Téma: Ghymes

convar 2013 márc. 25. - 14:53:44
(41/61)
"akik a lemez alapján elhamarkodottan ítélkeznének, esetleg máris temetni kezdenék a régi jó Ghymes-hangzást"

Talán ez a mondatod volt a legárulkodóbb abban hogy sztem még mindig nem értesz: temethetik is. Legalábbis albumszinten (bár sztem valójában nem, az most csak "így alakult", hogy most a 30 Fényévre olyan dalok kerültek fel amelyek nélkülözik a szaxofont). A koncert az egy egész más kávéház. Én már az elõzõ hszemben is ezt hangsúlyoztam, hogy ez két külön dolog amit külön is kell kezelni. Van az albumhangzás és van a koncerthangzás. Ált.ban annak szoktak örülni a rajongók hogyha a kettõ közel van egymáshoz, tehát ha élõben is hasonlóképpen szólalnak meg a dalok ahogy a CD-n. Ezesetben - legalábbis a te esetedben - most éppen ellenkezõjére van példa.

Amúgy nem baj ez, nem azért mondtam.

A "tökmind1 hogy a koncerten hogy szólnak" mondatot egyébként kár volt kiemelned a szövegkörnyezetébõl, mert ott világosan látszott hogy csak a CD "milyenségének" vonatkozásában írtam, nem általános kijelentés volt.
Johann 2013 márc. 25. - 11:58:00 Előzmény convar
(40/61)
Erre a hozzászólásodra még nem reagáltam:
"Én megmondom õszintén nem látom a közvetlen összefüggést. Attól hogy a koncerten jól szólnak még az albumon nem fog megváltozni a hangzás."
Sehol sem állítottam, hogy a lemezen megváltozna a hangzás. Ha figyelmesen olvasod a soraimat, azokat szerettem volna figyelmeztetni, akik a lemez alapján elhamarkodottan ítélkeznének, esetleg máris temetni kezdenék a régi jó Ghymes-hangzást - értve ezalatt a két szaxofon fajsúlyos jelenlétét (is) a Ghymes zenében. (Érdemes megfigyelned, hogy nem is neked címeztem az ominózus mondatomat, hanem - korábbi - önmagamnak.) Aki volt akár csak egyetlen Ghymes koncerten is az elmúlt 10-15 évben, pontosan tudja, hogy elképzelhetetlen (volt - és most már tudjuk: maradt is) a Ghymes-zene, a Ghymes-koncert legalább két fúvós hangszer nélkül. Röviden tehát: igenis van közvetlen összefüggés aközött, hogy a mostani Ghymes koncerteken megszólalnak-e a szaxofonok (együtt is) és aközött, hogy megmarad-e a megszokott (és sokak által rajongásig megszerett) Ghymes-hangzás. Fõleg most, hogy a lemezre nélkülük játszották fel a dalokat!
"Mert amit mondasz, annak mintha egy olyan üzenete volna mintha egy album csak arra lenne való hogy az együttes általa frissíthesse a koncertprogramját" Sajnálom, hogy ezt olvastad ki belõle - egyáltalán nem ezt írtam.
"(...) tökmind1 hogy a koncerten hogy szólnak." Ez szerintem legalább annyira védhetetlen állítás, mint amit te kiolvastál soraimból (és amit egyébként nem írtam). Elmondhatatlanul sokat tud adni egy jó Ghymes koncert!
convar 2013 márc. 19. - 23:24:04 Előzmény Johann
(39/61)
"Ugyanakkor azon meglepõdtem, hogy ennyire szoros párhuzamot vonz közötte és a Szárnyaskezû szeretõk között. Már csak azért is, mert ez utóbbit Tamás jegyzi, a versmegzenésítések pedig ugye mindig Gyula mûvei."

Ahogy írtam is, csak "hangzik", tehát a hangulat, a hangszerelés, stb. Egyébként meg testvérek, tehát miért ne írhatnának néhanapján hasonló dalt? :)


"A Vadak útján engem leginkább a Mámorjáróra emlékeztet (fõleg a koncertváltozata), de persze szûkebb a zenei mûveltségem. :)"

Igen, arra is, de ahogy kezdõdik (meghallgattad?), az echte Song Of The Nile. A szövegével egyébként nem értek egyet, legalábbis egy részével, miszerint "Lánc üti a kutya szívét boldoggá". Tényleg, a PETA meghallgatta már az anyagot? :o)
Johann 2013 márc. 19. - 16:32:16 Előzmény convar
(38/61)
Mivel legutóbb formailag (és igazából tartalmilag is) a saját korábbi bejegyzésemre "válaszoltam", mára jócskán elmaradtam a neked szóló válaszokkal. Elnézést. Kezdem az elején. :)
Örülök, ha neked elsõre is tetszett az új album! Bevallom, engem elsõre nem ragadott meg, és nem csak a Regétõl a Héjavarázsig terjedõ korszakhoz képest tûnt visszafogottabbnak: nekem úgy tûnt, hogy pl. az éGHYMESe is jóval "többet tud". De itt újra meg kell jegyeznem, hogy ez jórészt a hangszerelés mûve is lehetett, én ugyanis nagyon szeretem a fúvós hangszereket (is), és az éGHYMESe ilyen szempontból nagyon erõs album! (De sok más szempontból is. :)) Szóval azt hiszem, nekem egy kicsit hosszabb (talán egészen az Álombálomig) terjedõ vonulattól kellett volna eltekintenem, hogy elsõre is a jobb Ghymes-lemezek közé soroljam a 30 Fényévet. De, ahogyan már írtam is, a lemezbemutató koncert óta nagyon megszerettem ezeket a dalokat is.
De hogy még konkrétabban válaszoljak a felvetéseidre: a Csillagrugó éjszakában valóban az egyik gyöngyszem ezen a lemezükön! Már akkor megakadt rajta a szemem, amikor elõször nézegettem a borítót: végre újra versmegzenésítés! :) Hány éve nem volt... Ráadásul rögtön egy Nagy László-vers! Nem véletlen, hogy a Babám mellett ez lett kapásból nagy kedvencem az új lemezrõl. Ugyanakkor azon meglepõdtem, hogy ennyire szoros párhuzamot vonz közötte és a Szárnyaskezû szeretõk között. Már csak azért is, mert ez utóbbit Tamás jegyzi, a versmegzenésítések pedig ugye mindig Gyula mûvei. A Vadak útján engem leginkább a Mámorjáróra emlékeztet (fõleg a koncertváltozata), de persze szûkebb a zenei mûveltségem. :)
convar 2013 márc. 09. - 22:56:26
(37/61)
"Ha valaki szigorúbban ítélné meg az új lemez anyagát (például az általam is felvetett hangszerelési kérdések miatt), netalántán máris temetni kezdené a jó kis Ghymes-hangzást, hát ne tegye! Legalábbis amíg meg nem hallotta élõben ezeket a dalokat. ;) Szerény véleményem szerint kb. háromszor jobban szólnak színpadon, mint a lemezen."

Én megmondom õszintén nem látom a közvetlen összefüggést. Attól hogy a koncerten jól szólnak még az albumon nem fog megváltozni a hangzás. (Hozzáteszem, nekem am semmi bajom az albumon hallható hangszereléssel, én örvendetesnek tartom hogy visszaszorult a szaxofon, ill. hogy ezzel párhuzamosan elõtérbe került a hegedû.)

Mert amit mondasz, annak mintha egy olyan üzenete volna mintha egy album csak arra lenne való hogy az együttes általa frissíthesse a koncertprogramját. Hát nem, egy album elsõsorban arra való hogy hallgassuk, innentõl kezdve viszont tökmind1 hogy a koncerten hogy szólnak... hiszen éppen a kocsiban/buszon/otthon hallgatod, nem pedig ott. Vagyis "önmagában" is meg kell állnia a helyét.

Szal sztem a kettõt - tehát maga az album megítélését ill. azt hogy az album anyagát hogyan sikerül koncertre interpretálni - külön kell megítélni.
Johann 2013 márc. 09. - 14:38:44 Előzmény Johann
(36/61)
És milyen szerencse, hogy megvártam a lemezbemutató koncertet a véleményformálással!! :) Ha valaki szigorúbban ítélné meg az új lemez anyagát (például az általam is felvetett hangszerelési kérdések miatt), netalántán máris temetni kezdené a jó kis Ghymes-hangzást, hát ne tegye! Legalábbis amíg meg nem hallotta élõben ezeket a dalokat. ;) Szerény véleményem szerint kb. háromszor jobban szólnak színpadon, mint a lemezen. Egészen más a legtöbb dal hangzása, sokkal teltebb, mindegyikben van két szaxis, talán egyedül a Akkor is '56-ban maradt sokáig néma ez a két hangszer, de a végén ott is bekapcsolódnak (ennek a dalnak a felépítése tehát igen hasonló a Messzerepülõéhez).
Hogy a lényegre térjek: ez a két lemezbemutató valami egészen fantasztikusra sikerült!! Elõször csak az elsõre terveztem elmenni, de aztán végül maradtam a másodikra is, annyira jó volt. :)
A koncerten elhangzott dalok listája (ha minden igaz, sorrendben): 1) Bor a vér; 2) Riport; 3) Fabula; 4) Bazsarózsa; 5) Cseh vitéz; 6) Akkor is '56; 7) Csillagrúgó éjszakában; 8) Sirálylány; 9) Héjavarázs; 10) Még; 11) Zõd hajnal; 12) Az volt a szép; 13) Vadak útján; +1) Rege; ( +2) Kézfogás: ez a második ráadás csak az esti közönségnek járt, kitartó, lelkes, sok esetben felállva elkövetett vastapsuk fejében. :) )
Látható, hogy a lemezrõl általam elsõként kedvenccé nyilvánított Babám el sem hangzott a koncerten (viszont ezen kívül az új lemezrõl majdnem minden volt) - sokat elmond a zenei élményrõl, hogy szinte nem is hiányoltam. Feledhetetlen, mekkorát szólt a Riport is, a Sirálylány is, valószínûleg az elõttünk álló évek nagy Ghymes-slágerei lesznek, és persze a lírai dalok is nagyon jók: a Csillagrúgó éjszakában és az Az volt a szép is nagy kedvencem lett.
convar 2013 márc. 03. - 17:28:12
(35/61)
Más: milyen kincsre bukkantam a napokban:

http://youtu.be/-UeSIGVnk5w
convar 2013 márc. 03. - 17:26:04 Előzmény Johann
(34/61)
Rám a Gúnydal tette a legnagyobb benyomást, elsõsorban a szövegével :)

Egyébként sztem jó album lett, persze, ilyen kijelentéseknél vonatkoztassunk el a Rege - Smaradváros - Héjavarázs dimenziójától :) De egyébként tényleg jó, erõs album, és bár nem tudnék róla olyan tipikus húzódalt mondani mint az elõzõ lemezrõl a Boszi

http://indavideo.hu/video/Ghymes_-_Boszi (ez nálam top10 Ghymes dal, és nemcsak az új érára vonatkoztatva hanem all time)

de olyat se amit gyengébbnek, csúnyábban fogalmazva "tölteléknek" mondanák. Fõleg az album 2. fele az ami egységesen magas színvonalú: a Gúnydalt már említettem, a Babám is kitûnõ, valóban, a Csillagrugó éjszakában nekem kicsit Szárnyaskezû szeretõk utánérzésnek hangzik de attól még remek az is, és az utolsó, a Vadak útján is vmi egészen - de hagyjuk a szóismétléseket. Az egyébként teljesen úgy kezdõdik mintha egy Dead Can Dance dal volna (mint ez: http://www.youtube.com/watch?v=QOqtWxqZtxI ), a folytatása már persze egy kicsit más :)

Mondjuk nyitódalnak a Sirálylány elég merész választás úgy érzem, na nem mintha nem volna jó az is csakhát már-már fülnek bántóan populáris hangszerelésû, vmelyik megasztáros albumára is simán ráférne.

A szaxofon hiánya nekem is feltûnt, ezen most sokkal több a hegedû, de ez sztem nem baj. Viszont a cimbalom továbbra is hiánycikk, pedig milyen jó volna ha legalább egy-két dalt "megfûszereznének" vele, legalább a stúdióban, nem? Node sebaj, a Ghymes azért így is Ghymes, zenéjük különlegessége, esszenciája nem egy-egy hangszeren áll vagy bukik.
Johann 2013 febr. 28. - 13:09:44 Előzmény convar
(33/61)
Valóban, ideje beszélni az új Ghymes lemezrõl (30 Fényév), hiszen immár hónapok óta a boltokban van! :)
Kezdjük rögtön azzal, hogy holnap lesz a lemezbemutató koncert a Thália Színházban (rögtön kettõ is 17 és 20 órától).
Mindenkinek ajánlom õket! Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan szólalnak majd meg ezek a dalok a színpadon. (A bõvebb véleménnyel én magam ezért inkább utána jelentkeznék.)
Egyébként nekem az volt a legszembetûnõbb a borítón (még mielõtt végighallgattam volna a lemezt), hogy alig van benne szaxofon. Összesen két dalnál van feltüntetve egy-egy szaxis (egyiknél Peti, másiknál Andris). Most hirtelen nem is tudom, volt-e valaha olyan Ghymes lemez, amiben ilyen kevés szerep jut a fúvósoknak.
Megmondom õszintén, ez engem nagyon meglepett. És ezért is vagyok kíváncsi, hogy vajon ez a színpadon, a koncerteken is így néz-e ki.
A legjobb dal viszont vitán felül a Babám, legalábbis így elsõre. :)
convar 2013 febr. 24. - 02:48:50 Előzmény Johann
(32/61)
Na és mi a véleményed róla? (nyilván már hallottad)


Utána én is elmondom :)
Johann 2012 dec. 16. - 21:42:23
(31/61)
Azt hiszem, történelmi pillanat volt a Ghymes együttes életében az idei október 23-a. Nem tudok róla, hogy korábban lett volna ilyesmire példa, és nem tûnik valószínûnek, hogy sok ilyen lesz még: százezrek elõtt játszhattak, egyik legnagyobb nemzeti ünnepünkön, az ország fõterén. Nekik - felvidéki magyarként - ez még nagyobb élmény lehetett.
Bennem pedig mindez jó érzést kelt, amolyan "elégtétel"-félét, hogy most végre megkapják az õket sok éve megilletõ, a nekik régóta kijáró tiszteletet, elismerést. Lehetne róla morfondírozni, hogy a mostani Ghymes érdemli-e meg jobban, vagy mondjuk hat-nyolc évvel ezelõtti - de túl sok értelme nem lenne. Tény, hogy akkoriban valamiért nem kapták meg, most pedig rendre megkapják (pl.: Kossuth-díj). Örüljünk ennek!
Egyébként az egész október 23-i ünnepség igen szép volt. Megdöbbentõ és egyben megható volt a százéves felvidéki asszony határozott kiállása. Nem tudom, a mostani fiatok, középkorúak lesznek-e ilyen mentális, fizikai és morális állapotban ennyi idõs korukra. Valamit nagyon tudtak a régiek...
És talán az sem véletlen, hogy a Ghymest is éppen erre az állami ünnepre hívták meg. Ez a két momentum így, együtt egyértelmû - biztató - üzenet volt a felvidéki magyarságnak, amelyik sajnos nincs túl jó helyzetben ezekben az idõkben, rájuk fér a bátorítás.
Örülök, hogy a Kézfogást is eljátszották még a koncertjük elõtt, az ünnepség részeként. Méltó választás volt. Nagy köszönet tehát az élményért a Ghymesnek - és azoknak is, akik mindezt lehetõvé tették!
Ezt pedig most találtam. Gyönyörû, és éppen ideillik: http://www.youtube.com/watch?v=Pkz3oCUaB4k
Johann 2012 okt. 12. - 14:32:04 Előzmény szinhazimado
(30/61)
Örömmel olvastam soraidat. És nem csak azért, mert nekem is a Ghymes a kedvenc együttesem, hanem azért is, mert néhány évvel ezelõtt én is éppen így éreztem, hogy csak õk tartják bennem a lelket... Azóta már szerencsére más dolgokért is tudok komolyan lelkesedni, de a zenekarok közül vitathatatlanul a Ghymestõl kaptam a legtöbbet.
Új lemezük október végén jelenik meg és 30 fényév lesz a címe. ( http://www.ghymes.hu/hu/hirek.php )
Gondolom, a Ghymes három évtizedére utalnak ezzel. (Jövõre lesznek harminc évesek.)
Én is alig várom! :)
Johann 2012 szept. 25. - 20:50:03 Előzmény convar
(29/61)
Egy "kicsit" elmaradtam a válasszal, elnézést.
Nagyon nehezet kérdezel! :) Pontos listára semmiképp se vállalkoznék, fõleg nem top6-osra. :) Talán pont a kétszerese kellene, hogy minden (számomra nagyon) fontos dalt felsoroljak! Meg hát a tizenkettõ legalább szép, kerek szám. ;) Nem sorrendben: Tánc a hóban; Bazsarózsa; Kétszaxis; Ne nézz hátra; Bárka; Daráló (azt hiszem itt lenne vége a felsorolásnak, ha mégis muszáj lenne hatra szorítkoznom); Ej, de igen nagy kár; Kötve vannak szárnyaim; Regölés; Zivatar; Száztalléros; Sötét éjjel. De fontos lenne tisztázni, hogy a legjobb (szerintem legjobb) Ghymes számokat kellene felsorolnom, vagy a számomra legkedvesebbeket/legfontosabbakat. Van persze közös részük ezeknek, de nincsenek fedésben. (Most úgy oldottam meg, hogy a második hatosba tettem a vállaltan szubjektív szempontok szerint favorizáltakat, míg az elsõ hat szerintem vitán felüli CSODA egytõl egyig.)
S röviden visszatérve még a szarvas-motívumra: egyetlen egy másik helyen is megéneklik: "Félnek a szarvasok, / Régi joggal itt vadásznak farkasok.". Ez a Vágyalku kezdõ két sora, a Héjavarázs lemezükrõl. Jól érzékelhetõ a különbség. Míg az elsõ esetben (REGE) magabiztos(abb), lelkesebb a zene is, a szöveg is, addig itt már mindkettõ fáradtabb, bizonytalanabb. (Az én szememben a REGE borítójának fekete-fehérje is egyfajta tiszta, átlátható világképet sugall, szemben a Héjavarázs hideg, bizonytalan, energiaszegény kékjével.) És persze nem lehet nem észrevenni, hogy megváltozott a nézõpont is, immár kívülrõl szemléli a szarvasokat a lírai én. Akik nem égitesteket tartanak már, hanem félni kényszerülnek... Nem véletlen tehát, hogy nem sok Héjavarázsos dalt tudtam betenni a tizenkettõmbe.
convar 2012 szept. 16. - 17:58:19
(28/61)
"Ilyen szép számot sem hallottam még a kefélésrõl. "

Ugye? :D Milyen üdítõnek hat egy ilyenfajta pajzán, de mégis a nõk iránt maximális tisztelettel bíró szöveg a sok alpári és közönséges rap meg hiphop szeméttel szemben. Hogy lám igen, így is lehet róla beszélni.


Am a legnagyobb rím talán ez:

"Mint harcos, ha ellenségére talál,
Lándzsám megfájdul, mert nem döf csak áll."

:D


A szöveg egyébként egy angol költõ, John Donne érdeme, ill. Faludy Györgyé, mert a dalban az õ fordítását hallhatjuk.
szinhazimado 2012 aug. 23. - 15:55:00
(27/61)
Bennem a Ghymes tartja a lelket (a kedvenc együttesem) és már most nagyon várom az új lemez megjelenését! ;-) Remélem, hogy lesz olyan jó, üdítõ mint az elõzõek!

http://www.youtube.com/watch?v=-ewA889k_II
convar 2012 aug. 12. - 00:19:21 Előzmény Johann
(26/61)
"Nálam egyébként a Bazsarózsa kevéssel marad el mögötte, ebben tehát egyetértek szavazás végeredményével, utána azonban nálam is máshogyan folytatódna a sorrend."

Na és hogyan? :) Össze tudod rakni a magad top6 Ghymes dalát? (lehet top10 is ;) )


"Van valami titokzatos misztikusság a REGÉn, ami a többi fölé emeli... "

Én komolyan mondom, ebben sztem a dalokat összekötõ "sóhajtozásnak" is nagy szerepe van. A miértre nehéz volna válaszolnom, talán mert ezáltal egyetlen összefüggõ, komplex élménynek érezzük, így fogjuk fel a lemezt, egyfajta spirituális utazásnak... de ezt sztem te sokkal jobban meg tudnád válaszolni ;)

Am amikrõl utána beszélsz abból látszik hogy te azért jóval nagyobb mélységekben "érzed" a zenekart mint én. Az én figyelmem elsiklik az ilyenek felett.
Johann 2012 aug. 08. - 16:24:33 Előzmény convar
(25/61)
Hmm... meglehet, hogy kicsit elbeszélünk egymás mellett. :) De sebaj. Mindenesetre szerintem azért "természetes", hogy a REGE a legjobb, vagy legalábbis a legnépszerûbb lemezük, mert ezen vannak a legjobb - legnépszerûbb - dalok. Többek között a legjobb Ghymes-szám is, a Tánc. Örülök, hogy ebben egyetértünk, a Tánc a hóban valóban meghaladhatatlan magasság, egy igazi CSODA! Mintha a teljességet írta volna bele Tamás. Nálam egyébként a Bazsarózsa kevéssel marad el mögötte, ebben tehát egyetértek szavazás végeredményével, utána azonban nálam is máshogyan folytatódna a sorrend.
Van valami titokzatos misztikusság a REGÉn, ami a többi fölé emeli... Ehhez még pár adalék: a nyitódalban (ami egyébként a címadó dal is) szerepel az alábbi két sor: "Szarvas vagyok, fejemen / Holdat s Napot cipelem". Ha ránézel a lemezborítójára, láthatsz rajta egy szarvast, ami agancsain a Napot és a Holdat tartja. Ez a mély, õsi gyökerekbõl táplálkozó embléma (vö. Csodaszarvas mondakör) majdnem mindegyik Ghymes album borítóján szerepel, olyan ez, mintha az együttes címere lenne. Ha jól vettem észre, semelyik másik lemezen nem éneklik meg, csak itt. Ez is kicsit kiemeli a REGÉt a többi lemez közül, mintha itt fogalmaznák meg legtisztábban saját magukat... Egyszerre összegzik a múltat és jelölik ki a jövõ csapásirányát. Ráadásul ha sorra vesszük a lemezborítókat, egyedül itt ennyire fõszereplõ ez a szarvas. (Még az éGHYMESén van hasonlóan fontos szerepe, ami a zenekar egy másik korszakának hasonlóan meghatározó albuma - legalábbis az én szememben). És még egy dolog: Tamás a REGE írásakor volt harminchárom éves, tehát Krisztus-korú. Nem véletlenül szerepel a REGÉn a "33" - elég erõs szöveggel és zenével.
convar 2012 aug. 07. - 11:22:14
(24/61)
Tudom a Rege a legkedveltebb album, csak még mindig azt nem értem hogy miért olyan természetes ez :)

No, nem kötöszködni akarok ezzel, a múltkor csak arra céloztam hogy nincsenek eleve elrendelt dolgok ("természetesen"), valójában mindennek meg van az oka ;)

Pl. az hogy oké, talán tényleg a Rege a legerõsebb albumuk mert tény hogy arról született a legtöbb örökzöld... bár mint mondtam én személy szerint nem szeretem rangsorolni õket.

Am érdekes ez a top6, nálam picit másképp nézne ki (pl. a Héjavarázs is tuti benne volna), viszont a Tánc a hóban elsõségével maximálisan egyetértek. Abban bennevan a Ghymes minden eszenciája. Csodálatos, már-már földön túli hangulatú dal. Amikor hallgatod mintha egy más világba kerülnél.
Johann 2012 aug. 06. - 22:39:09 Előzmény convar
(23/61)
Természetesen az a kérdés, hogy melyik a legjobb Ghymes lemez, csak szubjektíven dönthetõ el. Ugyanakkor annak a mérésére már léteznek objektív módszerek, hogy a zenekar rajongóinak többsége, vagy épp a zenekar tagjai melyik lemezt mennyire taksálják. Elõbbire alkalmasnak tarthatunk egy hivatalos, jól szabályozott szavazást, amilyenre legutóbb - tudtommal - 2008-ban volt példa. Ekkor az együttes hivatalos honlapján lehetett a legjobb Ghymes dalokra voksolni (a jubileumi, 25 éves születésnapi koncert mûsorának összeállítása elõtt kérte ki ily módon a zenekar a rajongók véleményét, ami szerintem egy szép gesztus volt a részükrõl). A végeredmény most már sajnos nem található meg a ghymes.hu-n (nekem legalábbis nem sikerült fellelnem), de valami ilyesmi volt az elsõ hat sorrendje: 1) Tánc a hóban 2) Bazsarózsa 3) Szárnyaskezû szeretõk 4) Rege 5) Kétszaxis 6) Ne nézz hátra... Tehát a legnépszerûbb hat dal közül négy a REGÉrõl való. És ez a végeredmény egyáltalán nem mondható meglepõnek. A Regén jóformán nincs is olyan dal, ami ne lenne széles körben népszerû a rajongók között (s valószínûleg nincs túl sok másik Ghymes lemez, ami ezt ennyire egyértelmûen elmondhatná magáról). A zenekar tagjai - egészen pontosan Szarka Tamás - véleményérõl pedig talán az nyújt némi információt, hogy az Anonymus címû szólólemezre összesen két dal fért fel a korábbi Ghymes albumokról: a Tánc a hóban és a Bazsarózsa. Tehát mindkettõ a REGÉrõl tudott felkerülni a Tamás szólókarrierét elindító korongra. Ez valószínûleg szintén nem véletlen. S mindehhez hozzájön egy újabb szempont: a szakma ítélete. Én olyan kritikát még nem olvastam, ami bármelyik másik Ghymes albumot a többi fölé helyezné. Olyat már igen (talán többet is), amelyik a REGÉt. Ilyet egyébként találhatsz a Ghymes-könyvben is.
convar 2012 júl. 26. - 11:03:15 Előzmény Johann
(22/61)
"És talán még azt is megkockáztatom, hogy a "kedvenc Ghymes lemez" versenyt is elég nagy fölénnyel nyerné a fenti három közül az egyik - természetesen a REGE."

Miért olyan természetes ez? Jó, a Regében van egy kis "plusz" azzal hogy van egy különleges atmoszférája azzal ahogy a dalokat "lihegéssel" kötötték össze, de ettõl függetlenül én képtelen lennék rangsorolni õket.


"2004-ben, röviddel az éGHYMESe lemezük megjelenése elõtt kivált két tag (az addigi zenekar fele...), és ezzel egyszeriben eltûnt a cimbalom is a Ghymesbõl. "

Tényleg.


"Természetesen mostanában is játszanak a koncertjeiken régebbi dalokat is (a Smaragdvárosról leggyakrabban a legnépszerûbbet, a Kétszaxist)"

Pedig mennyire jó pl. A pénz szaga vagy a Szárnyaskezû szeretõk is arról az albumról...