Morcheechen 2010 máj. 15. - 18:42:21
(31/71)
Natalie Portman nagyon jó színésznõ. Már a Szemtõl szembenben is feltûnt. Milos Forman pedig zseni. Nem csodálom, hogy ezt a filmet nem reklámozzák annyira, hiszen annyira szembetûnõ mekkora 'állat' is az ember. Megrázó film.
10/10
Nagyszem 2010 márc. 25. - 13:45:47 10/10
(30/71)
Bocsánat, kicsit elkalandoztam.
Egyébként, szerintem 10/10
10/10
Nagyszem 2010 márc. 25. - 13:43:58 10/10
(29/71)
Zseniális alkotás!
Fájdalmas tény, hogy csupán néhány száz évvel ezelõtt emberek ezreit sanyargatták, félelemben tartották, megcsonkították, vagy ölték meg egy szóra. Elég ha ellensége volt az embernek, bár ez ügyben nem is kell olyan távolra tekinteni ügyebár.
És minden egy sült malaccal kezdõdött.


Citrom!
Mondom, hogy narancs!
Dehát ez citrom uram!
Ha én azt mondom, hogy narancs, akkor ez itt egy narancs!
.....
...
ennyit a múltról
10/10
natfan17 2010 febr. 09. - 20:15:59 10/10
(28/71)
Nekem nagyon tetszett a film! Natalie portman (mint mindig) sírni valóan jó és drámai színésznõ! az õ alakításában mintha 3 külömbözõ színészt láttam volna! Mindenkinek ajánlom a filmet aki valami kultur filmet szeretne nézni!
8/10
Semprini 2010 febr. 06. - 16:33:07 8/10
(27/71)
A film címe valóban rendkívül félrevezetõ, ez a film nemhogy nem Goya kísérteteirõl nem szól (mi több, szó sem esik benne kísértetekrõl), de még csak magáról Goyáról sem, a festõ csak mellékszereplõ benne, és azt sem lehet mondani, hogy túl sok köze lenne a cselekményhez, vagy annak alakulásához. egyetlen vékony szállal kapcsolódik a sztorihoz: az õ egyik modelljének bebörtönzésével indul a film. A fõszereplõk valójában Lorenzo atya és Inez.
Milos Forman ismét elemében van, történelmi tablója kicsit emlékeztet hajdani remekmûvére, a 8 Oscart nyert Amadeusra, csak annál sokkal komorabb, mind cselekményében, mind pedig színvilágában.
A színészi alakítások nagyon jók. Elsõ helyen Natalie Portmant említeném, aki igazi drámai színésznõvé érett, tulajdonképpen három különbözõ karaktert formál meg a filmben, és tényleg szinte mintha három színésznõt látnák, valóban lenyûgözõ. Javier Bardem ezúttal is rutinosan hozza a velejéig romlott karaktert, (ha nem vigyáz, ugyanúgy beskatulyázódik ebbe a szerepkörbe, mint egy évtizeddel korábban Gary Oldman.) Stellan Skarsgard és Michael Lonsdale játékával sincs baj, a zene és az operatõri munka kiváló, és nekem a sztori se volt unalmas vagy vontatott, végig lekötötte a figyelmemet. Kár lett volna kihagyni.
10/7,5
ReignMan 2010 jan. 28. - 23:21:10
(26/71)
Jó film,csak a cime egy kicsit félrevezetõ, a festõrõl alig tud meg a nézõ valamit is, de Bardem játéka miatt nem is bántam...
offtopic
Vinogradov 2009 dec. 20. - 18:10:50 Előzmény Hannibal Lecter
(25/71)
Már megint mi ez a blõd baromság, hogy Milos Forman zsidó volt?

Az tény, hogy mindkét szülõje náci koncentrációs táborokban pusztult el - de mint politikailag veszélyes elemek, nem pedig mint zsidók (apja ellenálló volt, anyja pedig csak azért került oda, mert a Gestapo tisztje, aki az ügyében eljárt, véletlenül épp Formanék hegyi szállójában dolgozott a huszas évek végén - ekkor még ablakmosóként).

Most olvasom az emlékiratait, és különben is filmekkel foglalkozó ember lennék, úgyhogy jobb lenne, ha visszavennél az arcodból.



"Ez az õ bizniszük, ezért mindig fontos lesz nekik ez a téma, a zsidóüldözés, az egyház gyalázás, mikor a leghíresebb spanyol inkvizítor Torquemada is zsidó volt."

Abban egyetérthetünk, hogy a holokauszt-téma nagyon közhelyesen és bénán, meglehetõsen doktríner módon kerül elõ a róla készült amerikai vagy nyugat-európai filmek nyolcvan százalékában,

De hogy az egyházgyalázás hogy a búsba jön ide, azt már végképp nem vágom.

Pláne, hogy te agitálsz folyton az egyház ellen, most meg a keblükre öleled õket?

Már megint ez az össze-vissza locsogás, minden háttértudás nélkül...
Hannibal Lecter 2009 márc. 08. - 19:08:38 Előzmény efes
(24/71)
Mel Brooks azt hiszem talán a producerekért vagy valamelyik musicaljéért kiment átvenni a Tony díjat és azt mondta a háta mögött összegyûlt összes producerrõl:"Itt a hátam mögött mint zsidók állnak" ha az idézet nem pontos, elnézést, de annyit hozzá tennék, akik lentrõl tapsoltak nekik, vagyis a szerzõk, az elõadók vagyis mindenki zsidó. Van egy wikipédiás lista, be kell írni a goggle-be: american jewish actors /filmmakers és kiadja a listát, születési évszám szerint beosztva. Azt végigolvasva nem kérdés ki zsidó, az a kérdés, ki nem az. Ez az õ bizniszük, ezért mindig fontos lesz nekik ez a téma, a zsidóüldözés, az egyház gyalázás, mikor a leghíresebb spanyol inkvizítor Torquemada is zsidó volt. Milos Forman, Natalie Portman (Hershlag) is zsidók.
Huma 2008 okt. 03. - 19:13:00
(23/71)
Reflektálok...szörnyû és jó film egyben, amit elég egyszer megnézni..
*Bátorszív* 2008 szept. 09. - 21:39:46
(22/71)
Jól ´hiszed´...,
6/10
efes 2008 szept. 09. - 19:10:45 6/10 Előzmény Iz
(21/71)
Szerintem nem igazán "Formanos" ez a film, nem volt szokása ugyanis történelmi tablót alkotnia eleddig. Csinált már korábban is kosztümös filmet, de az vagy életrajz volt, vagy romantikus komédia, de ilyen korszakokon átívelõ tablót még nem. Nem is életrajz ez, hiszen Goyáról nem sokat tudunk meg, talán csak azt, hogy szerette a pénzt, kissé együgyû volt, de alapvetõen jószándékú. A valódi fõszereplõ Lorenzo volt, az új színészkirály elõadásában (Javier Bardem). Az õ sorsa az, amely ívet húz a középkori inkvizíciótól a polgári forradalmakig, és azon túl. Forman olyan dolgokat is meg tud mutatni általa, amit eddig tán még filmen sosem. (A "felszabadítottak" viszonya a felszabadítókhoz, ugye, de ebben neki is volt tapasztalata származását illetve.) Szokásosan kiváló ritmusú rendezés és történetbonyolítás (nem trash, ember!), perfekt színészvezetés, nem ezen múlik, hogy mégis kissé erõtlen a film. Talán azon, hogy tudjuk, Lorenzo nem egy jó hõs, figura, karakter, így halála sem döbbent meg igazán. A miértje pedig inkább keserû, mint katartikus. A film csak Formanhoz képest gyenge.

Nekem is meglepetés volt Natalie Portman érett játéka.
7/10
Iz 2008 szept. 08. - 14:06:46 7/10
(20/71)
Ja igen, és a zene, Varhan Bauer külön dicséretet érdemel.
Fantasztikus.
7/10
Iz 2008 szept. 08. - 14:04:34 7/10 Előzmény MrChef1980
(19/71)
A vége zseniális. Nagyon Formanos. És az sem igaz, hogy nem Goyáról szólt. Éppen ez volt szerintem a különleges ebben a filmben, hogy a festõ szinte észrevétlen tudott maradni, kvázi "mellékszereplõ", nem az õ mítoszán, nagyságán volt a hangsúly, mégis sokkal közelebb kerülhettünk hozzá és a mûvészetéhez így, hogy belülrõl, az õ szemszögébõl láttuk a dolgokat, a kort, amiben élt, az embertípusokat, akikkel kapcsolatba került-kerülhetett. (és ez szerintem sokkal hitelesebb, mint a mítoszteremtés, vagy éppen rombolás.) Volt egy rész a filmben, amikor Goya elmondta, mit jelent neki Inez, pusztán azért, mert festette õt, és több alakot is mintázott róla. (Pedig amúgy egyáltalán nem volt szerelmes belé, semmiféle testi vagy érzelmi kapcsolat nem volt köztük.) Szerintem ez tökéletesen kifejezi azt, hogy a festõ világában mit jelent a film, a környezet, és az emberek, akiket láthattunk, még ha a festõ személye látszólag háttérbe szorult is.
Engem egyedül Goya túlzott naivitása zavart a filmben, illetve inkább az, hogy ez kidolgozatlan maradt. (Hogy ez most azt akarta jelenteni, hogy amolyan "bohém" alkat volt, nem vette komolyan a dolgokat, nem figyelt rájuk oda, vagy azt, hogy azért voltak kétségei, és inkább megalkuvó volt eleinte, és ezzel a naivitással leplezte csak, így könnyítve meg a saját helyzetét, kvázi mintha nem venné észre a dolgokat.)
Natalie Portman elcsúfítása tényleg nem sikerült valami jól, de ezt remek játékkal ellensúlyozni tudta, viszont az, hogy Inez lányát is Natalie Portman alakította, szerintem elég béna dolog volt. (Utálom az ilyet, annyira rohadtul erõltetett. Inkább kerestek volan egy színésznõt, aki kicsit hasonlít rá.)
bourne 2008 szept. 04. - 18:24:16
(18/71)
én csak dícsérni tudom a filmet, nekem nagyon tetszett ... fõleg a Natalie P alakítása miatt ...
szerintem a képek is szépek voltak és megfelelõen bonyolultak a kapcsolatok ...
jó volt és értelmes, szerintem
MrChef1980 2008 márc. 20. - 11:57:14
(17/71)
Ami a filmet illeti: közepesen trash, mert elnagyolt, képregény-szerû a játékmenet, a végén teljesen össze van csapva a film.
A színészek elég jók.
Goya nem valami észlény, a spanyol király nem antipatikus, mert buta és tipikusan pöffeszkedõ, de jószívû, igazi ember.
Natalie Portman tiszta bénán néz ki "megöregítve": kifehérítették a haját, és a szájába adtak valami félreb*szott protkót.:-)
MrChef1980 2008 márc. 20. - 11:53:28
(16/71)
Tisztázzunk valamit. A lány judaizmussal való meggyanúsítása nem mellékes szál, mert mint az inkvizítor is mondta a film elején: "Lehet, hogy judaista, vagy ami még rosszabb: protestáns."
tehát üldözték ezt is, azt is.
az sem elhanyagolható, hogy ez nem faji alapú antiszemitizmus, hanem vallási alapú antijudaizmus volt, amely még a középkorból származik, akkori találmány.
9/10
Mysticgirl 2008 márc. 06. - 19:56:04 9/10
(15/71)
Nekem is fura volt a cím, én valami õrült festõt képzeltem el, aki ópiumozik xD
Szval az a "zsidó szokással megvádollak" dolog lehetett volna szerintem bármi más is, akár boszorkányság, akár eretnekség, stb. Nem volt nagy szerepe a filmben a vádnak, inkább annak, hogy az inkvizíció uralkodni akart és bármit megtehetett, amit akart. Én valahogy mindig ingerültséggel gondolok a dologra, de ez van :)
Megvilágításba került, hogy bárkit bármilyen légbõl kapott váddal bezárhattak egy életre vagy megölhettek. A legundorítóbb pedig a dologban, hogy mégcsak meg sem bûntették õket ezért.
Mellesleg a boszorkányüldözésekben is többszázezer embert égettek el, érdekes, hogy errõl a témáról külön még nem készült film!? Csak mellékszálként említik meg (pl.: A velencei kurtizán)!!!
wolody 2008 márc. 06. - 14:27:57
(14/71)
Nekem nem tetszett. De jól van megcsinálva és kész. Az egész film tömény szemétség. Nem zsidó, vagy egyházellenes. Lorenzo, és a történelmi események viszik a lényeget, Goya meg csak aszisztál hozzá, a cím alapján nem ezt vártam. Még a legnormálisabb a lányáért harcoló kereskedõ volt. Érdekes Natalie Portmanról nem beszélünk, igaz volt már bájosabb szerepe...
in-dia 2008 febr. 26. - 19:00:26 Előzmény nil_nocere
(13/71)
Elõször is majdnem kikapcsoltam, miköze a címnek a filmhez? Utólag rájöttem, hogy végülis találónak mondható, de kicsit megtévesztõ... Kísértetként két másik sors szövi át a festõ életét, nagyon eröltetetten ilyesmit lehet a címhez kötni. Egyébként szerintem hatásos film, nekem többször összeszorul t a gyomrom miközben néztem, az érzékekre tehát hat. Ezzel ellentétesen viszont nem mondom hogy nagyon lekötött volna, bizonyos részek igen, de pont a cím általi ráhangolódás miatt, elég lehangoló volt, hogy nem azt kapom amit várok. Talán megnézem mégegyszer és cím nélkül... :)
6/10
efes 2008 jan. 18. - 20:00:38 6/10
(12/71)
nem láttam ezt a filmet, úgyhogy ahhoz nem is tudok hozzászólni. csupán kíváncsiságból olvastam bele ebbe a posztba, és felkaptam a fejem.

ugye, hogy hollywood mindig csak szenvedésben, üldöztetésben ábrázolja a zsidóságot. kérdésem: mondjál már légyszíves egyetlen olyan történelmi tényt (izrael állam megalapításán kívül, de az is csak a zsidóság töredékének az), amely a zsidóság (tehát az összes, de legalább a nagytöbbség zsidó/és nem egy-egy zsidó, vagy zsidó származású, vagy zsidó, zsidó származásúnak hitt egyén) sikertörténeteként (tehát nem szenvedéseként) értelmezhetõ. köszönöm.