Téma: Doc Holliday

10/10
peterapo 2013 okt. 09. - 18:24:46 10/10
(5/5)
Telik-múlik az idõ, csak a Port.hu oldalain nem történik semmi...
Tenebra Mors fórumtársam (akivel nagyon is egyetértek), még 2010 decemberében udvariasan fogalmazott meg egy kérést. Idézem:
..."az ajánlót erõsen át kéne írni, lehetõleg valaki olyannak, aki látta is a filmet..."
Ha valami csoda folytán ezt olvasná egy illetékes, s köszörülnének a csorbán, ezt a hozzászólást akár törölhetik is...
10/10
peterapo 2013 máj. 12. - 10:31:13 10/10 Előzmény Tenebra Mors
(4/5)
A tények makacs dolgok, még ha a legendák szépítik is, Hollywood (az álomgyár) forgatókönyv íróiról nem is beszélve. (Berkes Ildikó: A western címû könyvében aprólékos gonddal bogozza szálaira a valóság, a legenda és a mozifilm hármas fonatát.) A borítókon olvasható "fülszövegek" csak arra jók, hogy megnyissák a pénztárcákat... Gyakran a tokban lévõ filmhez sincs sok közük - tisztelet a kivételeknek...
Tenebra Mors 2011 márc. 04. - 23:57:09 Előzmény Cleo.
(3/5)
Lehet, azért, mert alapvetõ mítosz, melyet sokan ismernek, és éppen ezért lehet vele babrálni. Az általad felsoroltak mondjuk inkább klasszikusak, ez a film viszont rendhagyó módon mutatja be a sztorit, mivel Wyatt Earp itt nincs fényesre nyalva, sõt.

Mindenesetre a western mítoszai és személyei olyanok, mint a görög mítoszok vagy a bibliai történetek: rengeteg módon lehet õket értelmezni, és így mindig lesznek alkotók, akik látnak benne fantáziát. Pl. én is tudnék egy sajátos koncepciót ráhúzni Wyatt Earp és Doc Holliday viszonyára. Igaz, kicsit hasonlót, mint ez a film. ;D

Szóval szerintem ezen nem kell fennakadni. Jézus életét is csilliószor feldolgozták már, illetve egyéb (modern) mítoszt is (pl. Robin Hood-filmbõl is sok van, mégis tudnak újat mondani az egyes korszakok alkotásai).
Cleo. 2011 febr. 26. - 12:01:17 Előzmény Tenebra Mors
(2/5)
Ezt a témát hányszor dolgozták fel? Wyatt Earp, Újra szól a hatlövetû, Tombstone meg ez az már legalább négy. Érdekes, hogy nincs más western téma?
Tenebra Mors 2010 dec. 22. - 13:02:47
(1/5)
Annyira imádom ezeket az ismertetõket, amiket a port.hu-n írnak. ;D Egy részükben durván spoilereznek, másik felük pedig egyszerûen teljesen mást ír a filmrõl, mint amirõl szól.

A Doc esetében is ez a helyzet. "Westernhõs"? Wyatt Earp barátja? Vicces. ;D A filmben pont, hogy nincs hõs. Itt mindenki mocskos, poros, s pont ez a lényeg. Ez a film szembe ment a korábbi trendekkel, és az addig ajnározott héroszokat teljesen más szemszögbõl mutatta be. (Ezért is tekinthetõ "revizionista westernnek" többek között.) Szó sincs semmiféle barátságról itt. Wyatt Earp egy negatív hõs, aki elnyomja Docot, és neki köszönhetõen a film végére szinte minden önállóságát, egyéniségét elveszti. Míg a korábbi verziókban Doc bukását saját magának köszönhette, addig itt pont, hogy ""barátja"" miatt bukik el. Szóval azt az ajánlót erõsen át kéne írni, lehetõleg valaki olyannak, aki látta is a filmet...

Amúgy a 'Doc' szerintem elég jóra sikeredett. Hideg, kimért, minimalista stílusa, szinte minden drámaiságot mellõzõ sztorija, s a vadnyugati hõsökhöz való rendhagyó hozzáállása számomra élvezhetõ, érdekes alkotássá emelte a filmet. Aki szívbõl gyûlöli a klasszikus westernfilmeket, annak ez a 'Doc' kifejezetten ajánlott. (Én mondjuk szeretem azokat is, de a '70-es évekbeli demitizáló westernek sokkal közelebb állnak hozzám.)