10/10
addy 2012 júl. 02. - 07:04:21 10/10
(5/5)
Nekem szerencsére megvan DVD-n... :D
SandCreek 2010 aug. 18. - 10:15:11 Előzmény miklike
(4/5)
Még nem láttam, sajnos. Biztos, hogy kötelezõ darab az amerikai történelem egyik fontos eseményérõl.
10/10
miklike 2010 febr. 20. - 14:05:55 10/10
(3/5)
Méltatlanul kevesen ismerik ezt a felülmulhatatlanul hatalmas filmet,Wes Stadi zseniális,erre született.11 pont.
december 2008 jan. 16. - 22:52:37
(2/5)
Egy kritika: "Walter Hill rendezése elképesztõ nagyot hasalt a pénztáraknál, hozzánk már csak vhs-en érkezett meg. Méltatlan a figyelemre? Frászt! Az indiánkérdést méltó helyen kezeli, mégis kerüli a ló túloldalára esés nyálas bocsánatkérését, Geronimo figuráját sem emeli piedesztálra, hús-vér alakjában közeliti meg az apacsok legendás vezérét. Munkájában felsejlik egy mára már kissé túlértékelt és romantikával átszõtt, ám való igaz, vitathatatlanul egyenesebb, tiszteségesebb, és igen érdekes kultúrával rendelkezõ nép szükségszerû eltûnése Amerika földjérõl, bár tették ezt a fehérek igen méltatlanul, és igen sok megérdemelt kritikát kiérdemlõn. Érezni a moziban a nosztalgiát, ahogy ezek a dolgok egyszer és mindenkorra eltûntek a prérikrõl, és ez, mint a mozi is bemutatja, nemcsak az indiánokat érintette, hanem jónéhány fehér sorsát is meghatározta. Szomorú érzés...
(...) A szinész gárda zseniális és Wes Studi maga a legenda, egyetlen nézésében több vadság és értelem van, mint az NDK westernek szereplõinek összeségében, illetve hadd emeljem ki Ry Cooder, az indián származású zenész remek zenéjét. Én a magam részérõl várnék még néhány indián-nagyságról mozit, de valahogy a mûfaj kihalóban: sajnos a mai generáció erre már nem éhes. Kár... mert íme, egy színvonalas feldolgozás amcsi melldöngetés és indián romantika nélkül, mégis tisztelettel bánva egy jobb sorsra érdemesebb néppel."
december 2008 jan. 16. - 22:10:33
(1/5)
Az Egyesült Államok hadserege elõtt már minden õslakos indián törzs vezetõje letette a fegyvert és elfogadta az ultimátumot: rezervátumba vonulnak. Csupán egy maroknyi apacs törzs áll ellen a végsõkig.

Walter Hill nagyszabású, remekbe szabott western-klasszikusa a számtalanszor feldolgozott történetek közül kimagaslik mind látványban, mind pedig a történelmi hûség tekintetében. A Geronimo forgatókönyvírója mindent elkövetett, hogy a lehetõ legpontosabban idézze fel a Geronimo és maroknyi hadserege ellen folytatott emberfeletti hajsza minden fontos állomását, megismertetve a nézõt az amerikai hadsereg és az apacs vezér nagyszerû stratégiai érzékével.

A szabadság és az ellenállás jelképe Geronimo, az apacs indiánok legendás fõnöke. Törzsét rezervátumba terelték, ám a természet gyermeke képtelen elviselni a fogságot. Többször is kitör, mígnem tragikus véget ér az élete. Az indián törzsfõnök három amerikai tiszttel kerül kapcsolatba. Az egyik tiszt fiatal és becsvágyó. A másik veterán indiánölõ, de végül megtanulja tisztelni a törzset. A harmadik Geronimo skalpjára vadászik.