Téma: Félvilág

1/10
ordini 2016 jan. 02. - 23:54:29 1/10
(72/132)
Gondoltam, egy próbát megér valami: idei hozzászólásaim személyes véleményt alig tartalmaztak, és az a kevés is általánosság volt. Egy apró gondolatot fogalmaztam meg Szivárvány22 korábbi hozzászólása alapján.

Minden más, amit beírtam, az alkotóktól származó mondat volt!!! Vagy a film stáblistáján olvashatóak, vagy a már hivatkozott "Így készült a Félvilág" c. werkfilmben hangzottak el, vagy a Magyar Média Mecenatúra pályázati oldaláról valók. ;)
Edmond Dantes 2016 jan. 02. - 23:05:08
(71/132)
:-) köszönöm, de túlzol...itt mindnyájan egyenlõek vagyunk, leszámítva trollokat és gorombáskodókat. Ahogy már írtam lejjebb: ízlés dolga és szíve joga mindenkinek a pontozás/értékelés.

Croninos hasonlatod viszont -elnézést- sántít. Az ún. eredeti és az ún. adaptált (már megírt mûbõl készült) forgatókönyvek jól elkülönülnek ld. Oscar-díj. Itt azonban n e m egy megírt REGÉNY, hanem egy megtörtént BÛNÜGY került "mûvészi feldolgozásra". Szintén lejjebb található hasonlatom talán jobb: képzeld el Bonnie és Clyde történetét "sajátos, egyéni, mûvészi átdolgozásban" = Clyde nélkül!! És mondjuk Bonnie-t meg nem a rendõrség kapja el a filmben, hanem teszem azt, egykori zárdabéli :-) társnõje. Jópofa lett volna, ugye? Meg roppant mûvészi. Egyéb kifogásaimat nem ismétlem meg ld 26.
tortura 2016 jan. 02. - 19:59:06
(70/132)
Végül is ha úgy nézzük, hogy ez nem dokumentum film, akkor megbocsátható.
Nekem például fiatal koromban egyik nagy kedvencem volt Cronin: Réztábla a kapu alatt c. regénye. Abból is készült film, elég sok ponton változtattak. Ettõl függetlenül viszont a film is tetszett.

Én abból indulok ki, hogy ha nem ismerem az eredeti történetet, csak leülök megnézni egy filmet kikapcs. célból, akkor szerintem egyszer teljesen rendben van.
De abszolút elfogadom, ha neked nem tetszik. Nyilván te magasabbra is teszed a lécet, mivel - tagadhatatlan a hsz-idbõl, - hogy te azért mûértõ vagy. Én meg amatõr.
9/10
Szivárvány22 2016 jan. 02. - 19:22:12 9/10
(69/132)
mit ártott neked ez a film, hogy 12-szer muszáj hozzászólnod 4 nap alatt úgy, hogy minden kommentben ugyanazt ismételed? spambot vagy, vagy csak szimpla troll? ha nem tetszett, get over it, és hagyd itt békében az embereket.
1/10
ordini 2016 jan. 02. - 18:49:45 1/10
(68/132)
irigység, gyilkosság, bûnügy, történelem, szerelem, szenvedély, századforduló, rejtély, krimi

A Félvilág Mágnás Elza utolsó napjainak történetét mutatja be. Miközben Elza gazdag kitartója, illetve költõ szerelme között õrlõdik, házvezetõnõje, a mélyen vallásos Kóbori Rózsi gyilkolni készül. Az egykori örömlány és legjobb barátnõ eldöntötte, hogy véget vet gyûlölt-imádott úrnõje életének. A lakásán saját törölközõjével fojtják meg Elzát, bõröndbe gyömöszölik és a zajló Dunába dobják. A "békebeli krimiben" Kató, a szobalány a közönség szeme és füle. Rajta keresztül ismerjük meg úrnõ és szolga: két barátnõ tragikus történetét.
1/10
ordini 2016 jan. 02. - 18:37:29 1/10
(67/132)
Amúgy meg korábban valaki említette, hogy sok embernek adott munkát a film (érdemes alaposan végignézni a stáblistát).
De azért ezt nem nevezném haszonszerzésnek, mert a 121 millió Ft egy 19 nap alatt leforgatott kosztümös TV-filmre reális összegnek tûnik. És a valószínûleg legjobb, zseniális, tehetséges, amerikai szintû alkotókat pedig meg kell fizetni!!!

Kellen(én)ek JÓ magyar tévéfilmek IS!
Hát még ennyibõl elkészülõ mozifilmek!
6/10
vakkond 2016 jan. 02. - 18:30:13 6/10
(66/132)
Szerintem mindenképp erkölcstelen dolog megtörtént eseményekre hivatkozni, aztán meghamisítani a történetet.

Elég elolvasni az itteni ismertetõt:
Ki ölte meg Mágnás Elzát és miért? Az I. világháború elõtt hónapokig ez a kérdés tartotta lázban Budapestet, és foglalkoztatja száz év elteltével is a közvéleményt. Errõl a rejtélyrõl lebbenti fel a fátylat a Félvilág, amely Mágnás Elza (KovácsPatrícia) utolsó napjait dolgozza fel. A félvilági életet élõ kurtizán és bigott komornája, Rózsi (Gryllus Dorka), valamint a fiatal és naív cselédlány, Kató (Döbrösi Laura) között szövõdõ bizarr, szenvedélyes viszonyokat és sikamlós hatalmi játszmákat bonyolítják tovább az Elza körül felbukkanó férfiak (Kulka János és Sándor Péter), egészen a sokkoló végkifejletig.

Egy szó sincs arról sehol, hogy fikció az egész, rejtély akkor se volt, mert elfogták és elítélték a tetteSEKEt.
Mind a kettõt.
10/10
bessie 2016 jan. 02. - 18:27:02 10/10
(65/132)
Véleményem szerint az elmúlt idõkben ez a legjobban elkészített magyar film. Parádés szereposztás, jó történet. Nálam 10 pont.
1/10
ordini 2016 jan. 02. - 18:19:06 1/10
(64/132)
Az eredeti csak egy bûnügyi történet volt - és aztán sokkal több bontakozott ki belõle!!!
6/10
vakkond 2016 jan. 02. - 18:09:57 6/10
(63/132)
Valóságban volt haszonszerzés a cél, a filmben ezt megváltoztatták.
Ordini hozzászólása alapján megtaláltam a 3 és fél perces unalmas stáblista végén az alábbi, gondolom kevesek által olvasott mondatokat:

"A filmben szereplõ személyek karakterét valós események ihlették,
de történetük csupán néhány ponton egyezik az eredeti névtulajdonosok életével.
A történet valós esemény alapján íródott, de az alkotók a dramaturgiai hatás érdekében
jelentõs mértékben megváltoztatták azt.
A karakterek jelleme, a helyszínek és a dialógusok a filmben csupán a képzelet szüleményei."

Ez az eldugott apróbetûs magyarázat szerintem nem menti fel a hamisítás alól a készítõket,
minden leírás az eredeti gyilkosságra utalt és sehol se említették a hamisítást, mint dramaturgiai hatást.
Edmond Dantes 2016 jan. 02. - 17:39:21
(62/132)
vakkond véleménye-értékelése gyakorlatilag azonos az enyémmel (26), pedig nem vagyunk egyazon személy :)
Ettõl persze -másokkal egyetemben- még tévedhetünk, de (sajnos!) nem tévedünk.
Ld itt https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9lvil%C3%A1g_(film) benne: "... az alkotók egyáltalán nem az eredeti történések rekonstruálására törekedtek, a film sztorija számos ponton eltér a valóságtól."
Csakhogy ez nem mûködik: vagy-vagy. Illetve így mûködik mint ebben a filmben = rosszul. Izgalmas, megtörtént non-fiction bûnügybõl hamisított, rosszul mûvészkedõ "átdolgozás": ez lett az eredmény. Mint már írtam: kár.

Minden egyebet már megírtam ld 26 itt.
tortura 2016 jan. 02. - 17:04:01
(61/132)
SPOILER LEHET!!
Hát, nekem egyáltalán nem szimpla haszonszerzésnek tûnt... Legalábbis ha a gyilkosságra gondolsz.
1/10
ordini 2016 jan. 02. - 14:21:27 1/10
(60/132)
A változtatások a dramaturgiai hatás érdekében történtek!!! - ez a stáblista végén szerepelt.

Ez a film a szeretet, a szerelem különbözõ formáiról szól!!!
10/10
Lili Marleen 2016 jan. 02. - 14:06:34 10/10 Előzmény bcsaba73
(59/132)
"közben lövésed nincs a színészekrõl."
ezt meg honnan veszed???A többi színészt ismerem, valószínûleg jobban mint te, mivel mindegyikõjüket havonta többször is látom színházban.Egyedül Döbrösi Laurát nem ismertem,ha csak szappanoperákban játszik akkor értem is ,hogy miért nem, mert azokat meg nem nézem.
6/10
vakkond 2016 jan. 02. - 13:37:30 6/10
(58/132)
Dramaturgiai hatás = koncepció.
Igazi koncepciós (hazug) film.
1/10
ordini 2016 jan. 02. - 12:30:59 1/10
(57/132)
A változtatások a dramaturgiai hatás érdekében történtek!!!
6/10
vakkond 2016 jan. 02. - 12:12:38 6/10
(56/132)
Nekem úgy tûnik, hogy meghamisították a történetet,
kihagytak egy jelentõs szereplõt, a tettestársat,
megváltoztatták a motivációt, ami szimpla haszonszerzés volt,
megváltoztatták a miliõt.
Ez azért visszataszító, mert valós történetet valós szereplõkkel ábrázol hazug cselekménnyel.
Hamisítás, hazugság, csalás.
1/10
ordini 2016 jan. 02. - 11:33:10 1/10
(55/132)
Ez a film a szeretet, a szerelem különbözõ formáiról szól!!!
9/10
fourdogs 2016 jan. 02. - 10:52:54 9/10
(54/132)
Bocsánat, én nem Elza nagylelkûségérõl beszéltem, hiszen õt nem érdekelte, kinek megy a gyûjtés. Csak arról, hogy egy kéjhölgy megvásárolja az elfogadottságát az erkölcseikben prostituálódott úri asszonyoknál.
7/10
Na ezt már nem 2016 jan. 02. - 09:04:01 7/10
(53/132)
Bocs, hogy hozzászólok... "11 éves korától jelen van", ez nem túl erõs érv, a "barátok közt" kultúrszenny-szappanoperában is feltételezem sok szereplõ jelen van évtizedek óta, sõt biztos akad olyan is, aki 11 éves korától, de ettõl még nem lesz valaki "jó", ettõl még nem lesz valaki "színész".