10/10
bezsuzska 2017 aug. 08. - 21:11:18 10/10
(1274/2154)
Én is azt gondolom, hogy mikor Musztafával eljegyezték egymást, Fatmagülnek fogalma sem volt a szerelemrõl. Tetszett egy helyi fiúnak, talán az egyetlennek, akit ismert, és akinek õ is tetszett. Megkérték, hát igent mondott, és azt gondolta, mellette jó élete lesz. Mondjuk ebben vastagon benne volt, hogy szabadulni akart Mukaddestõl. Mégis az önálló élet lehetõségét látta Musztafában. Addig, amíg az az elsõ adandó alkalommal cserben nem hagyta. Éppen a napokban néztem azt a részt, (szeretek az elejében kutakodni) azt hiszem a 21. bölüm, amikor Musztafa már tud mindent, és elviszi Fatmagülnek a kendõt. Nagyon érdekes volt, hogy Musztafa még mindig csak a saját fájdalmával van elfoglalava, õ mit érzett, neki mit mondtak. Ugyanakkor számon meri kérni Fatmagült, hogy miért ment hozzá Kerimhez. És nagyon érdekes volt, ahogy Fatmagül kiáll Kerim mellett, úgy hogy eddig még a nevét sem mondta ki. Többször visszanéztem, hogy azért mondja-e, hogy bántsa vele Musztafát, vagy tényleg úgy gondolkodik Kerimrõl már akkor, és az a véleményem, hogy õszintén hitte amit Kerimrõl mondott.
10/10
HZsuzsanna70 2017 aug. 08. - 19:39:13 10/10
(1273/2154)
Sziasztok :) Bár eddig még nem írtam véleményt a sorozatról, de már a kezdetektõl figyelem a hozzászólásaitokat. Veled Bezsuzska különösen egyetértek, szinte minden szavad olyan, mintha én írtam volna :)
Én sem tartom furcsának Kerim kiborulását. Ahogy Fatmagül egyre jobban megszerette, és közeledett az esküvõ, úgy nõtt Kerim bûntudata és szégyenérzete, és ezt sem a pszichológusnál sem egymás kozt nem beszélték ki alaposan.
Azt sem furcsállom,hogy a nászéjszaka után ilyen zavarban voltak.
Egyrészt eddig minimális volt az az idõ, amit kettesben tölthettek, valaki mindig ott volt körülöttük, és az ilyen szempontból mindegy hogy jóindulatból (mint Meryem) vagy merõ rosszindulatból (mint Mukkadesz). Most hirtelen egy teljesen más helyzetben találják magukat, hirtelen ott vannak kettesben a házukban. Másrészt eddig minimális volt köztük az intim kapcsolat. Voltak ölelések, meg egy pár csók és ennyi, még csak félig felöltözve vagy alsõ nemûben sem látták nagyon egymást.
És végül, ha normális szerelmi kapcsolata van az embernek, akkor sem biztos, hogy az elsõ együttlét csodálatos lesz. Ilyen elõzményekkel és ilyen félelemmel meg szinte borítékolható, hogy nem úgy sül el a dolog, ahogy kellene.
10/10
anci60dor 2017 aug. 08. - 18:14:18 10/10
(1272/2154)
Szegény Kerim talán lassan fellélegezhet. Hiszen egész végig Musztafa csak õt üldözte, annak ellenére , hogy igazi bünösök vígan éltek. No most ök is kapnak az élet sava-borsából. Hogy Kerim átlendüljön a lelki traumán, most Fatmagülnek kell segítenie. Hiszen a fiú is sokat segítette és támogatta na és rendíthetetlenül szerette, annak ellenére, hogy az elején Fatma ott rugott bele, ahol csak érte. És ott van egy csodálatos apa, aki nem tud elég hálát adni Allahnak, hogy fia mellett lehet és segítheti tanácsokkal.
Egy picit kitérnék Musztafára, vagyis arra , hogy vajon milyen férj lehetett volna belõle. Olyan iszonyatos birtoklási vágy uralkodott benne, már az elején is , hogy semmi jó nem sült volna ki belõle. Mindig arról beszélt, ha együtt lesznek , Õ hogy akarja , hogy legyen , Fatma ne dolgozzon, csak otthon Õt várja. De hogy a lány mit szeretne azt soha nem kérdezte meg. A lány ezt az álarclehullást említi is Musztafa anyjának, amikor a börtönbõl mentek haza. Azt is említette, hogy jót tett a fiú , hogy elhagyta mert csak szerelem nélküli élete lett volna. Vagyis egy iszonyatos belenyugvás várt volna rá. Szerintem a további élete kiegyensúlyozott és boldog. Egyenrangú társ a házasságban /pl. tanulhat. megszerzi a jogsit, stb. /
10/10
lizbell 2017 aug. 08. - 13:58:57 10/10
(1271/2154)
minden szavaddal egyetértek, mint mindig
çok güzel :)))
sajnos rohanásban vagyok, de késõ este jövök!
10/10
bezsuzska 2017 aug. 08. - 13:23:27 10/10
(1270/2154)
Hilal asszony egyszerûen zseniális. Még mindig fáj a lelkem. Sajnálom Kerimet és ugyanakkor nagyon haragszom rá. Sajnálom, mert másfél évig küzdött ezért a pillanatért. (2010. december elején a reptérrõl visszafordulva ismerte be elõször, hogy szereti Fatmagült, aki akkor még gyakorlatilag szóba sem állt vele). Már Bodrumban is látszott rajta a félelem, bizonytalanság. Mégis, a doktornõnél nem említette meg, azt mondta jól van. Pedig ez az önvád, hogy rajta múlott minden, már a kezdetek óta benne lehetett. Mégsem osztotta meg sem a dokival, sem Fatmagüllel. Ezért haragszom rá. Mit gondolt, ha Fatmagül ott áll elõtte majd elmúlik? A feszültség szerintem már a Kadir házban látható volt rajta, miután a vendégek elmentek, és odázták az indulást. Mondjuk ott még be lehetett tudni az elsõ éjszakától való félelemnek. Az autóból mikor kisegítette Fatmagült, akkor sem volt felhõtlen a boldogság az arcán. A felszabadultságot talán csak akkor láttam, mikor a szomszédok elõtt felkapta Fatmagült, és ölben vitte a házhoz. A nappaliban ez a festékszagról történt beszélgetés, háááát sok mindent elmondott. És igen, Fatmagül készen állt. Hiszen eleve úgy egyeztek meg, hogy úgy idõzíti a ruhát. Biztos, hogy õ sem gondolta, hogy Kerim lelke ennyire össze van törve. És itt álljunk meg egy pillanatra. Kerim az egyetlen, aki okolja magát a fiúk közül. Saját magát vádolja (nem a lányt, mint a többiek). (Erdogan az elõzetesben még mindig a lányt átkozza). Ebbõl a lelki tusából nekem az jön le, hogy Kerim egy nagyon jó lelkû ember, aki ott és akkor az erõszak alatt a drog és az ital miatt leblokkolt, fel sem fogta, mit tesznek a többiek. Talán azért, mert elképzelni sem tudta volna róluk. Mire felfogta, hogy mi történik, már késõ volt. És az, hogy ilyen tudatállapotban sem nyúlt Fatmagülhöz az erõszak éjjelén, mutatja, hogy olyan erkölcsi gátjai vannak, amik nem könnyen felülírhatók. És igen, most, hogy már el merte mondani Fatmagülnek a fájdalmát, biztosak lehetünk benne, hogy ketten együtt ezt is megoldják. Türelemmel, szeretettel. Mert most Fatmagülnek lesz erre nagyon nagy szüksége, hogy "meggyógyítsa" Kerimet.

És újra...Hilal asszony egyszerûen zseniális. Musztafa halálakor az a könnycsepp... Abban benne volt annak az embernek az egész tragédiája. Úgy a rossz döntései, mint a jellembeli hiányosságai. Az öngyilkossága (mert ez szerintem az volt), pontot tett egy olyan élet végére, ami nem kellett volna, hogy így végzõdjön. Hiszen szerették. Hacer a végtelenségig védte, és próbált neki segíteni, hogy kitörjön ebbõl a spirálból, amibe saját magát vitte. Akkor amikor Hacer megtudta, hogy õ ölte meg Vuralt, rá kellett volna hallgatnia, és feladni magát. Nem tudom, mennyit kapott volna, de azt mindenki tudta, hogy baleset volt. Pár évvel megúszta volna, és utána tiszta lappal kezdhetett volna. Amiért az ítéletében mégis szándékosságot állapítottak meg, az pont amiatt volt, mert nem adta fel magát, sõt további bûnöket követett el. De hát egyszerûen elborult az elméje. Hogy az pontosan mikor történt nem tudom, de Fatmagül és Kerim megszállottja lett. És talán még sajnálatot is éreznék iránta, ha nem tör folyamatosan az életükre. Mikor Kerim kórházban volt, akkor mondta Fatmagülnek, hogy közöttük ez a harc sosem ér véget.
Azon is elgondolkodtam, ha nem történik meg az erõszak, akkor vajon Musztafa simán elveszi Fatmagült, élik tovább a falusi kis életüket? Musztafa eljár halászni, Fatmagül pedig otthon ülve várta volna? Mert ugye azt megmondta, hogy Fatmagül dolgozni nem járhat. Vagy vajon Kerim így is bekavart volna? Hisz már látta a lányt, tetszett neki, megkereste volna vajon? (mert azt tudjuk, hogy Fatmagül is észrevette).

És hát ki ne maradjon...Mukaddes. Bár már láttam törökül, mégis azt vártam, mikor kavar be. Próbálkozásai azért voltak. Nem tagadta meg önmagát. Az az irigy beszólás, hogy Fatmagül minden percét élvezi az esküvõjének...hát azon kész voltam. Meg azt számolgatta, kitõl mennyi aranyat kap Fatmagül. Amikor megkérdezték tõle, hogy õ mit adott, szemrebbenés nélkül hazudott egy karkötõt. Látta valaki mikor odaadta? Meg a táncnál hogy leszúrta Rahmit, hogy elvitte a pénzt amit Fahrettin adott. Meryem is jobbnak látta táncba vinni, ott legalább nem tudott kavarni.
10/10
bezsuzska 2017 aug. 08. - 01:23:00 10/10
(1269/2154)
Most értem a végére. Nem is tudom mit gondoljak. Nekem az jött le, hogy Kerim problémáját nem dolgozták föl, mert szóba sem került. Az elejétõl fogva bûnösnek érzi magát, ezt el is ismeri, de mindig csak az került szóba, hogy azért bûnös, mert nem állította meg a többieket. Arról soha nem beszéltek, sem egymással, sem az orvosnál, hogy Kerim azért is bûnösnek érzi magát, mert úgy érzi, õ indította el az eseményeket azzal, hogy megmutatta Fatmagült. Az elõzõ részben a dokinál is azt mondta, hogy rendben van, és ezt a bûntudatot ott sem osztotta meg. Én nem érzem túlzónak ezt a "kiborulását", mert ezt egészen idáig magában tartotta. Elismeri, hogy félt ettõl a pillanattól. Nekem Fatmagül reakciója volt érdekes, hogy szereti már annyira Kerimet, hogy mentséget keres neki, és feloldozást ad azáltal, hogy magát is hibáztatja (nem kellett volna arra mennie). Kerim önmarcangolását látva, értelmet nyert a 80. bölümben majd látható alternatív találkozásuk.
Arra, hogy mi történt köztük még mindig nem tudnék válaszolni. Az biztos, hogy egy ilyen mélységekbe menõ beszélgetést, én egy simogatós, vígasztalós összebújással zárnék le. Még ilyen fajta intimitás sem volt köztük, hogy csak egymás mellett feküdtek vagy aludtak volna. Aztán, hogy menetközben mi alakul...
Most frissen nézve így gondolom, de még rágódnom kell egy kicsit.
10/10
lizbell 2017 aug. 07. - 23:25:00 10/10
(1268/2154)
hát ez ennél sajnos bonyolultabb, de nem akarom tovább ragozni.... az látszik, hogy nem csak simán zavarban vannak.
kisbalaton 2017 aug. 07. - 23:19:46
(1267/2154)
Nem is értem,mit variáltok ezen a témán! Mi nem érthetõ? Persze,hogy megtörtént,ami a nászéjszakán történni szokott! Hogy zavarban voltak másnap reggel? Még szép! Elvégre Törökországban nem volt szexuális forradalom! Ott még van szemérmesség és intimitás.Hidd el,még nálunk is másképp volt ez az én fiatal koromban! (Tudnék mesélni,de még most is szégyellem,milyen felvilágosulatlan és naív voltam 19 évesen,amikor férjhez mentem!)
burak 2017 aug. 07. - 22:44:08
(1266/2154)
Hilal sokat dolgozik a két forgatókönyviróval, mindkettõ nõ, az Ece egész fiatal, nagyon jó barátnõk. Szerintem,mint nõk nagyon jól kitudják választani a szereplõket.
10/10
lizbell 2017 aug. 07. - 22:36:05 10/10
(1265/2154)
Igen, akartam én is errõl írni, csak nagyon leragadtunk annál a sarkallatos kérdésnél, mi történt a nászéjszakán!

Én is imádtam a vágásokat....nagyon bírom Hilal asszony megoldásait!
kisbalaton 2017 aug. 07. - 22:25:15
(1264/2154)
Gyönyörû rész volt a 74-es,talán a legszebb mind közül,bár a többi is szép.Olyan gyönyörûen párhuzamba állították az alkotók az eseményeket,hogy elképesztõ! Ahogyan Fatmagülék elindulnak az új élet felé,-úgy halad Musztafa az élete vége felé.És amint Musztafa meghal,-abban a pillanatban megszületik a fia! Vagy ahogyan Fatmagül családja egyre vidámabb lesz az esküvõn,-úgy lesz egyre boldogtalanabb a Yasaran család.Fantasztikus volt! Engem lenyûgöznek ezek a rendezõi (vagy forgatókönyvírói ) megoldások a sorozatban!
burak 2017 aug. 07. - 22:21:40
(1263/2154)
Igen erre gondoltam
10/10
lizbell 2017 aug. 07. - 22:17:53 10/10
(1262/2154)
a piknik alatt is felcsendül kicsit, de amikor fürdõruciban feküdtek a wellnes-ben (vagy mi volt az) akkor találták ki hogy ez lesz az õ daluk!
https://www.youtube.com/watch?v=fxIqKaK6LPY
burak 2017 aug. 07. - 22:02:29
(1261/2154)
Az a piknikes dal? Én Cohen-Elmerjét is szeretem. Most megint átfutottam az 5o-et nagyon hiányzik a magyar. De egyszerûen kell a lelkemnek, hogy ez a férfi mennyire ragaszkodik.
10/10
lizbell 2017 aug. 07. - 21:51:36 10/10
(1260/2154)
Én is belenézek lefekvés elõtt :) és meghallgatom vagy ötször a szerelmes dalukat! nem tudok betelni vele.
10/10
lizbell 2017 aug. 07. - 21:50:00 10/10
(1259/2154)
Kínos nagyon ez az egész, az biztos... Fatmagül neheztel is Kerimre azt érzem, mert õ már vágyik rá, õ már készen áll, és nagyon okosan a jövõre koncentrál, nem akar
a múlton rágódni......de szerencsére mint tudjuk, sikerül is túljutniuk ezen.
burak 2017 aug. 07. - 21:38:52
(1258/2154)
Kicsit belerondítok a beszélgetésünkbe, én nézek egy kis Omert. Na majd ott is kiborulok a végén, hogy tudnak összeveszni és Elif elhagyni Omert, Omer annyira szereti Elifet, hogy az már fáj, és ahogy Engin eljátsza egyszerûen csak tátott szájjal nézem, úristen ilyen van?
burak 2017 aug. 07. - 21:04:54
(1257/2154)
Igen, hogy mindent megoldanak szép lassan és elég jól haladtak, de mostanra mindegyik egy nagy szerencsétlenség lett. Mikor megláttam, hogy Fatmagül becsukja az ajtót és a szekrény mögött veszi át a ruháját, hát tényleg már,azért már ez is tulzás.
10/10
lizbell 2017 aug. 07. - 20:55:42 10/10
(1256/2154)
nem nem, félreértettél... magamra írtam, hogy ha elõször most láttam volna, így feliratosan nagyon kiborultam volna. én nem hiszem hogy az életben ne lehetne ezek után más a vége, hiszen eddig számtalanszor bebizonyították, hogy végtelen szeretettel és türelemmel mindent el lehet érni, hisz mindketten arra vágynak, hogy lelkileg meggyógyuljanak és mindketten hisznek benne, hogy ez együtt sikerülni is fog. bár néha kizökkennek ebbõl, de soha egy pillanatra sem gondolják, hogy fel kéne adni.
persze egy kivétel volt, mikor Kerim megkapta az anyja levelét, de szerencsére Fatmagül akkor okosabbnak bizonyult és megértette vele, hogy nem az a megoldás hogy elválnak.
burak 2017 aug. 07. - 20:43:42
(1255/2154)
Tovább agyalni talán a következõ feliratos rész után tudunk. Nekem például az is sok most Kerim ugye kiborult, a következõ a Mustafa levele. Hiába járnak a pszichológushoz Kerim már mindent magán cipel.