Téma: Haikuk

9/10
FElepHánt 2013 ápr. 27. - 16:59:59 9/10
(1/1)
FeHér ElepHánt Kulturális AjánlóPortál www.toptipp.hu
HAIKUK  JeIes András IV.színész-osztály Ódry Színpad
Egy-két soros, kihagyásos japán versek ihletik meg az alkotó-rendezõt, aki sajátos asszociációiból különös atmoszférájú képeket épít. Minden pantomimben, lassított gesztusokkal, élénk mimikával jelenítõdik meg, a lefojtott ritmus, a sejtelmes titokzatosság mágikus légkört teremt.
Három grácia trónol a strandon, napernyõik védik elrajzolt maszkjaikat. Keszeg boszorka, idõtlen korú, aszott vénség és a lepcsesre rúzsozott szõke hájtömeg, aki ernyõjét nyitogatva diadalmasan feketéllõ fanszõrzetét is felfedi.
A 23. születésnap tortácskájának gyertyáit nehéz meggyújtani, de a béklyóba verõ anyai szeretet csak elzümmögi végül az ünnepi dalt. Bárnai Péter vezetésével négyen verik halálra, a z elõzõleg botvívásban gyõzedelmeskedõ Fehér László-t. /Harmadik Figyelmeztetés: veszélyes dolog híres festõmûvészünk nevét hordani, most kellene egy Nagybetût beszúrni!!!/.
Kerkay Ritá-t bábumerev babaként ráncigálja a gyermeki önkény, máskor a temetõi magányban ostromolja, a testi támadásig felbátorodó Viktor Balázs.
Furcsaságukban erõteljesek a gyorsan váltakozó jelenetek, mindegyik önálló stílust és jelentést hordoz, az opálosan derengõ jelesi atmoszféra azonban valahogy mégis egységbe forrasztja õket.
Kurta Niké elbûvölõ lassúsággal ölti fel ábrándos fátylait, miközben délceg urát kínhalálba mérgezi. A sustorgó folyó partján perfekt japán, Bán Bálint és Király Dániel horgászik, a szembefutó hullámok játéka, a felhõk futása Jeles emlékezetes rendezéseit idézi.
Kádár Lilla és Ostorházi Bernadett gyilkos tenisz-csatát vív, hevesen fütyülnek a szervák, basic englishben közlik az állást, a pályán halálos kimerültségbe futtatva a labdaszedõket.
Megfoghatatlan látomások, tüneményes poézis, a stilizált képnyelv örömünnepe,- és ami a legfontosabb, a Zsámbéki-Zsótér osztály érzékeny fogékonysággal beszéli a kevéssé ismert színházi nyelvet, kiválóan realizálja Jeles András gyönyörûséges elképzeléseit.