Illiona 2015 febr. 05. - 19:07:59
(681/9141)
most jutott eszembe az a jelenet a pincébe, amikor OJH mondja, hogy erõsnek kell lenni hogy bosszút állhasson! Ennél a jelenetnél az nem tetszett, hogy a szolgálók ott voltak OJH háta mögött, és hallgatták ezt az egészet. Vagyis igy nem volt köztük semmi bizalmi légkör, semmi intimitás. Miért kell tudni azt a két közönséges libának, hogy emez ha észhez tér, akkor milyen tervei vannak a háziakkal, és velük esetleg!

Holnap ilyenkor már többet tudunk.
K. Judit 2015 febr. 05. - 19:02:36
(680/9141)
Nem alkalmazkodott volna, ha OJH nem vázol fel elõtte egy új életcélt. A revansot. A bosszút.
Persze egy bizonyos ideig képes alkalmazkodni. De tudja, hogy egyelõre mindenki az ellensége, az egész ház a szolgálókkal együtt, talán OJH az egyetlen, akiben nem szívesen, de kénytelen bízni. Mert máshogy nem lehet élni....
A túlélési ösztön nem halt ki belõle teljesen, és lám a võlegénye rá is talált, ezzel újra élesztve a reményt.
(Ez persze nem fog sokáig tartani, mert a "ház" a võlegényétõl is meg fogja fosztani...)
Illiona 2015 febr. 05. - 19:00:09
(679/9141)
OJh-t simán saccoltam 40-nek. akár a szerepe szerint is, nem az a kapkodos tipus!

én a nemes származásnál nem is annyira a gõgre gondoltam, hanem pozitiv értelemben a belsõ nemességre, tartásra, ami egy szegényben is ugyanúgy meglehet.
Itt most ennél a családnál az összes cseléd buta és rosszindulatú, de a valóságban szerintem voltak nemeslelkû, bölcs cselédek és szegény iparosok is.

Ott van pl a hentesfiú: õ kivétel a szolgahadból: hallgatag, szerény, nem közönséges!
(sajnos más példa nem jut eszembe abból a sok filmbõl amit láttam hogy igazoljam az állításomat :))))). )
K. Judit 2015 febr. 05. - 18:35:57
(678/9141)
Taejong király olyan 38-40 éves lehet (szóval nem 50, ahogy saccoltam korábban). Úgy számoltam, mintha 1405-ben lennénk, õ 1400-ban ült a trónra, viszont az apja, a lemondott Taejo király még él (csak 1408-ban hal meg).

OJH ugyan 38 éves (lesz), de a szerepe szerint inkább úgy harminc körüli lehet, vagy kicsit több. Így talán OJH nem Taejongé (bár a W. szerint 27 évesen már négy törvényes fia volt...).

A fõhõsnõ szolgálójának sorsa szerintem csak olyan szempontból érdekes, hogy fontos szereplõ a lány életében. Igazán ragaszkodtak egymáshoz, nem úr-szolga kapcsolat volt kettejük között, hanem inkább, mintha az anyja, vagy a nõvére lett volna. Nem gondolom, hogy õ a király lánya. (Nem tudom, hogy a gõgöt lehet-e úgy örökölni, hogy egy teljesen más környezetben is elõjöjjön...)

Viszont ott van még a kiszeng, aki szintén számításba jöhet, mint a király lánya. Benne talán megvan minden tulajdonság, ami akár egy uralkodóé is lehet :)
Gondolom majd meglátjuk, ezt egyelõre még nem érdemes találgatni.
Illiona 2015 febr. 05. - 18:12:17
(677/9141)
hadd vegyem egy picit védelmembe a lányt, azért abban a korban volt kasztrendszer keményen, és nagyon kemény szabályok voltak arra, hogy mit tehet egy nemes, és mit nem!
A lány csupán ahhoz alkalmazkodott, ami abban a korban a természetes volt. Ha egy nemes hölgy nem léphetett a földre csupasz lábbal, akkor nem lépett. És szerintem õ csak az apja miatt aggódott, akkor már rájött, hogy a körülötte lévõ nemesek már szinte leírták az apját, és ezt akarta õ bizonyitani, illetve kiprovokálni, hogy ki hogyan áll ehhez.
Az, hogy fiatal lány létére meg kellett tapasztalnia azt, milyen egybõl a társadalom peremére sodródni, és totálisan kiszolgáltatottnak lenni, szerintem teljesen érthetõ, hogy megzakkant egy kicsit, erre utalt az öngyilkossági szándék a zuhatagnál. De 1-2 nap alatt !!! alkalmazkodott, tudta mikor kell alázatosnak lenni és csöndben hallgatni.
Szerintem bármennyit is alázza meg majd a miniszter családja, és a szolgálósereg, õ belül a lelkében mindig nemes fog maradni.
És pont ez az a tulajdonság, ez a belsõ szépség és erõ, ami majd OJH szivét felé irányitja. De az szerintem nem érdemli meg õt, mert õ már olyan megalkuvásokat tett, amit nem kellett volna.
Emiatt is nem tetszett ami a 5. rész elõzetesében láttam.
Illiona 2015 febr. 05. - 17:56:23
(676/9141)
elsõ pillanatban az tünt kézenfekvõnek hogy OJH a király eltünt gyereke, de ez az életkora miatt is lehetetlen, OJH közel a 40 - hez, legfeljebb valami aggastyánnak kellene már lenni, ha egyáltalán még él az apja.
Szerintem valamilyen fõnemesnek a gyereke, aki kiesett az uralkodói kör kegyeibõl, emiatt állt egy ilyen szabadcsapatnak az élére.
Én a király titkos gyerekének a lány szolgálóját gondolom, mert az õ sorsa mi másért lenne fontos a történet szempontjából!
Most elfogták, valahová ezek a férfiak elviszik, és ha ujra találkozik is a korábbi munkaadójával, attól még nem lenne lényeges szereplõ. Bár õ a helyzetétõl függetlenül korábban is szolgalélek volt, folyton tele volt üres fecsegéssel, és oktalan aggodalmaskodással és sápítozással. Egy királyi vérnek még szolgasorban is kellene valamiféle belsõ méltósággal rendelkeznie.
Tegu 2015 febr. 05. - 17:16:28
(675/9141)
Még nem láttam a következõ 2 epizódot, igy csak megérzés és találgatás:
Szerintem õ a Man Wol vezetõje, s együttmüködik a pénzügyminiszterrel, a fiu apjával, aki õt is ugyanugy elküldött kémkedni, ahogy a kiszenglányt is a védelmi miniszter házába. De az is lehet, hogy OJH sem tud a felsõ kapcsolatról.
Aztán az a kérdés, hogy õ és a Man Wol mit akar szemben az õket támogató nemesekkel, ebbõl még lesz konfliktus közöttük. Nekem olyan érzésem van, hogy inkább valamelyik kivégzett tudósnak lehet a gyereke.
De ezek tényleg csak feltételezések. Ha én lennék a forgatókönyviró valami ilyet találtam volna ki.
Persze, valószinüleg a hangsulyt a lány és az õ viszonyára fogják kihegyezni, esetleg megláthatjuk, hogyan változik a lány merev hierarchiafelfogása, ha lecsúszva kezdi látni az elnyomottak helyzetét.

A képen egy festõ képét adja ajándékba a védelmi miniszternek.

Valahogy ugy éreztem, hogy inkább a saját társadalomban elfoglalt helyéért aggódott, s csak emiatt az apjáért.
K. Judit 2015 febr. 05. - 10:59:53
(674/9141)
Belõle még minden lehet, most még csak az a dolga, hogy minél jobban be tudjon épülni a védelmi miniszterék személyzetébe, nagyon is el kell nyernie a ház népének a bizalmát.
Ha kiállt volna nyilvánosan a lány mellett, gyanús lett volna. Ezért mentette ki a zûrbõl inkább a vetélytárs lányt, ezzel tõle is kapott egy piros pontot, az anyánál is be van vágódva, az apát pedig õ kíséri a titkos kis légyottjaira.
Emellett ha nem is feltûnõen, azért a lánynak is segít. Ott van a sarkában, megakadályozta pl., hogy a gusztustalan kövér szolga bántsa, vagy megerõszakolja stb.

Lehet akár a Man Wol tagja, és lehet, hogy oda is csak beépült, közben pedig esetleg a király embere.... Vagy lehet akár a király törvénytelen fia is, de lehet, hogy ott még nem tartasz.
Tegu 2015 febr. 05. - 10:40:02
(673/9141)
Ezzel csak egyet tudok érteni, ilyen a karaktere, ebben a sorozatban pedig pontosan azt játssza, ami a feladata, egy rejtélyes, kemény, kritikus, megbizható és parancsokat teljesitõ szolgát, aki jól tudja leplezni érzéseit.
Azt már sejtjük, hogy a rossz oldalra állt vagy ki tudja, van-e jó oldal az elesettek szemszögébõl nézve.
K. Judit 2015 febr. 05. - 10:17:09
(672/9141)
Nem akarom bántani a WSR-t játszó színészt, de az õ arcán nem is nagyon látszanának apró rezdülések - az õ arcához kell az erõs mimika.
Érdekes különben, mert K-ban mintha ezt igényelnék. Vagy ehhez vannak szokva. Olvastam egy cikkben (amiben a dramabeans a Maids forgatásakor keletkezett tûzrõl számol be), hogy hiányolta a cikkíró Oh Ji-ho arcán az érzelmeket. Emiatt gondolom, hogy õk mást szeretnek, mert pl. én egyáltalán nem hiányolom, nekem ennyi kifejezés pont elég. Ez ugyanis FILM, és nem színház, és nem bábszínház (amit pl. a Shine 5. részében mûvelt a legtöbb szereplõ). Itt a nézõ nagyon közelrõl látja az arcokat, ha a színész belülrõl azonosul a szereppel, akkor az a szemén látszik, nincs szükség másra.

Ráadásul a Maids sorozatnak ebben a szakaszában nem is nagyon mutathat érzelmeket, nem sajnálkozhat, nem bánkódhat, nem lehet szomorú, az a dolga, hogy minél közönyösebb tudjon maradni. Ha van valami célja, vagy hátsó gondolata, akkor pláne nagyon higgadtan kell viselkednie, elég csak terelgetni az eseményeket. Azért is haragudtam a cikk írójára, mert még csak az elsõ részt láthatta, máris véleményt alkotott, pedig a történetet sem nagyon ismerhette. (Veszélyesek az ilyen firkászok, mert valaki, vagy akár többen is biztos benyelik az õ értékítéletét.)

Kerestem fotókat, de szándékosan nem akartam nagyon dühös, vagy nagyon nevetõs képet, megtaláltam azt, ami az esküvõjén készült. Nagyon meg volt hatódva maguktól :))