10/10
Pista15 2011 márc. 21. - 17:49:16 10/10
(250/610)
Tegnap néztem meg ezt a filmet írtam is véleményt és tartom továbbra is, amit tegnap írtam, de ma muszáj még annyit hozzátennem, hogy iszonyatos ûr tátong ma bennem, ugyanis vágyok még egy ilyen hatásos filmre, de egész nap nem találtam online egyet sem. Tudtam, hogy rámtelepszik és így is lett, nem tudok szabadulni tõle, ez után a film után, mi az, ami még hatásos tud lenni???
Semmi.

10/10
10/10
Sadenal 2011 márc. 21. - 15:49:35 10/10
(249/610)
Jah amúgy itt egy lista olyan filmekrõl, amikben mentális problémák vannak a 20-as évektõl...:D Szóval tényleg lerágott, habár nem mindegyik skizofrén jellegû....

http://en.wikipedia.org/wiki/Mental_illness_in_film
10/10
Sadenal 2011 márc. 21. - 15:47:29 10/10
(248/610)
Ez valami kikú*t jó film volt!

SPOILER

És igen megrázó volt, hogy így képes valaki feláldozni magát, azért hogy elérje az áhított tökéletességet. Olyannyira beleélte magát, hogy tudathasadása lett. Szerintem ez az egyszerû magyarázat. És ez az operatõri munka meg a balett is elég nagyot dobott a megjelenésen....Natalie meg....Oscar. Ennyi...:D

SPOILER Vége

10/10

Jah és annyit, hogy nem hiszem, hogy ez közönségfilm. Ahhoz ez túl nívós az egyszerû embereknek. Pláne hogy sokan szépen leamortizálták magukat a gagyi Expendables-el meg a ZS-kategóriás filmekkel. Egy kis mûvészi körítés (Aronofsky-atmoszféra) és már meg is vannak zavarodva.....:D
wiri 2011 márc. 20. - 19:37:30
(247/610)
Teljesen egyet értek veled! Valóban nem moziba való film, de ez egyáltalán nem a film hibája, mert azt csodálatosnak tartom. Én pénteken néztem meg, két tini csajszi végig röhincsélte, egy harmadik hölgy aki már egyáltalán nem volt tini, a film tizedik percében caplatott be, egy gigantikus Burger Kinges zacsival, fél órát csörgött-zörgött, majd elkezdte falni a hamburgereket, meg a sültkrumplit. Nem akartam hinni a szememnek, hogy ilyen van, tátott szájjal bámultam, elképesztõ! Szóval van a pattogatott kukoricánál rosszabb is...igaz mindennél van rosszabb...lehet legközelebb pacallal vagy disznótorossal fogok összefutni egy filmdráma alatt. :)
10/10
Pista15 2011 márc. 20. - 16:00:47 10/10
(246/610)
Egyébként Natalie Portman rendkívüli színésznõ és valami elképesztõen gyönyörû. Szerintem hatásos film, rám telepedett és maradni is fog egy darabig.

Ps: egy ilyen filmért nem mennék moziba, tipikusan otthon nézõs film.
Moziba nem való egy ilyen komoly történet, ahol pattogatottkukorica szag terjeng és röhögcsélnek a nézõtéren az idióta droidok.
10/10
Pista15 2011 márc. 20. - 15:57:16 10/10 Előzmény semolina
(245/610)
javítás:

meghasonlík önmagával*
10/10
Pista15 2011 márc. 20. - 15:54:15 10/10 Előzmény semolina
(244/610)
***SPOILER lehet benne***

Szerintem viszont a skizofréniáról is szólt, amely a film végkimenetele szempontjából - hogy úgy mondjam - igen csak meghatározó momentum volt. Szólt arról, hogy egy olyan anya, aki a lányát halálra hajszolja saját sikertelen élete miatt, milyen károkat okoz gyermeke lelkében, aki ez által meghasonul önmagával. Egyébként a balettáncosok, amúgy is halálosan széthajszolják a testüket...nem foglalkoznak a sérülésekkel és iszonyúan soványra éheztetik magukat, hogy elérjék a kívánt eredményt. Lehet, hogy valakinek gyönyörû egy erõtlen, beteg sovány "hattyú" aki szépen mozog a színpadon és a fájdalmat az arcán boldog maszk alá rejti, de nekem ez nem szórakoztató, gyönyörködtetõ, inkább elborzasztó. Általában a legtöbb sportágban ez van, ezért gyûlölöm a versenysportokat, mindenhol a véksõkig kínozzák, sanyargatják a saját testüket, lelküket a siker érdekében.
Ami a filmben volt, nem csodás és gyönyörû volt, hanem borzasztóan rémisztõ, hogy mennyire megkínozzák, feláldozzák magukat pár perc sikerért, ez nem mûvészet ez KÍN.

***SPOILER***
8/10
semolina 2011 márc. 20. - 11:07:54 8/10 Előzmény zottyo534
(243/610)
Abszolút nem errõl van szó, csak úgy gondolom ez a film azért is ennyire megosztó, mert sokan nem tudják értelmezni. Ami önmagában nem is zavarna, csak amikor olyan hozzászólásokat olvasok amelyek egy erõs negatív véleményt fogalmaznak meg, arra hivatkozva, hogy a skizofrénia elcsépelt akkor felmerül bennem a kérdés, hogy 108 percen keresztül hol voltak ezek az emberek? Hozzáteszem olvastam olyan hozzászólást is, illetve véleményt amely jól összefoglalta miért is nem nyerte el az illetõ tetszését. De visszatérve, nem nem fogunk bántani :) De azt hiszem az élet más területein is valahogy úgy van, hogy amikor valamit nem értek, vagy valamihez nem értek, akkor nem fogok sem negatív, sem pozitív oldalon "kampányolni", persze a véleményemet elmondhatom de az megint teljesen más. Alapjában véve azoknak az embereknek szántam az elõzõ hozzászólásom, akik 4-5 kommentárt is pazarolnak arra, hogy negatív véleményüket alátámasszák, holott õk maguk írják le, hogy a hatásvadász jeleneteknél tovább nem jutottak.

Még a végére annyit, hogy egyébként nekem sem lesz a kedvenc filmem a Fekete Hattyú, mert bár nagyon tetszett, de többször én sem tudnám megnézni, mert a moziból kisétálva kb 40 perc múlva már nem is volt a fejemben, és számomra egy jó film azért ott motoszkál akár napokig is.
offtopic
zottyo534 2011 márc. 19. - 18:37:55
(242/610)
Én sem értem a mondanivalót és mégis van véleményem a filmrõl, de az élet számtalan területén hasonló cipõben járok, most akkor bántani fogtok?
10/10
Második Mancika 2011 márc. 19. - 13:20:44 10/10
(241/610)
Maximálisan egyetértek. Vannak olyan emberek, is akik nem értik ezt a filmet, vagy csalódottak, mert másra vágytak, vagy elõre tudták a sztorit, különösen a végét ... sajnálom, hogy kidobott pénz volt nekik a mozijegy.
Ehhez a filmhez kell egy bizonyos érzésvilág; akiben ez nincs meg, az ér(t)etlenül áll elõtte.
6/10
Hana05 2011 márc. 19. - 13:10:29 6/10 Előzmény patkoattila
(240/610)
Teljesen egyetértek a véleményeddel.
Ha csak alkotói szempontból nézem, akkor egészen jó filmnek mondhatom, szerintem jól van felépítve a történet, minden jelenet a helyén van, számomra érthetõek voltak a szimbólumok is... Viszont mindennek ellenére nem tudott közel kerülni hozzám vagy akár kicsit is meghatni a film. Nekem valami nagyon hiányzik belõle, nem hiszem, hogy lesz kedvem bármikor még egyszer végignézni.
8/10
semolina 2011 márc. 19. - 12:08:19 8/10
(239/610)
Lehet SPOILER

Elég sok véleményt elolvastam a filmrõl, és ami leginkább szemet szúrt, az az volt, hogy-ahogy elõttem már említették-elég sokan nem értették a filmet. Mert más az, amikor nem tetszik egy film, mert mondjuk nem érint meg a mondanivalója, vagy nincs is mondanivalója, esetleg nem tudunk azonosulni, és más az amikor valamit nagyon a felszín alapján ítélünk, mert mondjuk nem tudjuk értelmezni. Sajnos az a baj, illetve nem is baj, inkább tény, hogy ma az emberek nagy általánosságban instant filmeket kapnak a multiplexekben. Gondolok itt arra, hogy a nagy mozikban játszódó filmek 90%-a készen rakja oda az üzenetet a nézõ elé. Ennek pedig az a következménye, hogy az olyan filmeket amelyben ez nem így van, sokan nem tudják értelmezni. Ami engem a legjobban zavar, hogy nagyon sokan emelik ki a skizofréniát, személyiségzavart, pedig ez a filmnek csak eszköze! Teljesen lényegtelen momentum, valójában csak szemléltet, ugyanúgy ahogy a fekete illetve a fehér hattyú kettõssége. Számomra a film semmiképpen nem egy beteg lányról szólt, hanem a mûvészi hitvallásról. A film tulajdonképpen Aronofsky ars poetica-ja. A skizofrénia tökéletesen meg tudta jeleníteni azt az ambivalens érzésvilágot amit egy mûvész átélhet. Az objektivitás hiánya egy borzasztó nagy terhet ró az alkotó ember számára, hiszen nincs jó és rossz, nincs szép és csúnya, annyira szubjektív az egész, hogy könnyen eluralkodhat a káosz. Jó-e amit csinálok? Tetszik-e az embereknek? Érdemeset alkottam-e?


Csak egy személyes élmény, a film vége után az emberek még vagy 5 percig nem mozdultak el helyükrõl, és a következõ hozzászólásokat hallottam: Most akkor nem ölte meg a másik csajt? Jajj ez elég gyenge thriller volt.

Azt gondolom ezekbõl is látszik, hogy borzasztóan sok ember nem érti a filmet. Akinek a fekete hattyú után az jár a fejében, hogy most akkor meghalt e a másik "csaj"...




Csak annyit szeretnék, még leírni, hogy nyilván ez is csak egy vélemény, és persze lehet meglepõdnék ha Aronofsky elmondaná valójában mit akart üzenni, de abban biztos vagyok, hogy ez a film nem a skizofréniáról szólt, ugyanúgy ahogy a rekviem sem a drogokról...
offtopic
lilahagyma 2011 márc. 18. - 15:41:15
(238/610)
Még mindig nem láttam a filmet, csak benéztem ide és elolvastam, mit írtál. Tetszett, mert azt írtad le, amiért (látatlanban) nekem sem tetszik a sztori. Ismerek egy hasonló anyukát-lányát, ahol anyuka a maga be nem teljesített énekesnõi karrierjét próbálja a lányában megvalósítani (anyuka gimnáziumi énektanár). Erõszakosak, törtetõk, rámenõsek, beképzeltek, számomra taszító a viselkedésük. És perfekcionisták is, a lány panaszolta, hogy az anyjának nagyon nehéz megfelelni. De az elképesztõ torzítás, hogy egy ilyen lány az anyja áldozata volna, szegény szegény kis karrierista klapec...
miénkittatér 2011 márc. 18. - 12:44:40
(237/610)
Én csak a végével vitatkoznék. Nem igazán van olyan emberi tulajdonság vagy bármi, amit ne filmesítettek volna meg ezelõtt 80 évvel. Eredeti ötlet nem nagyon lesz már a mozikban, csak a körítés változik.
10/10
picipc 2011 márc. 17. - 02:49:01 10/10
(236/610)
A film feléig úgy éreztem, hogy egyszerûen zseniális darabot látok. De ahogy a fõszereplõ elméjének elborulása a horror és a thriller eszközeinek alkalmazásával túlzásokba esik, az értékelésem átfordult. A javítás nem a hozzátétel, hanem ezen részek többségének kivágása lett volna...

Az elmebaj kapcsán érdemes megemlíteni Darren Aronofsky két korai filmjét (Pi, Rekviem egy álomért). Bár általában sok tekintetben gyengébbek, a dramaturgiai és pszichológiai elemek egyikben sem keverednek annyira, mint itt és ezért mindkettõ felülmúlja a Fekete hattyút.

A több, mint 200 korábbi véleménybõl úgy tûnik, hogy ez a film a hozzászólók nagyobb részének maximálisan tetszett, de nem sokkal vannak kevesebben azok sem, akiknek egyáltalán nem jött be.

PRO
Natalie Portman hiteles alakítása, a találó operatõri munka és világítások (Matthew Libatique és a rendezõ több filmet csináltak együtt a múltban).
Van valamennyi köze a Hattyúk tavához és a történetet is megismerjük belõle!

KONTRA
A kezdõdõ elmebaj túlzott ábrázolásában elõször a horror, majd a triller irányába csúszik a film. A dramaturgia és a történet nem elég csiszolt.

Mindenki figyelmébe ajánlom Kovács Kata Pszichobalett címû írását, mely a februári Filmvilágban olvasható.
offtopic
miénkittatér 2011 márc. 15. - 22:50:55
(235/610)
Én mindkettõt annak tartom, egy jobbfajta tömegfilmnek. Sajnos már elszoktunk tõlük, ezért nem tudjuk hirtelen hova tenni ha véletlenül elõbukkan egy jobb darab:)
7/10
Thousand Lakes 2011 márc. 15. - 22:42:47 7/10
(234/610)
Érdekes, nekem meg inkább az kelti egy tömegfilm benyomását.
miénkittatér 2011 márc. 15. - 22:38:35
(233/610)
Hát nem tudom, Elõbb jut eszembe az Inception a midcult kapcsán. Ha errõl lecsupaszítjuk a balettet ,akkor nem sok marad, ami mûvészfilm benyomást keltene rajta.
7/10
Thousand Lakes 2011 márc. 15. - 22:14:40 7/10
(232/610)
miénkittatér 2011 márc. 15. - 20:02:49
(231/610)
Utolsó mondatodon, behaltam, akkora volt, grat:))

Közönségfilm, tömegfilm széles néptömegek számára könnyen emészthetõ. Ha már Tarr Béla volt a példa, belátható, hogy a Sátántangó már a maga 7órás hosszával is szembe halad a közzel, hiszen egy másfél órás mozit nem bírnak ki, hogy ne basztatnák a telefont meg csörgetnék a zizis zacskót.

Nézd, te pont érzékeny vagy ezekre a jelenetekre.Én pl. a Számkivetett fogkiverõs jelenetén õszültem meg. Mindenki , más.De úgy néz ki a tömegek nagy részének ez az ábrázolás nem jelent olyan megterhelést.

Viszont azért , ha összevetjük a szokásos tömegfilmekkel csak látunk egy szép kivitelezést, jó színészi játékot,
ami mindenképpen ad értéket a filmnek, egyéb hibái ellenére.