K. Judit 2015 márc. 10. - 19:03:05
(2051/9141)
Még ezt. A nõt nem ismertem korábban, de nagyon helyes. Lehet, hogy csak a ruhájuk miatt készült a fotó, mert egyáltalán nincsenek ilyen jóban, a nõt az igazgató épp most figyelmeztette, hogy ne nagyon várjon e-maileket az õ staff-jától, mert nem fog. Próbál szegény valami információhoz jutni, mert valami nagyon nem stimmel a kórházban, halnak a betegek ...
K. Judit 2015 márc. 10. - 18:59:48
(2050/9141)
Ezt muszáj, aztán gyorsan kitörlöm :)
K. Judit 2015 márc. 10. - 18:54:03
(2049/9141)
Lehet különben, hogy az abszolutizmus elkerülése, de egyetlen nemesi csoport helyzetbe hozásának rossz tapasztalatai vezetett oda, hogy pár száz évvel késõbb már kettéosztották a kormányt jobb és baloldalra, sõt késõbb ugye több frakció is volt.
K. Judit 2015 márc. 10. - 18:45:49
(2048/9141)
Nah, most fejeztem be a Blood-ot ...

Majdnem ugyanazt mondjuk más szavakkal. (Bár én most nem olvastam utána, ami rám ragadt régebbrõl, annyit tudok.) Annak idején magamban úgy fogalmaztam meg, hogy Taejo kitûnõ hadvezér volt, de nem volt jó politikus, és nem volt jó uralkodó. Iskolázott sem volt, nem kapott semmilyen nevelést, honnan is kapott volna. Még a trónt is 20 évig vette át, nem volt túl nagy az önbizalma. Ezért volt annyira befolyásolható akár a felesége, akár Jong Dojong, akár bárki más által.

De Bang Won sem az elsõ fiú volt (törvény szerinti koronaherceg), hanem az ötödik.
Szóval tulajdonképpen egyiküknek sem volt tökéletesen igaza. Tény, hogy egy uralkodónak nem kéne a felesége duruzsolásának engedni, de azt is lássuk be, hogy egy királynak mindenki duruzsol. Azt kiszûrni, hogy kinek adjon a véleményére, kinek az álláspontját ne vegye figyelembe, nagyon nehéz lehet, és akkor még a sok jóst meg látót, meg varázslót, plusz a csillagokat most nem is említem, akik még tovább hülyítették szegényt. Ezek mind hatással voltak a döntéseire.

Úgy emlékszem, hogy a testvérgyilkosságok, a felesége, a kisebb gyerekei (a többi már nagy volt, de még azok között is volt áldozat), meg egy csomó tudós, és a családjaik kiirtása annyira megviselték Taejo-t, hogy azért vonult el a hegyekbe magába szállni és imádkozással tölteni az idejét.

Hogy most a pecsétet ez elõtt, vagy ez után adta-e át Bangwonnak, azt nem tudom. Mindenesetre ez a tag pont úgy játssza Bangwont, ahogy kell - fogalmad sincs, hányadán állsz vele...

Ezeknek az elsõ királyoknak inkább pszichológusok kellettek volna, nem sámánok. (De azért a saját korukban megvoltak a saját érdemeik is.)
Tegu 2015 márc. 10. - 18:18:37
(2047/9141)
Egyébként én másképp látom a Taejo-BAngwon ellentétet, ugy emlékszem, akkoriban meg is beszéltük
Szóval, Taejo fittyet hányva a törvényre, nem az elsõnek született fiait, hanem kedvenc feleségének fiát nevezte ki koronaherceggé, itt hibázott, ráadásul a tudós, YeongDo Jong duruzsolt neki, aki nem kedvelte Bangwont. Persze, érthetõ, hogy nem, mert a tudós ugy képzelte el Joseont, hogy hogyan is volt? A király a virág, a gyökér pedig a nemesség, a nemesség irányit, a király pedig diszeleg, más dolga nincs.
TEhát itt elsõsorban Taejo a hibás, mert saját törvényeit nem kellett volna semmibe venni. YeongDo Jong pedig folyton Bangwon ellen szövetkezett, éppen meg akarta öletni Bangwont, amikor az megelõzte. Persze, ezzel nem akarom védeni Bangwont sem, mert aztán hallottuk, hogy milyen véreskezü diktátorrá vált.

Egyébként, látva ezeket a huzavonákat a király és a nemesség között, ugy látom, hogy egyik megoldás sem ideális, sem az, ha a nemesség irányit, sem pedig az abszolutizmus. De vannak olyan korszakok, amikor az erõsebb kezü királyra van szükség a nemesség fékentartására, mert irányithatatlanul elszemtelenednek, korrumpálódnak és egy idõ mulva az ország bukását idézik elõ.
Tegu 2015 márc. 10. - 17:42:49
(2046/9141)
Mégis vagyok este, eltévesztettem a napot:)
K. Judit 2015 márc. 10. - 13:58:18
(2045/9141)
Na még erre válaszolok, aztán megyek én is:
Attól függ, kiszeng volt-e már, vagy nem. A kiszengek nem engedhetik meg maguknak a szerelmet, de ha mégis megtörtént és szándékosan szétválasztották õket, akkor abba bele kellett törõdnie. De ha még mindig fáj neki a seb, akkor sem OJH ellen fordul, hanem tán Kim ellen....
Kivéve, ha megállapodtak valamiben - de nem hiszem. Esetleg fölhasználhatták volna a forgatókönyvírók ezt a variációt, de majdnem biztos, hogy a kiszeng nem vár semmit OJH-tól. És látta is, hogy a lányt szereti, még mielõtt õ OJH maga is tudott volna róla.
K. Judit 2015 márc. 10. - 13:50:14
(2044/9141)
Akkor ez az oka, hogy két király van. Ez sehogy sem fért a fejembe, hiszen Taejo lemondott a trónról.
Egyszerûen az van, hogy nem bízik Bang Won-ban. Rászolgált.
De talán már eleve nem bízott benne, hiszen tudjuk, õt is befolyásolta az új felesége meg az a Jong Dojong nevû politikus/tanácsadó (aki viszont a feleségére volt nagy hatással). De mintha már a TGS-ben is lettek volna kisebb nézeteltérések közöttük, ha jól emlékszem, akkor ismertük meg Bang Wont, amikor épült az új palota.
És már akkor is veszekedtek.
A harcokban büszke volt a fiára, de az ország vezetését nem merte volna rábízni.
Tegu 2015 márc. 10. - 13:41:07
(2043/9141)
Most mennem kell sajnos.
Tegu 2015 márc. 10. - 13:39:46
(2042/9141)
Ja és még valami, ezt csak olvastam, ez a király apja miatti lelkiismeretfurdalása társul egy gyakorlati problémával, apja, Taejo, nem adta neki oda a királyi pecsétet, igy még nincs teljesen elismerve, emiatt is fáj BangWon feje apja miatt.