6/10
luci87 2023 aug. 21. - 18:25:03 6/10
(12/12)
Kár,hogy Tenki Dalma szerepe ilyen keves volt,neztem volna még.
"Kasszás Erzsit" eloszor fel se ismertem...jol megoregitettek...:)
Egyszer megnezheto a film amugy....
6/10
itsme1 2023 júl. 12. - 07:43:13 6/10
(11/12)
Kicsit laposnak éreztem a dramaturgiát, de lehet, csak az volt a baj, hogy Böhm Aranka sztorit már jól ismertem. Engem a századeleji nagyjaink felbukkanása szórakoztatott leginkább. Szívesen láttam volna a kávéházban még a fiatal Rejtőt is. (Tudom, hogy ő a Japánba járt, de nagy tisztelője és barátja volt Karinthynek.)
5/10
olahmiki1959 2023 jún. 17. - 21:11:52 5/10 Előzmény Joseph Barbera
(10/12)
Sajnos, Bölkény Balázs számomra semmilyen tekintetben nem tudta megjeleníteni Karinthy Frigyest, akit mindig is egy komolyabb, férfiasabb, súlyosabb egyéniségnek képzeltem el, már csak a ránk maradt fényképei alapján is...
Nem tudta velem elhitetni, hogy ő az a szellemóriás, az a zseniális gondolkodó, akit ma Karinthy Frigyesként tisztelünk.
Balázs Andreát azért tartom jó színésznőnek, mert - Veled ellentétben - nekem az alakításai közben, vagy éppen a tv-s szereplései alkalmával soha nem jutott még eszembe Kasszás Erzsi.
Teljesen el tudtam vonatkoztatni tőle.
Természetesen ez nekem is csak a magánvéleményem.
Üdv!
8/10
Joseph Barbera 2023 jún. 17. - 16:30:02 8/10 Előzmény olahmiki1959
(9/12)
Én személy szerint egyáltalán nem bánom, ha nem játszanak benne ismertebb színészek. Akkor nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy mondjuk Csányit, Eszenyit vagy Udvarost látom a maguk modorosságával. Pont nagyon örülök, ha kevésbé ismert arcokat látok, mert jobban bele tudom élni magam abba, amiről, akikről a darab szól. Balázs Andreát bár kedvelem - tökéletesen alakított a Tortúrában , amit a Karinthyban láttam - de kissé minden alakítása mögött ott látom Kasszás Erzsit...Másfelől az ismertebb színészek sem jobbak. Egy időben Csányi folyt a csapból is, nem bánom, ha ez a számomra ismeretlen fiú volt most Karinthy Frici, és érdekes arc és játék volt Szakács Hajnalka alakítása is. De ez természetesen magánvéleményem.
5/10
olahmiki1959 2023 jún. 12. - 03:55:32 5/10 Előzmény Joseph Barbera
(8/12)
Saját vélemény.
Kezdem azzal, hogy szerintem Karinthy Frigyes szerepére Csányi Sándor - arcberendezését, testalkatát, személyiségének a súlyát tekintve - sokkal alkalmasabb lett volna Bölkény Balázsnál. Csányi nem a legnagyobb kedvencem, de láttam már tőle néhány jó alakítást, és ebben a darabban biztos, hogy jobb lett volna.
(Nem tudom, a szereposztás manapság hogyan történik. Van-e valami casting-féleség, vagy hasraütés-szerűen, találomra választják ki a szereplőket bizonyos feladatokra.)
Mindegy...
Teljesen igazad van abban, hogy talán a mai színészképzés hibája lehet, hogy mintha eltűnőben lenne a természetes beszéd, a hétköznapi, sallangmentes hanghordozás, mert más magyarázatot nem nagyon tudok elképzelni.
Ha csak a régebbi, 50-es, 60-as években készült filmeket nézzük - akár a "nagy" filmeket, akár a tv játékokat -, mindegyikre az volt a jellemző, hogy a színészek tisztán, érthetően artikulálva, mesterkéltség, megjátszás, affektálás nélkül játszottak. Többek között ezért voltak ezek az alkotások annyira élvezetesek - még akkor is, ha maga a film esetleg "vonalas" volt, az akkori elvárásoknak megfelelően.
A mostanában készült filmek nagy többségére az a jellemző, hogy a párbeszédek csikorognak, a színészek mesterkélt hanghordozással, teátrális gesztusokkal beszélnek - tisztelet a nagyon kevés kivételnek.
Ez a tv játék tisztes iparosmunkának nevezhető, de annál nem több, és talán az is jót tett volna neki, hogyha az egyetlen Balázs Andreán kívül, beleraktak volna még néhány ismertebb színészt.
5/10
8/10
Joseph Barbera 2023 jún. 11. - 23:00:19 8/10 Előzmény Zsomika
(7/12)
Ez a jelenség sajnos nem egyedi. Talán a mai színészképzés hibája lehet, hogy engem sem tudnak visszavarázsolni előző korokba a mai színészek. Hiányzik belőlük az a csendes alázat, a természetesség, ami helyébe a természetellenes, megjátszós, affektáló, harsogó kivagyiság lép. Ettől függetlenül nézhető volt a film, szép jelmezekkel, díszletekkel. Meg azán imádom is azt a kort, a századfordulót.
4/10
MissAmerika 2022 aug. 21. - 00:39:38 4/10
(6/12)
Ígéretesen induló, a legvégére újra kicsit érdekessé váló szürreális víziókkal, de alapvetően sajnos inkább zavaros katyvasz. Némi történelmi pontatlansággal - például hogy Bőhm Aranka második öngyilkossági kísérlete (1934) után hirtelen visszarepülünk az időben 1933-ba, és ott folytatódik a sztori. Igazából egy színpadi művet látunk egyenesen a főpróbáról, színpadias megnyilvánulásokkal, nem pedig egy filmet. Kár, pedig hálás téma, érdemes volt hozzá nyúlni, csak hát így meglehetősen szétesik a végeredmény...
Az meg már csak megmosolyogtató mellékszál, hogy Aranka barátnői 1931-ben is pont ugyanúgy néznek ki, mint ahogy már 1920-ban is, miközben a divat 180 fokos fordulattal süvített át a világon. Főleg a bubi frizurás előzte meg kissé a korát, de ez már tényleg csak jóízű kekeckedés :)
5/10
Zsomika 2022 máj. 20. - 18:22:15 5/10
(5/12)
Sajnos nem tudtam elhinni, hogy Karinthyt és feleségét látom a filmen. Végig az volt az érzésem, hogy színészt látok színpadon, aki eljátssza, hogy ő Frici, vagy Dezső, vagy Aranka, stb. Nagyon megszerkesztett, beállított, pontosan kimért volt minden mozdulat és párbeszéd. Pedig nagyon vártam. Kosztolányiné könyve érdekesebb. Az a karinthys "laza lelki tartás", az nagyon kellett volna ide.
7/10
bus_driver 2022 ápr. 22. - 20:37:36 7/10
(4/12)
Érdemes megnézni, mert hibái és hiányosságai mellett ez egy tisztességes munka. Szakács Hajnalka alakítása pedig egyenesen imponáló.
8/10
doricki23 2022 ápr. 20. - 16:35:34 8/10
(3/12)
Nagyon tetszett. Ez egy szép, rendesen megrendezett, jó film.
Egy baja van, túl rövid és elkapkodott. Kicsit lehetett volna bővebben tárgyalni, mutatni az életüket. Ezért kár.
7/10
Sophie_Western 2022 ápr. 13. - 20:53:32 7/10
(2/12)
Nehezen indul, aztán egyre jobb lesz. Szerencse, hogy a két fő karakter jó választás volt, mert pl. Kosztolányi nagyon nem sikerült.
wolfat 2022 ápr. 12. - 10:59:42
(1/12)
Végignézve a valós életből vett szereplők névsorát: Karinthy Frigyes és Böhm Aranka mellett Kosztolányi Dezső, Kosztolányiné Harmos Ilona, Németh Andor, Déry Tibor, Devecseriné Guthi Erzsébet… -, szűk másfél órában akárcsak valami lényegeset, karakterisztikusat bemutatni, megragadni a jellemükből, nem könnyű feladat. A személyükhöz kapcsolódóan középpontba állítható, kínálkozó problémák sora sem kevés, nem csoda, hogy akár egyet kivesézni közülük, komoly kihívás lett volna. (Párkapcsolatok, irodalomfelfogások, a család bemutatása, ahol – mint Karinthy szellemesen mondta: „Az én gyerekem, meg a te gyereked veri a mi gyerekünket”…) Így, hogy mindegyikből kapunk több, de inkább kevesebb ízelítőt, ráadásul meglehetősen szeszélyesen adagolva, a hatás eléggé felemás. Gyanítom, hogy akinek kevés előismerete van a témáról, keveset értett pl. a Böhm Aranka és Kosztolányiné között kitörő szóváltásból, pedig az igen érzékeny pontokat érintett. Dérynek sem jut több egy dzsigoló szerepnél, ami nyilvánvalóan nagyfokú leegyszerűsítése a kapcsolatuknak Arankával. Ha kívánhatnék valamit, az olyasmi lenne, hogy egy legközelebbi nekifutásban Arankáról, mint a múlt századeleji feminizmus jellegzetes alakjáról szeretnék egy újabb filmet látni, de nagyon őszintén bemutatva, a meredek dolgoktól sem visszariadva. A főszereplő, Szakács Hajnalka alkalmas lenne egy ilyen Aranka megformálására. A többi szereplő is jó, mégis számomra ő emelkedett ki közülük.