2/10
kékibéla 2021 dec. 06. - 10:42:48 2/10
(73/93)
És az a kungfu jelenet... 🤣🤣
vino-et-veritas 2021 febr. 22. - 22:48:24 Előzmény Edmond Dantes
(72/93)
OFF
Persze. Több esetben a korábbi "bűnök" megtorlása, valami régmúltba vezető bosszú az alap. Nem is annyira az elkövetők társadalmi státusza a lényeg, de a környezet fontos. AG valóban nem "kriminalizálja" előítéletesen az "alsóbb osztályokat", (bár a csavargók eleve gyanúsak, stb.) de általában nem is megy nagyon megy "lejjebb" saját társadalmi közegénél (kb. általában előkelő középosztály). Világos, hogy az olvasó (főleg a korabeli) számára eleve nem valami lecsúszott munkáskörnyezet az izgalmas, hanem mondjuk egy közel-keleti ásatás... Amúgy valami hasonló hozzáállás ugyanígy megvan (részben csak volt) az off-topik Midsomer-sorozatban is (inkább a "tisztes vidéki Anglia" képe), csak az már utóbb kezdett elcsúszni a már-már "elvárt PC" miatt....
Edmond Dantes 2021 febr. 22. - 17:02:57
(71/93)
Lumet tökéletes Orientjének számomra egyetlen gyenge láncszeme pont Finney Poirot-ja. Khm...koromnál fogva a maga idején, újkorában láttam, többször is, amikor még híre-hamva sem volt az Ustinovoknak -Ustinov alkatilag volt eleve alkalmatlan a figurához- pláne Suchet-nek, de mégis zavart Finney erőltetett harsánysága, amit valszeg rendezői utasításra csinált. Érdekes, hogy a Suchet-szériában is nekem épp az Orientben tűnik leginkább elrajzoltnak a figura.
Edmond Dantes 2021 febr. 22. - 16:53:13 Előzmény vino-et-veritas
(70/93)
Én is ismerek "újrahasznosított" Agatha-ötleteket, pl. egyik regény, másik novella. Néha meg pont ilyennel csapja be az olvasót: azt hiszed, hogy X is ilyen, mint volt egy korábbi Y, aztán dehogy. Társadalmi közegéből többször kilépett pl. Gyilkosság a diákszállón/A kisegér mindent lát és mások. Persze nagyon sok műve upper middle-class családi környezetben játszódik...de a tettes igen gyakran nem családtag, hanem alacsonyabb kasztból való és/de szinte sosem a kasztkülönbség a motívum, ahogy ebben sem. Logikátlanságok, tévesztések mindenkinél vannak, Agathánál -nem én állítom, megírták- főleg időskori műveinél fordul elő többször, de mindenki megbocsátja neki. Jobb egy tévedős Agatha, mintha meg se írta volna ;-)
7/10
norbertobaggio 2021 febr. 21. - 17:15:52 7/10
(69/93)
Nos a sok károgó miatt halogattam a film megnézését. De most rászántam magam. Öszintén szolva nem értem a fanyalgókat nem volt ez olyan rossz. Kicsit vontatott volt meg talán maga Branagh sem a legtökéletesebb Herkules Poirot 😆, de azért egyszer mindenképp érdemes megnézni
vino-et-veritas 2021 febr. 21. - 10:46:02 Előzmény Edmond Dantes
(68/93)
OFF
Ugyancsak sokan nem fognak érte szeretni, de az AG-történetek egy része a másik "ismétlése" (főleg az alaphelyzetek, pl. szerelmi háromszögek, stb.). Azután AG sohasem tudott/akart kilépni saját társadalmi közegéből, ami mondjuk nem is volt elvárható az adott korban. A harmadik, hogy a történetek egy részében bizony logikátlanságok is vannak, értelmetlennek látszó motivációk vagy olyan információk, amiket nem tudni pontosan, honnan is vesz mondjuk Poirot...
Ha csak a filmes feldolgozásokat nézzük, ettől még számomra a Suchet, meg a korábbi Ustinov féle is elfogadható (bár az utóbbi feldolgozások inkább amerikanizáltak és jórészt "modern" korba helyezettek)...
Suchet erősen "összenőtt" a figurával, mint korábban Jeremy Brett Holmes-szal...
Edmond Dantes 2021 febr. 21. - 09:41:03 Előzmény vino-et-veritas
(67/93)
Az új felfogás elvileg nincs ellenemre...ha nem jár az eredeti mű jelentős átírásával. Már a Suchet-es Poirot-kban is van ilyesmire elrettentő példa: Randevú a halállal és talán több is. Csodálom, hogy a jogörökös engedélyezi. Úgy látszik, van az a pénz ... Ez a Branagh-os sztem rémes ld. 40 itt. A Marple-filmek egyike-másika a regényben Marple-talan, csak a filmek script-jébe építették be a szerepet, de ez önmagában engem nem zavar. Repertoárbővítés.
vino-et-veritas 2021 febr. 21. - 07:45:03
(66/93)
OFF
Kíváncsian várom, hogy mikor forgatnak majd valamelyik Marple-történetből is hasonló, "új felfogású" filmet...
Hozzátéve, hogy az eredeti mű - sokakkal ellentétben - nem a kedvenc AR-történetem és a "híres" '74-es film sem tetszik különösebben. De ez az én "bajom"...
antibond 2021 febr. 20. - 12:11:29
(65/93)
Ha ezt egy börtönben senyvedő rab elejétől fogva, az utolsó kockáig végignézi, megérdemli, hogy a büntetésének a felét elengedjék. És akkor még rendkívül visszafogottan fogalmaztam...
2/10
kékibéla 2020 dec. 08. - 14:53:57 2/10 Előzmény bogotizsolt
(64/93)
Hát igen. Sékszpírben lényegesen jobb...
2/10
kékibéla 2020 dec. 08. - 14:50:37 2/10
(63/93)
Gyalázatos. Kenneth Branagh a herripotter óta a kedvencem. Volt. Ezzel a filmmel egy életre leszerepelt.
janderka 2020 dec. 06. - 20:48:26
(62/93)
Látványos de baromi gyenge. Fillért nem ért volna, ha moziban láttam volna. Egyébként sem értem, miért kell valamit ennyiszer újra és újraforgatni...
Különben meg, ha Poirot, akkor csakis David Suchet - Balázs Péterrel.
granteva 2020 dec. 06. - 19:58:20
(61/93)
Szörnyű ez a feldolgozás, borzasztó a szinkron, bár az eredeti hang is csalódást okozott. Nagy nevű színészek rendkívül alacsony szintű produkciója. Logikátlan kapcsolatok, érzelemmentes szerelem (??) és egy ripacs nyomozó. Ha így gondolják a folytatást is akkor inkább ne. :((((
kosdimamo 2020 okt. 04. - 00:11:02
(60/93)
Technikai kérdés. Kritikátlan aluli volt a hang, függetlenül a raccsolástól. A szinkronszínészek mondanivalója sokszor az érthetetlenségbe veszett... A hangosítás nem segített, mert hullámzó volt a hangszínt és így időnkét az ordítástól kellett megvédeni a fülünket.
Thonuzaba 2020 okt. 03. - 23:44:40
(59/93)
Tényleg szörnyű az a bajusz - a többi pedig átlagos...
olahmiki1959 2020 jún. 09. - 05:10:36
(58/93)
Nem volt rossz, de az eredeti, 1974-es változatnak a nyomába sem jön!
olahmiki1959 2020 jún. 06. - 20:11:13
(57/93)
Nekem az egyik nagy kedvencem az 1974-es változat, ezt még nem láttam, úgyhogy kíváncsi vagyok rá.
_goldie_ 2020 márc. 31. - 19:55:04
(56/93)
a film a parádés szereposztás ellenére csalódást okozott
most h végignéztem a filmet ismét el kell olvasnom a regényt mert nem erre emlékeztem..Branagh alaposan átturmixolta az eredetit
bár meglehet csupán annyi történt h teljesen elvonta a figyelmemet a Branagh arcára tapadt extra dupla mókus..ami váltakozva hol az orrlyukaiból csimpaszkodott alá..hol pedig csupán lazán lebegett....
5/10
sexykex 2019 máj. 15. - 18:14:02 5/10
(55/93)
Sohasem olvastam Agatha Christienek ezt a könyvét, holott a Tíz kicsi néger után ugyancsak beletúrtam az életművébe. A Lumet-féle filmet lehet, hogy láttam, de valószínűleg még több ezer filmet ezzel együtt. Ha a felét kétszer, az is elég szép szám. Egyedül a végére a nagy leleplezésre emlékeztem, azt viszont nem mondhatom el. Tetszett! Különösen Kenneth Branagh bajuszkölteménye, ami sajnos eltakarja a most is parádés színészgárdát. Még szerencse, hogy a táj itt-ott kilátszik alóla.
robertsuzuki 2019 máj. 01. - 07:55:34
(54/93)
Lentebb:
"Csináltak egy jó angol krimiből egy irritáló amerikai ripacskodást....nézhetetlen."
ez is 1vélemény.