõl, és nagyon szerényen!
Nem volt ez könnyû szerep, és szerintem ahhoz képest hogy fiatal, és tapasztalatlan még, remekül megoldotta, és messze lejátszotta Oh Ji Hót.
Persze ez csak az én véleményem, OJH nálam mindenképpen visszalépett ezzel a sorozattal egyet az általam felállított privát rangsoromban.
Az lesz majd persze ami objektíven mérhetõ, hogy ez a fiatalember kap e valami komolyabb elsõ vonalbeli szerepet az elkövetkezõ 1-2 évben!

http://www.hancinema.net/kim-dong-wuk--maids-was-tough-mentally-and-physically-80523.html
offtopic
dorombka 2015 ápr. 07. - 13:37:38
(2527/9141)
Bocs az OFF miatt.
Csak idõnként annyira hasonlítanak
Tegu 2015 ápr. 07. - 12:19:58
(2526/9141)
Igen, szokásos önfeláldozás, engem zavart a többi sorozatban is, de ugye ez az igazi szerelem..
Illiona 2015 ápr. 07. - 12:00:08
(2525/9141)
Gondolom talán azért hogy ne vonja el a figyelmét, és tudjon csak a királyi udvar konfliktusaira figyelni!
Ha Wang So most nincs teljesen 100-osan résen, mindent elveszithetnek!
Tegu 2015 ápr. 07. - 11:54:20
(2524/9141)
Ez meg kimondottan idegesitõ, miért nem lehet megmondani WangSo-nak, hogy nem halt meg SY?
Tegu 2015 ápr. 07. - 11:26:06
(2523/9141)
Most csak belenéztem az elejébe, felgyorsitottak rendesen. Gaebongozás helyett pöröghetett volna eddig is jobban.
Kiváncsi vagyok, mi lesz, már csak egy rész van hátra. Egy biztos, a két herceg életben marad, pasztakirálynõ is, SY-nem biztos.
Illiona 2015 ápr. 07. - 11:22:54
(2522/9141)
én már megnéztem tegnap este, és azért nem irtam róla, mert egy szavam sem volt, teljesen ledermedtem.
Most félve várom a 24-et!
Tegu 2015 ápr. 07. - 10:45:18
(2521/9141)
Shine 23 forditással fent a neten.
Illiona 2015 ápr. 06. - 19:50:13
(2520/9141)
a Maidsnak kijött az 1. része magyar fordítás!
Én nem is tudtam, hogy fordítják!
Remélem, igy majd többen is megnézik majd!
Tegu 2015 ápr. 04. - 14:30:13 Előzmény K. Judit
(2518/9141)
Az sincs kizárva, hogy segit is apjának, csak a ranggal járó kötelezettségeket nem akarja vállalni.
Mégsem egy szolga már.
K. Judit 2015 ápr. 04. - 09:49:33
(2517/9141)
Ezt a kérdést ha jól emlékszem teljesen nyitva hagyták. Azt gondolunk, amit akarunk.
Úgy emlékszem, hogy a koronahercegen kívül minden hercegnek a palotán kívül kell élnie. De ez nem jelenti azt, hogy nem vesznek részt egyáltalán az udvari életben, talán feladataik is lehettek, tehetségüktõl függõen. OJH is tudna segíteni az apjának, ismeri a várost és az embereket. Nem kémkedésre gondoltam, csak hogy a továbbiakban is legyen valami feladata, ha már ebben az ügyben elnyerte az apja tetszését. A PÉ-ben is kitalálták (iskola, orvosi rendelõ), ebben a történetben is találhatnak maguknak valami hasznos elfoglaltságot.

Arról a srácról biztos megfeledkeztek. Utoljára talán akkor láttuk, amikor Eun-ki megrendezte a második merényletet a király ellen. (Bár egyébként meg kevertem azzal a másik fiúval, aki Danjit akarta feleségül venni. Az viszont egyáltalán nem tetszett, hogy az a másik lány egybõl rátette a kezét, õ meg csak hagyta magát. Mintha végül tök mindegy lenne, ki van mellette...)
offtopic
dorombka 2015 ápr. 04. - 08:28:33
(2516/9141)
Mindenkinek kellemes és boldog Húsvétot kívánok !
Tegu 2015 ápr. 03. - 11:43:12
(2515/9141)
Arra is gondoltam, hogy azért biztosan ellátják OJH-t mindennel, még akkor is, ha a palotán kivül él, Inyub is nagy vagyont kapott vissza, abból ugyan eltartja a szolga-barátait, de még igy is bõven marad mibõl megélni.

Hiányolom azt a másik fiatal srácot, aki EunKi szolgája volt, õ hova tünt vajon?
K. Judit 2015 ápr. 03. - 00:10:41
(2514/9141)
Ezért írtam, hogy kifogást bármilyet találtak, ha akartak. Azt én is úgy gondoltam, hogy azért ment el IY, hogy MM nyugodtan választhasson, a továbbiakban hogyan akar élni, biztos írtam is. De valójában MM már sokkal korábban választott. A két király találkozója elõtt ígértette meg a Taejonggal, hogy ha a feladatát teljesítette, választhatja a palotán kívüli életet. A király megígérte, de arra számított, hogy majd megtetszik MM-nak az udvari élet, és remélte, hogy idõvel túlteszi magát Inyubon.

Lényeg, hogy Taejong nem akarta Inyubot (még keresett is volna neki férjet), és talán valaki mást szánt a fiának. Ami szintén marhaság, mert most így le kellett mondania a fiáról. Pedig ha belemegy a házasságukba, élhettek volna mindketten a palotában és Taejong is megbízhatta volna MM-ot mindenféle feladattal.

Errõl még régebben olvastam futtában egy feltételezést (a Soompin, feliratra várva), hogy a forgatókönyvíró nem akart konkrét hercegrõl írni, talán mert elég sok dokumentum maradt fenn, így egy olyat talált ki, aki nem létezett.
És ezért nem nevezték meg a herceget, hogy ne lehessen összetéveszteni például azzal a Bi nevûvel, akire gyanakodtunk.
Tegu 2015 ápr. 02. - 23:40:59
(2513/9141)
Ja azt is érdekesnek tartom, hogy most hirtelen házas volt IY, de ha ez igy van akkor Eunki is, akkor hogy nöösülhetett?
Tegu 2015 ápr. 02. - 23:21:07 Előzmény K. Judit
(2512/9141)
Most viiszanèztem két jelenetet és ugy gondolom, hogy Inyub azért vonult kolostorba, hogy a király ne kényszeritse férjhez és hogy OJH-nak segitsen titokban abban, hogy dönthessen, mit is akar.
Azért irtam ,hogy titokban, mert talán reménykedett, hogy OJH ööt választja
K. Judit 2015 ápr. 02. - 16:36:07 Előzmény Illiona
(2511/9141)
Amíg a folytatás készül:

A védelmi miniszter menye nem volt bûnös. Az, hogy az alkalmat megragadva elvált a férjétõl, aki amúgy sem törõdött vele, nem helyezkedés, csak azt jelenti, hogy a nõ nem volt teljesen hülye. (A válásról különben pont az anyósa beszélt neki korábban, onnan tudta, hogy lehetséges.)
Akármilyen ellenszenves és véreskezû a dagadt szolga, a fõ bûnös Heo asszony volt. Ha csak azt az egy bûnét vesszük, már akkor is kijárt volna neki valami nagyon alantas meló, vagy életfogytiglan, és semmiképpen sem szabadott volna elviccelni a büntetését.

Jaj dehogynem lett jobb az életük! Egyáltalán nem mindegy, kinek a szolgálatában állsz szolgálóként. Vagy tán mindegy, hogy szolgálók meggyilkolására kapsz parancsot, vagy aratásra, a lovak gondozására? A munkát mindenképpen el kell végezni, de kicsit más az élet, ha az ember munkáját megbecsülik, õt magát pedig emberszámba veszik. Nem voltak õk lázadó típusúak, csak élni szerettek volna szép csendben.
Én úgy értettem a végét (vagy úgy akartam érteni), hogy Inyub maga mellé vette azokat, akikkel együtt a szörnyû idõszakot elszenvedték. Egyáltalán nincs kizárva, hogy visszaadta a szabadságukat, de miután nekik nem volt semmijük (házuk sem), továbbra is nála laktak, dolgoztak. Már ismerték és bíztak benne. Nem állítom, hogy egycsapásra kitör majd náluk a demokrácia, de úgy gondolom, legalább nem lesznek megalázva.

Képet kerestem, látom, még a Soompin is megy az értékelés, most nincs kedvem beleolvasni, talán majd egyszer.
Illiona 2015 ápr. 02. - 13:53:25
(2510/9141)
Maids:

Én nem szerettem volna minõsíteni a végét, de ezek a képek túl idealizáltnak tüntek:
A szolgák sétálgatnak kényelmesen a piacon, Dan Ji és férje boldogan élnek polgárinak tûnõ körülmények között.
A hentesfiú Yoon Ok másik szolgálólányával lõdörög az utcán!

Éppen csak a rózsaszinû vattacukrot hiányoltam a kezükbõl.

az Ok, hogy a véd min nõi családtagjai megbûnhõdtek, de azért a feudális társadalmi berendezkedés nem változott meg!
A szolgák továbbra is uraiktól függtek, a tulajdonuk voltak, nem pedig alkalmazottak, szakszervezettel a hátuk mögött.
Adták-vették õket, és az életük továbbra sem ért egy fabatkát sem!

Szerintem a hétköznapokban semmivel nem lett jobb az életük, az uj gazdáiknak is volt szennyesük, azoknak is meg kellett mosni a lábát, és kivinni az éjjeli edényt.

Az hogy a véd min menye és a dagadt szolga meguszta, mutatja, nem volt igazi igazságtétel, hanem fönt is és lent is aki helyezkedni tudott, büntetlen maradt. (ez ma már nyomokban sincs igy !!! Ott se és nálunk sem!) :)))
folyt köv
K. Judit 2015 ápr. 02. - 12:41:02
(2509/9141)
A kiszeng esetében csak olyasmire gondoltam, amilyen az elején volt, amikor Kim mondta neki, hogy MM-ot felejtse el, ne is találkozzanak. Szóval valami hasonló figyelmeztetésre gondoltam, esetleg nem Kim részérõl, hanem mondjuk a királytól ...

Azzal egyetértek, hogy Heo felesége egy kígyó volt, pont neki nem szabadott volna ilyen könnyen megúszni.
Nem beszélve a disznóképûrõl, aki a saját kezével megfojtott egy nõt nem sokkal a szülés elõtt. A végén úgy állították be, mintha csak milyen gusztustalan lenne, pedig annál sokkal nagyobb gond, hogy puszta kézzel ölni is tud, azt mintha elfelejtették volna.

Igen, sántít a vége. Hiányzik a párbeszéd a két fõszereplõ között. Ugye a legfontosabb - minden koreai drámában - hogy a piacra még elmenjenek, és hogy a nõ sajátkezûleg készítsen utoljára ennivalót a szeretett férfinak. De hogy megbeszéljék, ki mit gondol, az lehetetlen. Elmondhatta volna MM, hogy õ nem akar a palotába menni és hogy ezt a király is jóváhagyta. Elkezdhették volna tervezgetni, hogy mihez kezdenek.

Ha már úgyis happyend lett, akkor mi ezzel a baj? Ja, akkor nincs keresgélés a templomokban, nincs ijedtség, nincs bizonytalanság....
Tegu 2015 ápr. 02. - 12:15:04
(2508/9141)
Vagy talán nem tudták besüriteni a maradék epizódokba a komolyabb büntetést, mert azokat mindig jó hosszura nyujtják, sajnáltatják a bünöst, utolsó szavak, jóslatok stb.
Na de mégis csak kinyiratott egy állapotos nõt a feleség, a dagadtképü a verésen kivül végül is nem kapott büntetést, ez nincs igy jól.
K. Judit 2015 ápr. 02. - 11:27:44
(2507/9141)
Hát igen, biztos sokat gondolkodtak, hogy mi lenne a legütõsebb, mert annyira utálta már õket mindenki. Így nem volt más választásuk, mint NEM eleget tenni a bosszúszomjas elvárásoknak. Az édes volt, mikor mondta a sógornõ, ha Phenjanban járok, feltétlenül beugrom, vagy valami ilyesmit :)

A kiszeng végül a legátlátszóbb személyiségûre sikeredett, megmondta, hogy neki mindenbõl a legjobb kell, a király után már nincs feljebb, így õ maradt a "tulajdonos". (Azért néha lehetett volna kis kellemetlensége, vagy kaphatott volna néha kis büntetést, hiszen õ nyújtott mindenkinek - jónak, gonosznak - menedéket.)
Tegu 2015 ápr. 02. - 10:55:35
(2506/9141)
Maids

Kicsit elviccelték a végén a védelmi miniszter, felesége, lánya és a szolgák bünhõdését. A kiszengnek pedig teljesen eljelentéktelenedett a szerepe, a végére szimplán "gazdát" váltott.
Tegu 2015 ápr. 02. - 10:10:41
(2505/9141)
Hogy miért nézi SY olyan ellágyultan Wookot, nem egészen értem, már féltem, hogy mindjárt átöleli:)
WangSo pedig most fejezte be a bujkálást, fegyverbe szólit, tetszik:)
Tegu 2015 ápr. 02. - 09:03:46
(2504/9141)
Szerintem is bucsuzott, erre nem jött rá a pasztás?
WSR adott rá parancsot, azt mondta haldokolva, de nem értem akkor sem, hagyta magát megölni?
Illiona 2015 ápr. 02. - 08:05:43
(2503/9141)
Ez számomra sem világos!
Volt a kötelezõ lassú szertertásos teaivás a Pastahercegnõvel, ott én azt gondoltam, örökre elbúcsúznak!

talán a Pastahercegnõ ezt kérte tõle utoljára, bár egy testvérgyilkossághoz ez nem elég!
A másik, hogy ezer más lehetõség volt erre a házon kívül is, miért kellett a házba bemenni?
És éjjel mit keresett ott Wang Wook? Nem volt más dolga?
Tegu 2015 ápr. 02. - 07:58:31
(2502/9141)
Shine
SY bátyja számomra totál érthetetlen, miert akarta megölni a saját hugát?
Tegu 2015 ápr. 01. - 23:05:07
(2501/9141)
Azèrt azt a levelet odaadhatta volna elõbb is IY-nek, igy azért annyira nem hatott meg.
K. Judit 2015 ápr. 01. - 21:47:49
(2500/9141)
Épp most jöttem rá, hogy Kim-re gondoltál.
Ha nem is azért engedte a király, hogy otthon hajtsák végre az ítéletet, hogy az õseitõl el tudjon búcsúzni, gondolom a király is azt gondolta, amit MM mondott, hogy a legnagyobb büntetést már megkapta a fia halálával. De különben szokás is volt a saját ház udvarán elintézni, a nyilvánosság kizárásával. Kim viszont megkérte MM-ot, engedjen meg neki egy kis idõt a szentélyben, a király meg fogja érteni.

Eun-ki ugye megzsarolta MM-ot, hogy náluk van Inyub, tehát akkor azért nem kapta el, de miután látta, hogy keresztüldöfték és nem sok ideje van hátra, meg a lány is kérte, így félrenézett. De mindig mögöttük volt. Ha nem sebesült volna meg, elfogta volna. Nem ölte volna meg, de elfogta volna.
Illiona 2015 ápr. 01. - 21:35:30
(2499/9141)
igen, én arra kérdeztem rá, hogy Kim Apó hogy jött ki a börtönbõl?
Vagy ezek szerint amiatt jöhetett ki, hogy a királyi család tagjaként joga volt hazamenni felöltözni, és méltósággal felkészülni a halálra?
MM valóban megengedõ volt, de vajon akkor mit tett volna, ha nem látja hogy Eun Kinek halálos sebe van?
Ha még el tudott volna menni akkor vajon mit tett volna?

(Ökör-tehén ügyben nem vagyok járatos, és az az igazság, hogy oda sem igazán mertem ott nézni!)
Bezzeg az én szemem senki nem takarta , kénytelen voltam magam félrenézni :))))))
K. Judit 2015 ápr. 01. - 21:28:51
(2498/9141)
Eun-ki nem volt börtönben, nem ment utána MM, miután Eun-ki közölte, hogy Inyub az apjánál van. De messzirõl követte. Kim akkor is nagyon szemét volt, nem mondta meg Eun-kinek, amikor hazaért az apjához, hogy Inyubot éppen most nyírja ki a bérgyilkos, de mintha megsejtette volna, a hátsó udvarra ment, és a többit tudjuk, a kard elé ugrott. Azután Inyub támogatta, kérte MM-ot, hogy engedje el õket.

A kiszengekhez mentek, ott találkozott a mamájával, Kim elõkészíttetett nekik egy hajót (vagy csónakot) a kikötõnél. De Eun-ki nem akarta, hogy õmiatta az anyját is esetleg lelõjék, elindult egyedül. Persze nem jutott messzire, a katonák már a nyomában voltak. Akkor mentette meg õt harmadszor MM, és Inyub ott maradt vele a haláláig.

Hogy ki milyen halált halhatott, arra szigorú szabályok voltak. Királyi családok tagjait méreg általi halálra ítélték, hogy a testük egyben maradjon. Szóval nem a király dönt róla.

Azok a tehenek ökrök voltak :))
Illiona 2015 ápr. 01. - 21:10:51
(2497/9141)
Aha!
ezen én is csodálkoztam, hogy miért épp ott? és hogy jött ki a börtönbõl? azért engedték ki, hogy elbúcsúzzon az õseitõl? Egy ellenséggel nem szoktak igy bánni!
még azon is törtem a fejem, hogy IY apja sem volt nagyobb áruló mégis szétszedték a tehenekkel, és Kim, aki igazi ellenség volt, az meg igyon egy kis mérget és kész?
A király ebben nem volt valami következetes.

(Már kezdek felocsúdni az Eun Ki halála miatti mély depressziómból. )
K. Judit 2015 ápr. 01. - 20:57:06
(2496/9141)
Ja ez még lemaradt, hogy "miért megoldás a méreg".

Azt hiszem akkor már tudta Kim, hogy a fiát elfogták, MM pedig nem fogja megölni az apját, így ez maradt az utolsó lehetõség. Neki már minden mindegy volt, de ha már bukott, legalább a király is haljon meg. Szóval nem megoldás (hiszen utána mindenképpen egy másik Lee/Yi került volna a trónra), de elvakultságában Kim nem volt képes a megfelelõ következtetések levonására. Biztos fájt neki a fia halála, de kétlem, hogy saját magát tette volna felelõssé érte. Ennyi különbség volt apa és fia között, hogy Eun-ki legalább belátta a hibáit, tulajdonképpen már csak azzal a Taejo-levéllel tudott valamit helyrehozni.
Kim pedig felkötötte magát a korjói Wangok szentélyében, mintegy demonstrálva, hogy neki semmi köze a Joseon királyokhoz...
K. Judit 2015 ápr. 01. - 20:43:41
(2495/9141)
Ez valamelyik epizód kimerevített vége lehet.
K. Judit 2015 ápr. 01. - 20:43:16
(2494/9141)
vagy ez ..
K. Judit 2015 ápr. 01. - 20:42:31
(2493/9141)
Készültek más plakátok is, pl. ez
K. Judit 2015 ápr. 01. - 20:41:53
(2492/9141)
Hát sajnos elrepült egy válaszom, most kezdhetem elölrõl.

Szóval a kiszengnek azért adott Kim mérget, mert már látta, hogy nincs más lehetõség. Persze a kiszeng nem tette meg.

A sógornõvel kapcsolatban: azért válhat el, mert amikor beházasodott a Heo családba, még nem tudta, hogy árulók. Így választhatott, hogy vállalja-e a büntetést (gyalog elmenni Phenjanba, ahol eladhatják szolgának ill. akár örömlánynak is), vagy elválik. Naná, hogy a válást választotta az amúgy is hûtlen férje helyett. Plusz érte ment a családja (Kang), ezért elmehetett.

Amikor Inyub bejutott Taejo-hoz, Eun-ki jelen volt, akkor már nála volt egy levél Taejo-tól, mely szerint az öreg király bízta meg Inyub apját a titkos szervezetbe való beépüléssel, ezért ártatlanul ítélték el. Ezzel szerintem magának intézte el, hogy a lány bûntelen legyen, a múltjában ne legyen semmi kivetni való.
Ezt a levelet már csak a legvégén adta oda a lánynak, amikor már látta, hogy nem tud megmenekülni, és talán azt is sejtette, hogy meg fog halni. Akkor már mindegy volt. De az is lehet, hogy rádöbbent, ezt a dokumentumot MM és IY is felhasználhatja, talán már megbékélt a helyzettel, arról nem is beszélve, hogy láthatta, MM háromszor is feladhatta volna a katonáknak, de nem tette, sõt még segédkezett is a bujtatásánál.

MM és IY házasságának csak a palotában lett volna akadálya, Taejong nagyon ellenezte. De miután korábban megígérte a fiának, hogy választhatja a palotán kívüli életet is, ezért ezt kénytelen volt betartani. Szóval hercegként nem vehette volna el Inyubot (mindegy milyen kifogást találtak volna, úgy emlékszem, az volt a baj, hogy már egyszer volt férjnél, de fõleg az, hogy nincs családja, gondolom a nemeseknél ilyen nem volt megengedett, ill. elõ sem fordulhatott, hiszen családok házasodtak családokkal). A palotán kívül szerintem összeházasodhattak.
Ha megbeszélték volna, ki mit akar, már korábban is :)
Ez annak a hanyattesõs jelenetnek az elõzménye.
Tegu 2015 ápr. 01. - 10:29:11
(2491/9141)
Megnéztem végre a 19. részt felirattal.
Hát szegény védelmi miniszter az utolsó pillanatban döntött rosszul, de igaza volt a királynak, õt kellett volna megvédenie, nem átállni, akkor sem, ha kényszeritették.
Még mindig nem egészen értem, miért engedték szabadon a sógornõt, mi az, hogy ha elválik, akkor nem büntethetõ, akkor a védelmi miniszter felesége sem?
Mi az a fiola amit a kiszengnek adott KIm papa? Méreg?
Miért megoldás az?

Még nem láttam a 20. részt, de abból, amit olvastam, kicsit Bidam filozófiája köszön vissza EunKi-nél, neki arra kellett volna a hatalom, hogy Inyubot megszerezze, ill. visszaemelje a rangjába, de ez nem változtat a tényen, hogy már nem makulátlan Inyub multja, igy hogy akarta volna elvenni?
Taejo-nak megjött az esze, nem tud megbocsátani BangWonnak, de felismerte, hogy mégsem szövetkezhet olyanokkal, akik az egész Joseon dinasztiát akarják megdönteni.
K. Judit 2015 márc. 31. - 22:48:53
(2490/9141)
Ez már K-dráma nézési ártalom, hogy az ember megpróbálja belehelyezni a történelembe a filmet, fõleg ha úgy kezdik népszerûsíteni, hogy "történelmi tényeken alapul".

Igazából érthetõ úgy is, ha nem nézel utána.
A lényeget különbözõ párbeszédekben elmondták, hogy ki Taejo (Yi Songgye tábornok, itt ugye már kapsz egy évszámot is, amibõl ki lehet indulni: 1392), miért nem tartják a kapcsolatot, mit tett ellene a saját fia Taejong. Azt is elmondták, hogy a volt korjói dinasztiából néhány életben maradt családtag hosszú évek óta szervezkedik, készülnek a király megbuktatására, az idõközben megszûnt királyság visszaállítására, ez a Man Wol és Kim a vezére.
A fõnéni valószínûleg a királyné szolgálatában állt, de közeli kapcsolatban lehetett Kim-mel is, máskülönben miért esett volna rá Kim választása, amikor megölte MM anyját és elrabolta õt csecsemõ korában. Az látszott rajta, hogy udvarhölgy lehetett, valami miatt vagy le volt kötelezve Kim-nek, vagy õ is benne volt a bûntényben. Máskülönben miért vállalt volna el egy alantas munkát egy nemesi háznál. Kim helyezte el a gyerekkel a Heo családnál, nyilvánvaló szándékuk a védelmi miniszter szemmel tartása, a kémkedés lehetett. Viszont hála a fõnéninek, MM megtanult írni-olvasni, talán néhány hasznos dolgot az életrõl is, de alapvetõen egy cél érdekében "vigyáztak rá" több mint 30 évig, hogy megölje a királyt. Becsapták, eltitkolták a valódi identitását, egy élõ fegyvert neveltek belõle.

A kiszeng pedig egy ambiciózus nõszemély volt, aki szintén Kim irányításával és segédletével nemcsak magasabb körök arisztokratáit szolgálta ki, hanem még ábrándozhatott is arról, hogy a legfõbb úrnak is bizalmasa lehet. Ezért tudott mindig mindent. Azt csak szintén egy párbeszédbõl tudjuk, hogy MM és a kiszeng között volt valaha valami, aminek gyorsan véget vetett Kim, nem azért nevelt a fiúból egy torpedót, hogy végül egy nõ eltérítse a kijelölt útról.

De ha a korszak érdekel, akkor az 1300-as évek legvégérõl, az 1400-as évek legelejérõl van szó. Az utolsó király, aki még számított a korjói dinasztiából Gongmin volt, akinek az életérõl több dráma és egy mozifilm is készült (2005–2006: Shin Don, 2008: A Frozen Flower (mozifilm), 2012: Faith, 2012–2013: The Great Seer).

Különben a másik film, amit néztek (én felfüggesztettem, de majd folytatom), a Shine or go crazy pont ennek a korjói Wang dinasztiának az elsõ négy uralkodójáról szól, azt hiszem a negyedik Jang Hyuk. Tehát elmondhatod, hogy ismered a 918-tól 1392-ig tartó idõszak elsõ és utolsó királyait, és az õket felváltó Joseon/Csoszon dinasztia elsõ királyait.
Illiona 2015 márc. 31. - 21:50:13
(2489/9141)
nem az életükrõl való lemondásra gondoltam, hanem arra, hogy mindkettõ lemondott valamirõl a lány miatt, és ezt tettem mérlegre. (ugy hogy még mindig nem nézem a 19-et, ez ugye abban van)

A történelmi háttér kibontása nem volt ennek a sorozatnak az erõssége, és miután nem láttam az ugyanezzel a korral, ugyanezekkel az uralkodókkal készült filmeket, amiket közben felsoroltál, igy ezek engem nem is befolyásolnak amikor megitélek egy adott szituációt, vagy kialakult helyzetet, vagy karaktert.
Nem is lehet összehasonlítani egy sokrészes sorozattal, ahol van idõ a történelmi háttér felvezetésére, és a gyermekkoron át akár 40 évet átölelõ film is lehet, mint pl a Jumong.
A Dae Jo Yuong c soriban folyamatosan a narrátor még azt is elmondta, és mutatta a térképeken, hogy milyen valós feljegyzések maradtak fenn azokból az idõkbõl! De hát 134 részen keresztül bõven volt erre lehetõség! Az is látszik, hogy a korábbi dorámák, amelyek még a mult évtizedben készültek, sokkal alaposabbak, kidolgozottabbak. Soha semmi nem volt véletlenül. Ezek a most leadott 20-24 részes sorozatok már nem képesek ugyanezt a hatást elérni, sok mindent érintenek úgy, hogy azután nem bontják ki részletesebben. Mint itt a Maidsban a Fõnéni elkötelezettsége, vagy a giseng lány története. Vagy MM életének, gondolkodásának megváltozása a születési titkának kiderülése után. Vagy MM kapcsolata a Man Wollal-az elvi elkötelezettség szintjén.
Ennek ellenére jó kis sorozat volt, és azért jó, mert ennyi indulatot, érzelmet tudott kiváltani. Hogy voltak gyengéi is, ez tény, dehát melyiknek nincs?
K. Judit 2015 márc. 31. - 20:16:49
(2488/9141)
Abból a mondatból nem tudtam jól kijönni, szóval a király elismerte, hogy a fia valószínûleg nem sikerült volna ilyen jól, ha mellette nevelkedik a palotában.
K. Judit 2015 márc. 31. - 20:00:09
(2487/9141)
MMn-nak tényleg nem volt semmije, csak az élete.
Azt viszont többször is kockára tette InYub miatt. Hirtelen csak két eset, mert sietek, pl. amikor felnyalábolta és ellovagolt vele a kivégzés helyszínérõl, vagy amikor a Man Wol-osok karmai közül mentette ki, egyedül egy csoport felfegyverzett bandita orra elõl. Mondjuk az életét ennél többször is megmentette, de amit parancsra tett, azt nem számolom bele.

Hát lehet, hogy MM élete nem ér annyit, mint Kim eszméi (milyen eszmék? egy minden szempontból csõdöt mondott uralkodóház kb. 100 évig tartó hanyatlása?), de InYub mégis többre értékelte. Elég sok embernek, köztük a saját családjának is meg kellett halnia Kim zavaros eszméi miatt...

Az egy jó mondat volt a király részérõl, hogy ha õ neveli a fiát a palotában, talán nem is vált volna belõle ilyen igazságszeretõ, együtt érzõ, érett ..., már a szavakra nem emlékszem, de a lényeg az, hogy elismerte, a fia sokat és ügyesen segített neki, biztos bánta, hogy nem tudta rávenni a maradásra.

(Az igénytelen öltözködés nem véletlenül az öltöztetõ, a jelmezes feladata? Talán a színész elmegy egy áruházba és kiválogatja magának a legtopisabb, de legkényelmesebb szerkót? Nem hiszem. Valószínûleg elõ van írva a script-ben, hogy OJH mit visel. Nekem se tetszett, de azért ezt már tényleg nem kéne a herceg hibájaként felsorolni ... Ez csak egy szerep :))
Illiona 2015 márc. 31. - 18:05:49
(2486/9141)
Maids:
csak pár szót ahhoz, hogy Eun Ki szerint MM mindenrõl lemondott, mig õ erre képtelen volt!
Na azért elment volna mindenképpen Jejura is, amikor ugy tudta, hogy a lányt oda viszik!
Utána felajánlotta, hogy szökjenek meg együtt.
Bár szerintetek elfogták volna, de szerintem meg ez nem biztos, lehettek volna bárhol, és némi kaland megért volna néhány részt, végül is ez csak egy film.
Eun Ki egész gyerekkorát, és kamaszkorát iskolákban töltötte! akkoriban azért -ahogy a filmekbõl látjuk,- igen komoly filozófiai és egyéb tanulmányok voltak, és õ élenjáró tanuló volt!
Hogy az apja mellé állt, illetve pontosabban az apja által képviselt eszme mellé állt, mutatja, hogy volt benne tartás, gerinc, egy férfinak kellenek elvek! Azt, hogy ez egy idejétmúlt eszme volt már, azt mi innen tudjuk utólag, de akkor õ abban a helyzetben követendõnek látta, és számára ugyis mindegy volt!
De ha igazságosak vagyunk vele, akkor idõben azért elõször kérte IY-t hogy menjenek el, és csak utána állt az apja mellé, amikor már úgyis mindegy volt neki, mert IY elutasította.

MM viszont mindenrõl lemondott. ? mirõl? amit nem is ismert, arról! Ami még nem is volt a birtokában , arról!
Szolgaként volt gyerek, felnõttként szolgaként élt. Nem volt jövõképe, nem volt álma, reménye, semmi!
Hogy miért tartozott mégis a Man Wol szervezethez, hogy miért követte a a Fõnéni utasításait, nem tudom, mit gondolt errõl, de inkább a szolgalelküsége miatt, mint karakán meggyõzõdésbõl!

Amikor megtudta kinek a gyermekeként született, utána lett e elképzelése arról, hogy ez mit jelent az õ életében?

Persze,. ha megkapja a hercegi címet, és annak megfelelõ helyzetbe kerül, ahhoz bizony feladat is jár!

A királynak mindig lettek volna kérései felé, kinyomozni ezt azt, hivatalnokoknak a körmére nézni, még ha nem is lett volna pl miniszter, de sok feladatot attól még rábiztak volna a rangért cserébe.
Meg tudta volna -e ezeket oldani?
Úgy, hogy nem volt sem iskolázottsága, sem tapasztalata. A ruhájából azért lehetett következtetni az igényességére, már tudta hogy herceg, mégis a háncscipõben járt kelt, és a szolgaszálláson nyomorgott!

Összegezve, Eun Ki amirõl lemondott, az sokkal inkább egy mérhetõ, értékelhetõ valami, mig amirõl MM lemondott, az valami olyan, ami nem is volt a birtokában.

(ezeket úgy szedtem csak össze, még ezután nézem meg a 2 utolsó részt! Ja, és közben meg jön a Shine lefelé!
Ez egyébként érdekes, Jang Hyukért nem tudnék védõbeszédet mondani, pedig kedvelem, de valahogy nem inspirál :)))
K. Judit 2015 márc. 31. - 15:44:41
(2485/9141)
Maids 20:
Szóval nem az a baj, hogy IY szolgáló volt, hanem hogy egyszer már férjnél volt (?), és nincsenek rokonai. Így nehéz neki férjet találni, de királyi ajánlással megoldható. A herceg annak ellenére, hogy nem az udvarban nevelkedett, mégis csak herceg, a király biztos benne, hogy elõbb-utóbb túl tud lenni IY-hoz fûzõdõ érzésein. Errõl világosítja fel InYubot a kiszeng. Arról nyilván egyikük sem tudott, hogy közben MM megkérte a királyt, hogy szabadon választhasson, hogy a palotán belül, vagy kívül szeretne élni.
Azt írta Inyub MM-nak, hogy éppen a férfi iránt érzett szerelem miatt kell elmennie. Magyarul: nem szeretné akadályozni õt abban, hogy ha akarja, hercegként élhesse az életét. Miután IY elment, egy évig kereste õt MM.

Még annyit, hogy Inyub nem ölt meg senkit, nem kell neki bûnhõdnie. Akik segítették, saját akaratukból tették, nem kényszerbõl. Nem Inyub ugrott el a kard elõl, hogy Eun-ki-t érje a döfés. Sawolt – talán az egyforma ruhájuk miatt – téveszthette össze egy másik gyilkos Inyubbal. Egyiket sem a lány akarta így.

Szerintem ebben a filmben valamilyen szempontból mindenki áldozat, de egyik áldozatot az különbözteti meg a másiktól, hogy mi volt a szándéka, és/vagy volt-e választása. (Kivétel a védelmi miniszter felesége, neki kilenc élete van :)

Továbbra sem értem, miért dicsõítette annyira Kim a volt korjói királyi familiát, hogy mindent, ami fontos feláldozzon az oltárán, számára a lojalitás feltétel nélküli hûséget jelentett itt például azokhoz, akik már nem is léteztek.
K. Judit 2015 márc. 31. - 11:36:50
(2484/9141)
De minden ok?
K. Judit 2015 márc. 31. - 11:36:19
(2483/9141)
Megjelentek a Helios plakátjai, április 30-án lesz a bemutató.
Gondolom Si Wonnal és a kínaiakkal is ugyanilyen készült.
Talán felgyújtják Hong Kongot?
Tegu 2015 márc. 31. - 11:34:52
(2482/9141)
Ma délután akartam végre megnézni, de megint nem lesz rá idõm:(
Tegu 2015 márc. 31. - 11:26:40
(2481/9141)
Már alig várom, hogy leirhassam a véleményem azzal kapcsolatban, amit felvetettél, addig is:
Rengeteg sorozatban találkozunk azzal a jelenséggel, hogy az érzelmeket a nagy ügyek, célok mögé sorolják, ha láttad esetleg a Goddess of Fire-t, tipikus példája ennek, de szerintem a Chunoban, sõt a Sillában is találunk erre példát, de a Jumongban, Kingdom of the Winds-ben is.
Csak leirtam gyorsan, mert mennem kell, de lehet párhuzamot vonni, nem egészen, de alapvetõen errõl van szó itt is, persze mindig van mögötte féltés, realitásérzék, önfeláldozás. Talán kicsit megnyugtat ez, ha visszaemlékszel nagy vonalakban ezekre a sorozatokra.
K. Judit 2015 márc. 31. - 10:26:15
(2480/9141)
Maids 19:
Az elején IY és Eun-ki párbeszéde nagyon fontos. Eun-ki tökéletesen látja, hogy miben hibázott a kettõjük kapcsolatában. Rájött, hogy õ ugyan akarta IY-ot, sokat tett is érte, de soha nem áldozott fel mindent. És azt is látja, hogy ez a különbség kettõjük között, MM-gal.
A védelmi miniszter nem szerepelt jól azon a teszten, hogy melyik király mellé álljon. Ingadozott, de végül a vesztes oldalt választotta. Tulajdonképpen a két király csapdájába esett. Így bukott le. Kegyetlen, de jó volt a Taejo és Taejong beszélgetése, jól gondoltam, hogy MM készítette elõ a tárgyalást.

Ha a végén nem azt mondja In Yub MM-nak, hogy engedj "minket" el, talán nem is kellett volna a 20. epizód. Ezért a kis félreértésért kaptunk még egy részt, bár nem lesz haszontalan, talán megtudjuk, ki mit gondol õszintén ...

(Nem sok közös kép van róluk, bárcsak néha a filmben is tudtak volna nevetni.)
Illiona 2015 márc. 31. - 00:57:13
(2479/9141)
Lehet hogy ha valaki abban az idõben szolgasorba kényszerült, utána már hiába rehabilitálták, megbélyegzett maradt!
Akkoriban voltak merev, szigorúbb szabályok, nem volt olyan toleráns a társadalom!
Én teljesen elfogadhatónak vettem azt a lépését, hogy elmegy, és ugymond "gyászol".
Talán a végére valami felderengett a kis agyában arról, hogy nem lehet ennyire könnyen venni a másik ember életét, és sokan haltak meg miatta, akár hibás volt akár nem, de az emberélet az akkor is emberélet!
Azt is elfogadtam volna, ha örökre kolostorba vonul, de hát azt hiszem ezt rajtam kivül senki nem akarta volna, a forgatókönyviró sem, és a többi nézõ sem! :))
K. Judit 2015 márc. 31. - 00:40:36
(2478/9141)
Maids: ugye mondtam, hogy hiába várjuk a feliratot.
De állítólag elkészült este nyolc körül, tehát hajnalban már meglesz (a Soompi utolsó oldalán olvastam).

Arról beszéltek ott (97. old.) a kommentelõk, hogy valószínûleg azért ment el IY, mert nem házasodhattak össze. A társadalmi státuszuk miatt. Érdekesen következtetett erre valaki, abból a négy szóból amit Inyub írt MM-nak. Taejong tényleg nem akarta, hogy IY-ot vegye el a fia, talán valaki mást nézett ki neki, de lehet, hogy csak IY múltjában a "slave" szó tette lehetetlenné a házasságot. Meg volt némi félreértés, hogy MM megbeszélte a királlyal, hogy a palotán kívül élne inkább a továbbiakban, de errõl persze IY nem tudott.... szóval majd meglátjuk. (Úgy látszik, nem bírták volna ki, ha az utolsó részben a kommunikáció normálisan mûködik.)
Mindenesetre MM-nak egy nevet is kellett volna kapnia (ez a mostani annyit jelent, hogy nincs neve). Valaki azt is írta, hogy lehetséges, hogy a királynak tud dolgozni úgy is, hogy nincs állandóan a palotában.

A két király karaktere nekik sem tetszett igazán, sem a színészek, sem ahogy meg volt írva a szerepük. (Ehhez én is tudok csatlakozni.)
Illiona 2015 márc. 30. - 19:01:25
(2477/9141)
Shine 21

Úgy tünik, ebben a filmben kötelezõ lassan, halkan, nyomatékosan, nyúlva beszélni, vagy mifelénk ugy mondják, seppegni!
Viszont a 37. percnél WRS fia a gisengnél -szerintem forgatókönyvön kivül- természetesen nevette el magát és benne hagyták! Majd figyeljétek meg! Ha ez tényleg igy van, akkor ezért biztosan levontak a rizsadagjából :))))

Wang Wook meg csak lófrál, semmi dolga?! hiszen 2. vonalbeli államférfi lenne amugy!

az is érdekes, hogy miért kell valakinek egy olyan nõ, akirõl tudják, hogy a másé?
Mert már tudják róla, hogy tud szeretni, és nem akarnak maguknak egy savanyú nõt? ( Mint pl a Pastahercegnõ)!

a végét sem értem, ez egy megrendezett jelenet lehet a Szépfiú testõr, és Wang Wook között, hogy a lány elcsábuljon, és igy beleszeressen! mert hogy tényleg meg akarná ölni, azt kizártnak tartom!
Soká lesz holnap 5 óra!
K. Judit 2015 márc. 30. - 16:08:16
(2476/9141)
Ez meg csak egy fotó, valamelyik magazin áprilisi számában fog megjelenni.
(Fárasztó lehet a vámpír-ember élet :))
K. Judit 2015 márc. 30. - 16:06:23
(2475/9141)
A múlt heti Blood-ban errõl a kis ártatlan virágszálról derült ki, hogy õ is JJH, az igazgató embere. Azt nem tudni, milyen kapcsolat van közöttük (azt sem, hogy mennyi idõs lehet JJH, de ha a colos szüleivel egyidõs, akkor 50-60 között kellene lennie, persze nem annyi, mert konzerválja a lötty, amit rendszeresen fogyaszt). Ennek a lánynak kicsi korában úgy mentette meg az életét, hogy a saját ereit vágta fel, abból itatta meg. Ezek szerint JJH-nek vannak emberi érzései, már kétszer észre lehetett venni (pl. Sylvia nõvér állapota is aggasztja, nem õ lenne az egyetlen, aki a vérével akarná megmenteni az életét, a colos is ezen gondolkodik).

Mindenesetre ez a leányzó a legutolsó kis rezidens, mindenki csak parancsolgat neki, hajlongani látjuk egész nap. És hopp, mibõl lesz a cserebogár. Egyedül az aggaszt, hogy szerelmes a madárfejûbe.... Lehet, hogy hála ide, hála oda, elárulja majd a jótevõjét ...
(Na nem mintha az emberekkel kísérletezgetõ doktornak szurkolnék .... :))
K. Judit 2015 márc. 30. - 15:53:19
(2474/9141)
Nem hiszem, hogy meglesz a felirat éjfél elõtt.
Nyugodtan nézd meg a Shine-t.
Illiona 2015 márc. 30. - 15:48:36
(2473/9141)
befejeztem!!!
mért ne lehetne közbe mást is feltenni?

Még vissza fogok térni Eun Kira ha megnéztem a 2 utolsó részt!

Ma este lesz belsõ harc önmagammal: Maids vagy Shine????
K. Judit 2015 márc. 30. - 15:46:24
(2472/9141)
Ja, bocs, nem akartam közbejönni.
Szegény fiú, sajnálom. Ez már nem is szerelem, ez valami teljesen más.
(Legalábbis nem ismerek nõt, aki örülne egy ilyen partnernek. Ilyen imádatot persze még nem éltem át :), de biztos vagyok benne, hogy elõbb idegesítene, aztán nagyon megunnám. Mondjuk nem ölném meg, de lelépnék, az biztos.)

Csak fel akarok tenni egy mai fotót JJH-rõl, ha befejezted.
K. Judit 2015 márc. 30. - 15:42:28
(2471/9141)
Most, hogy elõreszaladtunk az idõben (óraátállítás), még többet kell majd várnunk az épp aktuális drámára, vagy feliratra.
De jó :)
Illiona 2015 márc. 30. - 15:36:10
(2470/9141)
Kép: a The Concunbine c filmbõl

http://asianwiki.com/The_Concubine

az elõzõ kép, aminek a Pieta nevet adtam is a filmbõl való, már a Sillán megmutattam korábban , de most nagyon ideillik!
Illiona 2015 márc. 30. - 15:29:24
(2469/9141)
folyt:

Az immár uralkodóvá lett férfi nem tudja elengedni a korábbi (nem viszonzott) szerelmét, ráadásul mostmár a palotában is mindennap látja!
Sok minden történik itt még, amit így nem részletezek, de a vége az az, hogy egyetlen együttlétet kér a férfi, és ezért egy nagyon nagy kérését teljesíti a nõnek!
Kérés teljesítve, az éjszaka megtörténik, és "az"után a nõ leszúrja, megöli a férfit, aki mosolyogva hal meg.
A szerelem éltette, azért élt csak hogy a nõ az övé lehessen, ennél több számukra soha nem volt lehetséges, és ugy halt meg, hogy teljesnek érezhette az életét!
Ebben a 2 órás filmben is hasonló karaktert kellett eljátszania, a szenvedélyes férfi, aki szinte az õrületig eljut, és inkább megszállottnak lehet nevezni, mint érzelmesnek, és az életénél is fontosabb a nõ iránti vágya!
Azt hiszem emiatt a filmbéli alakítása volt az, ami miatt erre a szerepre a Maidsben kiválasztották!
Illiona 2015 márc. 30. - 14:46:35
(2468/9141)
Maids

ez az utolsó kép!
ebben a himzett ruhában ugy emlékszem nem a tényleges történések alatt voltak, hanem amikor már Eun Ki nem élt, és IY csak visszaemlékezett a szép pillanataira.
Szándékosan nem irom, hogy boldog pillanatokra! Még mindig nem tudtam magam túltenni azon, hogy Eun Ki meghalt, és még mindig nagyon haragszom IY-ra.
De aggódásra semmi ok, azért majdcsak túlteszem magam rajta! :)))

Tegnap próbáltam az Eun Kít alakító szinésznek (Kim Dong Wook) szedni össze más filmjeit, az ázsiawikin fönt van egy tucat, de alig a No Regreten kívül semmit nem találtam letölthetõ,- nézhetõként. Úgy tünik, ezek nem voltak nagy volumenû alkotások.
Amit viszont láttam tõle, az a The Concubine c 1 részes film, ahol hasonló karaktere volt, mint a Maidsban.
Koronahercegként beleszeret egy nõbe, akit hogy elszakítsanak tõle, hozzáadnak az aktuális uralkodóhoz, igy a sogornõje lesz.
folyt köv.
Illiona 2015 márc. 30. - 14:33:39
(2467/9141)
Maids

aranyosak
Illiona 2015 márc. 30. - 14:32:50
(2466/9141)
Maids
Illiona 2015 márc. 30. - 14:32:12
(2465/9141)
Maids
Illiona 2015 márc. 30. - 14:31:31
(2464/9141)
Maids
Illiona 2015 márc. 30. - 14:30:47
(2463/9141)
Maids: mai kép
Illiona 2015 márc. 30. - 14:29:44
(2462/9141)
Maids: ma feltett kép
K. Judit 2015 márc. 29. - 19:49:04
(2461/9141)
Tudom, hogy nem végleg vonult kolostorba, OJH érte ment egy idõ után. Talán a levelében benne volt, hogy mennyi idõre van szüksége. A védelmi miniszterrel kapcsolatban én is gondolkoztam, de csak annyi lehetett, hogy a sok lavírozás közepette most éppen a vesztes oldalra állt. Remélem OJH-nak volt szerepe abban, hogy leleplezõdjenek az árulók, és mintha közvetített volna a két király között is. Nem tudom, olyan sok párbeszéd volt, hogy lehetetlen pontosan kitalálni.

A sógornõt a vége felé látjuk a kártyásoknál, az egyik szolgálóval. Nem volt kiszengnek öltözve az igaz, de amikor kiszabadult, mintha hallottam volna a kiszeng szót. Lehet, hogy a börtönõr csak felvázolta, hogy mi fog velük történni, és ez a lehetõség is köztük volt. Nem bántam volna, ha a szõrös szatír egy kicsit durvább lett volna, de a védelmi miniszter felesége annyira minden hájjal megkent, annyira ravasz, hogy talán még ebbõl a helyzetbõl is profitálni fog. Lehet, hogy megismeri a darutáncot is, a lányának is el lesz látva a baja, ha nem finnyás, még örülhet is, megkap mindent, amit Eun-ki-tõl nem kapott meg :)
Úgy látszik nem tervezték, hogy OJH is kap egy rendes göncöt, a fekete jó volt. Valószínûleg lemondott a rangjáról, de akkor mibõl fognak élni? Gazdálkodnak a többiekkel?

Reménykedtem, hogy a feliratozó megajándékoz minket még ma, de úgy látszik gyorsabban nem megy.
Tegu 2015 márc. 29. - 18:02:03
(2460/9141)
Taejo valójában visszajött a palotába és ott halt meg, bár nem békültek ki Taejonggal.
Tegu 2015 márc. 29. - 17:58:58
(2459/9141)
Megvárom a szöveget én is.
A sõgornõ szerintem arra hivatkozott, hogy a férje eltünt, igy õ nem rokon, nem tarthatják fogva?
A dagadt gyilkos szolga pedig ugy látszik a volt nemesnõkre gerjed, már rá is szállt Yoon Ok-ra, megérdemli.
Lehet, hogy Inyub csak egy idõre vonult a kolostorba, hisz elhozta DanJiékat a házába.
Fura, hogy OJH nem volt képes felöltözni normálisan még akkor sem, ha esetleg nem vállalta el a hercegi rangot, de gondolom, legalább szabad lett.

A védelmi miniszter felesége nem tudom, mit mondhatott a vén kecskének, de ugy tünik, az ujja köré csavarta.
VAlójában nem értem, a védelmi miniszter miért került börtönbe? EunKi miatt?
Illiona 2015 márc. 28. - 23:51:30
(2458/9141)
Én azt a befejezést tartottam volna egyedül elfogadhatónak, ha IY örökre egyedül marad.
Hogy lehet valaki halála után , aki helyette halt meg, mással!

Persze ez olyan kegyetlennek tünik, miért is áldozná fel az életét?
De ez csak egy film, kellenek olyan gesztusok, amik az életben nem fordulnak elõ!

Talán Eun Ki kérte is, hogy feledje el! Majd a szövegbõl kiderül!

Oh Ji Ho kisugárzásával egyetértek, azt hiszem erre is építették ezt a sorozatot.

A két uralkodó torzsalkodása és a történelemben betöltött szerepükrõl az információkról köszönet, én az általad említett két sorozatot nem láttam még! Igy azért érthetõbb volt a háttér, és sokak motivációja.

Nagyon várom a feliratot, nem is baj, ha most lesz pár nap szünet, az én lelkem még mindig Eun Kit siratja, ehhez kell pár nap!
Mindig azt mondtam, hogy Kim Nam Gil -többek között persze- abban felülmulhatalan, hogy Õ tud legszebben meghalni.
Azért ez a fiatal szinészfiú is ebben nagyon nagy volt!
K. Judit 2015 márc. 28. - 22:55:03
(2457/9141)
Még annyit, hogy én azt hiszem, minden szálat elvarrtak, nincs ez elnagyolva, inkább talán annyi mindent kihúztak a végérõl, hogy szinte már húzni kellett az idõt.

A két királyról tudjuk, hogy soha nem békültek ki egymással érthetõ módon, most nem ismétlem el megint, hogy miért. Az öreg Taejo visszamegy Hemham...(?)-ba, ott is marad, 1408-ban hal meg, Taejong meg miután megkapta a pecsétet, a dolgát végzi, uralkodik, tíz évvel késõbb õ is meghal. Õt követi a híres Sejong király (a Nagy) akinek az uralkodása alatt megerõsödik az ország. Többek között arról a leghíresebb, hogy õ találta ki a koreai fonetikus ábécét, a hangült.... (Errõl szól a Tree with deep roots).

A párbeszédekbõl megtudjuk majd hogy áll a két király egymással, mindenesetre Kim mellett Heo miniszter is leleplezõdött, addig ravaszkodott, míg le nem bukott.

(Jól áll neki a lámpaernyõ.)
K. Judit 2015 márc. 28. - 22:26:35
(2456/9141)
Szerintem azt jelentette Kim öngyilkossága a korjói szentélyben, hogy valóban hitt az igazában, és megszállottja volt az álmának. (Eun-kinek volt kitõl örökölnie ezt a tulajdonságot.) Lehet, hogy végül belátta, hogy feláldozta a családját is Korjó oltárán. Nem akarta, hogy egy Csoszon király végezze ki, aki annak idején véget vetett a korjói dinasztiának, inkább maga kötötte fel magát. (Mondjuk ha választanom kellene és lenne módom és bátorságom saját magam elintézni, erre szavaznék én is.)

Szöveg nélkül én még nem mondanék végleges véleményt, de nem teljesen az történt, amit vártunk. Én például egyáltalán nem vártam, hogy Inyub kolostorba vonul és ki tudja mennyi idõ után volt hajlandó eljönni onnan. Azt hiszem, ez azt akarta szimbolizálni, hogy Eun-ki halála miatt talán felelõsnek is érezte magát, hiszen õérte áldozta fel magát, nem akart az új kapcsolatába nehéz, ill. nem teljesen könnyû szívvel belemenni. Magyarul önmarcangolás, vezeklés, idõre volt szüksége. Folyton Sawolt mutatták mellette, talán még mindig maga mellett érezte, ez mondjuk érthetõ, ha egész kicsi koruk óta együtt voltak. És hát ugye megtudta, hogy õ volt az igazi célpont, emiatt is emésztette magát, talán a végén mindenkinek a halálát magára vállalta.

Nem szorul OJH az én védelmemre, de nekem bizony tetszik az õ játéka, sokkal jobban örülök a kisugárzásának (azt hiszem ezt hívják karizmának), mintha elkezdene hirtelen grimaszokat vágni, vagy ugrabugrálni, vagy ordítani, dühöngeni .... Igazán nem tudom, mit vártál volna tõle.... de mindegy, ennyit mindenképpen megérdemel, még sokszor szeretném látni. (Õ szerintem tudja, hogy általában premier plánban mutatják az arcát, sok színész pont azért játssza túl a szerepét, mert nem számol ezzel.) A forgatókönyv hibáját, a szerepének a nem tökéletes kidolgozását én nem varrnám az õ nyakába.

Benne volt a pakliban, hogy a Heo-fiú belekóstol egy kicsit a bohém életbe, ügyesen rajzolt, sok filmben láttuk már, hogy ezzel egész jól lehetett akkoriban keresni. És amint tudott, visszatért Danjihoz, tudta, hogy vár rá a gyerekével. Hát ez volt a kivétel, ami erõsíti a szabályt.

Mindenesetre egy ikerfotót találtam, úgy érzem, ezzel azt üzeni, hogy nem kell azért olyan nagyon komolyan venni egy ilyen sorozatot. Egyetértek vele. Azt tanultam belõle, hogy nem nagyon akarok a továbbiakban felirat nélküli filmeket nézni.
Illiona 2015 márc. 28. - 20:31:31
(2455/9141)
egy kép még az utolsó képsorokból: azt hiszem ez hivatalos plakátkép is volt

Eun Ki a tekintetével IY-ra néz!
Õ soha egyetlen pillanatra nem eresztette el a lányt, minden pillanatban jelen volt, és harcolt, tett , vagy épp szenvedett érte!
IY elõre néz:
Érzelemmentesen végigjátszotta ezt a 20 részt, talán az 1-2 részben mutatott érzelmeket, de attól kezdve semmi!
nem törödött sem Eun Ki harcával érte, sem OJH ébredezõ vonzalmával. A saját kis igazságkeresése, a szolgalét elég volt az õ világának! Azt meg nem mondom, hogy ez rendezõi utasítás volt, vagy ez a szinésznõ ennyire képes! Én csak a Tetõtér Hercegében láttam eddig, abban sem mutatott többet. Ez egy nagy lehetõség volt a szinésznõnek, illetve lett volna, de szerintem semmivel nem lépett elõre vele! Tudom, hogy jóval kevesebb a jó szinésznõ, mint a jó férfiszinész, emiatt ezt igy kell elfogadni.

OJh pedig csak néz elõre, õ azután se oldalra a lányra, talán elõre egy jobb jövõbe.
Illiona 2015 márc. 28. - 20:20:03
(2454/9141)
Kim apó miért is választotta a kötelet, nem tudom, ugy hiszem a méreg általi halál is gyors és fájdalommentes.
neki nem is volt semmi más választása.
Viszont legalább méltósággal ment el, nem nyüszitett megalázkodva, mint a védelmi miniszter a börtönben.
Illiona 2015 márc. 28. - 20:15:22
(2453/9141)
Maids 20

szerintem nagyon el lett nagyolva a vége, nem tudtuk meg, hogyan alakul a két uralkodó viszonya, és az hogy a Heo család tagjai hogyan végezték, lehetett számitani.
Hogy az asszonyság pont a szexõrûlt õrülthöz került szolgálónak, meg sem lepõdtem.
De valahogy nem éreztem, hogy igazságot szolgáltattak volna, talán a felirattal jobb lesz.

az viszon nagyon jó poén lett, hogy a dologtalan semmirekellõ ficsúrból menõ vállalkozó lett, és pont azzal az egyetlen dologgal keres pénzt, ami érdekelte: pornográf festmények készitésével!
K. Judit 2015 márc. 28. - 18:56:42
(2452/9141)
És ilyen a háta.
Ha azt a törölközõt is leveszi, egész jól nézhet ki (a ruha).
K. Judit 2015 márc. 28. - 18:47:31
(2451/9141)
Gondoltam keresek egy jó képet OJH-ról a fekete ruhájában, de egyelõre nincs, talán majd késõbb.
Viszont megtaláltam a kiszenget. Ez a fotó a sajtótájékoztatón készülhetett.
K. Judit 2015 márc. 28. - 18:45:57
(2450/9141)
Kezdem úgy érezni, hogy ezek a koreai nõk csak a haldokló, vagy a halott férfiakhoz kedvesek. Nem tudom IY milyen volt a régi võlegényével, de hogy OJH is a ridegen-tartáshoz van szoktatva, az biztos. És milyen jól bírja. (Csakúgy, mint a többi ilyen dráma férfi fõszereplõje.) Az ember nem azt várná, hogy gügyögjenek egymással, vagy nyalják-falják egymást, de például ez a szerencsétlen még egy fél mosolyt sem kapott egész végig.
A plakát teljesen megtévesztõ. Ez a jelenet annyi másodpercig tartott, hogy nem is emlékszem rá. OJH véletlenül pont hanyatt esett, és a lány meg orral rá :)

Azért volt benne nem várt fordulat, például a szatír meg Heo felesége, vagy a disznóarc és Yoon Ok. Erre én biztos nem számítottam. A sógornõ megúszta, valaminek önként jelentkezett - talán kiszengnek?
K. Judit 2015 márc. 28. - 17:41:38
(2449/9141)
Azt hiszem, megbánta a bûneit, és még vissza is szerezte (korábban, még Taejotól) Inyub nemesi papírjait.
Szóval nem egyértelmûen negatív figura lett a végére.
Épp azt kívántam, Kim bárcsak magának is eltett volna abból a kis fiolából, de addigra fölmászott az aktákra ...

Nagyon sok párbeszéd volt ebben a két részben, a csökkentett epizódszám miatt kénytelenek voltak dolgokat inkább elmondani, mint megmutatni. Most már megvárjuk a feliratot. (Én még nem fejeztem be...)

Lehet, hogy ez a dráma nem kiemelkedõ, de a közepesnél jobban sikerült. A feliratozó lassúsága sokat rontott rajta, már nem vagyunk hozzászokva a heti két epizód + négy nap fordítási idõhöz. Mire elkészül a felirat, már nem is annyira érdekes, mert annyit találgattunk mi is, a soompisok is, hogy újat nem nagyon tudtak mutatni ...
Illiona 2015 márc. 28. - 17:14:29
(2448/9141)
Én már túl vagyok rajta! Teljesen el is vagyok keseredve!

semmi uj, minden pont ugy történt, ahogy megjósolható volt!

Eun Ki sorsa egyértelmû volt már tegnap, ilyen sérülést nem lehet túlélni, csak akarták még megcsavarni az érzékeny lelkûeket. pl engem!

Reménykedtem hogy legalább a vége nem ez, mégha Eun Kí meghal is, de lett volna elfogadhatóbb vég is!
K. Judit 2015 márc. 28. - 16:55:51
(2447/9141)
Maids/20:
Spoiler.
offtopic
Tegu 2015 márc. 27. - 19:05:50
(2446/9141)
Igen, de nincs 1 órám a filmre, már megyek is.
offtopic
Tegu 2015 márc. 27. - 19:01:21
(2445/9141)
Szerintem biztosan két probléma lesz a találkozón:
1. Kim papa kavarása, miközben már békülnének, legalább is Taejong.
2. A király-nemesek szerepével kapcsolatos ellentét
offtopic
K. Judit 2015 márc. 27. - 18:58:37
(2444/9141)
Csak mert láttam, hogy itt vagy, azért gondoltam, hogy tudtad nézni is.
Tudom, fórumozni más, mint filmet nézni...
K. Judit 2015 márc. 27. - 18:56:58
(2443/9141)
Ez az irányítás még egyedül Gongminra érvényes, neki voltak reformjai is, de aztán már nem nagyon voltak jelentõs próbálkozások. És a trónörökösöket is mind hogy kapták elõ? Egy épeszû embert sem tudtak kiállítani.
Közben pedig jöttek-mentek a hódítók.
Kíváncsi leszek a két király párbeszédére, hogy mondjuk a szemrehányásokon kívül mirõl beszéltek.
És hogy hogy derült ki, hogy Heo miniszter sáros.
offtopic
Tegu 2015 márc. 27. - 18:53:27
(2442/9141)
Tudod, hogy engem nem zavar a spoiler, én nem érek rá, nem ti:)