5/10
Barackvirág1 2023 szept. 07. - 17:53:48 5/10
(1/1)
A műsorból megtudhatjuk, hogy "a tizenötödik században Veronését, Tizianóval együtt, kora egyik legjelentősebb festőjének tartják" - ami nemcsak azért érdekes, mert a magyar nyelv egyeztetési szabályai szerint, ha egynél több festőről van szó, akkor a "koruk" lenne a megfelelő kifejezés, nem pedig a "kora," de azért is, mert mindkét festő a 16. században alkotott. Valószínűleg kimaradt egy "I" a magyar nyelvű narrátor kezébe adott szövegből.
"A velenceiek nem szerették kertekre pazarolni az értékes földjüket, tékozlásnak érezték volna, ha termesztésre használják” - ez esetben pedig valószínűleg a „nem” szócska maradt le.
"A Cinque Terre Nemzeti Park belezuhan a tengerbe" - ez meg csak szimplán értelmetlen. Nem tudom, miért nem tudnak néha egy ici-picit odafigyelni a magyar fordításra.
Valószínűleg egyébként az eredeti is tele van hibával, például először közli a narrátor, hogy "Volterrát az etruszkok alapították az időszámításunk előtti 7. században," majd 30 másodperccel később egy szakértő azt nyilatkozza bele a kamerába, hogy "Krisztus előtt 1000 körül Volterra etruszk város volt, ráadásul az egyik legnagyobb." De persze én voltam a hülye, hogy elkezdtem nézni egy olyan útifilmet, ami Velence kapcsán kb. 8 percen keresztül 1 darab festődobozról szól. Szóval valószínűleg már az eredeti is gagyi, erre a magyar szinkron csak rátesz még egy kevéssel. A fényképezés egyébként gyönyörű.