Téma: Donnie Darko

9/10
btz1983 2023 aug. 01. - 21:11:25 9/10
(425/425)
Most néztem meg ezt a filmet és tényleg nagyon jó. Ahogy az az értékelésekből tükröződik is. Aki erre 8-as alatt ad, az szerintem csak abból fakad, hogy nem értette meg, hogy mi is történik a filmben.

Leírom, hogy én alapjában hogyan értelmeztem a filmet. Nem lesz egyszerű a gondolatmenetem, de remélem tudjátok majd értelmezni.


Szerintem onnantól kezdve, hogy kinyílik a féregjárat vagy vortex (vagy ki ahogy hívja) a ház felett, végig a csávó hallucinációját láthatjuk. De persze ez nem egy egyszerű hallucináció, hanem egy földönkívüli vagy valamilyen transzdimenzionális lény által irányított látomás.
Látomás a látomásban a nyúl jelmezes alak, akit szintén ez a természetfeletti lény sző bele a hallucinációba. A célja, hogy kinyisson a csávó előtt egy ajtót és mutasson neki egy utat és így képes lesz előre látni, hogy mi történik, vagy mi történhet(ne) vele.
Kicsit ahhoz tudnám hasonlítani, mint ami a Végső állomásban is van, csak itt a filmen átível a hallucinációs rész és nem a saját halálát látja meg, hanem azt, hogy mi lenne, ha életben maradna. Tehát a nyúl alakban ez a lény felkínálja neki azt a képességet, hogy előre lásson.
Láthatjuk, hogy ez a képessége fejlődik is olyan szintre, hogy már amolyan kígyó szerűen látja a vezetőcsatornákat, amin az emberek haladnak az időben (Tehát ez is látomás a látomásban, azaz a látomásban is fejlődik ez a képessége. Persze a transzdimenzionális lény az már időn felül van. Ő látja az egészet egyben, mindent tud ami volt és lesz)
A legvégén mikor visszafordul az idő, az nem igazi visszafordulás, hanem akkor ér véget a nagy látomás és akkor hozza meg a döntést, hogy neki ott kell maradni és meghalni, mert akkor már tudja, mihez vezet, ha hallgat a lényre. De az is lehet, hogy a lény is tudja, hogy fog dönteni. Hisz ez már eleve elrendeltetett. Nem lehet másként.
Tehát ez a 20-30 másodperc a látomás, amíg a repülő turbina zuhan a ház felé. Ezt látjuk mi a filmben, ami természetesen hosszúnak tűnik.
A csávó alapból skizoid, de ez a látomás nem a betegségéből fakad, vagy úgy is lehet értelmezni, hogy a transzdimenzionális vagy egyéb földönkívüli életforma, pont emiatt képes jobban hozzáférni a tudatához.
Az is látható, hogy ez az életforma ami kapcsolatba lép vele, nem feltétlenül jó szándékú, az is lehet, hogy csak önmaga szórakoztatására manipulálja a téridőt. Az is lehet, hogy nem tudna mindenkivel kapcsolatba lépni csak épp jókor volt jó helyen egy jó szórakozáshoz. (Mint mi, a nézők :D)


10/10
balazselegleszmar 2023 júl. 24. - 21:44:45 10/10
(424/425)
Hűha.. nem is tudom hol kezdjem, egyszerűen annyi érzés kering bennem miközben ezt írom..
Próbáljuk meg:)
A filmet kb 2hónapja láttam elősször, most jutottam el ahhoz, hogy leirjam magyarul is a véleményem.
Elősször szeretném kiemelni az amerikai környéket, mely nagyon tetszik, kedvelem a helyszíneket, nagyon kis komfortos.
A film közben különösebben nem nagyon éreztem semmit, a fejemben csak annyi volt, hogy nagyon sok a közös tulajdonság köztem és főszereplőnk között. A film végig lekötött, nagyon ritka, hogy ezt mondom, de egy db jelenet sem volt, amely unalmas lett volna számomra.
A film vége után, egy olyan érzés fogott el, melyet megmagyarázni lehetetlenség lenne. Tele voltam különféle érzésekkel/érzelmekkel/kérdésekkel és csak néztem magam elé és kérdezgettem magamban: hogy tessék?, micsoda?, most akkor mi is történt?
Gyorsan meg is néztem kb 5-7db magyarázatot angolul, mire megértettem, hogy miről is szól a film igazából. Nagyjából értettem, de az időutazásos cucc eleg komplikált.
Oké, rendben a filmet megnéztem, megértettem, miért van még mindig bennem ez a különös furcsa érzés? Nem értettem.. Majd rájöttem, hogy teljesen tudok azonosulni a főszereplővel és ez olyan volt, mintha végig magamat láttam volna a filmben tulajdonképpen. Különös volt számomra, hiszen tini vagyok, sok a problémám, de Donnie… ő olyan mint egy tükör számomra. Nehéz volt elhinnem, mivel évekig kerestem az embert, ki végre megért, aki ugyan olyan mint én, és egy filmkarakterben találtam meg a választ. Jake színészi játéka csodás, tökéletesen illik hozzá a szerep és teljesen tisztelem őt, kedvenc színészem. A karakterekkel semmi gondom, mindenkihez illik a szerep. Soundtrack csodálatos, nagyon tetszik. Nagy head over heels rajongó vagyok:)
A film számomra örökké emlékezetes lesz, nagy nyomot hagyott bennem. Számomra nem kérdés, a film abszolút 10-pontos! Véleményem szerint tiniknek meg kellene nézniük, szerintem mindenki tud vele azonosulni legalább egy kicsit.
Mesterdarab!!
9/10
sawyerx 2023 jún. 05. - 14:48:28 9/10 Előzmény vargama
(423/425)
Persze, mindenki értelmezheti másképp, ez is egy logikus verzió.
Nem olvastam el, de úgy tudom, hogy a készítők egy elég részletes "kézikönyvet" kiadtak az értelmezéséhez, ami elég komplex, keress rá :)
vargama 2023 jún. 05. - 06:52:34 Előzmény sawyerx
(422/425)
... Arra gondolok,hogy a hajtómű csillárlengetős becsapódása a házukba, és keretbe foglalja a történetet, tulajdonképpen csak egy katasztrófa, és csak a képzeletében játszódott le.
[spoiler]És egész másképp történt a halála. Nem nehéz kitalálni, egy pszichiátriai betegről van szó. És ettől nagyszerű a film, hogy ezt nem direkt módon közvetíti./spoiler]
vargama 2023 jún. 04. - 23:00:23 Előzmény sawyerx
(421/425)
Ravasz-fogós kérdés...

Én földhözragadt vagyok, kevés sci-fi van, ami tetszik. Ez igen. Lehet agyalni rajta, de kérdőjelek akkor is maradnak.
9/10
sawyerx 2023 jún. 04. - 21:45:15 9/10 Előzmény vargama
(420/425)
És akkor
===SPOILER===

előre behalózta a hajtómű lezuhanását?
vargama 2023 jún. 04. - 16:56:56
(419/425)
Nagyon jó film. Még utána is gondolkodtam rajta. A vége kérdőjeleket vet fel.

Én arra jutottam, hogy az a 28 nap a valóságban nem történt meg, Donnie skrizofén, és amit látunk, azok egy zavart elme hallucinációi csupán.


Viszont mindez nagyon alkalmas arra, hogy bemutassa a tinik életét, félelmeiket, szorongásaikat,
másrészt, hogy társadalomkritikát fogalmazzon meg.
10/10
IWantSunshine 2023 máj. 08. - 03:17:59 10/10
(418/425)
Kult film. Abszolút kötelező darab. Nagyon nagyon jó.
8/10
Gazdatest 2023 febr. 08. - 22:24:24 8/10
(417/425)
Scifi ???? Jézusom, ne már.... Amúgy egy jó film. Inyenceknek, művészfilm rajongóknak, depresszív hangulatokat, sötét színeket és misztikumot kedvelőknek, valamint haladó sznoboknak is bátran ajánlható.
Roberto DiCapribogyó 2022 szept. 30. - 14:19:30 Előzmény k11zoltan
(416/425)
Köszönöm, hogy értékes tanácsaidat ingyen osztottad meg velem. Szabó Péter egy ilyenért súlyos tízezreket kért volna el tőlem.
k11zoltan 2022 ápr. 15. - 23:29:34 Előzmény Roberto DiCapribogyó
(415/425)
Jót nevettem ezen a hozzászóláson.
Akció, vígjáték.
Ezek a műfajaid akkor.
Nem kell gondolkodni.
David Lynch-et pedig messze kerüld.
k11zoltan 2022 ápr. 15. - 23:23:45
(414/425)
Régen láttam, de semmi sem maradt meg, csak, hogy nekem ez annyira nem jött be.
Most sem igazán. Érthető film, csak

Akkor most ki volt az a nyúl jelmezes srác? Tényleg lelőtte? Vagy hogy kerül a történetbe?


10/10
KalaposMuther 2021 szept. 18. - 09:29:05 10/10
(413/425)
4x láttam! Top, legalábbis nálam.
8/10
Pépont 2021 szept. 07. - 20:49:29 8/10 Előzmény Roberto DiCapribogyó
(412/425)
Nem tagadom, szerintem bele lehet kötni abba, amit le fogok írni, így nem biztos, hogy a tényleges mondanivalót sikerült megértenem, sőt, lehet, rosszul értelmeztem valamit, mindenesetre mielőtt nekikezdek, kiteszem a legfontosabb varázsszót:

SPOILER!!!!

A film tényleges mondanivalóját szerintem nem értettem meg 100% én sem, inkább egyfajta üzenetet adott át, amit lehet, más ember máshogy értelmezne, sőt, ha másodszorra nekifutnék a filmnek, lehet, én is másképp látnám, mint most.
Nekem ami eszembe jutott a film vége felé röviden-tömören az, hogy a tetteinknek következményei vannak és efelől nem futhatunk el. Viszont ugye ez nem feltétlenül egy közvetett üzenet a filmtől, de én ezt éreztem benne. Ugye Donnie meghal, de bemutatja, mi lett volna, ha nem hal meg azon a napon, mivel hallgatott arra a Frank nevű fickóra, akit, mint később kiderült, ő lőtt le. És olyan dolgokba keverte őt bele, amikbe nem szabadott volna, amiknek pillanatnyi örömei voltak, de hosszútávon lelki sérüléseket okozott, nagyrészt mert hallgatott Frank-re. Valahogy Frank-et a bennünk levő rosszakaróhoz tudnám hasonlítani és mivel hallgatott rá, a film végén az életével kellett fizetnie, nekem ez jött le, hogy ezért kellett meghalnia. Mivel hitt Frank-nek és azt tette, amit ő kért, elhitte, hogy mikor lesz a világvége, ami igazából az ő életének a végét jelenti. A film visszatért ahhoz az időhöz, ahol Frank nem volt jelen és ez volt a válasz a filmre: ha jelen lett volna Frank, hallgat rá és megteszi azokat a tetteket, amikkel talán csak a jót akarta szolgálni, mégis ártott velük saját magának és másoknak, ezért a film megoldása az, ha meghal és az élet folytatódik tovább a maga útján az emberi esendőséggel, bűnökkel körbevéve, amik felett ilyen módon nem tud Donnie ítélkezni anélkül, hogy ő szárazon megússzon mindent, hiszen ő maga is egy olyan ember, aki sokat ártott már másoknak.
A végén én úgy éreztem, a többi embernek tovább folytatódik az élet a saját problémáikkal, hétköznapjaival együtt, de Donnie-nak már nem, pont azért mert ő hallgatott Frank-re és ennek így kellett lennie, neki kellett meghalnia és oda kellett leesnie annak a repülőgép-alkatrésznek, aminek lelki ára van, főleg a szülei szemszögéből, de senki nem tudja még akkor, mi lett volna, ha nem hal meg és hallgat Frank-re, arra a valakire, aki megölte (valószínűleg nem szándékosan) azt az egyetlen egy embert, akit Donnie szeretett, majd Donnie viszont szándékosan lelövi őt, és így megtestesíti a filmben Donnie belső rosszakaróját.

SPOLER VÉGE

Nem biztos, hogy jól látom, sőt, tuti bele lehet kötni a mondanivalómban. Az biztos, hogy nem egy hétköznapi film, de mégis egy értékes és érdekes alkotásnak tartom.
DrumWednesday 2021 szept. 06. - 18:02:57
(411/425)
Ez egy nagyon jó film szerintem.
Nem mondom, hogy bármikor újranézném, mert kell hozzá egy „bizonyos” hangulat, de ha az megvan, akkor simán…
Roberto DiCapribogyó 2021 szept. 06. - 09:49:15 Előzmény Pépont
(410/425)

"többször vissza kellett tekernem, hogy újra átéljem azt a néhány percet, amit ki akart fejezni"
"Persze ennek úgy van értelme, ha végignézzük a filmet."
"Van értéke és van mondanivalója."

Ezek szerint megértetted a film mondanivalóját... segíts kérlek, miről szólt a film és mi a mondanivalója?
8/10
Pépont 2021 szept. 06. - 03:54:18 8/10
(409/425)
Érdekes film, kissé nyomasztó, de mégis magával ragadott a hangulata és kíváncsivá tett, mi is lesz a vége.
És azt kell, hogy mondjam, megérte megvárni a film végét. Számomra nem épp a története miatt, hanem inkább az egyedisége, az értéke miatt tetszett így visszagondolva, pláne ahogy bemutatta a végkifejletet. A végén az a zene, azok a képsorok... többször vissza kellett tekernem, hogy újra átéljem azt a néhány percet, amit ki akart fejezni, mert úgy éreztem, számomra az a szívhez szólt. Persze ennek úgy van értelme, ha végignézzük a filmet.
Az egész filmre 8 pontot adnék. Nem az a film, amit újra megnéznék és amit összességében elejétől a végéig én annyira nagyszerűnek találnék, megmondom őszintén, DE ahogy megcsinálták a filmet és ahogy vége lett, az nagyszerű és az egy felejthetetlen élmény, amit a mai filmekben már nem igazán láthatunk. Van értéke és van mondanivalója. 8/10
offtopic
Brierley 2021 ápr. 27. - 15:38:08 Előzmény GalliLea
(408/425)
Aki olvasta a Bibliát, az megérti a filmet - részemről.
Vajon üres-e a tükör, ha nem önmagunkat látjuk benne? :-)
Roberto DiCapribogyó 2021 ápr. 27. - 15:08:28 Előzmény tirszin
(407/425)
Ezek szerint megértetted a film történéseit és az üzenetét... segíts kérlek, miről szólt a film és mi a mondanivalója szerinted?
10/10
tirszin 2021 ápr. 23. - 14:47:09 10/10 Előzmény Roberto DiCapribogyó
(406/425)
Kiknek tetszhet ez a film?
C: Akik nem az anyagba süllyedve gondolkodnak, ezért meg tudják érteni, illetve rá tudnak érezni minden előképzetség nélkül, mert ők el tudnak eléggé vonatkoztatni a materiális világunktól. (Szintén nem túl nagy csoport.)