Téma: Don Carlos

10/10
offtopic
ambrosius 2015 dec. 11. - 15:51:31 10/10
(3/3)
Mit jelent a nemzeti kincs, mondjuk az Opera területén?
Az Operaház elõadásai között vannak évtizedek óta stabilan ismétlõdõ felújítások, amelyek nem változtak színpadképükben, csak a szólisták vagy a zenekar tagjai cserélõdtek, más karmesterek dirigáltak.
Az elmúlt 3 hétben 2 ilyen elõadást láttam:
Erkel Színház
Verdi Don Carlos
Mikó András rendezte, Forray Gábor díszleteivel és Márk Tivadar jelmezeivel
Magyar Állami Operaház
Pucccini: Bohémélet
Nádasdy Kálmán rendezte, Oláh Gusztáv díszleteivel és Márk Tivadar jelmezeivel
Számomra ezek olyan értékek, amelyek védettséget érdemelnének, ha úgy tetszik a most divatos hungaricum besorolást, de minimum határozott szerzõi jogvédelmet komplexitásukban.
10/10
ambrosius 2015 dec. 03. - 14:58:29 10/10
(2/3)
Don Carlos Erkel 2015.nov.28.

Nosztalgiázni mentem megnézni az operát. Mikó András rendezését Forray Gábor monumentális díszleteivel és Márk Tivadar impozánsan elegáns, méltóságteljes jelmezeivel újra látni külön élmény volt számomra, mert visszahozta emlékképeimet, kb. 30 évvel ez elõttrõl.
A parádés szereposztásból senkit nem emelnék ki, mert így együtt és külön-külön is kiválóak voltak. Szóló áriáik vagy duettjeik, együttes áriáik éppúgy átütõ sikerûek voltak, mint a nagyon jó kar kíséretében elõadott részek.
Vajda Gergely karmester vezényletével a kitûnõ zenekar méltó módon szólaltatta meg Verdi operáját. Komoly színházi opera élményt kapott a közönség.