amira_daa 2019 okt. 07. - 08:17:27 Előzmény janderka
(7244/18024)
ki az a Tamás?

ez csak egy példa votl hogy beszurhattak volna a földbe öt keresztet kamu névvel aztán annyi szerintem.
guess.who 2019 okt. 07. - 07:17:04 Előzmény janderka
(7243/18024)
"Az ökörapátiak nem foglalkoznak a halottaikkal."
A halottak már nem változnak, de ami számomra érthetetlen, hogy az élőkkel sem foglalkoznak: Krisztiánt senki nem ismerte fel (egyedül Zsoca bökte oda, hogy mintha ismerős lenne), pedig huszonévig ott élt az anyjával a falu közepén, és csak pár éve (tizenvalahány, Sándor odaérkezése előtt) költöztek el. Az öregasszonyok sem ismerik fel (pedig a valóságban mindenkit felismernek 30 év után is! :) ), csak nagy nehezen kezd rémleni nekik valami. Tíz-tizenöt év az semmi, annyi idő alatt egy felnőtt ember nem változik túl sokat (legfeljebb meghízik vagy lefogy, de az arcvonásai azért felismerhetőek maradnak. De oké, tegyük fel: az arcáról nehéz felismerni. Viszont a neve nem egy "Kovács" vagy "Szabó", arról BIZTOSAN mindenki tudná azonnal, hogy kiről van szó. És mégsem... Itt mindenki amnéziás, mindent egy-két részen belül elfelejt, régebbre meg már végképp nem emlékeznek.
Ja igaz is: hiszen a falu és a lakói is csak januártól léteznek. ;)
guess.who 2019 okt. 07. - 07:10:24 Előzmény napraforgó
(7242/18024)
"Ez nem egy fiction, ahol lehet ugrálni az időben, itt, akár tetszik, akár nem lineárisan kell teljen az idő."
Dehogynem, pont hogy fikció: már az alapötlet is az, és onnantól az összes történés az, minden blődségével. :D (A kedvenc blődségem továbbra is az, amikor mindenre használják a telefonokat, csak arra nem, hogy felhívják a másikat és tisztázzák két mondatban a félreértést.)
Különben valószínűleg az a baj, hogy van több író és több rendező is, akik a saját ritmusuk szerint írnak és forgatnak, de hiába van HG és BGO, nekik nem sikerül összefogniuk és egységesíteniük a folyamot. Szerintem némelyik résznél látszik is, hogy idegesítően időhúzósra, tengős-lengősre sikerül, teli van ostobasággal – míg más részek, más rendező keze alatt egészen jó ritmusúak, történések is vannak bennük stb. Úgy tippelek, hogy ez az oka az ilyen időbeli anomáliáknak, ti. hogy X rendező elvisz egy szálat Z időpontig, majd Y rendező egy másik szállal sokkal lassabban halad, jobban elnyújtja, és így össze-vissza következnek a napok.

"Olga a május 26-án kiállitott útlevéllel 27-én átlépte e határt. Kicsit kóborolt a belvárosban, tájékozódott antiqitás boltokban, majd kb. 28-én megérkezett Ökörapátiba."
Egyébként biztosan nem két nap után jelent meg Ökörapátiban! Gondolj vissza arra, hogy Szláven legalább egy hetet ücsörgött a szegedi kávézóban, egyre türelmetlenebbül telefonálgatva Marosinak. Aztán Olga még Marosi irodájában is megjelent, lopott egy telefont, majd még mindig telt az idő, amíg észrevette egyáltalán a lopást az ügyvédnő. És Olga még csak azután jelent meg a faluban, amikor Subkó szülinapjára készültek... Aztán pedig sokat volt még szobalány, miközben vitáztak Szlávennel, aki kiásta a pravoszláv Marijját, és csak utána lépett le Olga pár nappal. Szóval az idősíkok sehogy nem állnak össze, azaz simán lehet, hogy annyi idő eltelt már az első évad óta, hogy Kata 8 hónapos terhes, csak vékony az alkata és nem látszik.
Különben azután, hogy egy méhen kívüli terhességgel elsétál egy DOKTOR a kórházból csak úgy, és Dancával lerendezik annyival a dolgot, hogy "majd akkor feküdni fogok és pihenni"... szóval azután bármi megtörténhet.
guess.who 2019 okt. 07. - 06:57:32 Előzmény napraforgó
(7241/18024)
"Ha az öreg ajándékba adná a pénzt azon rokonainak, akik a kivánsága szerint egy évig a faluban élnek, elképzelhető lenne, de valahogy nem igy, nem ilyen módon."
Éppen ezért írtam korábban, hogy ha kicsit logikusak lennének az írók, akkor valóban arra futna ki a sztori, hogy az öreg egy osztrák klinikán lábadozik (biztos retteg a magyar egészségügytől :) ) és élvezettel figyeli, hogy hogyan kovácsolódnak családdá a kamuörökösök. És a végén megjelenik, bejelenti, hogy akkor ha mindegyik gyerek végleg odaköltözött a régi házába, nekik ajándékozza a pénzt és odamegy ő is lakni hozzájuk. És lakhatnak mindannyian egy szobában, mint 40 évvel ezelőtt. :)
guess.who 2019 okt. 07. - 06:53:16 Előzmény janderka
(7240/18024)
Az egész sorozat "itt és most" van. :) Amikor kiderült az örökség, akkor Kálmán bácsi videoüzeneteivel magyarázták el az írók, hogy mi is van, csak hát később is megmaradtak ennél a módszernél. Pedig nyilván hülyeség, hogy előre felkészült az öreg a videoüzenetekkel a különböző váratlan eseményekre.
És tette mindezt úgy, hogy elvileg feleségül vette Marosit (aki egy kerek hétig gyakorolta a haszonélvezeti jogát, ami láthatóan azóta megszűnt, mert a bútorai sem érdeklik :D ), de közben magázta és teljesen idegenként kezelték egymást az első részben és a videoüzenetekben is. Gondolom, ezért is nem erőltetik a videoüzeneteket, mert hülyén hangzana, ha kénytelenek lennének megmaradni a "Marosi ügyvédnő nagyságos asszony" szövegnél, holott Kálmánka hívhatná "asszonnnak" is. :)
guess.who 2019 okt. 07. - 06:46:14 Előzmény napraforgó
(7239/18024)
"De ha véletlenül beleirnak egy halálesetet, akkor egy igazi temetőben kéne forgatni a temetést."
Nem véletlenül volt a kamuKálmános urnás bohóckodás, hiszen azt is csak úgy a mammutfenyőknél el lehetett intézni...
4/10
napraforgó 2019 okt. 07. - 05:50:57 4/10 Előzmény janderka
(7238/18024)
Egyébként az alapsztörténet leggyengébb pontja az időtényező.

Igen, és ez borzasztó!
Olga a május 26-án kiállitott útlevéllel 27-én átlépte e határt. Kicsit kóborolt a belvárosban, tájékozódott antiqitás boltokban, majd kb. 28-én megérkezett Ökörapátiba. Ott 2-3 héten át keverte a kakit, majd eltűnt úgymond 2 hétre.
Kata viszont, aki utoljára február 18-án volt együtt Robival még csak 9, max 10 hetes terhes és nem tudja kitől. Mi nők tudjuk, hogy a terhességet nem a valódi megtermékenyitéstől számitják, hanem a z utolsó mentruáció elő napjától. Igy 9 hetesnek számit az az embrió, amely valóságban mÉg csak 7 hete jött létre, mivel a terhességek általában a ciklus középső napjaiban következnek be.
Ha február 18-tól előre számolunk 7 hetet, akkor április 8-át kapunk .
A nőgyógyászok szerint ez már 9 hetes terhességnek számit!
Na de akkor hol és főleg mikor is vagyunk most????

Mert ugyebár akkor Olga még meg sem érkezett, nemhogy eltűnt volna, hisz ő csak május végén jön.

Ha pedig Olgát vesszük alapul és június közepén tünt el a Mária szoborral, akkor Kata 9 hetes terhessége semmiképp nem lehet Robitól, mert június közepétől visszafelé számolva a 9 hetet, (ténylegesen 7-et a fogamzásig) az április közepe, inkább vége és akkor Robi semmiképp nem lehet apja a gyereknek.

Na, szóval Kedves Hámori Gabriella, show runner úrhölgy, kicsit jobban kéne figyelni az idősávokra!. Ez nem egy fiction, ahol lehet ugrálni az időben, itt, akár tetszik, akár nem lineárisan kell teljen az idő.
DE AKKOR MEG TESSÉK ERRE ODAFIGYELNI!
4/10
napraforgó 2019 okt. 07. - 05:17:09 4/10 Előzmény janderka
(7237/18024)
Nekem is pont ezek a bajaim.
Soha senki nem foglalkozik a halottaival. Nem mondom, én sem vagyok egy nagy temetőjáró, de azért a halottak napján kivül is van néhány alkalom, amikor kilátogatok a temetőbe. Születésnap, a halál évfordulója minimum, meg egy tavaszi nap, amikor a tél után az ember rendbe teszi a sirt.
De itt még csak meg sem emlitik az elhunyt szülőket, nemhogy valamiképp megemlékezzenek róluk.
És itt nemcsak a Szappanosokra gondolok, de ott az sok özvegy, Anikó is a szüleit tragikusan vesztette el, Sándor felesége, stb. De még csak emlitésformán sincs jelezve, hogy ma, vagy tegna kinn voltam a temetőben X rokonom sirjánál. Nem is kéne mutatni, de azért, hogy ha valaki elpatkol, másnaptól már nem is emlékeznek rá, hát az nonszensz.

Ez a másik, amit már én is jeleztem, hogy Kálmán bácsi nem tudhatta, mikor hal meg, akár sok szép évet élhetett volna még. A nagy vagyon birtokában ki tudta volna deriteni, hogy melyik gyereke, unokája mivel foglalkozik, hol tart az életében. Lehet, hogy Tibi élete már semmit nem változott volna, Túl öreg hozzá, de a 20 évvel fiatalabb Kristóf, meg az unokák élete még nagyon is megváltozhatott volna.
Olyan végrendeletet késziteni, ami mindig, minden időpontban érvényes körülményeket tükröz, szinte lehetetlen.
Az a feltétel meg, hogy Ha és Amennyiben 1 évet Ökörapátiban töltenek, akkor, és CSAK AKKOR kapják meg az örökségüket, vagy akkor kapják ajándékba a pénzt az öregtől, na ez gyakorlatilag hihetelen, hiteltelen. Ilyen végrendeletet normális ember nem csinál.
Ha az öreg ajándékba adná a pénzt azon rokonainak, akik a kivánsága szerint egy évig a faluban élnek, elképzelhető lenne, de valahogy nem igy, nem ilyen módon.
Rejtély, hogy mit fognak ebből kihozni, valami nagy durranás lesz-e, vagy valami bődületes szamárság.
1/10
janderka 2019 okt. 07. - 04:54:18 1/10
(7236/18024)
Egyébként az alapsztörténet leggyengébb pontja az időtényező. Teljesen olyan az egész, mintha Kálmán bátyó tudta volna, hogy az aláírás után egy perccel elüti egy kocsi és meghal. Máskülönben a szigorú megkötéseket sem írta volna bele a végrendeletébe. Jelesül, hogy mindenkinek le kell költöznie Ökörapátiába, és nem mehet el onnét csak ha nagggyon-nagggyon indokolt, és akkor se hosszabb időre mint 12 óra.
Hiszen a rendelkezés idején honnan is tudhatta volna Kálmán bácsi, hogy mire az örökség esedékessé válik, a kedvezményezettek közül ki hol fog élni, milyen munkája lesz, lesz-e családja, gyereke, betegsége - bármi.
Ha például nem most hal meg (az ügyvédnőtől kifele jövet), hanem akárcsak 3-4 év múlva (78 évesen), akkor addigra lehet hogy Katának már rég van egy gyereke és mondjuk a XXIV. kerületi SZTK igazgatóhelyettesként dolgozik 24/48-ban. Akkor ő eleve kiesett volna a buliból?
Vagy ha addigra Tamáska mégis megemberelte volna magát és mondjuk Milánóban lett volna fagylaltkanál dekoratőr, akit nem enged el a munkája egy hétre se, nem hogy egy évre - és épp Ökörfosra -, akkor neki is ugrik a százmilla????
Szóval fura, hogy az öreg nagyon az ittben és a mostban gondolkodott csak. És hogy sok egyéb dolog mellett, nem számolt a közben akár nagykorúvá is váló legkisebb unokájával sem.
1/10
janderka 2019 okt. 07. - 04:34:27 1/10 Előzmény napraforgó
(7235/18024)
Az ökörapátiak nem foglalkoznak a halottaikkal. Se a két pletykagép, se Ancsika/Stefi, se Sándor/Diácska (monjuk ők már az elő Lalival se), sem pedig Szappanosék...
Vagy ezek a rokonok meghótak és kész? A temát tekintve mindegy hogy kik voltak? Végülis mindegy. De faluhelyen - ha már ennyi a halott, ennyi a félárva -, azért illene időnkint foglalkozniok velük.
4/10
napraforgó 2019 okt. 07. - 03:07:26 4/10 Előzmény amira_daa
(7234/18024)
február 5 és 18 között kellett lennie valami Danival, egyszer volt egy olyan jelenetük, ahol a kék kanapén csókolóztak nagyon jelentőségteljesen. Na ott ée akkor lehetett az első szex Danival.
Dani mikor rohant el Németországba (mert Dániába csak készült, onnan zsóka nem tudta hazaimádkozni, de Stefi rafináltan elintézte. Lalit kiszedte a lovardából, mire az bajba jutott, és EZÉRT jött haza Dani)
4/10
napraforgó 2019 okt. 07. - 03:03:02 4/10 Előzmény janderka
(7233/18024)
IIgy van. Nekem nem kell temető papundekliből, nincs is rá szükség.
De ha véletlenül beleirnak egy halálesetet, akkor egy igazi temetőben kéne forgatni a temetést.

Amúgy tényleg furcsa ez a falu, mert ahol én ismerős vagyok, a Jászságban, ott a nők vasárnap elmennek a nagymisére 10 órakor, onnan meg a temetőbe a férjük, vagy a szüleik, testvéreik sirját gondozni. Ez ott hozzátartozik a mindennapokhoz.

Habár igaz, ebben a sorozatban soha nincsen sem szombat, sem vasárnap, na és természetesen egyetlen ünnepnap sem. Sem állami, sem egyházi. Ökörfalván elmúlt a nőnap, a március 15, a húsvét, úgy, hogy még emlitést sem tettek róla. Ha az előző kettő nem is érdekelné a falusiakat, akkor is a húsvétot mindenütt megtartják.
1/10
janderka 2019 okt. 06. - 22:59:22 1/10 Előzmény amira_daa
(7232/18024)
Inkább hungarocellből, vagy gipszartonból - de tényleg. Ott a susnyásban bármit berendezhetnének. De ki az a Tamás?
amira_daa 2019 okt. 06. - 22:59:17 Előzmény janderka
(7231/18024)
elég bizonytalan lehet a rendezője a sorozatnak nem mer mögé állni vagy megnézni, vagy valami nem klappol aztán forgatnak és hogy jo lesz ez
amira_daa 2019 okt. 06. - 22:55:26 Előzmény napraforgó
(7230/18024)
köszi az infot,

romantikus séta január 25 DAnival akkor még nincsen semmi. 29 lovaglás aztán 30-n fosszinüre festik a szobát. febr 5 meglátogatják Pannát ( 27. rész amugy emlékszem hogy havazott)
ott szerinte votl ez az mert játszanak a festékkel stb aztán jön be a képbe valamiért

amugy aztán mikor összevesznek DAni még furotoronyra is megy de visszajön tehát elég kacifántos az egész.

DE mivel a gyogyszert abbahagyta Robi után és mindkettővel volt igy igazábol én megérzésre Robira adom az apaságit amugy meg 50-50 %
1/10
janderka 2019 okt. 06. - 22:54:25 1/10 Előzmény amira_daa
(7229/18024)
Pedig erre a hétváltások kiváló alapok lehetnének. Ott lehetne időt ugrani.
Egyébként az is tök égő, hogy néhány nézői kritika hatására ad hoc felvillantanak néhány hiányolt figurát és/vagy kelléket, aztán úgy felejtik el, mint a huzat.
amira_daa 2019 okt. 06. - 22:38:47 Előzmény janderka
(7228/18024)
ja nem lehet papirlapbol kereszteket kivágni és ráirni hogy TAmás itt nyugszik meghalt 1976-ban
amira_daa 2019 okt. 06. - 22:32:58 Előzmény guess.who
(7227/18024)
és véletlenül sem merik aláfeliratozni hogy milyen honap van legalább hogy áprlis vagy május de ugye az olga utlevél is májusi szoval haha :D
1/10
janderka 2019 okt. 06. - 22:32:58 1/10 Előzmény amira_daa
(7226/18024)
Na de ha ott nincs, akkor itt se kéne... Ha viszont van akkor legyen már hihető!
amira_daa 2019 okt. 06. - 22:24:26 Előzmény janderka
(7225/18024)
azért vegyük számitásba ahogy irtátok nincsen temető meg pap meg amugy gyogyszertár meg gyerekek meg egyebek de pont ma láttam egy interjut hogy balaton parti faluban még polgi választás sem lesz mert 374-en laknak ennyi. temetőjelenetet még tudnának videorol is nyomni