vino-et-veritas 2023 okt. 25. - 13:03:59 Előzmény Kit Fisto
(3/3)
Ez a kizárás-dolog tényleg nagyon meredek (figyelembe véve a leírt pályaállapotokat is).
Pont- vagy pénzbüntetés még talán lehetne.
Az érthető, hogy nagyobb kopás = kisebb hasmagasság.
De ez így valóban annyi versenyelőnyt jelent másokkal szemben?
Ha egységes lenne a kocsipark (lásd IndyCar), akkor ez jobban érvényesülhetne, de itt egyedi tervezésű gépek vannak, eleve más-más kostrukcióval, beállítési optimumokkal (ez alól kb. a gumi a legnagyobb kivétel).
Az összeesküvés-elméletben annyira nem hiszek, ez inkább a "szokásos" és kétes FIA-döntések egyike, mégha a szabálykönyv minden csapat által elfogadott is...
vino-et-veritas 2023 okt. 24. - 21:21:09
(2/3)
Plusz volt még egy sprintfutam is (Minek is kell? Lesz több néző valójában?). Ott - bár rövidebb ideig - már "bekopott" a lemez. Lehet, hogy ezzel nem számoltak elég jól a csapatok.
Azért a Mercedes (+Ferrari) sem megy a szomszédba a egy kis trükközésért....
A gond, hogy a Mercedes csak most kezd feljönni, amikor már nem elég az idő komolyabb eredményekre...
A Ferrari itt-ott megvillant, de nem volt annyira konstans a fejlődése, mint a csillagosoké...
Amúgy sokszor leírták, hogy nem kellene ennyire visszafogni a "kreativitást" az egyenlő esélyek - vélt/valós? - érdekében. Persze kellenek szabályok, határok, de sokszor inkább lasítják a fejlődést (lásd aktív felfüggesztés stb.).
Kit Fisto 2023 okt. 23. - 21:35:58
(1/3)
Ha van még két kör, Hamilton elkaphatta volna Verstappent is. Az utólagos kizárás számomra elég gyanús, mármint hogy csak az első háromnál, és Leclercnél vizsgálták a padlólemezt a futam után. Hibát kerestek. Tudták jól, mit kell keresni. Nyilván nem volt szándékos kihágás a padlólemez vékonysága, egyszerűen elkopott a futam közben, mert ez egy hepehupás pálya. Gyakorlatilag a szerencsén múlt, kinek hogy kopik el. Emiatt nem tartom jogosnak a kizárásokat. Egy kifogástalan pályán rendben lenne. De itt ez most szánalmas volt, egy ilyen pálya után a padlólemezt méregetni. Hamilton okosan reagált a rossz hírre. A lényeg az, hogy egyértelműen jó irányba fejlődtek, és ő ezt fontosabbnak tartja a jövő év miatt, mint azt, hogy most törölték a futamát. Jövőre a Mercedes visszatér! Hamilton nyolcszoros világbajnok akar lenni, és ettől semmi és senki sem térítheti el.