Frici & Aranka

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar tévéfilm, 81 perc, 2022

Értékelés:

44 szavazatból
Szerinted?

Karinthy Frigyes első felesége halála után letargiába süllyed, barátai próbálják kimozdítani ebből a helyzetből. A változást azonban egy nő, Böhm Aranka és telefonos vicce hozza meg az író számára, aki beleszeret a vibráló és érzéki asszonyba. A már családos Aranka elválik férjétől és hamarosan hozzámegy a sikeres íróhoz. Előre elhatározza, hogy gyötörni fogja Karinthyt, így tartva fenn kapcsolatukban a fokozatos izgalmat, férje érdeklődését. Nem csak féltékennyé teszi a nagy írót, de sokszor megalázza barátaik előtt. A szerelmes Karinthy végül visszavág, és elhagyja feleségét, Bécsbe költözik. Ám nem bírja sokáig, visszajön, és újra kezdődik az egész. Aranka Déry Tiborral csalja meg, majd Karinthy agydaganatban megbetegszik. Svédországban megműtik, de nem kap hosszú haladékot...

Stáblista:

Szereplők

Karinthy Frigyes
Böhm Aranka
Devecseriné Guthi Erzsébet
Klug Bözske
Kondor Lívia
Harmos Ilona
Németh Andor
Kosztolányi Dezső
Déry Tibor
Judik Etel

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
luci87 2023 aug. 21. - 18:25:03 6/10
Kár,hogy Tenki Dalma szerepe ilyen keves volt,neztem volna még.
"Kasszás Erzsit" eloszor fel se ismertem...jol megoregitettek...:)
Egyszer megnezheto a film amugy....
6/10
itsme1 2023 júl. 12. - 07:43:13 6/10
Kicsit laposnak éreztem a dramaturgiát, de lehet, csak az volt a baj, hogy Böhm Aranka sztorit már jól ismertem. Engem a századeleji nagyjaink felbukkanása szórakoztatott leginkább. Szívesen láttam volna a kávéházban még a fiatal Rejtőt is. (Tudom, hogy ő a Japánba járt, de nagy tisztelője és barátja volt Karinthynek.)
5/10
olahmiki1959 2023 jún. 17. - 21:11:52 5/10 Előzmény Joseph Barbera
Sajnos, Bölkény Balázs számomra semmilyen tekintetben nem tudta megjeleníteni Karinthy Frigyest, akit mindig is egy komolyabb, férfiasabb, súlyosabb egyéniségnek képzeltem el, már csak a ránk maradt fényképei alapján is...
Nem tudta velem elhitetni, hogy ő az a szellemóriás, az a zseniális gondolkodó, akit ma Karinthy Frigyesként tisztelünk.
Balázs Andreát azért tartom jó színésznőnek, mert - Veled ellentétben - nekem az alakításai közben, vagy éppen a tv-s szereplései alkalmával soha nem jutott még eszembe Kasszás Erzsi.
Teljesen el tudtam vonatkoztatni tőle.
Természetesen ez nekem is csak a magánvéleményem.
Üdv!
8/10
Joseph Barbera 2023 jún. 17. - 16:30:02 8/10 Előzmény olahmiki1959
Én személy szerint egyáltalán nem bánom, ha nem játszanak benne ismertebb színészek. Akkor nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy mondjuk Csányit, Eszenyit vagy Udvarost látom a maguk modorosságával. Pont nagyon örülök, ha kevésbé ismert arcokat látok, mert jobban bele tudom élni magam abba, amiről, akikről a darab szól. Balázs Andreát bár kedvelem - tökéletesen alakított a Tortúrában , amit a Karinthyban láttam - de kissé minden alakítása mögött ott látom Kasszás Erzsit...Másfelől az ismertebb színészek sem jobbak. Egy időben Csányi folyt a csapból is, nem bánom, ha ez a számomra ismeretlen fiú volt most Karinthy Frici, és érdekes arc és játék volt Szakács Hajnalka alakítása is. De ez természetesen magánvéleményem.
5/10
olahmiki1959 2023 jún. 12. - 03:55:32 5/10 Előzmény Joseph Barbera
Saját vélemény.
Kezdem azzal, hogy szerintem Karinthy Frigyes szerepére Csányi Sándor - arcberendezését, testalkatát, személyiségének a súlyát tekintve - sokkal alkalmasabb lett volna Bölkény Balázsnál. Csányi nem a legnagyobb kedvencem, de láttam már tőle néhány jó alakítást, és ebben a darabban biztos, hogy jobb lett volna.
(Nem tudom, a szereposztás manapság hogyan történik. Van-e valami casting-féleség, vagy hasraütés-szerűen, találomra választják ki a szereplőket bizonyos feladatokra.)
Mindegy...
Teljesen igazad van abban, hogy talán a mai színészképzés hibája lehet, hogy mintha eltűnőben lenne a természetes beszéd, a hétköznapi, sallangmentes hanghordozás, mert más magyarázatot nem nagyon tudok elképzelni.
Ha csak a régebbi, 50-es, 60-as években készült filmeket nézzük - akár a "nagy" filmeket, akár a tv játékokat -, mindegyikre az volt a jellemző, hogy a színészek tisztán, érthetően artikulálva, mesterkéltség, megjátszás, affektálás nélkül játszottak. Többek között ezért voltak ezek az alkotások annyira élvezetesek - még akkor is, ha maga a film esetleg "vonalas" volt, az akkori elvárásoknak megfelelően.
A mostanában készült filmek nagy többségére az a jellemző, hogy a párbeszédek csikorognak, a színészek mesterkélt hanghordozással, teátrális gesztusokkal beszélnek - tisztelet a nagyon kevés kivételnek.
Ez a tv játék tisztes iparosmunkának nevezhető, de annál nem több, és talán az is jót tett volna neki, hogyha az egyetlen Balázs Andreán kívül, beleraktak volna még néhány ismertebb színészt.
5/10
8/10
Joseph Barbera 2023 jún. 11. - 23:00:19 8/10 Előzmény Zsomika
Ez a jelenség sajnos nem egyedi. Talán a mai színészképzés hibája lehet, hogy engem sem tudnak visszavarázsolni előző korokba a mai színészek. Hiányzik belőlük az a csendes alázat, a természetesség, ami helyébe a természetellenes, megjátszós, affektáló, harsogó kivagyiság lép. Ettől függetlenül nézhető volt a film, szép jelmezekkel, díszletekkel. Meg azán imádom is azt a kort, a századfordulót.
4/10
MissAmerika 2022 aug. 21. - 00:39:38 4/10
Ígéretesen induló, a legvégére újra kicsit érdekessé váló szürreális víziókkal, de alapvetően sajnos inkább zavaros katyvasz. Némi történelmi pontatlansággal - például hogy Bőhm Aranka második öngyilkossági kísérlete (1934) után hirtelen visszarepülünk az időben 1933-ba, és ott folytatódik a sztori. Igazából egy színpadi művet látunk egyenesen a főpróbáról, színpadias megnyilvánulásokkal, nem pedig egy filmet. Kár, pedig hálás téma, érdemes volt hozzá nyúlni, csak hát így meglehetősen szétesik a végeredmény...
Az meg már csak megmosolyogtató mellékszál, hogy Aranka barátnői 1931-ben is pont ugyanúgy néznek ki, mint ahogy már 1920-ban is, miközben a divat 180 fokos fordulattal süvített át a világon. Főleg a bubi frizurás előzte meg kissé a korát, de ez már tényleg csak jóízű kekeckedés :)
5/10
Zsomika 2022 máj. 20. - 18:22:15 5/10
Sajnos nem tudtam elhinni, hogy Karinthyt és feleségét látom a filmen. Végig az volt az érzésem, hogy színészt látok színpadon, aki eljátssza, hogy ő Frici, vagy Dezső, vagy Aranka, stb. Nagyon megszerkesztett, beállított, pontosan kimért volt minden mozdulat és párbeszéd. Pedig nagyon vártam. Kosztolányiné könyve érdekesebb. Az a karinthys "laza lelki tartás", az nagyon kellett volna ide.
7/10
bus_driver 2022 ápr. 22. - 20:37:36 7/10
Érdemes megnézni, mert hibái és hiányosságai mellett ez egy tisztességes munka. Szakács Hajnalka alakítása pedig egyenesen imponáló.
8/10
doricki23 2022 ápr. 20. - 16:35:34 8/10
Nagyon tetszett. Ez egy szép, rendesen megrendezett, jó film.
Egy baja van, túl rövid és elkapkodott. Kicsit lehetett volna bővebben tárgyalni, mutatni az életüket. Ezért kár.
7/10
Sophie_Western 2022 ápr. 13. - 20:53:32 7/10
Nehezen indul, aztán egyre jobb lesz. Szerencse, hogy a két fő karakter jó választás volt, mert pl. Kosztolányi nagyon nem sikerült.
wolfat 2022 ápr. 12. - 10:59:42
Végignézve a valós életből vett szereplők névsorát: Karinthy Frigyes és Böhm Aranka mellett Kosztolányi Dezső, Kosztolányiné Harmos Ilona, Németh Andor, Déry Tibor, Devecseriné Guthi Erzsébet… -, szűk másfél órában akárcsak valami lényegeset, karakterisztikusat bemutatni, megragadni a jellemükből, nem könnyű feladat. A személyükhöz kapcsolódóan középpontba állítható, kínálkozó problémák sora sem kevés, nem csoda, hogy akár egyet kivesézni közülük, komoly kihívás lett volna. (Párkapcsolatok, irodalomfelfogások, a család bemutatása, ahol – mint Karinthy szellemesen mondta: „Az én gyerekem, meg a te gyereked veri a mi gyerekünket”…) Így, hogy mindegyikből kapunk több, de inkább kevesebb ízelítőt, ráadásul meglehetősen szeszélyesen adagolva, a hatás eléggé felemás. Gyanítom, hogy akinek kevés előismerete van a témáról, keveset értett pl. a Böhm Aranka és Kosztolányiné között kitörő szóváltásból, pedig az igen érzékeny pontokat érintett. Dérynek sem jut több egy dzsigoló szerepnél, ami nyilvánvalóan nagyfokú leegyszerűsítése a kapcsolatuknak Arankával. Ha kívánhatnék valamit, az olyasmi lenne, hogy egy legközelebbi nekifutásban Arankáról, mint a múlt századeleji feminizmus jellegzetes alakjáról szeretnék egy újabb filmet látni, de nagyon őszintén bemutatva, a meredek dolgoktól sem visszariadva. A főszereplő, Szakács Hajnalka alkalmas lenne egy ilyen Aranka megformálására. A többi szereplő is jó, mégis számomra ő emelkedett ki közülük.