4/10
napraforgó 2020 okt. 06. - 21:19:24 4/10
(15150/18030)
Az előzesben Gazsi szivességet kér a birótól, azt kéri, hogy engedje ki Attilát. Na ennyit a birói függetlenségről.
4/10
napraforgó 2020 okt. 06. - 21:15:20 4/10
(15149/18030)
12. rész
Főerdész Géza hivatta Mihályt és kérdi, mi van az aranysakálokkal? Mérges, mert a sakálok megtámadták a környékbeli falvakat. Misi szabadkozik, rajta van az ügyön. Géza szerint a sakálok helyett a Zukait üldözi. Misi szerint neki ehhez semmi köze, a Zukait nem ő fogatta le, hanem a fia, mert betörtek egy őregasszonyhoz és ki akarták rabolni. Géza kénytelen ideiglenes jelleggel Misit visszahelyezni az állásába.
Sztojkáék reggeliznek, jön Tibi, hozza a 3 repülőjegyet Amerikába. Dodi beszélni akar a Tibivel négyszemközt. Nem akarja, hogy Tibi ugráltassa az ő fiait. Még hogy a Tibi anyját keressék meg, hisz ő már meghalt! Tibi felvázolja a helyzetet, mire Dodi mutatni akar neki valamit. Behivja Dzsennikét, aki megmutatja, hogy az amerikai nő távozása után a szobájában egy láncot talált kis sziv alakú medállal, belegravirozva, hogy: Gorántól szerelmemnek.
Benedek ales a polgármestert keresi Vilinél, aki értesiti Subiczot. Benedek egy kényes ügyben jött, bizonyos polgárok nyálmintájára van szüksége. Subicz félreérti, azt hiszi, hogy a varázsliszt miatt jött. Aztán zavaros magyarázatba kezd a kokainról. Benedek elmondja, hogy a három Szappanos testvér nyálmintájára van szüksége. De ez egy belügyminisztériumi titok! maradjon köztük.
Mónika Tomi fiát keresi, de a fiú nincs otthon. Valit kérdi, mit tud Tomi és Franciska terveiről. Mesélt-e arról, hogy el akarná venni a nőt. Vali igennel válaszol, erre Móni idegesen elrohan Jolikához, mer Vali szerint oda ment.
Tamás nem Jolinál van, hanem egy régi haverjával beszél, az egyikkel, akik a drog miatt keresték korábban. A srác a pénzét keresi rajta, de Tomi azt igéri, hogy majd 3 hónap múlva fizet, ha megkapja a nagyfater örökségét. Elpofázza, hogy 102 millió fogja a markát ütni. Bizniszt ajánl a srácnak, 3 millát kér tőle azzal, hogy 3 hónap múlva a dupláját adja vissza. A srác 10-et kér vissza, Tomi belemegy.
Dani Józsit keresi, csodálkozik, hogyy még mindig a fészerben lakik. Hisz a nagyapja megvette neki a lovardát a házzal együtt. Józsi szerint ez bonyolult. Nem akarja elfogadni a házat, mert nem dolgozott meg érte. De Dani optimista, végre megint együtt vannak ők hárman, Dani, Lali és Józsi. A lovak örülni fognak. Dani és Józsi Lalit keresik, kérdik akar-e velük dolgozni a lovardában.
Zsóka egy kaparós sorsjeggyel foglalkozik, amikor jön Misi és elmondja, hogy újra ő az erdészet vezetője. Csak sajnos be kell fognia az összes aranysakált. Ha emberre támadnak, akkor ki is lőheti őket. Zsóka bizakodik, majd a polgárőrséggel megoldják!
Mónika Joli néninél Tamást keresi, beront a házba, de Tomi helyett a Szüzet találja. Magával akarja vinni, de Jolika megnyugtatja, hogy ez csak egy hamisitvány, a Rudolffal csináltatta. Mónika szerint a Rudolf Goránnak dolgozik, nem szabad bizni benne. De megnézi a szobrot és megbizonyosodik, hogy ez nem az eredeti.
A 4 polgárőr az erdőben a sakálokat keresi, de nem találnak semmit. Most csak Misinél van puska. Egy bokorban mozog valami, erre beszarnak. Misi közelebb megy és 2 birkát talál a bokorban. A Benedek birkái, akik elkóboroltak. Kitalálják, hogy a birkákat csaliként fogják bevetni. Kötélre veszik a birkákat és kétfelé elviszik az erdőben. Kikötik egy fához és várják a sakálokat. Zsoca és Krisztián eltávolodnak a birkától, majd amikor egy-két gyanús vonyitást hallanak, visszarohannak a fához, ahová kikötötték, de a birkát már nem találják sehol.
Tominak sikerül pénzt szerezni, örömmel hivja fel Franciskát. Majd véletlenül észreveszi a falon egy angol nyelvű oklevelet a nagyapja fényképével. Egy alkalmazottól megtudja, hogy a Szappanos bácsié a hamburgerező, és még vagy másik 8 is, plusz vidéken még 5.
Tibi meg akarja tartani a láncot, mert azt az anyja kapta, de Dodi szerint mivel nincs rajta név, Gorán adhatta ezt másnak is. Pl. annak a nőnek, aki itt volt vele. Erre Tibi közli Reniékkel, hogy akkor a Dorothyt is meg kell találniuk, hogy elmondja, kié az a lánc.
Subicz hivatja Vilit és közli, hogy meg kell szerveznie egy ingyenes fogászati szűrővizsgálatot és egy jótékonysági gálavacsorát. De az a fontos, hogy a Szappanos Tibor, Mónika és Kristóf mindenképp ott legyen.
A 3 régi-új lovászfiú lovagolni megy, örülnek, hogy megint együtt vannak.
Vili Icukát trenirozza, elmondja, hogy a polgi egy gálavacsorát szervez, arra Icukát kéri fel, hogy elkészitse az ételt. Megbeszélik a menüt, Icuka ragyog, végre eljött az én időm!
Zsocáék futva jönnek Misiékhez, a birkát elvitték a sakálok. Misinek esszébe jut jut a drón, azzal megtalálhatnák a sakálokat. Sanyit akarja küldeni Rezsőhöz golfozni, de Sanyi húzódozik.
Tomika végre megérkezik Joli nénihez, aki elmondja neki, hogy az anyja kereste. Azt hajtogatta, hogy nem engedi, hogy a fia megnősüljön, amig az ő kenyerét eszi. Erre Tomi elmondja, hogy valóban el akarja venni Franciskát. Jolika óva inti, már kiskorában is fejjel ment a falnak. De Tomi ömleng és megmutatja a gyémántgyűrűt, amit Franciskának vett. Jolika kérdi, honnan volt erre pénze? Erre Tomi visszakérdez, honnan lett a nagyfaternak hamburger hálózata?. Joli meglepődik.
9/10
amira_daaa 2020 okt. 06. - 19:24:00 9/10 Előzmény napraforgó
(15148/18030)
szerintem Attilának még egy szobrot is állithatnának :D ha már kiszabadul az ártalan báránya :D
9/10
amira_daaa 2020 okt. 06. - 19:16:59 9/10 Előzmény janderka
(15147/18030)
hagyjál utazok tegnap a metron és egy Borbála hajú nő ült mellettem sapka nélkül és a haja tarajba volt fogva ugy volt értelme az egész hajszinezősdinek
9/10
amira_daaa 2020 okt. 06. - 19:15:26 9/10 Előzmény guess.who
(15146/18030)
az alapállapot áll be ahogy kezdődőtt a sorozat ahogy én látom az egészet
offtopic
guess.who 2020 okt. 06. - 18:48:58 Előzmény napraforgó
(15145/18030)
Aranysakál: igen, kihalt (Magyarország területéről, elsősorban a XIX. századi folyószabályozásoknak köszönhetően), ahogy a szürke farkas és a barnamedve is. Mindhárom faj most van újra visszatelepülőben, hála (az aranysakálnál nem annyira) a szomszédos országok természetvédelmének.
Az aranysakál azért tud gyorsan és nagy területeket visszahódítani, mert hazánkban gyakorlatilag nincs természetes ellensége: a korábban az állományait szabályozó szürke farkas még csak az Északi-középhegység északi csücskein kóborol néha, de annyira kicsi egyedszámban (néhány magányos példány, egy-egy kisebb, 4-5 egyedből álló család - amik már valószínűleg itteni szaporulatok, tehát nagyrészt már tekinthető visszatelepült fajnak), hogy semmiféle állományszabályzásra nem alkalmas. Pláne nem az ország déli részein (a Balatontól délre, illetve nagyjából a Kiskőrös-Csongrád-Szeged vonalig) megjelenő aranysakáléra.
A terjedőben levő aranysakál tehát igaz a sorozatban - a baj az, hogy ezen túl semmi más: jellemzően rágcsálókat, kisemlősöket eszik (főleg mezei pockot), nagyritkán elkapja a rókát is, ha zavarja, és falkába verődbe állítólag birkát és kecskét is el tudnak kapni - emberre azonban egyáltalán nem veszélyes, mert nem megy a közelébe: rejtőzködő faj, és a jellegzetes élőhelye elsősorban nádas-nedves területeken van (ezért hívták nádi farkasnak, és éppen az ilyen nedves-mocsaras-lápos élőhelyek megszűnése volt a kihalása oka), illetve bozótosokban és füves sztyeppéken. Azaz az erdőket kerüli, ahogy az emberi lakóhelyeket is.
Mivel stabil és erősen növekvő állománya van (és kontinensnyi előfordulása), így engedélyezték a vadászatát.
guess.who 2020 okt. 06. - 18:33:08 Előzmény napraforgó
(15144/18030)
Attila börtönből kihozása: kezd egy kicsit olyanná válni a helyzet, mintha vissza akarnának térni a "gyökerekhez", azaz a kiinduló állapothoz, vagy inkább még egy azelőttihez. Hiszen Attila visszakerül a faluba "nagymenőként", Józsiék megint hármasban lovardáznak, Stefi is előkerült, Kálmán bácsi is kapott élesztőt, szóval már csak Kata hiányzik, no és Goran Zsuzsannával, de őket is intézik már...
Magenta99 2020 okt. 06. - 17:02:10 Előzmény grizlee13
(15143/18030)
Ugyan nem hozzám szóltál, de ha nem haragszol - a fiktív és a teljes képtelenség két külön kategória.
kék szem 2020 okt. 06. - 16:08:58 Előzmény Pünkösdi Kató
(15142/18030)
Vali nélkül Tibi élőhalott. Vali elmenne Amerikába ki szolgálná ki Tibit? Tamás vagy Kristóf? A kocsmában vagy a panzióban fizetni kellene a kajáért.
8/10
Pünkösdi Kató 2020 okt. 06. - 15:53:20 8/10
(15141/18030)
Szerintetek miért nem Vali megy Amerikába? Olcsóbb, ismeri az anyósát, a kocsmában kapnak enni, de lehet, Tibi kivételével a panzióban is.
4/10
napraforgó 2020 okt. 06. - 13:06:47 4/10
(15140/18030)
Szerintem a II. évad szólt a túlméretezett Tibiről. Végigorditotta az egész évadot. A III. évadra kicsit visszavettek belőle, az a nyomozásairól szólt. Most a IV.-ben kicsit normálisabb, nem ordit, csak szimplán lüke.
4/10
napraforgó 2020 okt. 06. - 09:58:15 4/10 Előzmény janderka
(15139/18030)
Lali inkább hálás lehetne, és igy az apja is, hogy Szláven kiszabaditotta a fiát, ehelyett azt vették a fejükbe, hogy Szláven raboltatta el őket.
Ebben a faluban mindenki mindig mindent tud, de most valahogy nem is érdekli őket, hogy ki raboltatott el 3 falubelit és miért. Csodálom, hogy a kocsmában nem erről agyalnak.
1/10
janderka 2020 okt. 06. - 09:49:52 1/10 Előzmény guess.who
(15138/18030)
Kb annyira van kihatással Borbála szakmai megítélésére a sapkája alatti hajaszíne, mint a három barom panzió előtti ad hoc csihipuhijának a hotel minőségellenőrzési jegyzőkönyv eredményére. SEMMENNYIRE! :)))
4/10
napraforgó 2020 okt. 06. - 09:16:06 4/10 Előzmény Magenta99
(15137/18030)
A sorozat készítőinek nem jutott még soha az eszébe az az apróság, hogy rengeteg, kissé "alulképzett" állampolgár számára a tévében látott dolog az etalon - tehát az nem úgy megy, hogy gondolok egyet és kiröppenek Ámerikába....

Ez nagyon tetszik. Sajnos a sorozat készitői sok más dologgal sincsenek tisztában, és ezért irkálnak bele egy csomó szamárságot. Ezért van, hogy örökséget osztogatnak, amikor nincs is halott. Házhoz járó anyakönyvvezetőket vizionálnak, közlekedésrendészeti rendőrtisztből hirtelen valamiféle elháritótiszt lesz, ügyvédnőből meg valami kémmaca, épitési vállalkozóból háborús bűnös, meg még a csuda tudja hány furcsaság van itt.

És igen, pont az a baj, hogy sokan valóban elhiszik, hogy az, amiket itt látnak, valós dolog lehet.
grizlee13 2020 okt. 06. - 09:12:04 Előzmény luci87
(15136/18030)
Nem hiszem, hogy az anyukám lehetnél, de ne menjünk ebbe bele. Szó nincs lekezelésről. Igazából én vehetném a szívemre azt, hogy te kötekedésnek vetted a reakciómat, ergo te akár feltételezheted azt is, hogy én kötekedni járok ide, ami nyilvánvalóan nem igaz. De lépjünk túl rajta, én azt gondolom.
4/10
napraforgó 2020 okt. 06. - 09:07:39 4/10 Előzmény guess.who
(15135/18030)
Ezek jó kérdések.
A könyvespolcot a tárgyalóteremben én nem is vettem észre, nem azt néztem. De még csak hivatalból kirendelt védője sem volt a nyomorultnak.
Hogy mit akarnak ezzel a "hozzuk ki Attilát a börtönből" szállal, az rejtély, mert ha Attila volt a drognepper, akkor igen hamar újra benn lesz.
Hogy Bogdánékat látogatta-e valaki, avagy telefonon tarthattak-e kapcsolatot valakivel, azt nem tudjuk. Nekem úgy tűnt, hogy valamilyen módon ő instruálja Mahicsot, meg atz a Rémuszt is ő küldte Stefiékre.
Az ellenőrnő titkos élete vicces lehet, habár valóban semmi köze a munkájához.
Azt nem hiszem, hogy egy hajszálat ne lehetne megfogni kézzel, mert a mintát biztos nem kivülről veszik, úgyhogy ez nekem nem érdekes.

Az, hogy Misinek honnan lett hirtelen vagy 8 db puskája, már sokkal érdekesebb.
Amikor a két kopasz szerb ejtette foglyul Danit, Józsit és Stefit, Misi, Sanyi és Szláven mentek kiszabaditani őket (1. évad) Akkoriban Misinek összesen 2, azaz kettő darab puskája volt, és a másodikat Szlávennek adta. Sanyi viszont örjöngött, hogy adjon neki is, de szerencsére nem volt több, mert Sanyi akkor ön- és közveszélyes volt. Most meg hirtelen mindenkinek tudott adni puskát, még a kaszásoknak is.
Ja és a fegyverviselési engedély. Hát az sincs senkinek, talán csak az egy Mihálynak. na de ez nem számit, mert akár a faluban, emberek közt, akár az erdőben bátran rohangálhatnak a falusiak fegyverrel.

Az önvédelemmel szerintem nincs baj, mert az nemcsak akkor áll fenn, haa téged támadnak meg. Ha valaki mást védsz, akkor is lehet önvédelem, vagy szükséghelyzet. Ha egy védtelen öregasszonyra támad két melák, és egy harmadik személy közbelép, az rendben van, akkor is , ha puskát fog a támadókra. Emiatt én nem aggódnék.

Ami viszont érdekes, az, hogy az aranysakált, vagy nádi farkast illeti, nekem fura volt, hogy pár éve még kihaltnak tekintették, most meg már nem is védett állat, egész évben vadászható. De ha vadászható, akkor az a hülye főerdész miért mondta, hogy Misi fogja be őket és szállitsa vissza a déli határra?
4/10
luci87 2020 okt. 06. - 09:00:47 4/10 Előzmény grizlee13
(15134/18030)
Nem vagyok a csillagod..szerintem anyád lehetnék de nem tudom biztosra..Enyhe lekezelést érzek ebben is,igen ,szenzitiv vagyok,baj?
grizlee13 2020 okt. 06. - 08:54:40 Előzmény guess.who
(15133/18030)
Ebben a sorozatban minden fiktív, nem a valóságon alapul. Mondhatnám azt is, hogy semmi köze nincsen a valósághoz a cselekmények jó részének. Innentől kezdve pedig tök felesleges ilyeneken agyalni, mondhatnám azt is, hogy időpocséklás. Dőlj hátra, és élvezd a műsort, vagy pedig kattints el máshová, agyalni rajta az a legrosszabb. :D
Magenta99 2020 okt. 06. - 08:39:00 Előzmény guess.who
(15132/18030)
Én még hozzátenném a Renátó és tesói amerikai utazását is a képtelenségekhez.
Vajon van Renátóéknak biometrikus azonosító tárolására alkalmas (bordó) magánútlevele - ehhez nem kell vízum, de kell egy ESTA nevű elektronikus beutazási engedély, amit az utazás előtt legalább 72 órával kell benyújtani az USA nagykövetségén. Ha engedélyezik, oké, ha nem - lehet vízumot igényelni.
A sorozat készítőinek nem jutott még soha az eszébe az az apróság, hogy rengeteg, kissé "alulképzett" állampolgár számára a tévében látott dolog az etalon - tehát az nem úgy megy, hogy gondolok egyet és kiröppenek Ámerikába....
kék szem 2020 okt. 06. - 07:53:50 Előzmény guess.who
(15131/18030)
Az ellenőrnőt mikor fotózta sapka nélkül Subicz?