Téma: Domján Edit

serka 2022 dec. 26. - 08:16:12 Előzmény szabzero
(67/67)
Nem tudom. Azt róla lehetett tudni, hogy megkérte újra a kezét Editnek. Akkor már szerintem ezt is leírták volna, hogy írt hozzá egy csomó levelet, de így utaltak rá, hogy “egy híres színész levelei”.
szabzero 2022 dec. 25. - 18:48:42 Előzmény serka
(66/67)
Nem lehet hogy az első férje, Kaló Flórián ? Vele a válás után is nagyon jóban volt.
serka 2022 dec. 25. - 09:05:30
(65/67)
Sziasztok! Nem tudja valaki, ki volt az a “híres színész”, akinek a leveleit megtalálták Domjàn Edit lakásában és visszaküldték ennek a színésznek? Nagyon kiváncsi vagyok ki lehetett a titkos hódolója!? :O tippek!?!
Ma lenne a születésnapja egyébként, nyugodjék békében.
vino-et-veritas 2016 júl. 30. - 19:04:59 Előzmény kõmacska
(64/67)
OFF

Bocsánat, nem a kötözködés miatt, de, ha valaki valamelyik MTA intézmény munkatársa, az még nem jelenti, hogy az "MTA tagja". Ugye ahhoz megfelelõ és hosszú tudományos "elõélet" szükséges, amit vélhetõen Detre nemigen futhatott be.

Ez természetesen semmit sem von le színészi vagy/és pszichológusi kvalitásaiból.

Egyelõre nem találtam pontos forrást a fentiekre, bár lehet, hogy rossz helyen kerestem...
Találtam mást: http://www.royalmagazin.hu/kozelet/interju/1006-nem-lettem-volna-orvos-ha-van-ketszaz-forintom Érdekes, hogy idõsebb férfiakkal kötötte össze életét, Kaló 16, orvos-férje 19 évvel idõsebb nála...
offtopic
kõmacska 2012 júl. 19. - 23:57:00
(63/67)
Miatta megnéztem a Halász doktor c. rövid kis tévéjátékot. És tényleg lenyûgözõ a játéka. Elképesztõ. Annyira finom és puha, és olyan sokszínû, annyira tökéletesen reagál minden rezdülésre, hogy hirtelen nem jut eszembe másik magyar színésznõ, aki ezt utánacsinálná.
offtopic
kõmacska 2012 júl. 14. - 18:22:43
(62/67)
Domján Edit kapcsán a tanulság röviden.

Adva volt egy szép és rendkívül tehetséges lány, akire Kaló Flórián felfigyelt. Persze, eleinte nyilván õ is nagyon tehetségesnek érezhette magát attól, hogy a legtehetségesebb színészlány férje lett. De sajnos nem tudott örülni a felesége sikereinek, nem tudta elégé értékelni azt, hogy Edit karrierje szárnyal. Domján Edit azt mondta a végén: "az utolsó TÍZ ÉVBEN nagyon sokat szenvedtem."... vagyis nagyjából akkortól, amikor Pestre kerültek és õt felkapták és körülrajongták. A férje már akkor sem tudott megnyugtató módon mellette állni.
A férfiak versengõbbek, sajnos, és Kaló Flórián sem tudta elviselni, hogy háttérbe szorul Edit mellett.

Editet egy még okosabb, szintén rendkívül tehetséges lányra cserélte - viszont Detre Annamária karrierje elsikkadt, egyik legnagyobb dobása az volt, hogy õ szinkronizálta Isaurát. Leginkább gyerekekkel, gyerekszínházzal foglalkozott.

Bennem felmerült a kérdés - vajon azért alakult ez így, mert Detre Annamáriának tényleg ez volt az "útja" és "ennyi telt tõle" - vagy azért, mert õ (okulva Domján Edit életébõl) úgy gondolta, hogy nem "tolakszik" Kaló Flórián elé, és "engedi" hogy annak sikeresebb legyen a színészi pályája - neki a színészkedés mellett még úgyis ott van a pszichológia.

Mindenesetre ez a kérdés sok pár életében felmerülhet, fõleg, ha hasonló karriert futnak be. Pl., hogy a színészeknél maradjak: Theron és Townsend kapcsolata ráment, Cruise maga alá gyûrte a partnereit... ha a feleség népszerûbb és sikeresebb, akkor ember legyen a talpán, aki azt elviseli. Kaló Flóriánnak mindenesetre nem sikerült.

A tanulság tehát - nem elég megszerezni, nem elég birtokolni egy tehetséges lányt (nõt). A vele való kapcsolat könnyen válhat nyomasztóvá és keserûvé annak, aki úgy érzi, lemarad tõle.

Ráadásul az nem kiút, ha valaki az egyik tehetséges nõt egy másikra cseréli. Mert ugyan az elsõt halálra sebezheti vele, de õ maga akkor is csak annyit fog érni, amennyit a saját erejébõl elér.

Ez persze vica versa mindkét nemre, minden emberre érvényes. MINDENKI ANNYIT ÉR, AMENNYIT MAGÁBÓL KI TUD HOZNI, senkinek az értékét nem a párja, családja, elõdei, rokonai stb határozza meg.

A másik tanulság, hogy ugyan nehéz levetkõzni az IRIGYSÉGET, de azt mondja a Biblia: A búsulásban kegyetlenség van, és a haragban áradás; de ki állhatna meg az irígység elõtt? Valamint: És látám én, hogy minden dolgát és minden ügyes cselekedetét az ember az õ felebarátja iránt való irígységbõl rendeli; annakokáért ez is hiábavalóság és lélek-fájdalom!
Az irigység agresszív, azzal szemben a Biblia a szelídséget állítja: A szelíd szív a testnek élete; az irígység pedig a csontoknak rothadása.

Meg kell tanulni ÖRÜLNI a másik ember sikereinek és TÁMOGATNI azt, aki okosabb és sikeresebb - aki erre nem hajlandó, az nagy kárt és sok szenvedést okozhat.

Domján Edit halála erre erõs figyelmeztetés.
offtopic
Anditos 2012 júl. 14. - 17:35:48
(61/67)
csak hogy erre senki nem kíváncsi már, és a moderátorok úgyis kitörölnek megint :-DDD
offtopic
kõmacska 2012 júl. 14. - 16:43:58 Előzmény Anditos
(60/67)
Nem látomás meg érzelmek alapján írtam, öregem, hanem UTÁNAJÁRTAM A TÉNYEKNEK ÉS ÉRVELTEM.
offtopic
Anditos 2012 júl. 14. - 13:44:24 Előzmény kata3
(59/67)
Én is így gondolom.
Szerintem az rég rossz, ha valaki meg tudja indokolni hogy miért szerelmes a másikba, mondjuk mert gyönyörû, mert kedves, stb. Úgy gondolom, ha szerelmesek leszünk, akkor az illetõ egészébe szeretünk bele, és nem tudjuk pontosan mi vonz hozzá, mert az megfoghatatlan. És talán ezt a megfoghatatlant nevezzük kémiának. :-)
offtopic
kõmacska 2012 júl. 13. - 11:34:58
(58/67)
Még az jutott eszembe Domján Edit kapcsán, hogy az az egy nagy kár, hogy nála tehetségtelenebb, rá irigy és vele rosszindulatú emberek ítéletét tartotta meghatározónak önmagára nézve.
Azt mondják (pontosabban Bagdy Emõke írta, nála olvastam), hogy az öngyilkos ember valaki mást szeretne megölni, aki nagy fájdalmat okozott neki; de annyira azonosul önmagában azzal, akire haragszik, hogy saját magán hajtja végre az ítéletet.
Tehát Domján Edit azonosult azzal a megvetõ ítélettel, amivel más megvetette (nyilvánvalóan a férje) - és annyira azonosult ezzel a személlyel (nyilvánvalóan a férjével) - hogy csak úgy tudott elszakadni tõle, hogy meghalt.

Csakhogy másképp is lehetett volna. Amikor nálunk járt Tony Curtis, azt mondta, az életben azt tanulta meg, hogy NEM FONTOS, HOGY A KÜLVILÁG MIKÉPP ÍTÉLKEZIK RÓLAD - te éld a magad életét. Elhiszem, hogy Tony Curtis számára ez a felismerés felért egy forradalommal; mindenki számára óriási felismerés, de a színészek számára különösen nehéz ezt megérteni és belátni, hiszen az egész életük, karrierjük a külvilág visszajelzéseire épül.
De valóban ez az igazság - nem az a fontos, hogy a külvilág mit gondol rólad, hanem az a fontos, hogy te mit gondolsz a külvilágról. Nem az táplál valakit, hogy a külvilágtól milyen visszajelzések és reakciók érkeznek róla, hanem az, ahogyan õ reagál a külvilágra.

Konkrétan Domján Edittel kapcsolatban még az a momentum érdekes, hogy a férje a halála elõtt nem sokkal megígérte, hogy újra megkéri a kezét.
Hogy ennek Domján Edit nem örült meg, az szerintem teljesen érthetõ; a férje számára már nem volt visszaút. Hiszen éppen elég sok ideje és lehetõsége volt arra, hogy megbecsülje Domján Editet. Ha otthagyta és új nõvel kezdett, akkor miért is akarja most azt otthagyni? Talán csak nem rájött arra, hogy az új nõt sem bírja megbecsülni? De most már tanulja meg a másik ember megbecsülését azzal, akit magának választott.... ha visszament volna a megszokott, kényelmes kis kuckójába, semmit sem változtatott volna a viselkedésén.
Viszont Kaló Flórián életben maradt, és még rengeteg ideje maradt arra, hogy tanuljon és fejlõdjön. Domján Edit viszont azzal, hogy öngyilkos lett, elzárta maga elõl a személyes fejlõdés lehetõségét. Pedig neki is szüksége lett volna rá. Az abszolút érthetõ, hogy a rengeteg munka annyira kilúgozta, hogy képtelen volt önmagára figyelni. Éppen ezért lett volna szüksége még sokkal hosszabb életre, hogy belássa - önmagát kell megtanulnia értékelni, nem függhet a külvilág véleményétõl. Ráadásul az a külvilág, ami megvetette és amitõl függõvé tette magát, tehetségtelenebb, értéktelenebb, rosszindulatúbb és irigyebb volt nála. Õrültség volt ennek ítéletét önmagán végrehajtani....
offtopic
Anditos 2012 júl. 12. - 23:16:35
(57/67)
Jó, de azért maradjunk annyiban, hogy ezt most csak te látod/érzed így, de valójában nem tudhatjuk, hogy pl Annamária miért éppen 1973-ban ment arra a szakra.
Nyilván az igazság valahol a publikus történet és a között van amit írtál, de tudni nem tudjuk.
offtopic
kõmacska 2012 júl. 12. - 22:36:01
(56/67)
Persze, természetesen nekem is mindegy, hogy mit gondolsz a szerelemrõl, hogy az most csak kémia, vagy mégsem az, vagy hogy szerelemnek nevezhetõ-e a "se veled se nélküled" kapcsolat vagy sem ... ezen biztosan nem fogunk összeveszni. :) A szerelmen végképp nem érdemes, nem is lehet vitatkozni. Egy biztos: a szerelem érzelem, ezért végletesen szubjektív, kívülrõl maximum csak azt lehet megítélni, hogy jó hatással van-e a szerelmes életére vagy rossz hatással.

Én viszont folytatom azzal, amit még kiguberáltam a netrõl. Tehát, még annyit tudtam meg Detre Annamáriáról, hogy: "pályafutása közben summa cum laude elvégezte az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának pszichológia szakát, majd 2 évig a Magyar Tudományos Akadémia tudományos munkatársa volt." http://www.detreannamaria.tk/ Tehát SUMMA CUM LAUDE diplomázott, és az MTA tagja volt! Vagyis ez a nõ az átlagot messze felülmúlóan okos. Egy ilyen nõ fix, hogy nem viselne el maga mellett egy buta pasit. Detre Annamária MTA tagsága és summa cum laude diplomája nagyon meggyõzõ bizonyítéka Kaló Flórián értelmességének is.

A másik információ, ami érdekes: "1973–tól 1976-ig a Budapesti Gyermekszínház tagja volt, egyidejûleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának pszichológia szakára járt". vagyis: 1973-tól járt az ELTE pszichológia szakára, és emellett nem tudok elmenni szó nélkül..... vajon mi vette rá ezt a fiatal színésznõt arra, hogy pont 1973-ban, Domján Edit halála után iratkozzon be az ELTE pszichológia szakára? Különös egybeesés.
Énszerintem nem nehéz kitalálni a lelki motivációt.... ha ezt összevetem azzal, hogy a Palacsintás király bemutatója 1973-ban volt, de ugye a filmek hosszadalmas, akár egy évi utómunkálatot is igényelnek a bemutató elõtt, tehát a felvétel valószínûleg inkább 1972-bõl származik.... akkor szinte biztosra vehetem, hogy Kaló Flórián valóban kapcsolatban állt Detre Annamáriával már 1972-ben is, méghozzá nagyon komoly kapcsolatban. A búcsúlevélben, amit soha nem fognak nyilvánosságra hozni, szerintem errõl volt szó.
Szerintem Detre Annamária azért iratkozott be a pszichológia szakra, mert úgy érezte, hogy kizárólag csak így képes elviselni és feldolgozni annak a terhét, ami Domján Edittel történt, és aminek (akaratlanul) õ is okává vált.
És a pályatársak meg a média azért terelték a hangsúlyt Szécsi Palikára, és a hozzá fûzõdõ "romantikus" "lobogó" szerelemre, azért színezték és nagyították és torzították a sztorit ebben az irányban, mert VÉDTÉK AZ ÉLÕKET. Szécsi Palika már meghalt, õ már nem tudja azt mondani, hogy ennek a híres love storynak a fele sem igaz, és nem volt köztük olyan ellenállhatatlan izzás, mint amirõl regélnek....
De a pályatársak nem akarták vádolni és terhelni a Kaló-Detre házaspárt még annál is jobban, mint ahogyan a saját lelkiismeretük megterhelõdött.
Egy ilyen helyzet lelkileg - hát..... nem irigylem Detre Annamáriát azért a kínért, amin nyilván átment.
Egy hasonló esetrõl tudok, ahol az "új nõ" is öngyilkos lett: "Hughes még ebben az évben elhagyta Plath-t szeretõje, Assia Wevill kedvéért. Plath nem sokkal késõbb öngyilkosságot követett el. Ekkor Hughes évekre felhagyott a versírással, ehelyett Plath hagyatékát gondozta. A közvélemény jelentõs része mélyen elítélte, mert felelõsnek tartotta felesége haláláért. 1965-ben megszületett Shura Hughes, Assia Wevill és Ted Hughes közös gyermeke, de a kislány nem érte meg ötödik életévét sem, ugyanis anyja, 1969-ben – Sylvia Plath-hoz hasonlóan – magára nyitotta a gázcsapot, és mindketten meghaltak." http://hu.wikipedia.org/wiki/Ted_Hughes

Most már megértem, hogy miért van így tálalva az ügy. Noha az eredeti verzió sokkal drámaibb, romantikusabb, szerelmesebb és izgalmasabb, de a túlélõk védelme érdekében tényleg jobb elhallgatni azt, hogy valójában mi okozhatta Domján Edit halálát.
És hát persze, ez a retusált verzió a Szécsi Pál kultusznak is jót tesz. Ez romantikusabbá teszi Palika alakját, nem egy szerencsétlen alkoholista képe ugrik be róla, hanem egy tragikus hõsszerelmesé.


A képen Detre Annamária, valamivel késõbb.
kata3 2012 júl. 12. - 21:04:48
(55/67)
Nem értünk egyet, de engem ez csöppet sem zavar. :-) Te így látod, én úgy. :-)
Mivel én akkor még nem éltem, fõként nem voltam közeli ismeretségben egyikõjükkel sem, nem láttam bele az életükbe. Ettõl függetlenül van az ismeretségemben ilyen "se veled, se nélküled" kapcsolat, amibe bele látok, egyik már 28 éve tart. (Az más kérdés persze, hogy én bírnám-e az ilyen kapcsolatot, de itt nem is errõl van szó.)
Hogy egy nõ az okos elvált férjét szeretné visszakapni vagy egy kevésbé okos, de sármosnak mondott nõk bálványát választja ez megint csak jó kérdés. Nem tudom, még nem gondolkoztam rajta.
Szerintem nem szabad a szerelmet túl tudományosan megközelíteni. Bár azt mondják, a szerelem "csupán csak" kémia. :-D
offtopic
kõmacska 2012 júl. 12. - 20:09:47
(54/67)
Detre Annamária 1971-ben. Ahogy látszik, Bessenyeivel játszott, tehát tehetséges is volt, szép is volt, okos is volt. Kaló meg felkarolta... azt nem tudom, mikor házasodtak össze, de a Palacsintás királyban már együtt játszottak. http://www.port.hu/palacsintas_kiraly/pls/fi/films.film_page?i_film_id=29041
offtopic
kõmacska 2012 júl. 12. - 19:45:30
(53/67)
Szerintem ez nem igaz. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy kitaláljam, valójában mi történhetett.
A tények, amikbõl következtetni lehet:

1. Domján Edit nagyon jó tanuló, jó eszû lány volt.
2. Beleszeretett az "évfolyam eszébe", tehát a fõiskolán is a legokosabb (és nem a legmutatósabb) sráccal jött össze. Amin nem is csodálkozom - szerintem szörnyen irritáló, ha a férfi butább a nõnél (erre még visszatérek).
3. Mivel nyolcadik után rögtön fõiskolás lett (pontosabban egy év alatt rakta le az érettségit) - és Kaló Flórián is egyidõs volt vele, ezért szerintem mindkettejüknek ez volt az elsõ szerelme. Nagyon ragaszkodtak egymáshoz, nagyon is fontosak voltak egymásnak (lásd: amíg Kalót nem engedték vissza Pestre, addig Edit is vele maradt Szegeden).
4. Pesten aztán õrült hajtásba került, egyszerûen kiszipolyozták. Hiába ünnepelték, a hódolat nem pótolhatta azt, hogy nem volt ideje sem önmagára, sem a férjére.
5. A férje kevésbé lett felkapott, kevesebb elfoglaltsága és több szabad ideje volt. Ugyan mivel erõsíthette a sebzett férfiöntudatát? Szerintem ez vezethetett a váláshoz - Domján Editet szörnyen megbánthatta a férje azzal, hogy nem tartott ki mellette.
6. Tény, hogy Kaló Flórián második felesége Detre Annamária, aki 16 évvel fiatalabb nála, ráadásul a színiakadémia mellett az ELTE bölcsészkarát is elvégezte. Tehát nem csupán sokkal fiatalabb, hanem ráadásul okos lány is volt... persze nem biztos, hogy Domján Edit életében már kapcsolat volt köztük, de mindenesetre el tudom képzelni, hogy Domján Edit fülébe jutott, hogy a férje fiatal csinibabákkal szórakozik.
Erre mi lehet a reakciója egy megbántott, elhagyott, megcsalt exfeleségnek? Hogy oké, ha te így, akkor én is így - ha te fiatal csinibabákkal szórakozol, akkor majd én is, csakazértis egy fiatal, jóképû sráccal vágok vissza...
Énszerintem ez a Szécsi-"szerelem" motivációja.
Ugyan mibe szerethetett volna bele Edit? A férje OKOS, de nem túl jóképû fickó volt. És ez vonzotta Domján Editet...
Szécsi Palika viszont egy jóképû, de nem túl okos "nõkbálványa" volt. Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy úgy vágott az esze, mint a beretva...Ha pedig érezhetõen butább volt Editnél, aki ráadásul rendszeresen végignézhette, hogy Palika milyen tökrészegen, ráadásul a szörnyû korkülönbség miatt inkább a pótanyjának érezhette magát és Palika a számára egyáltalán nem nyújtott semmiféle biztonságérzetet, nem lehetett tisztelni semmiért, amiért egy nõ tisztelhet egy férfit - akkor ott szerintem szerelemrõl szó sem lehet.
Nem véletlen, hogy pár hónap után kiadta az útját. Rájöhetett, hogy ilyesmivel nem tud visszavágni Kalónak, mert számára ez nem örömteli, inkább megalázó és nyûgös. Akár teherbe esett tõle, akár nem, nem fontos - errõl különben is Diana jutott eszembe - utólag annyira híresztelték, hogy Dodi gyermekét várta... akár igen, akár nem, tökmindegy. domján Edit azt viszont biztosra tudta, hogy sose lesz újra húsz éves, és akár megvolt Detre Annamária, mint kapcsolat, akár nem - õ nem bír versenyezni egy huszonéves csinibabával és nem is akar. Kaló helyett persze akadna más; de mivel õ erõsnek és magabiztosnak tûnik, ezért más pasik azt hiszik róla, majd õ lesz a támaszuk. Csak õ maga tudja, hogy belül milyen erõtlen, fáradt, kiégett és összetört. Soha nem volt senki, aki neki segített volna, mindig õbelé kapaszkodtak mások. És ebbõl elég.

Szerintem ez sokkal inkább valós motiváció lehet, mint a Palika iránti "lángoló szerelem" és egyéb süket blabla. Egyáltalán mi az, hogy "se veled, se nélküled"? Olyan nincs. József Attiláról is azt írta Asperján egy helyen - várta Kozmutza Flórát, aki abban a pillanatban a számára a leggyûlöltebb és legszeretettebb nõ volt. Hát ilyen nincs. Valakit vagy a legjobban gyûlölök, vagy a legjobban szeretek - de a kettõ együtt nem igaz. Az viszont fix, hogy Kozmutza Flóra a Rózsadombon lakott.... miközben József Attila valami szegénylány Klárát dugott, aki persze odáig volt érte ... de hát ugye Klárika, aki csak szimpla ápolónõ volt, szóba se jöhetett, olyan vonzó volt Kozmutza Flóra a Rózsadombról. Nahát ha ez szerelem, akkor én vagyok XVI. Benedek 17. reinkarnációja. Az efféle csimpaszkodás nem szerelem, hanem csimpaszkodás.
offtopic
kõmacska 2012 júl. 12. - 18:54:54
(52/67)
Nem olvastam, sajnos, de naná hogy nekem is szimpatikus :) Csak ezt a megjegyzést olvastam valahol. Hogy még õ is azt érezte, kinézik, mert "felkapaszkodott"... és csodálkoztam, hiszen minden színész "felkapaszkodott", mert a saját képességei alapján emelkedett ki és nem azért, mert beleszületett a készbe. Pont az efféle "felkapaszkodott" embereknek van joga arra, hogy lenézzék azokat, akik a családjuk miatt parádéznak (pl. Hilton).
offtopic
Anditos 2012 júl. 12. - 17:26:12
(51/67)
Kedvelem Kaló Flóriánt, mindig nagy szeretettel emlékezett és beszélt Editrõl.
offtopic
Anditos 2012 júl. 12. - 17:09:16
(50/67)
25 négyzetméteres lakásban? Te jó ég... Persze, lehet hogy mivel egyedül élt, ez éppen így volt jó. Egy nagyobb lakásban jobban szembesül az ember a magánnyal. Már az, aki magányosnak érzi magát.

Olvastad Brando önéletrajzát? Mert nekem abból nem az jött le hogy különösebben zavarta volna ki mit gondolt róla. Nehéz embernek tartották, csak mert nem hódolt be az akkori hollywoodi trendeknek. Azt mondta, ha az emberek hajlandóak nkei sokat fizetnek azért, hogy szerepeljen egy filmben, hát hülye lenne nem szerepelni. Én nagyon csípem Brando-t! :) Ha elfogyott a pénze, forgatott egy filmet, majd a pénzbõl élt mint marci hevesen egy évig. Nem sokra tartotta Hollywood-ot, de tisztában volt vele hogy mit köszönhet neki.
offtopic
Anditos 2012 júl. 12. - 17:03:03
(49/67)
Egyetértünk. :) Ezért nem értem miért jegyezted meg hogy Burtonék házasok voltak. A papírnak nincs jelentõsége.
offtopic
kata3 2012 júl. 12. - 16:29:12
(48/67)
Örülök, hogy tisztáztuk. :-)