Téma: Donnie Darko

7/10
InteriorLulu júl. 03. 20:50:46 7/10 Előzmény Moz-art
(431/431)
Nos, az a napnál is világosabb, hogy a könyv(ecske) szerinted mindenképp szükséges a film megértéséhez: pont erre a te - ezek szerint most is tartott - állításodra reagáltam az előbb. Ugye.
Én nem erről beszélek. Hogy miről is beszélek, az is teljesen világos, el kell olvasni. Nem hosszú. Három mondat. Az előző hsz-em utolsó három mondata. (Segítek, azzal kezdődik, hogy "Szóval a reakcióm/bírálatom...")

Továbbá írod, hogy ha érdekelne engem a kiadvány, itt a linkje, valamint ha esetleg megfogott a film, érdemes beszereznem a dvd-t a booklettel.
Szerinted a 7/10-em alapján megfoghatott-e annyira a film, hogy direkt beszerzem valahogy a dvd-t a booklettel?...
És szerinted az előző hsz-em utolsó mondatának utolsó része alapján vajon mennyire fogom törni magam, hogy letöltsem és végigolvassam a könyvecskét?...
(Költői kérdések.)

Nézd, nyilvánvalóan nem kötelező reagálni mások kommentjére, még akkor sem, ha meg vagyunk azzal szólítva. Ezt senki nem is várja el, mint ahogy esetünkben én sem várom el tőled. De ha már válaszolsz, akkor légyszi, de tényleg légyszi: érdemben! Annak ugyanis a világon semmi értelme, hogy elismétled amit nyilvánvalóan tudok, ahogy mondjuk annak sincs, hogy olyasmiket feltételezel (rólam), amik a hozzászólásom alapján könnyen beláthatóan szinte biztosan tévesek.

Egyébként persze díjazom magamban a kedvességedet. Tényleg. Maradj mindig ilyen. Ez jó. :)
10/10
Moz-art júl. 03. 20:08:09 10/10 Előzmény InteriorLulu
(430/431)
Üdv aki felkeltett 13 éves álmából. :)

Köszi a válaszod! Én nem leszek ilyen hosszú most de röviden én úgy gondolom mindenképp szukseges hozza. Ezert nem ertik sokan a filmet. Vagy csak félig.

Ha érdekel itt van a könyvecske szöveges tartalma.
http://www.donniedarko.org.uk/philosphy-of-time-travel/

De ha megfogott a film akkor erdemes beszerezni azt a 2002es dvdt a booklet-tel. Márha van még. Nekem 2012ben marha nagy szerencsem volt.
7/10
InteriorLulu júl. 03. 19:48:37 7/10 Előzmény Moz-art
(429/431)
Írod: "A film alapvetõ megértéséhez feltétlenül szükséges Roberta Sparrow Az idõutazás filozófiája c. kis könyvecske, amit még a 2002-es kiadású DVD-hez csatoltak."

Tudom, nem feltétlen elegáns egy 13 évvel ezelőtti hsz-re reagálni, pontosabban bírálni azt, hisz simán lehet hogy már tök másképp gondolja/gondolná/értelmezné az írója, ha egyáltalán rémlik is neki valami magából a filmből. Mindenestre végigpörgetve a topik érdemibbnek tűnő kommentjeit, valahogy megakadt a szemem ezen a te mondatodon, és nem tudtam megállni reagálni rá - már csak azért sem, mert jó sok akkori hozzászólásodnak láthatóan ez a te (mondjuk úgy) extra ismereted az alapja.

Szóval a reakcióm/bírálatom mi is lehetne más, mint hogy régesrég rossz, ha egy játékfilm (pláne alapvető) megértéséhez egy külön könyvecske, de eleve bármi olyasmi kell, ami kívül esik a befogadónak egy alapból elvárható intelligenciáján, általános ismerettudásán, tájékozottságán, műveltségén stb. Még ha az egy valóban létező, és a filmben fontos szerepet kapó mű is.
És ennek a fajta extra ismeretnek az alkotó vagy bárki részéről való elvárása még akkor is teljes nonszensz lenne, ha mondjuk olyan, a szakmai közvéleményen kívül is sokak által ismert tudományos műről lenne szó, mint Hawkingtól Az idő rövid története, nemhogy egy olyan nyolcvan évvel ezelőtti spirituális-ezoterikus kiadványról, amely puszta hipotézisek kapcsán bocsátkozik filozófiai fejtegetésekbe.
5/10
Izlesekizlestelensegek febr. 03. 23:44:48 5/10
(428/431)
Elment egynek.
2/10
sorozatneked.hu 2024 jún. 19. - 17:52:24 2/10
(427/431)
2/10

Ezt a filmet annó nem láttam, de sokan áradoztak róla, hogy milyen szuperjó. Nem rég megnéztem és nem értettem, hogy mi ebben a jó? Tömény unalom és értelmetlenség. Sokszor bele kellett pörgetnem, hogy ne aludja el rajta. Csalódás.
1/10
Liza94 2024 máj. 25. - 19:38:07 1/10
(426/431)
5 perc elég volt belőle! Egy "csodákkal teli, hangulatos" film ne azzal induljon, hogy taknyosok káromkodnak benne.
Az is elpusztulhatna, aki olyat mond, hogy "lebabázni".
9/10
btz1983 2023 aug. 01. - 21:11:25 9/10
(425/431)
Most néztem meg ezt a filmet és tényleg nagyon jó. Ahogy az az értékelésekből tükröződik is. Aki erre 8-as alatt ad, az szerintem csak abból fakad, hogy nem értette meg, hogy mi is történik a filmben.

Leírom, hogy én alapjában hogyan értelmeztem a filmet. Nem lesz egyszerű a gondolatmenetem, de remélem tudjátok majd értelmezni.

Szerintem onnantól kezdve, hogy kinyílik a féregjárat vagy vortex (vagy ki ahogy hívja) a ház felett, végig a csávó hallucinációját láthatjuk. De persze ez nem egy egyszerű hallucináció, hanem egy földönkívüli vagy valamilyen transzdimenzionális lény által irányított látomás.
Látomás a látomásban a nyúl jelmezes alak, akit szintén ez a természetfeletti lény sző bele a hallucinációba. A célja, hogy kinyisson a csávó előtt egy ajtót és mutasson neki egy utat és így képes lesz előre látni, hogy mi történik, vagy mi történhet(ne) vele.
Kicsit ahhoz tudnám hasonlítani, mint ami a Végső állomásban is van, csak itt a filmen átível a hallucinációs rész és nem a saját halálát látja meg, hanem azt, hogy mi lenne, ha életben maradna. Tehát a nyúl alakban ez a lény felkínálja neki azt a képességet, hogy előre lásson.
Láthatjuk, hogy ez a képessége fejlődik is olyan szintre, hogy már amolyan kígyó szerűen látja a vezetőcsatornákat, amin az emberek haladnak az időben (Tehát ez is látomás a látomásban, azaz a látomásban is fejlődik ez a képessége. Persze a transzdimenzionális lény az már időn felül van. Ő látja az egészet egyben, mindent tud ami volt és lesz)
A legvégén mikor visszafordul az idő, az nem igazi visszafordulás, hanem akkor ér véget a nagy látomás és akkor hozza meg a döntést, hogy neki ott kell maradni és meghalni, mert akkor már tudja, mihez vezet, ha hallgat a lényre. De az is lehet, hogy a lény is tudja, hogy fog dönteni. Hisz ez már eleve elrendeltetett. Nem lehet másként.
Tehát ez a 20-30 másodperc a látomás, amíg a repülő turbina zuhan a ház felé. Ezt látjuk mi a filmben, ami természetesen hosszúnak tűnik.
A csávó alapból skizoid, de ez a látomás nem a betegségéből fakad, vagy úgy is lehet értelmezni, hogy a transzdimenzionális vagy egyéb földönkívüli életforma, pont emiatt képes jobban hozzáférni a tudatához.
Az is látható, hogy ez az életforma ami kapcsolatba lép vele, nem feltétlenül jó szándékú, az is lehet, hogy csak önmaga szórakoztatására manipulálja a téridőt. Az is lehet, hogy nem tudna mindenkivel kapcsolatba lépni csak épp jókor volt jó helyen egy jó szórakozáshoz. (Mint mi, a nézők :D)

10/10
balazselegleszmar 2023 júl. 24. - 21:44:45 10/10
(424/431)
Hűha.. nem is tudom hol kezdjem, egyszerűen annyi érzés kering bennem miközben ezt írom..
Próbáljuk meg:)
A filmet kb 2hónapja láttam elősször, most jutottam el ahhoz, hogy leirjam magyarul is a véleményem.
Elősször szeretném kiemelni az amerikai környéket, mely nagyon tetszik, kedvelem a helyszíneket, nagyon kis komfortos.
A film közben különösebben nem nagyon éreztem semmit, a fejemben csak annyi volt, hogy nagyon sok a közös tulajdonság köztem és főszereplőnk között. A film végig lekötött, nagyon ritka, hogy ezt mondom, de egy db jelenet sem volt, amely unalmas lett volna számomra.
A film vége után, egy olyan érzés fogott el, melyet megmagyarázni lehetetlenség lenne. Tele voltam különféle érzésekkel/érzelmekkel/kérdésekkel és csak néztem magam elé és kérdezgettem magamban: hogy tessék?, micsoda?, most akkor mi is történt?
Gyorsan meg is néztem kb 5-7db magyarázatot angolul, mire megértettem, hogy miről is szól a film igazából. Nagyjából értettem, de az időutazásos cucc eleg komplikált.
Oké, rendben a filmet megnéztem, megértettem, miért van még mindig bennem ez a különös furcsa érzés? Nem értettem.. Majd rájöttem, hogy teljesen tudok azonosulni a főszereplővel és ez olyan volt, mintha végig magamat láttam volna a filmben tulajdonképpen. Különös volt számomra, hiszen tini vagyok, sok a problémám, de Donnie… ő olyan mint egy tükör számomra. Nehéz volt elhinnem, mivel évekig kerestem az embert, ki végre megért, aki ugyan olyan mint én, és egy filmkarakterben találtam meg a választ. Jake színészi játéka csodás, tökéletesen illik hozzá a szerep és teljesen tisztelem őt, kedvenc színészem. A karakterekkel semmi gondom, mindenkihez illik a szerep. Soundtrack csodálatos, nagyon tetszik. Nagy head over heels rajongó vagyok:)
A film számomra örökké emlékezetes lesz, nagy nyomot hagyott bennem. Számomra nem kérdés, a film abszolút 10-pontos! Véleményem szerint tiniknek meg kellene nézniük, szerintem mindenki tud vele azonosulni legalább egy kicsit.
Mesterdarab!!
9/10
sawyerx 2023 jún. 05. - 14:48:28 9/10 Előzmény vargama
(423/431)
Persze, mindenki értelmezheti másképp, ez is egy logikus verzió.
Nem olvastam el, de úgy tudom, hogy a készítők egy elég részletes "kézikönyvet" kiadtak az értelmezéséhez, ami elég komplex, keress rá :)
vargama 2023 jún. 05. - 06:52:34 Előzmény sawyerx
(422/431)
... Arra gondolok,hogy a hajtómű csillárlengetős becsapódása a házukba, és keretbe foglalja a történetet, tulajdonképpen csak egy katasztrófa, és csak a képzeletében játszódott le.
[spoiler]És egész másképp történt a halála. Nem nehéz kitalálni, egy pszichiátriai betegről van szó. És ettől nagyszerű a film, hogy ezt nem direkt módon közvetíti./spoiler]
vargama 2023 jún. 04. - 23:00:23 Előzmény sawyerx
(421/431)
Ravasz-fogós kérdés...

Én földhözragadt vagyok, kevés sci-fi van, ami tetszik. Ez igen. Lehet agyalni rajta, de kérdőjelek akkor is maradnak.
9/10
sawyerx 2023 jún. 04. - 21:45:15 9/10 Előzmény vargama
(420/431)
És akkor
===SPOILER===

előre behalózta a hajtómű lezuhanását?
vargama 2023 jún. 04. - 16:56:56
(419/431)
Nagyon jó film. Még utána is gondolkodtam rajta. A vége kérdőjeleket vet fel.

Én arra jutottam, hogy az a 28 nap a valóságban nem történt meg, Donnie skrizofén, és amit látunk, azok egy zavart elme hallucinációi csupán.

Viszont mindez nagyon alkalmas arra, hogy bemutassa a tinik életét, félelmeiket, szorongásaikat,
másrészt, hogy társadalomkritikát fogalmazzon meg.
10/10
IWantSunshine 2023 máj. 08. - 03:17:59 10/10
(418/431)
Kult film. Abszolút kötelező darab. Nagyon nagyon jó.
8/10
Gazdatest 2023 febr. 08. - 22:24:24 8/10
(417/431)
Scifi ???? Jézusom, ne már.... Amúgy egy jó film. Inyenceknek, művészfilm rajongóknak, depresszív hangulatokat, sötét színeket és misztikumot kedvelőknek, valamint haladó sznoboknak is bátran ajánlható.
Roberto DiCapribogyó 2022 szept. 30. - 14:19:30 Előzmény k11zoltan
(416/431)
Köszönöm, hogy értékes tanácsaidat ingyen osztottad meg velem. Szabó Péter egy ilyenért súlyos tízezreket kért volna el tőlem.
k11zoltan 2022 ápr. 15. - 23:29:34 Előzmény Roberto DiCapribogyó
(415/431)
Jót nevettem ezen a hozzászóláson.
Akció, vígjáték.
Ezek a műfajaid akkor.
Nem kell gondolkodni.
David Lynch-et pedig messze kerüld.
k11zoltan 2022 ápr. 15. - 23:23:45
(414/431)
Régen láttam, de semmi sem maradt meg, csak, hogy nekem ez annyira nem jött be.
Most sem igazán. Érthető film, csak

Akkor most ki volt az a nyúl jelmezes srác? Tényleg lelőtte? Vagy hogy kerül a történetbe?

10/10
KalaposMuther 2021 szept. 18. - 09:29:05 10/10
(413/431)
4x láttam! Top, legalábbis nálam.
8/10
Pépont 2021 szept. 07. - 20:49:29 8/10 Előzmény Roberto DiCapribogyó
(412/431)
Nem tagadom, szerintem bele lehet kötni abba, amit le fogok írni, így nem biztos, hogy a tényleges mondanivalót sikerült megértenem, sőt, lehet, rosszul értelmeztem valamit, mindenesetre mielőtt nekikezdek, kiteszem a legfontosabb varázsszót:

SPOILER!!!!

A film tényleges mondanivalóját szerintem nem értettem meg 100% én sem, inkább egyfajta üzenetet adott át, amit lehet, más ember máshogy értelmezne, sőt, ha másodszorra nekifutnék a filmnek, lehet, én is másképp látnám, mint most.
Nekem ami eszembe jutott a film vége felé röviden-tömören az, hogy a tetteinknek következményei vannak és efelől nem futhatunk el. Viszont ugye ez nem feltétlenül egy közvetett üzenet a filmtől, de én ezt éreztem benne. Ugye Donnie meghal, de bemutatja, mi lett volna, ha nem hal meg azon a napon, mivel hallgatott arra a Frank nevű fickóra, akit, mint később kiderült, ő lőtt le. És olyan dolgokba keverte őt bele, amikbe nem szabadott volna, amiknek pillanatnyi örömei voltak, de hosszútávon lelki sérüléseket okozott, nagyrészt mert hallgatott Frank-re. Valahogy Frank-et a bennünk levő rosszakaróhoz tudnám hasonlítani és mivel hallgatott rá, a film végén az életével kellett fizetnie, nekem ez jött le, hogy ezért kellett meghalnia. Mivel hitt Frank-nek és azt tette, amit ő kért, elhitte, hogy mikor lesz a világvége, ami igazából az ő életének a végét jelenti. A film visszatért ahhoz az időhöz, ahol Frank nem volt jelen és ez volt a válasz a filmre: ha jelen lett volna Frank, hallgat rá és megteszi azokat a tetteket, amikkel talán csak a jót akarta szolgálni, mégis ártott velük saját magának és másoknak, ezért a film megoldása az, ha meghal és az élet folytatódik tovább a maga útján az emberi esendőséggel, bűnökkel körbevéve, amik felett ilyen módon nem tud Donnie ítélkezni anélkül, hogy ő szárazon megússzon mindent, hiszen ő maga is egy olyan ember, aki sokat ártott már másoknak.
A végén én úgy éreztem, a többi embernek tovább folytatódik az élet a saját problémáikkal, hétköznapjaival együtt, de Donnie-nak már nem, pont azért mert ő hallgatott Frank-re és ennek így kellett lennie, neki kellett meghalnia és oda kellett leesnie annak a repülőgép-alkatrésznek, aminek lelki ára van, főleg a szülei szemszögéből, de senki nem tudja még akkor, mi lett volna, ha nem hal meg és hallgat Frank-re, arra a valakire, aki megölte (valószínűleg nem szándékosan) azt az egyetlen egy embert, akit Donnie szeretett, majd Donnie viszont szándékosan lelövi őt, és így megtestesíti a filmben Donnie belső rosszakaróját.

SPOLER VÉGE

Nem biztos, hogy jól látom, sőt, tuti bele lehet kötni a mondanivalómban. Az biztos, hogy nem egy hétköznapi film, de mégis egy értékes és érdekes alkotásnak tartom.