Téma: Fekete pont

10/10
MMisiMM máj. 16. 23:31:52 10/10 Előzmény Noémi123456789
(102/102)
Hozzászólásod hiánypótló, végre valaki színt vall, hogy jól érzi magát ebben mocsokban és ki sem lát belőle. Hogyan lehetne így változást remélni?
Ha kicsit is értenél a pedagógiához és pszichológiához sírva törölgetnéd a szemed, hogy ilyen pedagógusok vannak, akik így nyilvánulnak meg.
Bizalmi viszony terrorizált gyermekekkel?
(Sokgyermekes apa vagyok, több évtizedes tapasztalattal, sok intézményből, jelenleg is aktív iskolai kapcsolatokkal)
Sz. Péter máj. 12. 20:55:14 Előzmény Noémi123456789
(101/102)
"én iskolás gyerek édesanyjaként mondom, hogy ilyen nem történik ma a magyar iskolában"

Mármint úgy érted egy - az általad ismert - iskolában, vagy egyetlen magyar iskolában sem?
Mert gondolom az "iskolás gyerek", ő egy gyerek, aki egy darab iskolába jár, amit te ismersz de vajon ismered a többit is az országban?
Petyka13 máj. 12. 19:39:24 Előzmény Noémi123456789
(100/102)
Szerencsés vagy ha ezeket nem tapasztaltad, de sajnos nem kell a 2000-es évek elé menni, hogy legyen a filmnek relevanciája.
10/10
PetyAhh máj. 08. 20:44:41 10/10
(99/102)
Az elejétől fogva elszorult a torkom a szekunder szégyenérzettől.

Tűpontos ábrázolása a KLIK által üzemeltetett, a múlt évezredben ragadt közoktatás állapotának. Az idősebb tanárok méla, beletörődött közönye, néhol zsigeri undora, a fehér hollóként feltűnő új tanárgeneráció kollégák által is lenézett szélmalomharca, az inkompetens felettes szerv totális érdektelensége, az érzéketlen szülők önzősége, vagy épp a hozzájuk idomulni képtelen tehetetlensége, a magára hagyott, magányos, érzékenyebb gyermek - a tanárok által megtámogatott - perifériára szorulása... mind-mind olyan téma, mellyel a téma iránt fogékony szülőként magam is találkoztam.

Igen, a rendszerváltás óta mit sem változott a közoktatás, gyerekek újabb és újabb generációinak okoznak mély lelki sérüléseket, miközben éles kontrasztként láthatjuk, hogy más országokban ugyanez a generáció mennyire más elvek alapján edukálódik. (Persze ott sem fenékig tejfel az élet, lásd a kiváló Tanári szobát.)
8/10
airsheep máj. 07. 12:16:09 8/10
(98/102)
Nagyon erős film, de semmi esetre sem 10 pont. A legfőbb negatívum hogy kellett egy fél óra mire rájöttem hogy a cselekmény nem a 80-as években játszódik hanem napjainkban. Viszont a 2 órát szinte rettegve ültem végig, mert beugrottak a gyerekkori emlékek: szinte éreztem a meleg napsütötte tornaterem illatát, a bordásfal fenyő kapaszkodóit, a menza ehetetlen ételeit, és a felelések rémületét. A tanárok általi megalázásokat, a heti rendszeres veréseket, a többiek kiközösítését, minden egyes mozzanatot ami a filmben van, csak nem két órán keresztül hanem 8 éven át. És nekem sajnos nem volt olyan tanár/nő aki segített volna anno. Számomra csak emiatt nem lett 10 pont, mert nem tudom elképzelni hogy évtizedek alatt semmi sem változott az oktatási rendszer. Mindenesetre ha a 80-as években játszódna úgy a maximális 10 pontot kapná tőlem.
1/10
Noémi123456789 máj. 06. 01:46:12 1/10
(97/102)
Iszonyatosan túloz a film! Tanárként én iskolás gyerek édesanyja ként mondom, hogy ilyen nem történik ma a magyar iskolában. Ekkora baklövést egy kezdő tanár sem követ el. Az ablak szál igazi röhej... Továbbá kérdezem én, hogy milyen kapcsolat van a szülő és a gyerek közt, ha a gyerek otthon sem mondja el, hogy bántják az iskolában vagy ha elmondja anya nem tesz semmit... Nem azt mondom, hogy fegyvert kell fogni a tanárra vagy bárkire, de kulturált keretek között lehet és kell beszélni ezekről. Nyilván ennek feltétele, hogy a szülő és gyermeke között legyen meg az a bizalmi viszony, hogy a gyerek legalább otthon beszéljen. Érdemes lenne ezen is elgondolkozni! Szóval a film egy kb. 70-es évek beli iskolát mutat be, ahol ez még működött, de ma már csak hergelés a tanárok és az iskola ellen.
6/10
idõjós1010 máj. 05. 10:52:54 6/10
(96/102)
Életszagúra sikeredett. Van atmoszférája, ugyanakkor viszont hemzseg a hibáktól, és meglehetősen szokatlan a rendezés. Palkó karaktere nagyon üres. Minden a néző képzeletére van bízva. Kapaszkodókat sem igazán ad a film. Juci néni esetlenebre sikeredett egy árnyalattal az ideálisnál, viszont tökéletesen közvetíti a mardosó fájdalom, és csalódás érzetét. A szövegkönyv néhol a diákok szájába okosabb gondolatokat ad a realisnál, míg máshol a tanári kar szellemi képessegeit erősen megnyírbálja. Összessegeben tetszett a film. Nyomot hagyott bennem, de nagyon hiányoltam egy klasszikus lezárást.
10/10
skizohudi máj. 04. 00:33:07 10/10 Előzmény kkhh1122
(95/102)
Az a baj, hogy sajnos, de! Ma megtörténnek ezek, pontosan ugyanígy...
7/10
Böhöm ápr. 17. 23:45:47 7/10
(94/102)
Nagyon lassú film, de a történet és a mondanivaló súlyos.
Nem a a gyerek a főszereplő, hanem maga a helyzet, a hangulat, ahogy élünk. Ez a film arról szól, hogy 36 év alatt nem sikerült véghezvinni a rendszerváltást. Remélem, azért a következő 30-40 évben sikerül. Jó lenne megélni, de egyelőre sajnos halvány jele sincs…
orpheusmaster ápr. 17. 02:36:04
(93/102)
Magyartanárnő bemond egy ilyet,hogy: ,,Ez volt az a verse,amibe megfogalmazta azt,hogy...." És akkor csodálkozunk,ha az anyanyelvükön nem tudnak a gyerekek beszélni ?
offtopic
Sz. Péter ápr. 11. 15:19:15 Előzmény MMisiMM
(92/102)
Ne állj le vitázni olyannal aki "liberálisozik" (főleg mikor irreleváns a szövegkörnyezetben), mivel nagy az esélye, hogy fogalma sincs mit jelent a szó.
10/10
MMisiMM ápr. 11. 12:56:28 10/10 Előzmény doricki23
(91/102)
"Liberálisék megint meg akarták mondani a tutit"
Évtizedek óta létező és ittmaradt problémákat mutat be a film. Pont az a jó benne, hogy politikailag sehová sem köthető, nem jobbos, nem balos. Egyszerűen csak bemutatja annak a görbe tükrét(ami nem is annyira görbe), hogy senki nem merte felvállalni azt, hogy az oktatásban és az ahhoz való hozzáállásban változásokat hozzon.
9/10
Lizus-ka ápr. 10. 08:18:18 9/10
(90/102)
Egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy semmi nem változott elmúlt évtizedekben az iskolákban, talán csak annyi, hogy megjelentek a digitális eszközök. Aki érintett és az elmúlt időszakban járt gyereke iskolába, tudja, hogy milyen állapotok vannak. Ez a valóság és nem mesefilm.
2/10
doricki23 ápr. 10. 07:42:23 2/10
(89/102)
Izzadtságszagú amatőr film.
Liberálisék megint meg akarták mondani a tutit, csak így ebben a formában nagyon erőltetett.
3/10
ateista ápr. 08. 08:57:09 3/10 Előzmény Szõke Bálint
(88/102)
A hozzászólásodat végigolvasva az I. Magyar Opportunista jutott az eszembe.
Tökéletes jellemrajz.
3/10
ateista ápr. 08. 08:48:41 3/10
(87/102)
"A tízéves Palkó Berlinből költözött haza Budapestre..."
Na persze. Inkább hazamenekült.
Ez egy magyargyűlölő film, katasztrofális rendezéssel, pocsék megvalósítással.
Remegő kezű operatőr, sorozatban bakizó felnőtt- és gyerekszínészek.
A vágás? Egy középiskolai filmklub tagjai profibb munkát végeztek volna.
Amúgy voltak pillanatok ami beindította az érzelmi hullámvasutat.
De ez inkább a nosztalgiának és az emlékeknek köszönhető.

10/10
MMisiMM márc. 23. 20:09:11 10/10
(86/102)
Ami érdekes és egyben szomorú, hogy a film időtlen. Ezért is nehéz belőni mikor is játszódik, gyanítom maga az alkotó sem akarta ezt definiálni. Sok évtizedet éltem meg a magyar oktatásban diákként, majd úgy, hogy gyermekeinket terelgetem benne. Budapesttől távol és Budapesten. De a mai napig a filmmel szembesülök az életben, illetve fordítva. A film tökéletes tükre a magyar oktatásnak.
Aki nem érti a filmet az nem tudom hol él vagy hol élt. Ez nem egy művészfilm. Ez a nyers valóság. Nem kellenének hozzá művészek sem. Csak egy kamera egy láthatatlan emberrel, aki bemegy egy iskolába és forgat. Semmit több. Mondhatnánk az alkotó visszaélt az egyszerűséggel. Dokumentumfilmet mutat be saját alkotásként.

"Mocskos idők, szeretned kéne,
a jövő itt van és sose lesz vége!
Mocskos idők a sarokba bújva!
Mocskos idők, kezdjük újra!"
10/10
Szõke Bálint márc. 17. 20:37:20 10/10
(85/102)
Sajnos úgy igaz és illik ez a mai film Magyarországra és a hazug, bűnösségben összezáró magyar rendszerre, ahogy orbán lepolosKÁKozza (és nem poloskázta) a fél országot "ünnepi beszédében", ami valójában egy GYŰLÖLETBESZÉD VOLT, mert orbán is gyűlöl szinte mindent és mindenkit, aki nem olyan beteg elméjű, mint ő, DE VALÓJÁBAN, LEGBELÜL MÉG MAGÁT SE SZERETI, NEM IS MER ÉS TUD SZEMBENÉZNI VALÓDI ÖNMAGÁVAL, BELSŐ ÉNJÉVEL.
Tehát nem, nem Magyar Pétert poloskázta le, hanem a magyarok többségét, mert szerinte mindenki hazaáruló, aki nem tart vele, szerintem/szerintünk meg ő árulta el a magyar embereket, de nem kicsit!
Ez az undorító, minden szinten megjelenő mentalitás uralkodik ebben a filmben, és bár a film brilliáns és 10*, imádom, ugyanakkor utálom, mert ez a konzervatív, elmaradott, feudális gondolkodás és nyomorult 'homokba dugom' CSELEKEDET jellemzi a magyar emberek többségét, úgy az iskolákban, mint a munkahelyeken és a mindennapokban is.
Hánynom kell ettől a mentalitástól!
1/10
Tibor87 márc. 12. 19:44:04 1/10
(84/102)
Borzasztóan gyenge, akár jó is lehetett volna a sztori, de annyira gyengén bontakozik ki, hogy közben halálra unja magát az ember.
1/10
showme79 márc. 11. 18:25:31 1/10 Előzmény InteriorLulu
(83/102)
Ezt az értékelést nem tudom, hogy hoztad össze, de a 12 éves lányom mást lát az iskolában... nyilván ő már ide szocializálódott, de már én sem ismerek a filmben arra a rendszerre, amiben 30 éve felnőttem.